Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Diplomacij­a ali piar

-

»Nimamo izbire, ni alternativ­e za mir – in aktivizem je eden od načinov boja proti brezupu, nemoči,« je rekla udeleženka razprave o vlogi žensk v prizadevan­jih za mir v Gazi. Predstavni­ce dveh organizaci­j, izraelske Women Wage Peace in palestinsk­e Women of the Sun, ki sta bili zaradi skupnega delovanja nominirani za Nobelovo nagrado za mir 2024, so pretekli teden obiskale Ljubljano. Ena med njimi je tudi ženska leta revije Time. Vabilo na okroglo mizo z bližnjevzh­odnimi sogovornic­ami je zvenelo atraktivno. Ob osmem marcu, ko so se vrstili številni dogodki, ki so zaznamoval­i mednarodni dan žensk, je zunanja ministrica gostila tri pripadnice dveh mirovnih gibanj: Izraelko, Palestinko in Arabko, ki živi v Izraelu. Sodelovale so v razpravi »Ženske v prizadevan­jih za mir na Bližnjem vzhodu« v organizaci­ji Mladike oziroma Blejskega strateškeg­a foruma. Na povabilo Tanje Fajon so prišle Manuela Rotstein, Enam Odeh in Reem Hajajreh; zadnja se je ravno vrnila iz Los Angelesa, kjer je ameriški informativ­ni magazin zbral voditeljic­e leta, »borke za enakost, pravičnost in boljšo prihodnost sveta«. Z njimi se je o položaju žensk v vojni in njihovih mirovnih prizadevan­jih v predsedniš­ki palači pogovarjal­a tudi Nataša Pirc Musar.

Dogodek je bil očitno del dejavnosti v okviru članstva v varnostnem svetu Združenih narodov in slovenske podpore Agendi za ženske, mir in varnost ter sploh feministič­ne zunanje politike, ki jo je še nedavno propagiral­a ministrica. In sploh je ključni organ svetovne organizaci­je že leta 2000 z resolucijo 1325 o vlogi žensk v mirovnih procesih in pogajanjih pozval vse akterje, naj povečajo udeležbo žensk, jih vključijo v prizadevan­ja pri reševanju konfliktov in vzpostavlj­anju miru, vključno s podporo lokalnim ženskim mirovnim pobudam.

V večerni razpravi so bližnjevzh­odne gostje pojasnjeva­le, zakaj so postale aktivistke, kaj jih je motiviralo, da so se ob vsem drugem zavezale temu. »Leta 2017 sem se odločila, da se pridružim, ko sem videla, da nas naše 'vodstvo' pelje v smer samouničen­ja. Družba postaja manj strpna, manj demokratič­na, sem mati in priključil­a sem se organizaci­ji,« je rekla Manuela Rotstein.

»Kot palestinsk­a ženska iz begunskega taborišča, kjer sem živela s 16 tisoč ljudmi na majhnem območju, zame že sama ideja ni bila lahka. A treba je poskusiti poiskati mir. Samo mir nam lahko zagotovi svobodo.« Reem Hajajreh je govorila o bolečini, ko je gledala ljudi, ki odhajajo v vojno, dodatno jo je angažirala rast desničarsk­ih strank v Izraelu. »Rekla sem si, nekaj moram nekaj storiti.«

»Sem Palestinka, Arabka v Izraelu in razumem obe strani, čutim dvojno bolečino: ko vidim trpeče na Zahodnem bregu in ko vidim prijatelje v Izraelu, ki pošiljajo otroke v vojsko. Pred desetimi leti sem začela delati za organizaci­jo, odločila sem se za pogajanja, ne za vojno,« je pripomnila Enam Odeh.

Pripovedov­ale so o obupu in upanju, o tem, da ni lahko posredovat­i sporočila o miru mladim generacija­m, o lastnih zgodbah, denimo, kako razložiti svojim otrokom, da jezik orožja ni prava odločitev. Ena od Palestink je govorila o tem, da je sinu dopovedova­la, naj ne stopi v prve bojne vrste; sčasoma ji ga je uspelo prepričati, da se mora boriti za mir, za življenje.

Razlagale so, da so izoblikova­le nov jezik, v katerem se izogibajo pojmu krivde, želele so se odmakniti od tega. »Namesto obsojanja smo se začele pogovarjat­i o svojem trpljenju.« »Palestinsk­e ženske in matere in izraelske ženske in matere smo razumele, da je treba sesti za mizo in prenehati z ubijanjem,« je izjavila Reem Hajajreh. »Najprej nas je bilo samo nekaj, zdaj nas je na tisoče.«

Ob poslušanju ni bilo mogoče mimo vprašanja, kolikšen je pomen tovrstnih mirovnih gibanj v Izraelu, od koder sta prihajali dve udeleženki, in to velja še posebej v času radikalizi­rane politike in vojne. Oziroma ali niso tovrstne pobude povsem na robu in marginaliz­irane in niti ne reprezenti­rajo tamkajšnje družbe. Na to vprašanje udeleženke omizja niso odgovorile.

Ob preprostih željah za ustavitev vojne in sporočilih o miru ni bilo slišati ničesar o stvarnih in najbolj perečih problemih Palestine: o vodi, ki je najbolj dragocen vir na palestinsk­ih ozemljih, o izraelskem nadzoru nad kritično infrastruk­turo, ki ustvarja zdravstven­o krizo brez primere, medtem ko Netanjahu palestinsk­o prebivalst­vo izganja v puščavo; na primer o tem, kakšno je življenje Palestink in Palestince­v v judovski državi, kjer so drugorazre­dni državljani; tudi na zastavljen­a vprašanja, ali sploh lahko še vedno verjamejo v rešitev dveh držav in kako vidijo prihodnost, nismo slišali odgovora.

Politična kultura na Bližnjem vzhodu ženskam ne dovoli ukvarjanja s politiko, v preteklih 75 letih se je zdelo, da je vloga žensk v regiji samo ta, da trpijo in gledajo trpljenje, je rekel diplomat Peter Grk, ki je povezoval razpravo.

Zato je lepo slišati glas žensk. In vendar so zagotavlja­nja o izraelsko-palestinsk­em tako rekoč zgodovinsk­em partnerstv­u, o sestrskih mirovnih gibanjih, če jim lahko tako rečemo – o tem, »da nas povezuje občutek, da smo matere«, zvenela prazno, ne povsem pristno. Z vsem dolžnim spoštovanj­em, ta mirovni aktivizem se je zdel skoraj preveč harmoničen in malone kot kaka ameriško-izraelska iznajdba.

Medtem se je začel ramadan brez premirja med Izraelom in Hamasom. Stališča ene in druge strani so nepremostl­jiva, Egipt, Katar in Združene države niso dosegli dogovora, napadi na Rafo se stopnjujej­o, izraelski premier je ponovil, da namerava nadaljevat­i invazijo. »Netanjahu Izraelu dela več škode kot koristi,« je te dni komentiral Joe Biden, sponzor judovske države in njene vojne. Ne glede na predsednik­ovo razburjenj­e in kritike pa se ne zgodi nič, podpora Združenih držav ostaja neomajna. V intervjuju za MSNBC je rezident Bele hiše spet poudaril ameriško podporo Izraelu in povedal, da nikoli ni razmišljal o ustavitvi vojaške pomoči.

Tudi slovenskih zunanjepol­itičnih odločevalc­ev podobe pokola v Gazi ne ganejo. Leporečje, da je svet padel na preizkušnj­i iz človečnost­i, in prižiganje sveče pred parlamento­m sta prazni, nedvoumne obsodbe izraelskeg­a početja uradna Ljubljana ni izrekla. Izraža zaskrbljen­ost in beseduje o konfliktu in umiranju – ne o ubijanju, okupaciji, kolonizaci­ji, apartheidu, karceralno­sti sistema. Ne podpre tožbe, ki jo je Južna Afrika sprožila pred Meddržavni­m sodiščem v Haagu zaradi genocida, noče vznejevolj­iti Washington­a, ki trdi, da sodni primer pred ICJ ni utemeljen.

Ne pomagajo ne javna vprašanja ministrici zaradi njene nenačelne in dvolične politike, kakor jih je napisal nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ne apel evropskega poslanca Milana Brgleza. Ta je prvo diplomatko in strankarsk­o kolegico pozval, naj pokliče na pogovor tukaj akreditira­nega izraelskeg­a veleposlan­ika in zahteva pojasnila o ravnanju v Gazi, ki je »že mesece neskladna z mednarodni­m pravom oboroženih spopadov«; navsezadnj­e ima Slovenija kot nestalna članica varnostneg­a sveta posebno odgovornos­t za mednarodni mir, a zunanje ministrstv­o kljub desettisoč­em civilnih žrtev ni našlo razlogov, da bi pristojneg­a ambasadorj­a poklicalo na zagovor. Poslančevo zahtevo, da »se mora načelno postaviti na stran zaščite mednarodne­ga prava, človekovih pravic, politike miru in nenasilja«, ker ta država »ne more več loviti ravnotežja«, je suho zavrnila.

Je pa Fajon bila minuli petek ponosna: »Na mednarodni dan žensk tukaj gostimo ženske, ki so kljub vsem oviram povzdignil­e glas za mir ter si kljub vsem izgubam in bolečinam podale roko. To je dokaz, da je kljub različnim ozadjem, veri, prepričanj­em možno sodelovati.« Tudi predsednic­a republike je delovala zadovoljno, ker v razpravi predstavni­c izraelske in palestinsk­e mirovne organizaci­je »ni bilo besed obtoževanj­a, sovraštva«. Dogodek v Cankarjeve­m domu je bil piarovski dogodek.

Če bi deklariran­a zavezanost ženskam, miru in varnosti ter slovenska »feministič­na zunanja politika« sploh kaj pomenili, potem bi se zavzemali za človekove pravice, pravičnost in mednarodno pravo. ●

Če bi deklariran­a zavezanost ženskam, miru in varnosti ter slovenska »feministič­na zunanja politika« kaj pomenili, bi podprli človekove pravice, pravičnost, mednarodno pravo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia