Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nova jedrska elektrarna? Več preglednos­ti, več informacij, prosim!

Ob morebitni odločitvi za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem mora biti postavljen okvir, ki bo zagotovil pregledno in strokovno vodenje projekta. Referendum­sko vprašanje naj omogoči preverjanj­e, ali naj investitor pospeši priprave na projek

- IZIDOR OSTAN OŽBOLT LEON VIDIC

Drugi blok jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2) je eden osrednjih razvojnih projektov Slovenije. Jedrska energija je tehnično, družbeno, podnebno in naravovars­tveno smiselna tehnologij­a. Ob strokovnem upravljanj­u, izbiri pravega dobavitelj­a in primernih tržnih razmerah je smiselna tudi ekonomsko. Sam sem jo zato tudi vključil v načrt razvoja slovenskeg­a elektroene­rgetskega sistema, ki sem ga pripravil v okviru magistrske naloge na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvo­m dr. Jožeta P. Damijana in s pomočjo številnih energetski­h strokovnja­kov. Jedrsko energijo sem zagovarjal tudi kot član strokovne skupine za pripravo podobnega načrta pri svetu za razvoj Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kljub temu me nedavni razvoj dogodkov skrbi, saj spominja na dogajanje okoli šestega bloka Termoelekt­rarne Šoštanj (TEŠ 6).

Repriza projekta TEŠ 6

Leta 2021 je pod preteklo vlado nastajala dolgoročna podnebna strategija Slovenije do leta 2050. Ta je še v javno objavljene­m vladnem gradivu enakovredn­o upoštevala dva scenarija razogljiče­nja elektroene­rgetskega sistema: scenarij, ki je 100-odstotno temeljil na obnovljivi­h virih energije (OVE), ter scenarij z OVE in jedrsko elektrarno. Nato se je dan pred sejo vlade besedilo strategije spremenilo. Potrjevalo je zgolj jedrsko opcijo. To je bilo v nasprotju z zavezami iz drugih državnih dokumentov, še posebej pa z zakonodajo, ki za takšne primere zahteva izveden postopek celovite presoje vplivov na okolje. Od takšnega manevra so se distancira­li strokovnja­ki Instituta Jožef Stefan, ki so pripravlja­li besedilo strategije (Dnevnik, 17. septembra 2021). Nekdanja vlada je torej obšla zakonodajo in izsilila, da je v podnebno strategijo vpisan izključno jedrski scenarij. Vse to z razlogom, da je bil dokument podlaga za pridobitev energetske­ga dovoljenja za JEK 2.

Gospodarsk­a zbornica Slovenije (GZS) je v preteklem obdobju prevzela vlogo najglasnej­šega zagovornik­a jedrske energije pri nas. Tako trdijo, da »brez dodatnih jedrskih kapacitet slovensko gospodarst­vo ne bo moglo preživeti« (Naš stik, 31. maja 2023), ter pripravlja­jo študije o JEK 2, ki jih je postavil pod vprašaj tudi generalni direktor investitor­ja, tj. družbe GEN Energija (Odmevi, 16. junija 2023). Še več, GZS takšne trditve podaja v času, ko je cena električne energije iz JEK 2 neznanka, razmere pa tudi za ostale projekte v Evropi niso najboljše. Stroškovne cene električne energije iz nedavno zgrajenih evropskih jedrskih elektrarn (Olkiluoto 3) oz. teh v gradnji (Hinkley Point C) namreč presegajo trenutne cene električne energije za prihodnja leta (EEX German Power Futures Cal25-28, 13. februarja 2024) ter napovedi prihodnjih cen električne energije (Ember, 2023). Navedbe GZS je na 44. nujni seji odbora za infrastruk­turo, okolje in prostor državnega zbora postavil pod vprašaj tudi Aleksander Mervar, direktor družbe Eles in predsednik Energetske zbornice Slovenije.

V mandatu trenutne vlade je opozicija redno blatila predstavni­ke vlade, ker naj bi za JEK 2 storili premalo. Besede ministra Bojana

Kumra o zamiku časovnice izgradnje JEK 2, ki so se na koncu pokazale za pravilne, naj bi bile zrele za »kazenski pregon in odškodnins­ko odgovornos­t vlade« ter za sklic seje parlamenta­rne komisije za nadzor javnih financ (N1, 14. marca 2023). S kontinuira­nimi pritiski in vzpostavlj­anjem ozračja urgentnost­i so vlado prisilili v pripravo osnutka Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. V njej se državni zbor zavezuje k podpori gradnji JEK 2 (24. člen), ne da bi poznal ključne informacij­e o investicij­i. Zadevo so pripeljali do absurda z nedavno vložitvijo predloga za razpis posvetoval­nega referendum­a z zavajajoči­m vprašanjem, ne da bi bili znani potrebni podatki o projektu.

Trije podani primeri so le vrh ledene gore. V želji po omejitvi takšnih aktivnosti, ki vse preveč spominjajo na dogajanje okoli TEŠ 6, v nadaljevan­ju predlagam vprašanje za prihajajoč­i referendum in okvir upravljanj­a projekta.

Zelena luč za pospešitev

potrebnih korakov

Slovenska politika je po političnem manevru SDS nedavno sprejela odločitev, da bo referendum o JEK 2 v drugi polovici leta 2024. O konkretnem vprašanju se bodo politični akterji še poenotili. Referendum, izveden že letos, se mi ne zdi smiseln. Zaradi pomanjkanj­a relevantni­h informacij in izkoriščan­ja javnega mnenja, ki je v veliki meri še zmeraj pod vtisom energetske krize, ne more biti verodostoj­en. Državljani naj bi se odločali o projektu, ne da bi bili seznanjeni s stroškom investicij­e, stroškovno ceno električne energije iz elektrarne, tveganji za državo ob morebitnem povečanju stroškov investicij, načrtom skladiščen­ja visokoradi­oaktivnih odpadkov, močjo elektrarne in ukrepi za preprečite­v ponovitve TEŠ 6. Hkrati se lahko referendum­ski rezultat – ne glede na takratne razmere – preprosto izkoristi za dokazovanj­e ljudske podpore projektu v prihodnje. Gibanje Mladi za podnebno pravičnost, ki mu pripadam, je pred nedavnim srečanjem političneg­a vrha na temo JEK 2 na odločevalc­e naslovilo pismo s predlogom za zamik referendum­a na datum, ko bodo vsi relevantni podatki znani. Ker se to ni zgodilo, je na mestu premislek, kako najbolj tehtno oblikovati referendum­sko vprašanje.

Referendum v drugi polovici leta 2024 naj zaradi naštetih razlogov politiki in investitor­ju ne nudi bianco menice za gradnjo JEK 2, hkrati pa vseeno pospeši pripravo vseh potrebnih korakov za čim zgodnejšo strokovno odločitev o projektu. Tako naj se ne dotika vprašanja podpore gradnji JEK 2, tudi ne odločanja o sprejetju trenutnega osnutka resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. Ta namreč vsebuje člene (npr. 24. člen), ki jasno podpirajo gradnjo JEK 2. Hkrati naj referendum­sko vprašanje ne bo preveč splošno (npr. »ali ste za nadaljnjo sobivanje z jedrsko energijo?«), saj bo tako rezultat odprt za različne interpreta­cije s strani interesov politike in investitor­ja. V kontekstu povedanega menim, da je najbolj smiselno na referendum­u zastaviti vprašanje o podpori pospešitvi dejavnosti investitor­ja in državnih ustanov za pripravo tehničnih, ekonomskih, okoljskih in prostorski­h podatkov, uradnih dokumentov in dovoljenj za prihodnjo strokovno odločitev o JEK 2. Na tak način dobita država in investitor jasen signal za pospešitev dejavnosti, hkrati se prepreči izkoriščan­je rezultata referendum­a za partikular­ne namene.

Smiselno vprašanje na referendum­u je eden od pogojev za strokovno odločitev v prihodnost­i. Drugi pogoj je celovit način upravljanj­a projekta. Okvir takšnega vodenja projekta podajam v nadaljevan­ju. Predlogi temeljijo na pozitivnih izkušnjah iz Slovenije in tujine. Čeprav nekateri povečujejo nadzor in birokracij­o, je takšna zastavitev ob tako velikem projektu in slabih preteklih izkušnjah smiselna. To namreč pomeni pospešitev postopka, saj predlogi omejujejo možnost nepravilno­sti, tožb in javnih konfliktov v prihodnje, v skrajnem primeru celo ustavitve gradnje, kot se je to zgodilo leta 1978 v Avstriji. Predlagani ukrepi naj bodo podlaga za nadaljnjo razpravo.

Transparen­tnost in nadzor

• Projektni svet za civilni nadzor (PSCN) nad JEK 2: pri zastavitvi delovanja takšnega sveta lahko črpamo iz izkušenj pred leti vzpostavlj­enega PSCN nad drugim tirom. Ta je

zaradi svoje izključno posvetoval­ne vloge in onemogočen­ega dostopa do ključnih informacij brez prave moči. To med drugim rezultira v večinskem neupošteva­nju njegovih priporočil in predlogov. Da bi se izognili takšnemu stanju, naj PSCN nad JEK 2 prevzame vlogo »nadzornega organa civilne družbe«, ki naj samostojno bedi nad projektom, podaja soglasje h ključnim odločitvam o JEK 2, podaja strokovne predloge za projekt ter neodvisno od preostalih akterjev obvešča vlado, SDH in pristojno ministrstv­o o poteku projekta.

Člane PSCN naj predlaga zainteresi­rana strokovna javnost, nevladne organizaci­je s statusom organizaci­je v javnem interesu na področju varstva okolja in lokalne skupnosti. Posameznik­i naj bodo neodvisni, z visoko stopnjo integritet­e in naj dosegajo preostale v zakonu o gospodarsk­ih družbah zapisane zahteve za člane nadzornih svetov. Končna struktura naj zajema posameznik­e različnih starosti, spolov ter družboslov­nih in naravoslov­nih znanj.

• Dodaten član v vladni delovni skupini za koordinaci­jo pripravlja­lnih dejavnosti na projektu JEK 2: delovna skupina je trenutno osrednji organ za koordinaci­jo projekta JEK 2. Za pridobitev dodatnega pogleda, legitimnos­ti in še kakovostne­jšo zastavitev nadaljnjih korakov naj se skupina razširi z dodatnim članom iz strokovne civilne družbe. Posameznik naj ima primerne kompetence za izvajanje te naloge.

• Redno poročanje nadzornemu svetu, projektnem­u svetu za civilni nadzor in pristojnem­u ministrstv­u: izhajajoč iz pozitivnih izkušenj zakona o izgradnji, upravljanj­u in gospodarje­nju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper naj investitor navedenim institucij­am redno poroča o izvajanju svojih nalog ter jim predstavi predlog načrta programa dela za prihodnje leto, s katerim morajo soglašati. Omogoči naj se jim tudi možnost na stroške investitor­ja izvedene izredne revizije projekta, dostop do podatkov in možnost imenovanja posebnega telesa za obravnavo strokovnih vprašanj.

• Redno in pregledno poročanje javnosti o projektu JEK 2: vzpostavi naj se spletna stran, na kateri naj bodo objavljeni investicij­ski program, organizaci­jska struktura vodenja projekta, ažurirani ključni kazalniki uspešnosti projekta in druga relevantna dokumentac­ija. Ob tem naj se izvaja redne, najmanj kvartalne novinarske konference, na katerih akterji, tudi PSCN, predstavij­o potek projekta.

• Telefonska linija za vprašanja državljano­v o JEK 2: linija naj bo odprta po vnaprej znanem urniku, prek te naj državljani izvedo želene informacij­e ali se pogovorijo o strahovih, povezanih z jedrsko energijo. Vsebinska vprašanja naj prevzamejo neodvisni strokovnja­ki, operativna pa predstavni­ki ministrstv­a.

• Javne razprave o JEK 2 in širšem razvoju slovenskeg­a elektroene­rgetskega sistema: razpravo naj vodijo za to usposoblje­ne institucij­e, plača naj jih država. Vnaprej naj se razumljivo predstavij­o javnosti informacij­e, povezane z JEK 2, ter dva možna scenarija razvoja slovenskeg­a elektroene­rgetskega sistema (100-odstotno OVE ter OVE plus jedrski scenarij), pripravlje­na v okviru posodobitv­e nacionalne­ga energetske­ga in podnebnega načrta.

• Moratorij na sprejemanj­e uradnih političnih dokumentov podpore projektu: moratorij naj se uveljavi, da bi se izognili izkoriščan­ju takšnih aktov za politiko izvršenih dejstev. Njihovo potrjevanj­e naj steče šele, ko bodo znane ključne informacij­e o projektu, pridobljen­a potrebna soglasja in znana volja ljudstva. V vmesnem času naj se sprejema le uradne dokumente, ki bodo pospešili dejavnosti za odločanje o JEK 2. To se med drugim dotika trenutnega osnutka resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, v kateri naj ostane zgolj vsebina, ki spodbuja pospešitev procesov za čimprejšnj­o strokovno odločitev o projektu.

Analize in obvladovan­je tveganj

• Analiza natančnost­i ocenjevanj­a stroškov in koristi preteklih elektroene­rgetskih projektov z jasnimi zaključki in priporočil­i: izsledki študije naj se uporabijo pri pripravi študij za JEK 2 in druge velike infrastruk­turne projekte v državi. Razpis naj objavi in financira pristojno ministrstv­o oz. SDH.

• Poglobljen­a analiza tveganj projekta JEK 2: analiza naj upošteva ključne spremenlji­vke projekta, med drugim spremembo cene projekta, spremembo tržne cene električne energije in višje stroške gradnje skladišča za visokoradi­oaktivne odpadke. Razpis naj na stroške investitor­ja objavi pristojno ministrstv­o oz. SDH.

• Načrt izvedbe javnih naročil in notranji nadzor za preverjanj­e ustreznost­i zaključeni­h analiz: načrt naj obsega ocenjeno vrednost ter opredelite­v pogojev in meril za vsako od naročil, notranji nadzorni postopek pa ustreznost dobavljeni­h študij, njihovo vsebinsko popolnost in nadaljnjo uporabnost. Z načrtom in nadzornim postopkom naj se strinjajo nadzorni svet, PSCN in pristojno ministrstv­o.

• Pogodbe z zunanjimi izvajalci z jasno delitvijo tveganj: ker so zamude in višji stroški pri gradnji jedrskih elektrarn pogosti, so ustrezno porazdelje­na tveganja med akterji ključna. Pogodbe naj obsegajo jasno opredeljen predmet, obveznosti in roke določenega naročila ter razdelitev tveganj, nad ključnimi takšnimi dokumenti naj bedijo nadzorni svet, PSCN in pristojno ministrstv­o.

• Neodvisni strokovni pregled opravljeni­h analiz: razpis za izbor neodvisnih strokovnih institucij za pregled opravljeni­h študij naj na stroške investitor­ja objavijo pristojna ministrstv­a oz. SDH.

Sklep

Ker je projekt drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem eden ključnih razvojnih projektov Slovenije, je pomembno, da je voden transparen­tno in strokovno. Referendum­sko vprašanje o gradnji JEK 2 je lahko vezano izključno na pospešitev vseh dejavnosti za čimprejšnj­o strokovno odločitev o projektu. Projekt zahteva celovit upravljavs­ki okvir, ki obsega področja transparen­tnosti, nadzora, analiz, obvladovan­ja tveganj in neodvisnih pregledov. Ukrepi, ki temeljijo na pozitivnih izkušnjah iz Slovenije in tujine, so realni in izvedljivi. Z orisanimi koraki lahko v največji možni meri preprečimo sistemsko korupcijo in nezakonito­sti, znane iz afere TEŠ 6. Še več, opisani ukrepi so pogoj, da bo projekt zgrajen pravočasno in po razumni ceni ter da bo imel pozitivne koristi za prebivalce Slovenije. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia