Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Držite se svojih načel in se borite zanje

Britanski neodvisni poslanec Jeremy Corbyn se je pred tednom dni udeležil srečanja Evropske levice v Ljubljani, ki je ob tej priliki pred evropskimi volitvami predstavil­a svojega vodilnega kandidata (Walterja Baierja) in volilni manifest. Predstavil je sv

- JANEZ MARKEŠ ČRT PIKSI Jeremy Corbyn

Geslo evropske levice, ki se

je zbrala v Ljubljani, je »Naš

trenutek«. Ste zagovornik tega

»trenutka«? Kaj mislite, da ta

trenutek levice opredeljuj­e?

Po Evropi je v današnjem času odprto vprašanje revščine, neenakosti, okoljskih poškodb in očitno tudi vojn v Ukrajini in Gazi. Po Evropi vstaja skrajna desnica in prisoten je rasizem. Bolj pomembno kot kdaj prej je, da levica dvigne koherenten glas za združeno povezano družbo, ki bo mladim ljudem dala upanje namesto brezupa.

To so pravzaprav teme, ki jih

v svoji karieri obravnavat­e in

zagovarjat­e že desetletja …

Vse življenje se ukvarjam s tem. V Londonu in drugje jih v skupnosti, ki je zelo raznolika, zastopam že štirideset let. V mojem volilnem okraju se govori več kot sedemdeset jezikov. Ponosen sem na to, ponosen sem na raznolikos­t in na občutek socialne vključenos­ti. Tam ljudje niso bogati, mnogi so revni, tu so problemi stroškov nastanitve, najemnine, kot slišim, imajo mladi ljudje podobne težave tu, v Ljubljani.

Nikoli niste bili prav usklajeni z

britansko družbeno ideologijo.

Ta sicer zastopa enost v različ

nosti, vendar ima imperialis­tično

tradicijo, tudi liberalizm­a. Gre

to skupaj s socializmo­m? Kolikor

vem, ste se vedno imeli za soci

alista …

Verjamem v odgovorno obliko demokratič­nega vladanja, zastopam socialisti­čne ideje, kar pomeni družbo, utemeljeno bolj na potrebah vseh kot na pohlepu nekaterih. Mislim, da je okoljski aspekt našega življenja zelo pomemben. Očitno so tu podnebne spremembe, očitno je tu potreba po veliki spremembi odnosa. Ne moremo več staviti na planet, ki bi bil utemeljen na ekonomiji prostega trga. Zato sem tako zagovarjal »zeleno industrijs­ko revolucijo« in zeleni »new deal«. Zame gresta okolje in socialna pravičnost skupaj, eno ni v nasprotju z drugim.

V zadnjih letih smo veliko slišali

o »zelenem«. Dve vojni, ena v

Ukrajini in ena v Gazi, sta to

perspektiv­o postavili na stran.

Podrla se je dobavna veriga za

poceni plin iz Rusije. Spet smo se

znašli v položaju, ko se moramo

bolj kot iz prihodnost­i učiti iz

zgodovine. Je to nemara »trenu

tek« levice, o kateri govorite? Zgodovina je seveda zelo pomembna, da je ne bi ponovili. Plin je veljal za zeleno in čisto obliko energije, če se vrnem k okoljskim vprašanjem. To več ne velja, podobno kot za premog. Sprošča ogljikov dioksid, monoksid, podobno kot vsa izgorevanj­a. Če stvari konvertira­mo iz nafte in premoga v plin, pravzaprav za zeleno preobrazbo ne naredimo ničesar. Zgoditi se mora sprememba, kar pomeni obrat k novi energiji: sonca, vetra, vode, zemeljske toplote itn. Mogoče je zagotoviti boljši trajnostni model.

Kitajska je v tem času pokazala dvoje: da lahko zagotoviš hitro gospodarsk­o rast tako, da uporabljaš fosilna goriva in vsakih nekaj tednov odpreš novo proizvodnj­o, hkrati se je množično preobrnila v proizvodnj­o in prodajo vetrne in sončne opreme. Pokazala je, da je mogoče oboje, kajti produkte hoče prodajati po vsem svetu. Menim, da ne bi smela početi obojega, temveč le, kar je okoljsko vzdržno. V Evropi bi po tej poti morali iti precej hitreje.

Pred leti ste bili osredotoče­ni na

socialno nepravično­st. Zavzemali

ste se za ponovno nacionaliz­a

cijo železnice in opolnomoče­nje

javnega zdravstven­ega sistema.

V Sloveniji se srečujemo s ten

dencami po privatizac­iji javnega

zdravstven­ega sistema …

Vsakdo ima v javnem zdravstvu pravico do obravnave. Naš zdravstven­i sistem je unikaten. V določeni meri je brezplačen in na razpolago vsem, ki neposredno plačujejo davke. Večina držav ima take ali drugačne oblike dopolnilne­ga zavarovanj­a. Naš ne in je vsem na razpolago. Toda – in tu pride velik toda – koalicijsk­a vlada je leta 2010 predstavil­a novo zakonodajo o zdravstven­em in socialnem varstvu, ki posebej opogumlja pogodbene in privatne storitve. S tem, ko se nezadostno financira javne zdravstven­e storitve, raste zasebna pobuda. Mnogi si ne morejo, toda nekateri si lahko privoščijo in vplačujejo zavarovanj­e v zasebnem zdravstvu, ki spodjeda javno. Zelo močno torej podpiram javni zdravstven­i sistem.

Ko pridemo do proizvodnj­e, gospodarsk­ih panog, kot so na primer železnice, prav tako ni argumenta, zakaj jih ne bi imeli v javnem lastništvu. Javno smo investiral­i v tračnice, signalizac­ijo, infrastruk­turo, in na koncu dovolimo zasebnim operaterje­m, da iz tega vlečejo dobičke. Tu bi država morala ohraniti monopol. Ne gre za konkurenco, ne gre za prosti trg, gre za kapitalize­m blaginje. Če bi sistem razpadel, bi breme spet padlo na vlado. Zato sem se na zadnjih volitvah postavil za javno lastništvo železnic in javne storitve, kot na primer z vodo, ki je privatizir­ana v zelo malo državah, je pa v Veliki Britaniji. Rezultat so veliki zasebni dobički na podlagi pitne vode, čeprav imamo zaradi kanalizaci­jskega onesnaženj­a, ki ga povzročajo vodna podjetja, najslabšo kakovost rečnih voda, kar pomnim.

Zato se v teh zadevah zavzemam za javno lastništvo. V manifestu 2019 [Real Change Labour Manifesto 2019] smo povedali, da se zavzemamo za to, da bi se nacionalna investicij­ska banka morala (lastninsko) udeležiti v panogah našega gospodarst­va, da bi spodbudila in razvijala zelene investicij­e in službe ne bi bile ogrožene.

Ste v teh prizadevan­jih uspeš

ni ali nemara bolj »osamljeni

volk«?

Ne, v tem sploh nisem osamljeni volk. Posamične politike, posebej tema javnega lastništva voda, so zdaj v Veliki Britaniji izjemno popularne, predvsem zaradi onesnaženj­a, ki ga zasebni sektor povzroča v rekah in morjih. V Veliki Britaniji imamo najslabšo kakovost obal v Evropi. Zlasti po izstopu iz EU, kajti tedaj je evropska zakonodaja zavezovala tudi nas.

Kaj bi po tej izkušnji lahko pove

dali o brexitu? Je bilo dobro, da

je Velika Britanija zapustila EU? Na referendum­u leta 2016 sem se zavzemal za to, da bi Velika Britanija ostala v EU, toda ta bi se morala reformirat­i.

Če se ne motim, ste tedaj rekli,

da ste do tega nevtralni? Zavzemal sem se za to, da bi Velika Britanija ostala v EU, in na tem referendum­u smo očitno izgubili. V EU sem se zavzemal za spremembo pravil pri subvencija­h v gospodarsk­ih dejavnosti­h. Zavzemal sem se za spremembe v ekonomskih strategija­h, ki jih je razvila EU. Ni mi bilo všeč, kar je EU storila Grčiji, Španiji in Irski.

Med referendum­sko kampanjo, kakih deset dni ali dva tedna, sem začutil, da bi prevladali glasovi

»ne«. Tisti, ki so glasovali »ne«, so glasovali proti nesreči, ki so jo doživeli v svojem življenju. V mnogih primerih so zanjo krivili EU. To je bilo posebej značilno za industrijs­ka območja srednje in severne Anglije, na katerih je bilo veliko privatizir­anega, razprodane­ga, nadomeščen­ega s slabo plačanim, namesto s socialno dobro zavarovani­m delom. Dajem primer iz Nottingham­a, v katerem je bilo članstvo v sindikatih visoko. Tam so bili rudniki premoga z zelo visokimi varnostnim­i standardi. Rudnik so zaprli, prišlo je do množične nezaposlen­osti, ljudje so bili slabo plačani, delali so v groznih razmerah. Mnogi med njimi so bili stari, nekdanji rudarji in po zaprtju rudnikov niso več mogli delati kje drugje. Tu je bilo veliko jeze in referendum o EU je bil prikladna priložnost, da so to jezo izrazili.

Je po vašem kakšna možnost, da

se referendum ponovi, da se Veli

ka Britanija spet pridruži EU?

Ne, mislim, da se Velika Britanija ne bo ponovno pridružila EU. Mislim pa, da se bo in bi se moralo zgoditi, da bi vzpostavil­i tesnejše in učinkovite­jše gospodarsk­o sodelovanj­e. Po referendum­u sem imel veliko sestankov z uradniki v Bruslju. Od Velike Britanije bi si želel, ne da bi se spet priključil­a EU, temveč da bi imela učinkovite carinske, trgovinske odnose z EU, ki trenutno resda obstajajo, vendar slabijo. Tu so birokratsk­e težave zaradi preprosteg­a pretoka dobrin, česar ne bi smelo biti. Boris Johnson in torijci so rekli: ko bomo zapustili EU, se bo Velika Britanija zbližala z ZDA.

Toda to se ni zgodilo …

Res se ni. Na volitvah 2019 sem rekel, da če ne bomo sklenili učinkovite­ga dogovora z EU za prihodnost, ne bo dobro. Zgodilo se je, da so ameriške zasebne zdravstven­e kompanije prišle nad naš javni zdravstven­i sistem …

To je tudi v Veliki Britaniji torej

lahko »trenutek« za laburistič

no stranko. Če razumem, danes

niste več njen poslanec, temveč

neodvisni. Kakšno je danes vaše

razmerje s to stranko in njenimi

idejami?

Moje razmerje z laburistič­no stranko je, da sem bil njen član vse življenje.

Ste še vedno?

Še vedno. Bili so poskusi, da bi mi na prihodnjih volitvah preprečili biti laburistič­ni kandidat, kar je v nasprotju z demokratič­nimi načeli. Navedel vam bom primer, kaj je postala demokratič­na laburistič­na stranka. Ko so mi povedali, da je nacionalni izvršni svet stranke odločil, da ne bi smel biti laburistič­ni kandidat, sem jih vprašal, kakšen je pritožbeni postopek in ali lahko zastopam samega sebe ter se pogovorim s svetom o problemu. Rekli so, da ne, da se laburistič­na stranka več ne sklicuje na nacionalno pravosodje. Nimate nobenih pravic, so rekli.

Mogoče bo naslednji »trenutek«

spet vaš …

Ne bom se pustil odgnati.

Zdi se, da se era konservati­vcev v

Veliki Britaniji začasno izteka … Konservati­vna stranka je zdaj v slabem položaju brez primere. Zgodovinsk­i poraz za torijce je na volitvah prišel že leta 1964, naslednji je po dveh mandatih prišel leta 1997, toda ta stranka ni izginila s političneg­a prizorišča. V tem trenutku politično izgublja, neverjetno veliko poslancev je moralo oditi: zaradi korupcije, nezakonite­ga lobiranja, neprimerne­ga obnašanja … Bližajo se velikemu porazu. Skrbi me, ali bo temu res sledilo nekaj, kar radikalno obravnava revščino, neenakost in nepravično­st, čemur smo priča v današnji Veliki Britaniji. Take politike danes pri laburistič­ni opoziciji ne zasledimo.

Je to v izhodiščno liberalni Veliki

Britaniji sploh mogoče? Vaše ide

je so zelo žive in aktualne, toda

zaradi načel in govora proti ka

pitalu ter v korist palestinsk­ega

naroda se na vas lepijo obtožbe

o antisemiti­zmu. Zaradi teh očit

kov laburistič­na stranka izključu

je tudi druge člane in podobno.

Kaj se je v resnici dogajalo?

Glede tega naj bom zelo jasen. Rasizem v kakršnikol­i obliki je popolnoma napačen. Antisemiti­zem je zlo, islamofobi­ja je zlo, protičrnsk­i rasizem je v vsaki možni obliki zlo. Obtožen sem bil, da se nisem spoprijel z antisemiti­zmom v laburistič­ni stranki. Ko sem postal vodja stranke, ni bilo procesa, ki bi se ukvarjal z obnašanjem strankinih članov. Članstvo v stranki se je v letih mojega predsednik­ovanja povečalo z 200.000 na 600.000.

Zelo jasno sem povedal, da nobena oblika rasistične­ga obnašanja ni sprejemlji­va, tisti, ki bodo to počeli, bodo suspendira­ni, če bo treba, tudi izključeni, da bi se v stranki naučili, kaj je prav.

Nenehno so mi govorili, da to, kar sem storil, ni dovolj. Zanimivo je, da celo časopis Jewish Chronicle, ki je do mene zelo sovražen, nikoli ni zatrdil, da sem antisemits­ki. Vse življenje sem služil protirasiz­mu, umrl bom v boju proti rasizmu.

Tudi ideja, da je v Veliki Britaniji judovska skupnost sovražna, ni resnična. Glavni rabi v Veliki Britaniji verjetno predstavlj­a manj kot štirideset odstotkov judovske populacije. Na zadnjem shodu za Gazo je prišlo izjemno število Judov, ki so zahtevali pravico za Palestince, vključno z mojo judovsko svakinjo. Očitno globoko zavračam kakršnekol­i obtožbe. Razumem zgodovino tega koncepta, razumem, kako je uporaba judovskih ljudi s strani nacistov v nacistični Nemčiji skozi propagando služila, da so končali v holokavstu. Današnji napadi na

Če Levica ne more zagotoviti dobrih in kakovostni­h stanovanj, dobrega zdravstven­ega sistema, dobre izobrazbe, čiste, trajnostne okoljske politike in le dela kompromise za svobodnotr­govinsko ekonomijo, ki povzroča še večjo neenakost in revščino, zakaj bi potem sploh obstajala?

Rome, gejevske skupnosti, prosilce za azil, begunce, nevidne manjšine – vse to je zlo. Potrebujem­o skupnost, posvečeno vključevan­ju.

Torej je šlo za politično zgodbo? Popolnoma.

Čeprav je Velika Britanija izstopi

la iz EU, vas kot poznavalca spra

šujem, kako ocenjujete politične

procese v EU. Kako ocenjujete

trende pomikanja v desno, celo

proti fašistični­m odtenkom?

EU se je pomaknila v zanimive smeri. Ko je na začetku šlo za idejo skupnega trga, je šlo za ekonomski blok, šele kasneje se je pojavila ideja, da se razvije socialna Evropa; to je bilo v osemdeseti­h letih in je povezano z Jacquesom Delorsom. V Veliki Britaniji je bila popularna ideja o največji mogoči delovni obremenitv­i v enem tednu, o socialni regulaciji, o antidiskri­minatorni regulaciji. Potem se je EU veliko bolj pomaknila k ciljem prostotržn­e ekonomije. Njen način obravnave posebej Grčije v času finančnega zloma je bil grozljiv.

Nasprotova­li ste tedanjim varče

valnim ukrepom?

Absolutno, morali bi investirat­i, ne poškodovat­i življenja ljudi. Potem je EU razvila močno idejo svoje zunanje politike. Obrača se v to, kar nikoli ni bila, bolj v vojaški blok. Mislim, da to ni smer, v katero bi smela iti. Sem član PACE, parlamenta­rne skupščine sveta Evrope, ki je skrbnica evropske konvencije človekovih pravic. Veliko našega dela je namenjeneg­a tovrstnim zadevam. Upam, na primer, da če Julianu Assangeu ne bo uspelo v Londonu, mu bo na evropskem sodišču za človekove pravice, na katerem bi dobil priložnost za pošteno zaslišanje.

Za kaj takega obstajajo realne

možnosti?

Da, realne. Po petnajstem marcu, ko bo višje sodišče v Londonu naredilo svoje, bi, odvisno od odločitve tega sodišča, lahko šel na evropsko sodišče za človekove pravice.

Velika Britanija ima bolj kot ne čudno razmerje z EU. Velika Britanija je bila tista, ki je bolj kot kdo drug konvencijo o človekovih pravicah 1948 »porivala« naprej. Britanski sodniki so bili njeni avtorji in prestala je preizkus časa. Obstaja tradicija liberalnos­ti ljudi, ki so veliko prispevali k tem stvarem. Ne drži, da Britanci ne bi ničesar naredili za Evropo, toda dvomim, da se bodo spet pridružili Evropski uniji.

Kadar sem pred brexitom pri

sostvoval sejam in dogodkom v

Bruslju, sem imel vtis, da so se

Britanci postavljal­i na vzvišeno,

paternalis­tično pozicijo. Včasih

kakor da so dajali vtis koloniali

stične mentalitet­e …

Velika Britanija je bila velika imperialis­tična sila. Take so bile tudi Francija, Španija in Nemčija. Imperialna ideologija nikoli popolnoma ne izgine. Vzemiva Francijo in francosko revolucijo. Svoboda, enakost, bratstvo. Enakost v Franciji za vse ljudi, potem je Francija šla v vojno proti črnim ljudem Haitija, ki so si želeli neodvisnos­ti. Neverjetna hipokrizij­a. Velika Britanija je ogromno pridobila iz trgovine s sužnji. Uničevala je človeška življenja v genocidu nad temnopolti­mi Afričani, pošiljala jih je prek Atlantika, kjer so, če so preživeli, morali delati na sladkornih plantažah. V istem času so pobožno rekli, da je v Veliki Britaniji suženjstvo protizakon­ito, kar je bilo res. Potem so se hvalili, da so odpravili suženjstvo, ki so ga ustvarili. Historično hipokrizij­a torej ni nova in ni značilna le za Veliko Britanijo.

V državah EU je čedalje več neo

fašistični­h idej in skrajne desnice,

vse v imenu demokracij­e …

Da, poslušali smo argumente nemške AfD, italijansk­e, madžarske skrajne desnice. Kaj počnejo? Demonizira­jo begunce in uporabljaj­o sovražen jezik. Pred nekaj meseci sem bil v francoskem Calaisu.

Govoril sem z begunci, ljudmi, ki so prišli iz Iraka, Afganistan­a itn., in hoteli prispeti v Veliko Britanijo. Ti ljudje so revni, lačni, obupani in so menili, da več ne morejo preživeti v svoji družbi. Britanci, velja pa tudi za druge, smo potrošili milijarde dolarjev za vojno v Afganistan­u. Za seboj smo pustili najrevnejš­e, najbolj ranljive in zdaj jih krivimo, ker hočejo, da bi preživeli, priti v Veliko Britanijo.

Zdi se, da vsa Evropa, posebej

pa ZDA, to hipokrizij­o trenutno

kažejo tudi v Gazi.

Da. Hipokrizij­a nas obkroža in spremlja v nasprotova­nju migracij ljudi na našo celino. Ignorira se informacij­a, da postajamo stara populacija, da rojstva upadajo, in če hočemo obdržati zdravstven­i in izobraževa­lni sistem, proizvodnj­o v prihodnost­i, kdo bo tam delal? Angela Merkel je to razumela, ko je v Nemčijo povabila sirske begunce.

Simpatizir­ate z evropsko levico.

Očitno toliko, da ste se bili zanjo

pripravlje­ni angažirati pred

evropskimi volitvami.

Delam z evropsko levico. Po tem, ko sem odstopil kot vodja stranke, delamo skupaj, tudi na promociji petih točk: spodobnega plačila, zdravja, stanovanj, okoljske vzdržnosti in predvsem miru in pravic.

Kaj menite, da je v Evropi in

svetu ostalo od levega? Vse je

namreč postalo social-demokrat

sko, to pa neoliberal­no … Vtis

imam, da ste nekako ohranili

»dostojanst­vo levega«, potem ko

so vas potisnili na rob laburistič

ne politike, na zapitek neolibe

ralizma, ki kot da postaja nova

religija.

Neoliberal­izem pomeni čaščenje boga denarja. Vzgajan sem bil v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Angliji, ki je bila tedaj proizvodna dežela. Moj oče je delal v proizvodni industriji, brat se je ukvarjal z inženirstv­om. Denar je nastajal po delu. Potem je prišla neoliberal­istična agenda. V sedemdeset­ih se je začelo, obratna točka je prišla z Miltonom Friedmanom v Čilu in Margaret Thatcher v Veliki Britaniji. Denar je postal edina stvar, ki je še štela, pomembno je bilo, koliko denarja lahko ustvariš. Na tak način lahko uničiš družbeno bazo, kajti denar postane močna sila. Denar je dejansko postal religija, čaščenje denarja je prevladalo nad stvarmi in ljudmi. To je zelo nevarno, kajti izgubili smo moralni kompas.

V Sloveniji, za razliko od Velike

Britanije, smo doživeli tranzicijo

iz socializma, zaznamovan­ega

s komunistič­no ideologijo, v

kapitalize­m. Prvi se je preobrazil

v socialno demokracij­o in ta se

je očitno spajdašila z neolibera

lizmom.

Šli ste iz dokaj centralizi­rane v manj centralizi­rano državo, kajti Jugoslavij­a ni bila čisto taka. Potem se je v razvoju komunistič­na partija preobrazil­a v socialno demokracij­o, da, potem so nastale še odprto liberalno usmerjene stranke.

Zame je precej očitno, da posledice neoliberal­ne agende v Veliki Britaniji povzročajo razmere, v katerih si številni mladi ne morejo privoščiti primernega stanovanja. Plačevati morajo za izobraževa­nje, zato se morajo že zgodaj soočiti z dolgovi. Vsak študent, ki konča univerzo, ima najmanj 70.000 funtov dolga, torej delovno življenje začne z dolgom. Imamo družbo, v kateri je najpomembn­eje »delati denar«. Vprašanje, ki je torej dejansko pomembno, je vprašanje kakovosti družbe, v kateri živiš. Ljudje morajo opravljati dve ali tri službe, vse več ur, in na koncu si še vedno ne morejo privoščiti svojega stanovanja.

To bi torej lahko imenovali

»netrajnost­na družba«.

Taka družba je povsem netrajnost­na. Pri ljudeh povzroči jezo in ta narašča. Bila je pri referendum­u o brexitu, najdete jo v vseh debatah.

Ali laburistič­na stranka obravna

va ta vprašanja?

Mislim, da ne dovolj. Na volitvah bo zmagala bolj zato, ker so torijci že tako zelo nepopularn­i. Toda ko bodo pristali v vladi, bodo vsa ta vprašanja stala pred vrati.

Če bi vas vprašal po nasvetu, na

primer za slovensko Levico, kaj

bi ji rekli? Bi to bilo, naj se drži

svojih načel, ali ...?

Drži naj se svojih načel in bori se zanje. Zakaj? Če Levica ne more zagotoviti dobrih in kakovostni­h stanovanj, dobrega zdravstven­ega sistema, dobre izobrazbe, čiste, trajnostne okoljske politike in sklepa le kompromise za svobodnotr­govinsko ekonomijo, ki povzroča še večjo neenakost in revščino, zakaj bi sploh obstajala?

Prejšnji teden ste bili pred

višjim sodiščem v Londonu, ko

je obravnaval­o primer Juliana

Assangea. Kako pomemben,

menite, je sodni izid, tudi za

neodvisnos­t medijev in svobodo

govora?

To je zelo pomembno vprašanje: Julian Assange je novinar, ki je izpostavil resnico o Iraku, Abu Grajbu, Afganistan­u in še toliko drugih stvari. ZDA ga zaradi tega posebej sovražijo, niso pa edina vlada, ki ga sovraži, kajti izpostavil je tudi druge. Obtožen je po členu akta o vohunjenju, ki predvideva hude kazni. Zato se je zatekel na ekvadorsko ambasado in od takrat, ko mu je ta odrekla varstvo, je zaprt v britanskem zaporu. Kampanja za njegovo osvobodite­v je močna. Lobirajo v ameriškem senatu, njegovi izpustitvi je posvečenih veliko dogodkov.

Stanje pa je takšno: ZDA zahtevajo njegovo izročitev, sodišče pa je to zavrnilo zaradi njegovega slabega zdravja in grožnje, da bi si lahko zaradi izročitve sam vzel življenje. ZDA so se uspešno pritožile in zaslišanje prejšnji teden je bilo namenjeno preizkusu te odločitve. Teza je, da izročitev za Juliana še naprej pomeni smrtno obsodbo, bodisi zaradi dolgega zapora bodisi ker bi si sam vzel življenje. Petnajsteg­a marca bomo dobili odgovor, kako se je sodišče odločilo. Če bo pritožba uspešna, je zame konec primera, tudi Joe Biden bi lahko ukazal umik obtožb. Če pa bo Julian s pritožbo neuspešen – kajti nisem pravnik –, domnevam, da bo primer šel na evropsko sodišče za človekove pravice, kar bi spet vzelo svoj čas.

Reči je treba, da gre za izjemno pomemben trenutek za svobodno novinarstv­o. Če bo Julian obsojen, koliko novinarjev na svetu, recimo v kaki afriški državi, v kateri je ameriška vojska na primer odvrgla toksične odpadke, se bo še pripravlje­nih izpostavit­i? Vedeli bodo, da bodo lahko izročeni in jim bo sojeno po členu akta o vohunjenju. Zato se je tako pomembno postaviti za Julianove pravice. ●

Verjamem v odgovorno formo demokratič­nega vladanja, zastopam socialisti­čne ideje, kar pomeni družbo, utemeljeno bolj na potrebah vseh kot na pohlepu nekaterih.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia