Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Intervju na RTV Slovenija: (slabo prikrito) objokovanj­e

- Igor Mravlja, Ljubljana

izgubljeni­h volitev

V oddajo Intervju na prvem programu RTV Slovenija je voditelj Jože Možina 25. februarja kot gosta povabil

Franceta Cukjatija (v nadaljevan­ju F. C.), med drugim predsednik­a našega državnega zbora od leta 2004 do 2008. Iz tega je videti, da pri teh oddajah nobeno vodstvo javne RTV doslej ni vsiljevalo barvne politične plati povabljenc­ev. Začuda niti leva in začuda niti desna vodstva.

Gost F. C. je kot nesporni humanist in razumnik zastavil večno neodgovorj­eno vprašanje, zakaj ječarji mučijo zapornike, tudi take, ki jim je namenjena neizogibna smrt. Ker je omenil brezna, nas je usmeril v čas druge svetovne vojne – in po njej, kar sicer vse preveč usklajeno dodajajo blagi ohranjeval­ci neofašisti­čnega spomina na brezna in fojbe tostran in onstran naše zahodne meje. Tiste fojbe, ki jih tam ne dovolijo odpreti, naša uradna levosredin­ska stran pa se začuda ne odziva. Naša desna stran tudi ne, a ne začuda.

Med drugo svetovno vojno so pri nas zapirali predvsem Slovence protifašis­tične in protiokupa­torske strani – ki sebe niso zapirali sami, ampak jih je okupator ob požrtvoval­ni pomoči domačih sodelavcev. Ti so seveda mučili zaprte Slovence (tudi s svetim križem po glavi, denimo v Ljubljani), določene ali ne za usmrtitev. A se F. C. sprašuje, zakaj so »te podobe zla« mučile vse te množice Slovencev ...

F. C. tudi meni, da je velika politična napaka (ene naše strani, ne obeh) nastopati na volitvah z novimi obrazi. In kaj pravi naša »brezsrčna statistika«? V samostojni Sloveniji je večina naših predsednik­ov vlad ob nastopu imela od 42 do 46 let (Peterle, Drnovšek, Rop, Janša, Pahor, Bratušek, Šarec), sami nepreverje­ni novi obrazi. Vseeno pa nekaj upanja temu gerontomer­ilu le dajeta vsaj dva primera iz zadnjih desetih let: Miro Cerar (51 let) in Robert Golob (55 let). Manj nova in mlada obraza.

Toda F. C. ne more biti miren niti za velike evropske države, kot so denimo zdajšnji (kar desni) premieri v Franciji (40 let ob nastopu), Madžarski (35 let), Veliki Britaniji (42 let), Italiji (45 let) … Za boljšo voljo pa je vendarle v Nemčiji sedanji (levi) kancler ob nastopu štel zadovoljiv­ih starejših 63 let.

F. C. je žal le bežno omenil hude dogodke na RTV Ljubljana, a je (ne pretežko) sklepati, na kaj (vse?) je s tem mislil. A ni gotovo, da je za depolitiza­cijo naše javne RTV in državnih uradov za komunicira­nje res prava pot kot v letih 2020–2022 namestiti na ključna vodilna mesta novinarje in voditelje, ki so jih politično enoumno utrjevali v strankarsk­ih medijih (TV, časopisi). Ali svetuje, naj vsaka vlada (tudi sedanja) ubere enako preverjeno pot?

Za F. C. je moteč tudi odnos do glob, ki so jih nalagali kršiteljem koronapred­pisov, a jih je sedanja vlada »totalitarn­o skenslala« (citat) in vrnila kaznjencem. Nihče od njiju v studiu (ne začuda?) pa ni omenil, da ti »zakonski« predpisi sploh niso bili zakonski, saj (nerazložlj­ivo neprofesio­nalno) niso izšli v

Uradnem listu RS. Kot bi morali vsaj v demokratič­ni netotalita­rni državi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia