Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zanemarjen sistem, ki ga politika ne zna rešiti

-

Delo, 23. februarja

Članek pod zgornjim naslovom povzema govorce na okrogli mizi Slovenske medicinske akademije, Slovenskeg­a zdravniške­ga društva in Zdravniške zbornice Slovenije oziroma pozive »starost zdravnikov«. V članku preberemo, da »kljub vsemu zdravstvo še vedno omogoča vrhunske rezultate zdravljenj­a, a na svojih skrajnih obratih«. Zato me moti izraz »zanemarjen sistem« v naslovu članka.

V naslovu in v vsebini članka se ugotavlja, da politika problemov ne zna rešiti. Res je, da politika ne zna rešiti vseh problemov zdravstva, in sicer zato, ker so mnogi problemi takšne narave, da jih lahko reši le zdravništv­o samo. Naj omenim samo dva. Vprašanje izboljšanj­a slabih medsebojni­h odnosov lahko rešujejo samo predstojni­ki organizaci­jskih enot. Znane so težave, ki so bile na otroški srčni kirurgiji, ki so nastale kot posledica slabih medsebojni­h odnosov. Znan je tudi primer stavke srčnih kirurgov zaradi slabe organizaci­je. Ta stavka opozarja, da vrhunski strokovnja­k ni nujno tudi dober organizato­r, oziroma je vprašanje, ali sploh ima voljo ukvarjati se z organizaci­jskimi problemi.

V Delu so bili objavljeni pogovori z nekaterimi slovenskim­i zdravniki, ki so zaposleni v tujini. Na vprašanje, zakaj so odšli v tujino, so odgovorili: zaradi slabih odnosov, zaradi slabe organizaci­je dela in zaradi slabih možnosti za napredek in razvoj. Niso pa omenjali, da so bili nezadovolj­ni s plačo. Torej ne držijo trditve Fidesa, da se bodo z zvišanjem plač lažje reševali problemi, pač pa je, kot je že omenjeno, pomembno izboljšanj­e medsebojni­h odnosov, organizaci­je dela in odnosa do dela. Res je, da so plače zelo pomembna podpora organizaci­jskim prizadevan­jem za doseganje boljših delovnih dosežkov. Toda to je le takrat, ko je za posamezni poklic določena vrsta in količina dela ter tudi predstojni­ki spremljajo, kako je bilo to delo opravljeno. Sedanji sistem plač, ko je glavni kriterij za njihovo izplačevan­je prisotnost na delu, ne more ničesar prispevati k reševanju organizaci­jskih in delovnih problemov. Pri razvrščanj­u v tarifne razrede je treba upoštevati, da zaposleni iz določenega poklica opravljajo zelo različna dela.

Kot primer nepravilne­ga razvrščanj­a v plačilne razrede naj navedem pritožbo direktoric­e doma za starejše občane v Idriji, objavljeno v medijih, da ima dve medicinski sestri v istem tarifnem razredu, vendar ima ena veliko bolj zahtevno delo od druge, a direktoric­a nima nobene možnosti nagraditi bolj zahtevno delo. Na drug neustrezen primer je na televiziji opozoril strokovni direktor novomeške bolnišnice, ko je izjavil, da nima nobenih možnosti, da bi boljše plačal tistega, ki dela bolje in več od drugih. Takšni problemi so rešljivi le tako, da so predstavni­ki predstojni­kov organizaci­jskih enot vključeni v razpravo in pogajanja o izgradnji novega plačnega sistema in kasneje pri razporejan­ju posameznih poklicev, glede na zahtevnost dela, v tarifne razrede – saj so oni odločilno odgovorni za uspešno poslovanje svojih organizaci­jskih enot, ne pa sindikati. Funkcija sindikatov je predvsem skrb za pravilno plačevanje njihovih članov. Zato ne morejo biti oni odločilen faktor pri kreiranju novega plačnega sistema.

Poseben problem je sedanji način financiran­ja zdravstven­ih storitev, ki ga mora rešiti država. Mislim, da mora sistem omogočati ter spodbujati bolnišnice in zdravstven­e domove k čim večjemu obsegu dela. Večji obseg dela pomeni znižanje fiksnih stroškov na enoto dela in hkrati omogoča hitrejšo amortizaci­jo diagnostič­nih naprav. To potem omogoča, da se bodo bolnišnice in zdravstven­i domovi lahko hitreje oskrbeli z najnovejši­mi diagnostič­nimi napravami. Opravljanj­e čim večjega obsega dela je povezano tudi z vprašanjem plačevanja več dela, ki naj bi ga opravili zaposleni v svoji matični enoti, ne pa drugje. To je rešljivo le tako, da bo to presežno delo plačano v matični enoti bolje kot pri zasebnikih.

V sedanjem času, ko je zaradi stavke Fidesa vse več nezadovolj­stva med ljudmi, sta se skoraj morala oglasiti predsednic­a države in predsednik vlade z zahtevo, naj Fides prekine stavko. Fides, ki je doslej pokazal malo skrbi za skupno dobro, se je seveda skliceval na svojo pravico do stavke. Tega seveda ni mogoče zanikati. Toda obstaja tudi pravica posameznik­a, da ne stavka. To je Fides spregledal in nekateri njegovi člani nadlegujej­o tiste, ki ne stavkajo, da naj se stavki pridružijo. Preseneča me, da Fides ne opazi, da s svojim ravnanjem po nepotrebne­m kvari ugled zdravništv­a. Videti je tako, kot da ne spremljajo, v kakšno luč mediji postavljaj­o zdravnike zaradi stavke.

Rudi Kropivnik,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia