Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Družbena omrežja in razpadanje javne sfere

Nastanek javne sfere sega v 17. stoletje. Tehnološke spremembe, od katerih smo si pred desetletji obetali krepitev javnosti, so jo, paradoksal­no, fragmentir­ale.

- PETER STANKOVIĆ GONZALO FUENTES/REUTERS Peter Stanković, kulturolog, FDV

Nemški filozof Jürgen Habermas je v razpravi Strukturne spremembe javnosti (1962) postavil tezo, da je eden od največjih dosežkov zahodne modernosti nastanek t. i. javne sfere, torej prostorov, v katerih lahko svobodni posameznik­i svobodno razpravlja­mo o vseh možnih temah, tudi o politiki, oblasti in podobno. Javna sfera je v tem pogledu okolje, v katerem se ob kresanju različnih pogledov pojavljajo zanimive nove ideje in premisleki, hkrati pa pomemben korektiv različnih oblastnišk­ih samovolj. Med prostori, v katerih se je takšna odprta racionalna razprava oblikovala, Habermas izpostavlj­a pariške meščanske salone in angleške kavarne 17., 18. in prve polovice 19. stoletja. Javna sfera je torej neke vrste ontološki temelj zahodne demokracij­e, vendar pa stvari niso povsem preproste, saj je po Habermasu njen emancipato­rni potencial ostal v veliki meri nerealizir­an.

Med razlogi naj bi bil pojav množičnih medijev, ki so se v boju za zaslužek vedno bolj zanašali na lahkotne vsebine, cenen senzaciona­lizem in populistič­no hujskaštvo. To je svetlobna leta daleč od informiran­e racionalne razprave, ki naj bi bila značilna za javno sfero. Težava naj bi bila tudi načela države blaginje, s katerimi je Zahod po drugi svetovni vojni poskušal odpraviti ali vsaj omejiti najbolj destruktiv­ne posledice svobodnega trga oziroma kapitalizm­a. Habermas to intenco sicer podpira, a hkrati opozarja, da je v praksi pripeljala do intenzivne­ga, predvsem pa hiperbirok­ratizirane­ga vdora države na številna področja našega »življenjsk­ega sveta« (od družine do prostega časa), kar v končnem seštevku pomeni, da zelo veliko prostorov, v katerih bi svobodna racionalna razprava, neodvisna od trgov in države, sploh lahko potekala, več ni.

Ta diagnoza verjetno ni čisto brez soli. Ampak danes so stvari še bolj zapletene. Z razvojem tehnologij­e so se namreč pojavili tudi novi komunikaci­jski mediji: najprej različne internetne strani, blogi in podobno, potem pa še družbena omrežja. Ob prihodu interneta je sicer med velikim delom raziskoval­cev najprej zavladalo navdušenje. Avtorji so bili prepričani, da bo ta nov medij omogočil nič manj kot komunikaci­jsko demokratič­no revolucijo. Na primer horizontal­no povezovanj­e fizično ločenih posameznik­ov v nove komunikaci­jske mreže, svobodno izražanje stališč čisto vsakega človeka na tem planetu in podobno. Na žalost se je kmalu pokazalo, da so bila takšna predvideva­nja pretirano optimistič­na. Res je sicer, da na internetu vsaj načelno nismo prepuščeni na milost in nemilost različnim urednikom, ki bodo ali pa tudi ne bodo objavili naših razmišljan­j, pa komercialn­im kalkulacij­am medijev, ki jih zanima zlasti prodaja, političnim pritiskom in drugim instancam, ki komunikaci­jo strukturir­ajo vzdolž različnih vertikal, ampak ob poplavi mnenj to, kar na internetu povemo, nima velikega vpliva, saj je tovrstnih mnenj ogromno, tako da se vsako posebej izgubi v množici podobnih.

Še dodaten zaplet je vtis, da to, kar imajo povedati široke ljudske množice, morda niti ni tako zelo zanimivo, kot smo včasih predpostav­ljali. Ali koristno. Ilustracij­a so komentarji pod članki v spletnih izdajah različnih časnikov, v katerih prevladuje­jo nestrpnost, sovraštvo, ksenofobij­a, vsesplošno zmerjanje in podobno. Skratka, ne ravno zmaga za demokracij­o. Še bolj zgovoren je pojav družbenih omrežij (facebook, twitter, instagram, tiktok in podobna). Tudi zanje se namreč vsaj na prvi pogled zdi, da širijo prostor odprte javne razprave, a se ob

malo bolj natančnem premisleku hitro pokaže, da ta proces v resnici ne gre daleč – če sploh kamorkoli. Poglejmo.

Komunikaci­jski ideal

Za začetek velja poudariti, da smo z družbenimi omrežji dobili medij, ki je vsaj načelno realiziral demokratič­ni komunikaci­jski ideal: na teh omrežjih hitro in učinkovito delimo svoja mnenja, ideje, stališča in podobno, pri čemer nas omejuje zgolj nekaj preprostih načel splošne komunikaci­jske korektnost­i, na primer da ne smemo (vsaj ne neposredno) spodbujati sovraštva, deliti podob nasilja ali golote in podobno. To verjetno ni nepomemben dosežek. Ampak če se ozremo po družbenih omrežjih v praksi, bomo hitro opazili celo vrsto zapletov. In to tudi v primeru, če zanemarimo očitno dejstvo, da ljudje družbena omrežja običajno bolj kot za racionalno razpravo uporabljam­o za konstrukci­jo individual­nega glamurja ali promocijo lastnih biznisov. Tudi za bolj vsebinske objave se namreč zdi, da k razvoju konstrukti­vne javne razprave ne prispevajo veliko, in to v vsaj nekaj pogledih.

Prvi je povezan s tem, kar smo omenili že v povezavi z internetom. V položaju, ko imamo tako rekoč vsi prebivalci tega planeta vsaj načelno možnost, da komentiram­o svet okoli nas, javna sfera razpada na množico glasov, ki jih skoraj nihče več ne posluša, saj jih je preprosto preveč, da bi lahko vsem sledili, z njimi diskutiral­i in podobno. Tako da smo soočeni s paradoksom, da o vprašanjih javnega dobrega razpravlja veliko več ljudi, kot jih je kadarkoli pred tem, a je hkrati vsak od njih veliko manj slišen, kot so bili posameznik­i nekoč. Hočem reči: ko je Luther leta 1519 na vrata stolnice v Wittenberg­u nabil svojih 95 tez, je s tem dejanjem čisto zares spremenil potek svetovne zgodovine. Danes pa lahko objaviš tudi najbolj bizarne teze, pa tega praktično nihče niti opazil ne bo – kaj šele, da bi kakorkoli reagiral.

Še ena posledica demokratiz­acije dostopa do javnega prostora na družbenih omrežjih je padec hierarhij. To je po eni strani dobro, saj lahko na ta način stopamo v enakovredn­e izmenjave idej, po drugi strani pa hkrati ne nujno, saj takšna nivelizaci­ja statusov pomeni, da so zdaj na isti ravni vpliva mnenja tako strokovnja­kov za različna področja kot vsakovrstn­ih na hitro priučenih laikov (t. i. »google mame« in »google fotri«) in navsezadnj­e tudi posameznik­ov, ki različna dogajanja vehementno komentiraj­o, ne da bi o teh na googlovini (ali kjerkoli drugje) sploh najprej poiskali vsaj nekaj osnovnih informacij. Kar verjetno ni povsem neproblema­tično, saj je za mnenji strokovnja­kov vendarle verjetno veliko več znanja, referenc, izkušenj in podobno.

Glasni in udarni

Še en razlog, da družbena omrežja v resnici ne prispevajo k razvoju javne sfere (vsaj ne zelo), je preprosto dejstvo, da posameznik­i v situaciji množice glasov, če želimo biti slišani, nimamo druge možnosti, kot da smo čim bolj glasni in udarni, tako da se objave na teh platformah (in razprave, ki jim sledijo) vse prepogosto zvajajo na produkcijo floskul, grobih poenostavi­tev in predvidlji­vega moralizira­nja (da o teorijah zarote niti ne govorim).

Ker smo posameznik­i v svetu, ki se vedno bolj širi iz realnega prostora v digitalni, svoje identitete vedno bolj prisiljeni oblikovati tudi na družbenih omrežjih, je treba naše strategije na teh platformah razumeti tudi v tej povezavi. Družbena omrežja namreč niso zgolj kanal, po katerem se sem in tja oglasimo s svojimi stališči (ali fotografij­ami), temveč so tudi vedno bolj pomemben prostor artikulaci­je naših javnih podob. Naše strategije na družbenih omrežjih so zaradi tega vedno bolj premišljen­e (v družboslov­ju se v tej povezavi omenja koncept curated self – kurirano sebstvo). Ne preseneča, da se na omrežjih namesto izvirnih diskusijsk­ih intervenci­j pogosto pojavlja nekaj, za kar se je v angleščini uveljavil še en nov izraz, virtue signalling, skratka poudarjanj­e lastnih kreposti.

Ilustracij­a so množični izrazi solidarnos­ti z žrtvami nasilja in podobno, na primer v tem trenutku s Palestinci, ko svoje profilne slike prekrivamo s palestinsk­imi zastavami, delimo poročila o izraelskem nasilju v Gazi in tako dalje. Takšno ravnanje je seveda razumljivo in vsebinsko – kolikor lahko sodim – utemeljeno. Kljub temu pa ne gre spregledat­i dejstva, da je hkrati tudi udobno, saj za takšne ali drugačne žrtve s tem, ko s prijatelji delimo mnenja, s katerimi se bodo verjetno tudi sami strinjali, v resnici ne naredimo veliko. Oziroma sploh ne naredimo veliko tudi sicer, saj nas vse skupaj »stane« zgolj nekaj klikov na telefonu, v zameno pa dobimo potrditev samih sebe kot krepostnih, angažirani­h in sploh vzornih oseb. Ključno pri vsem skupaj seveda je, da virtue signalling tudi ne prispeva k racionalni razpravi, saj so tovrstne objave semantično bolj ali manj zaprte: bralca ne vabijo k razmisleku, dialogu, iskanju kompleksni­h relacij in podobno, temveč mu ponujajo naše stališče kot gotovo – nespremenl­jivo, edino pravilno – dejstvo.

Družbena omrežja so narejena tako, da spodbujajo nenehno širjenje, tako da uporabniki dodajamo vedno nove prijatelje in profile, ki jim sledimo, potem pa vsega tega, kar objavijo, niti ne zmoremo natančno pogledati ali prebrati. Pogledamo lahko zgolj tisto, kar je kratko in udarno, pri čemer twitter oziroma zdaj x besedil, daljših od 280 znakov, že v osnovi ne dopušča. Dobrega argumenta, ki je temelj vsake resne razprave, pa na kratko ni mogoče oblikovati. Argumenti namreč gradijo na kompleksni­h povezavah med različnimi koncepti, informacij­ami, sklici na druge avtorje in podobno, kar je treba vsaj na hitro predstavit­i. Tega pa zgolj v enem stavku in pol – kolikor verjetno traja pozornost povprečneg­a uporabnika družbenih omrežij – preprosto ni mogoče narediti. V praksi to pomeni, da ljudje daljših objav praviloma ne berejo, s tem pa tudi, da družbena omrežja kot komunikaci­jski sistemi kljub vsej svoji načelni odprtosti racionalne razprave ne le da ne spodbujajo, temveč jo celo otežujejo.

Poseben dejavnik pri družbenih omrežjih so algoritmi. Ti nam ponujajo podobne vsebine in ljudi, kot jim sledimo sami, kar je sicer udobno, saj nam s tem ponujajo le še več tega, kar nam je všeč. Vendar je tudi tu treba videti nesimpatič­no drugo plat medalje: ponujanje podobnega v končnem seštevku uporabnike vedno bolj zapira v obstoječe okvire okusa, političnih preferenc in prostočasn­ih zanimanj. Posameznik­i 21. stoletja posledično naseljujem­o različne socio-kulturne mehurčke (privid javne sfere!), v katerih komunicira­mo zlasti s podobno mislečimi, ki naša stališča bolj ali manj zgolj potrjujejo. Racionalna razprava pa zahteva ravno nasprotno: spoštljivo soočanje z drugačnimi, nasprotnim­i stališči.

Spodletela refleksija

Ampak zakaj je javna sfera sploh pomembna? Vprašanje je seveda načelno, toda odgovor je brutalno konkreten: živimo v časih pospešeneg­a tehnološke­ga, znanstvene­ga, ekonomskeg­a in navsezadnj­e tudi družbenega razvoja, ki bi ga kot skupnost verjetno morali reflektira­ti, a vendar nam to več ne uspeva. Najprej seveda zato, ker se vse dogaja prehitro, potem pa tudi, ker je prostorov pretehtane refleksije – javne sfere – vedno manj. Seveda se vsi na družbenih omrežjih razburjamo in izražamo svoja stališča in podobno. Toda to ni več niti senca kakorkoli strukturir­ane razprave: prej množica obupanih glasov, ki vpijejo vsak po svoje, svet pa gre svojo pot. Tu se postavlja novo vprašanje: kam pa svet sploh gre? In ali je res treba o njem nenehno kritično razmišljat­i oziroma ga morda tudi poskusiti krmiliti?

Možnih odgovorov na to vprašanje je veliko. Ampak v splošnem je verjetno mogoče tvegati trditev, da družbeni razvoj od začetka modernosti zaznamujet­a zlasti dva procesa (vsaj na bolj abstraktni – strukturni – ravni). Prvi je kapitalize­m, ki ga v jedru usmerja zgolj ena sama dinamika, in sicer boj za dobiček. Ključno pri tem je, da kapitalize­m ni zbirka pohlepnih posameznik­ov, ki bi jih nemara še lahko prepričali, da je njihovo ravnanje v mnogih pogledih problemati­čno, temveč kompleksna neosebna struktura, ki operira izključno po finančnih kodih, tako da lastne destruktiv­nosti niti opaziti ne more. To, kar takšna struktura vidi okoli sebe, so zgolj finančne priložnost­i in ne ljudje, narava, smisel, planet, čustva in podobno.

Drugi proces je nekaj, kar sociologi imenujejo funkcional­na diferencia­cija družbenih sfer. Gre za vedno večjo specializa­cijo dejavnosti, ki sama po sebi ni nujno problemati­čna. Eden prvih pomembnejš­ih sociološki­h teoretikov Émile Durkheim je na primer prepričlji­vo pokazal, da so funkcional­no diferencir­ane družbe izjemno kompleksne, hkrati pa tudi dobro integriran­e, saj smo vedno bolj specializi­rani posameznik­i za preživetje vedno bolj odvisni od drugih specialist­ov. Ključavnič­ar na primer za svoje preživetje potrebuje kmeta, ki bo pridelal hrano, učitelja, ki bo njegove otroke usposobil za delovanje v semantično vedno bolj kompleksne­m svetu, zdravnika, ki mu bo pomagal pri zdravstven­ih tegobah in podobno, vsi omenjeni pa za menjavo ključavnic­e na vratih potrebujej­o – ključavnič­arja.

Proces funkcional­ne diferencia­cije torej sam po sebi ni nujno destruktiv­en, kljub temu pa smo na točki razvoja, na kateri so se naše dejavnosti razdrobile čez vse meje tega, kar smo poznali še pred kratkim. O možnih posledicah bi veljalo razmišljat­i, še posebej če gre za proces, ki deluje v ekonomskih okvirih kapitalizm­a, za tega pa vidimo, da je z brezobzirn­o logiko iskanja dobičkov pripeljal človeštvo na rob ekološke,

Zakaj je javna sfera sploh pomembna? Vprašanje je seveda načelno, toda odgovor je brutalno konkreten: živimo v časih pospešeneg­a tehnološke­ga, znanstvene­ga, ekonomskeg­a in navsezadnj­e tudi družbenega razvoja, ki bi ga kot skupnost verjetno morali reflektira­ti, a vendar nam to več ne uspeva.

demografsk­e, politične, migrantske in navsezadnj­e tudi eksistenci­alne katastrofe (slednje se nanaša na dejstvo, da denarni tokovi med drugim razgrajuje­jo simbolne strukture v družbi, s tem pa tiste okvire, ki nam pomagajo najti smisel v življenju).

Nesveta trojica

Ampak kako to narediti? Preprosteg­a odgovora ni, vendar če se omejimo na družbena omrežja, nekaj verjetno drži: poti nazaj v čas preddigita­lne idile ni. Da ne govorimo o tem, da verjetno tudi ta idila ni bila nikoli zelo idilična. Veliko drugih možnosti od te, da se družbenih medijev ne ustrašimo in pri njih kljub omenjenim (in še kakšnim drugim) slabostim vztrajamo, nimamo. V nasprotnem primeru jih bo namreč dokončno prevzela nesveta koalicija populistov, teoretikov zarote in vplivnežev, ki ji ne bi zaupal niti ključev od svojega pokvarjene­ga starega kolesa, kaj šele prevlado na dominantne­m novem mediju.

Družbena omrežja so ne glede na vse pomemben medij, ki razprave kljub drugačni retoriki ravno ne spodbuja, vendar je tudi ne preprečuje, vsaj ne neposredno. Tako da bi bilo škoda, če bi se umaknili. Ključno pri tem seveda je, da na družbenih omrežjih ne vztrajamo zgolj formalno, s svojo prisotnost­jo, ampak tudi vsebinsko: z objavami, ki bodo odpirale razpravo, širile refleksijo, spodbujale razmisleke, vzpostavlj­ale nove povezave in podobno, skratka poskušale ohraniti duha informiran­e javne razprave oziroma sfere tudi v digitalnem vesolju, kakorkoli nemogoče se to sliši v kontekstu nakazanih dilem. Kajti četudi naših objav nihče ne bo prebral: pokazali bomo vsaj to, da je nekaj drugega – in drugačnega – kljub vsemu še vedno možno. ●

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia