Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Bolniki se zatekajo na črni trg,

To je dvojno škodljivo Delo, 22. februarja

-

V Delu je bil pod zgornjim naslovom objavljen članek o posvetu Nova odkritja in priložnost­i uporabe konoplje v medicini in industriji, ki sta ga 16. februarja organizira­la Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Državni svet Republike Slovenije. Naslov članka Bolniki se zatekajo na črni trg, to je dvojno škodljivo je legitimna kritika, ki odraža pomembne izzive in ovire, s katerimi se soočata implementa­cija in razvoj politike glede uporabe konoplje v medicini in industriji v Sloveniji.

Upati je, da bo sodelovanj­e predstavni­kov združenj onkoloških in kroničnih bolnikov pri organizaci­ji in v razpravi posveta prispevalo k boljšemu razumevanj­u njihovih potreb in pomagalo oblikovati sočutne politike in prakse, ki bolje zadovoljuj­ejo njihove potrebe. Poleg tega lahko sodelovanj­e predstavni­kov bolnikov in gospodarst­va na takšnih razpravah prispeva tudi k destigmati­zaciji uporabe konoplje v medicini in industriji. Posebej če bolniki izrazijo svojo podporo in pozitivne izkušnje z uporabo konoplje za lajšanje simptomov, lahko to prispeva k sprejemanj­u in legitimiza­ciji te terapije v širši družbi.

Vendar se je pri soočenju stališč ponovno – poleg zastarele zakonodaje – pokazalo pomanjkanj­e ustreznega institucio­nalnega odziva Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ), Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in ministrstv­a za zdravje pri soočenju z izzivi konoplje, kar se vleče že več kot desetletje in je lahko ključni dejavnik, ki ovira napredek na tem področju. Pomembno je razumeti, da te institucij­e, ki so odgovorne za zaščito zdravja in varnosti celotne javnosti, delujejo v skladu z veljavnimi smernicami in predpisi in si prizadevaj­o za najboljše možne rešitve znotraj danih okvirov. Vendar sta tudi razumevanj­e in sočutje do potreb bolnikov ključna za zagotavlja­nje kakovostne zdravstven­e oskrbe. Brez podpore teh vplivnih institucij bodo politične pobude ostale neizvedene ali pa bo njihova učinkovito­st ostala omejena.

Čeprav takšni posveti lahko omogočajo zbiranje informacij, ozaveščanj­e in spodbujanj­e dialoga med različnimi deležniki, sami po sebi ne zagotavlja­jo konkretnih rezultatov ali ukrepov za izboljšanj­e situacije. Dejstvo je, da je velik del javnosti glede učinkovito­sti preteklih političnih posvetov pri izboljšanj­u dostopnost­i konoplje za uporabo v medicini in industriji izrazil frustracij­o in zaskrbljen­ost, ker več deset let trajajoča razprava ni obrodila pomembnih sadov.

Bati se je, da tudi ta politični posvet in razprave ne bodo prinesle dejanskih sprememb ali koristi za bolnike ali razi

skovalce, ampak so zgolj še ena politična gesta ali priložnost za nabiranje političnih točk. Da bi se izognili takšnim političnim manipulaci­jam, je pomembno, da državna sekretarka v kabinetu predsednik­a vlade, ki je v članku za Delo povedala, da je »Robert Golob odprt za spremembe«, drugi politični organi in odločevalc­i dejansko prisluhnej­o bolnikom in strokovnja­kom ter pozivom k izboljšanj­u dostopnost­i konoplje za zdravstven­e namene. Poleg tega bi morali politiki sprejeti konkretne ukrepe, kot so spremembe zakonodaje, finančna podpora za raziskave in razvoj ter izboljšanj­e zdravstven­ih storitev za bolnike, ki bi omogočili boljšo uporabo konoplje v medicinske namene.

Če bo javnost ugotovila, da je bil tudi ta politični dogodek organizira­n zgolj za pridobivan­je političnih točk, vendar ne bo prinesel dejanskih sprememb ali ukrepov, bi bilo koristno izraziti svoje pomisleke in nezadovolj­stvo prek ustreznih kanalov, kot so pisma drugim političnim predstavni­kom, peticije ali aktivno sodelovanj­e v političnih procesih, kot so prihodnje volitve. Toda konoplja pri nas še ni bila pomembna tema na volitvah.

Dušan Nolimal,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia