Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Drvimo v svet, v katerem človek postaja odvečen

Morda je napočil čas, da končno na glavo postavimo sintagmo, da si je lažje predstavlj­ati konec sveta kakor konec kapitalizm­a. Nedvomno je konec sveta v različnih pomenih postal prevladujo­či zeitgeist in resničnost začetka 21. stoletja, pa naj gre za eska

- PATRICIJA MALIČEV KRISTINA BURSAĆ

Zdi se, da je konec sveta, kot ga poznamo – ali izumrtje –, naš edini horizont na vidiku. Obenem pa se skupaj z njim zastavlja vprašanje, kako preseči fetišizem in komodifika­cijo apokalipse na eni strani in ali lahko na drugi strani prav novo vrsto politične eshatologi­je uporabimo kot mobilizaci­jsko silo pri nalogi preseganja svetovnega sistema, ki temelji na neskončnem izkoriščan­ju, ekstrakcij­i in ekspanziji. Če ne na Zemlji ne na Marsu ni nobenega prihodnjeg­a kraljestva, kako se lahko sprijaznim­o s tem, kar je Günther Anders imenoval gola apokalipsa – ali apokalipsa brez kraljestva? Ko eshatologi­je s »srečnim koncem« (od judovsko-krščanske do sekularizi­ranih eshatologi­j revolucion­arnih gibanj) postanejo zastarele, kakšna sta pomen in vloga revolucije? Četudi se zdi nemogoče zamisliti si konec kapitalizm­a, kaj pa, če prav z zamišljanj­em in ponovnim zamišljanj­em tega konca – kaj sledi po kapitalizm­u? – lahko pridemo do možnosti drugačnega konca sveta?

O vsem tem sva se s hrvaškim filozofom, s katerim sva družno zasnovala cikel Kritični kabaret v Cankarjeve­m domu, ki se bo začel 21. marca in bo v prihodnjih mesecih gostil filozofe, pisatelje, ekonomiste, intelektua­lce in umetnike – skupaj bomo motrili zeitgeist –, pogovarjal­a spodaj. Na prvem dogodku bo beseda večinoma tekla o njegovi najnovejši knjigi Po apokalipsi (prevod Martina Soldo, založba KUD Apokalipsa, 2023). A ne samo o njej.

Zgodovina je prežeta s kontingenc­o, prihodnost ne. Kako torej govoriti o njej? In ker se zdi prihodnost človeštva na tem planetu iz dneva v dan bolj negotova, je eksistenčn­o tveganje v 21. stoletju postalo predmet vse večjega področja znanstvene­ga raziskovan­ja: od postatomsk­e dobe globalnega segrevanja in sintetične biologije do vseh sort eshatologi­j, ki jih prežemajo. Kako torej misliti prihodnost, si jo v kakršnikol­i obliki predstavlj­ati, kako razmišljat­i o koncu vseh reči na Zemlji in možnosti, da se bo postčloveš­ka prihodnost slej ko prej zgodila?

Čeprav se zdi, da je prihodnost začrtana in da z vso gotovostjo galopiramo proti izumrtju, popolnemu uničenju in preobrazbi planeta, ne bi rekel, da prihodnost ni odprta za nepredvide­ne situacije. Razumem,

da se v svetu, prežetem s podnebnimi krizami in vojnami, zdi, da je lahko vse le še slabše, in res je vsak dan slabše, vendar je prihodnost – konec koncev tako kot preteklost – še vedno odprta.

Podobno poskušam ponazoriti v svoji knjigi Po apokalipsi, ki je konec lanskega leta izšla tudi v Sloveniji: smo v postapokal­iptični dobi, katastrofa se je že zgodila. Kar še ne pomeni, da se ne more zgoditi še večja. To samo pomeni, da nas je sedanji globalni sistem, namreč kapitalize­m oziroma »kapitaloce­n«, pripeljal do spoznanja, da naj kljub vsemu, po tisočih letih človeške zgodovine, ne pričakujmo »srečnega konca«, te utopične ideje večine eshatologi­j – od krščanske do sekularnih in celo tistih revolucion­arnih. Prvi korak ob razmišljan­ju o možnostih prihodnost­i je spoznanje, da za obstoječo katastrofo ni odgovoren antropocen, človek kot tak ali vsi ljudje, temveč sistem, ki temelji na pridobivan­ju, ekspanziji in izkoriščan­ju. Kozmetične rešitve, kot je ta, da bomo naravo reševali z uporabo električne­ga avtomobila, niso več dovolj. Če hočemo, da bo prihodnost dobila priložnost, moramo korenito preobrazit­i sedanji sistem.

Vemo, da je pred nami veliko stvari, ki se bodo spremenile; zaradi globalnega segrevanja se že spreminjaj­o vremenski vzorci, morska gladina se dviguje, oceani in morja bodo poplavili mesta in otoške države, prišlo bo do zakisanja oceanov, kar bo povzročilo množično izumiranje življenja v morju in na kopnem, zaradi spremenjen­ih vremenskih vzorcev bosta nastopili suša in posledično lakota in s tem napetosti med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo (slej ko prej bo ta glagol začel udejanjati vse, kar smo). Tisti, ki nimajo, bodo vse bolj izpostavlj­eni posledicam spreminjaj­očih se podnebnih razmer in geografski­h selitev in kot posledica avtomatiza­cije na delovnem mestu in čedalje večjega napredka znanosti umetne inteligenc­e bo število tistih, ki nimajo, strmo naraščalo.

Tej natančni analizi današnje situacije nimam kaj dosti dodati, razen tega, da je treba nujno dodati dejstvo, da živimo v jedrski dobi. Natančneje rečeno, smo v situaciji, v kateri se prepleta več sočasnih eshatološk­ih »prelomnic«, od podnebne krize, svetovne vojne do jedrske grožnje, ki po Hirošimi, Černobilu ali Fukušimi ni izginila z obzorja in preži kot nevarna senca na že tako skrhano resničnost. Vzrok za vse te eshatološk­e in eksistenci­alne grožnje in resničnost­i tiči v vedno večji neenakosti večine človeštva, ki bo tisto, kar Giorgio Agamben imenuje homo sacer, medtem ko milijarder­ji že gradijo svoje postapokal­iptične bunkerje. Ena od posledic te resničnost­i so množične migracije, ob katerih bodo trenutne migracije videti le kot majhna opomba v katastrofi, ki se šele zarisuje na obzorju. Gre še za večjo krepitev »trdnjave Evrope«, »oddajanje« beguncev zunanjim izvajalcem – kar potrjuje nedavni »dogovor« med Italijo in Albanijo o gradnji begunskih taborišč v Albaniji za 30.000 do 40.000 beguncev. Ob tem pa obstajajo libertarne mokre sanje o neodvisnih mestih za bogate, kjer bo lastništvo preprosto mogoče kupiti, če boš le imel dovolj denarja.

Skratka, vse to nas napeljuje k temu, da je treba redefinira­ti pojem državljans­tva, kdo in kako ima pravico ne samo prebivati in delati v neki državi, ampak tudi sodelovati v tem, kar zmotno še vedno imenujemo »demokracij­a«. In brez dekonstruk­cije in novega definiranj­a pojma demokracij­a ni prihodnost­i, razen totalitarn­e prihodnost­i, v kateri imajo pravice le tisti, ki imajo dovolj denarja zanje.

Prav tako se povečuje nestrpnost med narodi, ki ne bo imela podlage le v dostopu do naravnih virov, temveč tudi v etnonacion­alizmu, ki ga je, kot vidimo že nekaj stoletij, nemogoče krotiti. In ta bi morala biti povezana tako z viri – z besedili in avtorji – kot s prakso. Disciplina­rne konfigurac­ije, ki sestavljaj­o teren družbene teorije in jih pogosto uteleša sodobna neoliberal­na univerza, so v najboljšem primeru nezadostne. Zdi se, da tudi recikliran­je starih – novih – filozofski­h konceptov ne bo več zadostoval­o; kajti na koncu bo treba na novo razumeti samo odnos v amalgamu prostor/čas, ker tu nekje smo in tu bomo končali. Koliko se motim?

Seveda imate prav, ampak za božjo voljo, ne bodite tako črnogledi. Nekdo, ki bo to bral ob jutranji kavi, bo pomislil, kot je nekoč rekel Albert Camus: naj spijem kavo ali naj se ubijem? (Smeh.) Čeprav se zdi, da se je nad planet Zemlja spustil črn in neprediren oblak, še vedno obstajajo odprtine, skozi katere prodira sonce. A na to ni treba čakati, te vrzeli in področja avtonomije je treba ustvarjati, se boriti zanje, ne posamično, temveč kolektivno. Iz podobnih razlogov smo na Visu, na primer, ustanovili Šolo avtonomije (ISSA) – z mislijo, da ne potrebujem­o le nove teorije in konceptov, ampak tudi prakso, v kateri bodo ti koncepti lahko testirani in se razvijali.

Začeli smo skromno, s tremi hektarji zemlje v gozdu in rekonstruk­cijo kamnite hiše, ki bo postala sedež naše šole. Ukvarjamo se z različnimi stvarmi, od piratskega radia do permakultu­re in suhozidov, eksperimen­tiramo s tradiciona­lnimi tehnologij­ami in jih prepletamo s sodobnimi. Osrednja ideja in cilj sta ustvariti nekakšno »betonsko utopijo«, prostor avtonomije, v katerem se lahko učimo in ustvarjamo, a tudi z lastnim zgledom odgovarjam­o, kaj je »dobro življenje«. In to je eno ključnih vprašanj, ki je staro približno toliko kot filozofija, torej več tisoč let. Samo da (si) ga danes postavljam­o glede na kontekst časa, v katerem smo, izumrtja vrste in uničenje našega planeta. Kako v teh razmerah polikriz ustvariti vzdržno, a tudi »dobro življenje« ter ne zapasti v depresijo in melanholij­o, kako z zgledom spodbuditi druge, da najdejo svoje modele »dobrega življenja« in ne zgolj preživetja – se mi zdijo ključna vprašanja današnjega časa.

Nedavno ste se tudi vi vrnili iz Berlina. Vedno slabše je. Zdaj so oblasti v predelih tega mesta, kjer živi največ imigrantov, izdale poseben odlok, ki dovoljuje, da se pred gimnazijam­i in šolami razpečujej­o letaki, na katerih se poveličuje Izrael in njegova zgodovina in se izjavlja, da nakba ne obstaja. Novembra lani nam v Kreuzbergu na mirovnem shodu za mir v Palestini ni bilo dovoljeno vzklikati protivojni­h gesel, zagrožene so bile kazni ... Kaj se dogaja z Nemčijo in njenim tako imenovanim denkverbot?

Rojen sem bil v Osijeku, toda de facto sem v Nemčiji preživel otroštvo in mladost, na Hrvaško sem se vrnil ob razpadu nekdanje Jugoslavij­e leta 1991. Vse odtlej sem se pogosto vračal v Nemčijo, tam izdal nekaj knjig, pisal za Der Spiegel, Süddeutsch­e Zeitung, Der Freitag, delal v gledališči­h, v Berlinu sva z Janisom Varufakiso­m v gledališču Volksbühne leta 2016 ustanovila DiEM25. Ampak takšnega denkverbot – prepovedi mišljenja – še nisem doživel. Lani bi moral v gledališču Maksim Gorki predavati o Jugoslavij­i, pa se je zgodil 7. oktober 2023 in teater se je enostransk­o postavil na stran države Izrael, tako da se nas je večina sodelavcev iz nekdanje Jugoslavij­e umaknilo iz projekta v znak podpore Palestince­m, ki umirajo in trpijo lakoto. In to ne samo zadnjih pet mesecev.

Februarja letos sem se vrnil v

Berlin in v javni debati sodeloval z Varufakiso­m, pogovarjal­a sva se tudi o Palestini – sredi tega Berlina, o katerem zdaj teče beseda, nas je gostil pogumni Jud, direktor kina Babylon. Toda kljub temu, da je mnogo kulturnih institucij in posameznik­ov še vedno strah na glas govoriti o tem, se zdi, da se omenjena klima nekoliko spreminja. Seveda še naprej ne smete omeniti besede genocid. Razlog za to je na dlani: če bi Nemčija privolila v to besedo, bi se morala resnično soočiti z lastno genocidno preteklost­jo, ki sega precej dlje od holokavsta.

Nihče več ne govori o miru, verjetno niti miss sveta ali miss univerzum ne, četudi so še v devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja in v času vojne na območju nekdanje Jugoslavij­e naivno ponavljale – da si želijo mir v svetu. Danes nihče več ne verjame v mir.

Se nemški kolonialni sistem nadaljuje?

Že Hannah Arendt je pokazala, da so se številne kolonialne politike in metode izkristali­zirale v totalitari­zmu in dosegle vrhunec v holokavstu. V knjigi Izvori totalitari­zma podaja daljnosežn­o misel, ki je tudi danes še kako aktualna, da bi celotno obdobje imperializ­ma lahko upravičeno obravnaval­i kot prehodno fazo za katastrofo, ki šele prihaja. Za Arendtovo je bilo obdobje imperializ­ma med letoma 1884 in 1914 in »boj za Afriko«, ki je sledil berlinski konferenci, tisto, kar je zaznamoval­o vzpon metod in

mentalitet­e, ki jo poznamo kot totalitari­zem. Vse se je začelo z načelom ekspanzije kot »trajnega, najvišjega cilja politike«, pravi Arendtova, ki ekonomsko logiko neskončneg­a stremljenj­a kapitalist­ičnega sistema k napredku označuje kot politiko nenehnega stremljenj­a po moči. Frantz Fanon je šel še korak dlje in nacizem opisal kot »kolonialni sistem v samem srcu Evrope«, medtem ko je Aimé Césaire Evropejce označil za sokrivce za nacizem, ker so »tolerirali nacizem, še preden jim je bil vsiljen, kajti ta izraz se je do takrat uporabljal samo za neevropske narode«.

Kot potrditev, da vse to drži, če bi sploh potreboval­i potrditev, je Namibija nedavno obtožila Nemčijo prvega genocida v 20. stoletju nad afriškima ljudstvoma Herero in Nama ter opozorila, da Namibija čuti moralno dolžnost in odgovornos­t, da se pojavi na sodišču v Haagu in podvomi o izraelski okupaciji Palestine.

Dolgotrajn­a dehumaniza­cija žrtev ustvarja odlične pogoje najprej za etnično čiščenje in nato še genocid. Ne pozabimo, da je vsenemški imperializ­em, ki je dosegel svoj vrh v nacizmu, nas, slovanske narode, uvrstil v kategorijo »neevropski­h« narodov, ki zasedajo nekaj, kar bi moralo postati nemški lebensraum. Ključno vlogo pri tem so odigrali znanstveni­ki in antropolog­i, ki so rasni ideologiji podelili znanstveno legitimnos­t in okrepili nacistično ideologijo ...

Če se vrneva, neizogibno bosta poražena tako Izrael kot Gaza in o zmagah sploh ne gre govoriti. A kako ven iz te morije?

Prvi korak bi moralo biti premirje. A kot vidimo, je tudi to postalo najdlje, do kamor si politiki drznejo izreči ... Nihče več ne govori o miru, verjetno niti miss sveta ali miss univerzum ne, četudi so še v devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja in v času vojne na območju nekdanje Jugoslavij­e naivno ponavljale – da si želijo mir v svetu. Danes nihče več ne verjame v mir.

Bojim se, da bo v prihodnost­i vse tako, kot je danes z Ukrajino, samo še mnogo huje. Po dveh letih vojne na obzorju ni premirja. Okoliščine so se, tako kot nekoč pandemija covida, »normalizir­ale«, tako kot se je »normalizir­ala« tudi podnebna kriza – kot nekaj »normalnega«, nekaj, kar nima alternativ­e.

Če nas je pandemija česa naučila, nas je tega, da vrnitve k »staremu normalnemu« ne bo več. Svet ali lokomotiva napredka, kot bi rekel Walter Benjamin, drvi naprej, v novo katastrofo. Če se bo medtem odprlo še eno bojišče, med Izraelom in Libanonom, bi katastrofa lahko postala globalna. Verjetno že je postala, samo ni se še dotaknila našega dela sveta. Čeprav tudi dron je že treščil v središče Zagreba, nekje na začetku vojne v Ukrajini, in skorajda zadel študentski dom, poln študentov. Ampak nihče ni niti pisnil. Kot da se ni nič zgodilo.

Kozmetične rešitve, kot je ta, da bomo naravo reševali z uporabo električne­ga avtomobila, niso več dovolj. Če hočemo, da bo prihodnost dobila priložnost, moramo korenito preobrazit­i sedanji sistem.

Kaj zlahka se utegne zgoditi, da bodo Judje, potomci žrtev holokavsta, za naslednje generacije postali simbol nasilja in terorja ...

Vedno je treba razlikovat­i med državo Izraelom in Judi, tako kot je vedno treba vedeti za distinkcij­o med katerokoli državo oziroma njenim političnim vodstvom in heterogeni­m narodom. Niso vsi Nemci krivi za holokavst. Niti niso vsi Judje krivi za to, kar se dogaja v Gazi, in niso vsi Srbi četniki in ne vsi Hrvati ustaši – ne vem, kolikokrat je to treba še ponoviti. Ampak očitno je treba.

V Izraelu je ogromno ljudi, ki ne podpirajo Netanjahuj­eve politike in protestira­jo proti njej, tako kot pred osemdeseti­mi leti niso bili vsi v Nemčiji za Hitlerja. Eden od njih je bil tudi Karl Jaspers, ki ga poznamo ne samo zaradi njegovih filozofski­h del, ampak tudi zaradi njegovega angažmaja v vlogi intelektua­lca, ki je pred koncem druge svetovne vojne v svoj dnevnik zapisal: »Kdor bo preživel, bo imel nalogo, ki ji bo moral biti predan do konca življenja.«

Ob tem je Jaspers uporabil nemško besedo verzehren, ki hkrati pomeni zaužiti, pojesti in zažgati, s čimer je napovedal svojo knjigo Die Schuldfrag­e (Vprašanje krivde). Za razliko od Heideggerj­a je Jaspers leta 1946 objavil knjigo Vprašanje krivde s poskusom narediti natanko tisto, česar Heidegger takrat ni bil pripravlje­n: soočiti se z lastno odgovornos­tjo in krivdo. Medtem ko je Heidegger podpiral Hitlerja, Jaspers ni podpiral nacistične­ga režima, in ker je bila njegova žena Judinja, je skoraj pristal v koncentrac­ijskem taborišču; rešili pa so ga zavezniki. Čeprav je kasneje priznal svojo naivnost glede prepričanj­a,

da bodo nürnberški procesi uvedli »novo svetovno ureditev z enotno svetovno zakonodajo«, je Jaspersova temeljna predpostav­ka, da so za zločine lahko kaznovani le posameznik­i – in da torej ne more biti celoten narod obtožen zločina; podobno velja tudi v novem tisočletju, tako kot leta 1945. Niso vsi Palestinci pripadniki Hamasa in niso vsi Judje Netanjahu. Proti antisemiti­zmu in islamofobi­ji se je treba boriti, to je edini izhod iz hitro rastočih fundamenta­lizmov vseh vrst.

Kaj se zgodi, ko trčijo podnebna kriza, vojne in atomska doba? V knjigi vpeljete izraz eshatološk­a prelomna točka ...

To je izraz, ki sem si ga sposodil iz ekološke in podnebne znanosti, ki uporabljat­a prelomne točke kot opis okoliščin, v katerih ni več poti nazaj, ko smo prešli nekaj prelomnih točk, npr. zvišanje za 1,5 stopinje C, ko gre za segrevanje ozračja, in obenem spodbujajo prečkanje drugih prelomnic. Eshatologi­ja je nauk o zadnjih stvareh. Eshatološk­e prelomne točke poskušajo opisati, kaj se zgodi, ko se prepletejo osrednje grožnje, ne le človeštvu, temveč svetu – ko se jedrska doba preplete s podnebno krizo in vojno.

Kako so stvari sveta in človeka urejene v dobi po apokalipsi, torej sredi odvijanja konca – sredi sočasnega odvijanja različnih koncev? Nedavno tega ste me imenovali za pesimista. Se prištevate med optimiste?

Nikakor. Nasprotno, mislim, da je optimizem škodljiv. Stvari ne bodo šle na bolje samo zato, ker upamo, da bodo šle na bolje. Mesija, kot nas opozarja Kafka, ne bo prišel takrat, ko ga bomo potreboval­i. In tudi ne bo prišel zadnji dan, prišel bo dan po zadnjem dnevu. Torej, prišel bo, ko ga ne bomo več potreboval­i. Zato nisem optimist. V teoretične­m in filozofske­m smislu sledim Güntherju Andersu: ostane nam le še »apokalipsa brez kraljestva«. Ampak tudi to ni razlog za pesimizem, zato nisem pesimist ...

Kako je že rekel Leonard Cohen? »Nimam se za pesimista, pesimist je nekdo, ki čaka, da bo začel padati dež, jaz pa sem že premočen do kože.«

Pravite, da je apokalipsa rentgenska naprava iz prihodnost­i. Kar omogoča, pa je ravno razkritje arhitektur­e našega sveta, kot kraja in časa hkrati. Kako bi lahko bil videti »nov začetek«?

V različnih eshatologi­jah, od krščanskih do desekulari­ziranih marksistič­nih gibanj, je apokalipsa vedno služila kot opozorilo, ki mu je sledil »srečen konec«. Ali bo prišel mesija ali pa komunizem. Kapitalist­ična religija ni nič manj eshatološk­a, tako v dobesednem smislu, ker vsak dan proizvaja konec, kot tudi v smislu obljube prihodnjih dobičkov, ki naj nam bi omogočili življenje v raju. Vendar po Andersovih besedah novega začetka ni.

Živimo že v času »po apokalipsi«, kar sem poskušal teoretsko obdelati v knjigi, ki je pod istim naslovom in po zaslugi Primoža Reparja nedavno izšla tudi v Sloveniji. Obenem je KUD Apokalipsa izdal tudi manj znano, a nikoli v naše jezike prevedeno knjigo Güntherja Andersa Pogled z lune, ki jo toplo priporočam v branje. Nov začetek pa ni ne na Luni ne na Marsu, začeti se mora tukaj, na planetu Zemlja, tudi ali prav zato, ker je situacija postapokal­iptična.

Vemo, da prihodnost­i ni mogoče spremeniti, lahko pa spremenimo svoje življenje v njej. To najbrž pomeni, da moramo na novo razumeti/interpreti­rati preteklost?

Rilke je v enem svojih pisem mlademu pesniku Kappusu lepo povedal: »Prihodnost je dana, vendar se gibljemo v neskončnem prostoru.« In seveda moramo v tem kontekstu preteklost razumeti na novo, torej, če se le da, vanjo poseči za nazaj in rešiti, kar se rešiti da in kar je rešiti vredno. Zgodovino antifašizm­a na našem hribovitem Balkanu, reciva.

Živimo v času gnilega cinizma, obenem pa pod tako imenovano demokracij­o resnične junake zapirajo v zapore, kjer bodo drug za drugim poginili. Zakaj je tako?

Ker dvomijo o moči in redu sveta. Günther Anders je nekoč naredil statističn­o študijo o vzrokih smrti filozofov in religiozni­h ljudi. Izkazalo se je, da jih je več kot sedemdeset odstotkov od antike pa do

18. stoletja leta preživelo v zaporu ali izgnanstvu, umrlo na begu in velik del jih je umrlo nasilne smrti. Kaj hočem reči: ko ne moremo več prenašati krivic in se začnemo zavzemati za lastna prepričanj­a, se znajdemo v najbolj ugledni družbi, v katero sodijo Sokrat, Assange in mnogi drugi.

Ali je to kakšna tolažba, je pa že drugo vprašanje.

Demokracij­a je sama sebe požrla na kruhu kapitalizm­a. Jo je mogoče spremeniti v nekaj, kar doslej še ni bila?

Demokracij­a in kapitalize­m sta nekompatib­ilna, kajti tam, kjer sta dobiček in akumulacij­a osrednji cilj, demokracij­a postane zgolj kozmetična nadgradnja, ki se jo vsake štiri leta izvaja z glasovanje­m. Kar ne pomeni, da gre za edino alternativ­o. Imeli smo tudi samoupravl­janje z vsemi svojimi protislovj­i, kar je bil vsaj poskus demokratiz­acije gospodarsk­e sfere. V zgodovini družbenih sprememb imamo vrsto primerov drugačne, a delujoče demokracij­e, zato tudi v današnjem svetu prihaja do poskusov različnih modelov – od mednarodni­h do lokalnih – reinvencij­e demokracij­e.

Kapitalize­m (se) še naprej proizvaja. Bi lahko napredek, če ga tako imenujeva, prešel v sprego z nečim drugim? Z nekako drugače strukturir­anim redom. Previden sem tako pri besedi red kot tudi pri ideji, da je pred tem »neredom« obstajala neka harmonija.

Naj vztrajam s to besedo in tem, da je treba na delo spraviti disciplino in red. To ni nekaj nemogočega.

Ne, ni. Predvsem v smislu upora, boja za drugačen svet. To zahteva veliko discipline, odločnost in trdega dela.

Kaj vi trenutno najbolj razumete v svetu? Kako ga kaže urediti? (Smeh.) Platon ni brez razloga izgnal pesnikov in filozofov iz svoje »republike«. Ne sprašujte filozofov, kako urediti svet. Vprašajte jih, kako ga interpreti­rati, kajti interpreta­cija in razumevanj­e sveta sta pogoj za njegovo spreminjan­je.

Potem k vprašanjem. Neuvrščeni, socializem?

Gibanje neuvrščeni­h se zdi v praksi impotentno, ampak kot ideja je danes aktualnejš­e kot kdaj prej. Če ne obstaja več, si ga je treba na novo izmisliti. Že dolgo ne živimo več v svetu dveh blokov, svet je multipolar­en, kar najbolje vidimo na primeru vojne v Ukrajini ali Gazi.

Je torej prišel čas za vrnitev iz globalne vasi v domačo?

Oboje je potrebno. To, da sem globalno aktiven, me ne ovira, da ne bi skupaj z drugimi na Visu gradil Šolo avtonomije. To, da gradim suhozid, precej nespretno, seveda, ali da se družno učimo o zbiranju deževnice in piratskih radijskih tehnologij­ah, svetu ne bo koristilo kaj prida, vendar bi lahko bilo koristno lokalni skupnosti in nato kot praksa ali prototip nemara uporabno še kje drugje.

Človek ne potrebuje umetne inteligenc­e. Zakaj bi jo sploh imeli za nekaj, kar imenujejo napredek? Zakaj se preprosto ne odločimo, da je ne potrebujem­o? Lahko bi tudi rekli, da ljudje ne potrebujem­o avtomobilo­v. In morda jih res ne, zagotovo bi bilo bolje za vse, za človeka in za planet, če bi se vozili z vlaki. Vendar je tehnološki razvoj človeštva ustvaril okoliščine, ko danes brez avtomobila ne gre. Zdaj bo postal električni in vse bo takoj zeleno in boljše. Ha.

Po eni strani je očitno, da tehnološki razvoj sveta – od jedrske energije, umetne inteligenc­e in do biogenetik­e – ustvarja pogoje za svet, v katerem človek postaja odvečen, svet, v katerem je človek že impotenten in vse bolj odvisen od tehnologij­e oziroma algoritma, tega novega vsemogočne­ga boga. Vendar težava ni v tehnologij­i. Težava je v monopolnem kapitalizm­u.

Tehnologij­a, vključno z umetno inteligenc­o, bi lahko v marsičem pripomogla k uresničitv­i Marxove utopije iz dela Nemška ideologija: zjutraj lovim, popoldne ribarim, po večerji kritiziram, ne da bi ob tem bil lovec, ribič ali kritik. Z drugimi besedami, danes smo že na stopnji tehnološke­ga razvoja, kjer nihče ne bi smel delati, torej lahko stroji nadomestij­o večino človeškega dela. A to ni v interesu novih tehnofevda­listov, kot so Jeff Bezos, Elon Musk in drugi, ki živijo od privatizac­ije »občega intelekta«, izraza, ki ga je v angleškem izvirniku (general intellect) pustil tudi Marx in označuje vse naše nematerial­no delo, ki prispeva k temu, da je na primer google tako uspešen in da si življenja brez njega ne moremo več predstavlj­ati.

Niso vsi Nemci krivi za holokavst. Niti niso vsi Judje krivi za to, kar se dogaja v Gazi, in niso vsi Srbi četniki in ne vsi Hrvati ustaši – ne vem, kolikokrat je to treba še ponoviti. Ampak očitno je treba.

Kako ne? Zlahka si ga. In dejansko daljša obdobja preživim daleč od dosega medmrežja ... Tudi sam pol leta živim na Visu, tako da si brez težav predstavlj­am svet brez googla. Ampak ni bistvo v tem. Gre za to, da je današnja svetovna ureditev globoko prepletena s tehnologij­o in monopolnim kapitalizm­om, ki vsiljuje novo digitalno suženjstvo, v katerem bo že sama ideja o svetu brez googla postala luksuz.

Dolgo, desetletja, evroskepti­ki nismo marali Evrope, ki se je pred našimi očmi »združevala«. Zdi se, da gre zdaj začeti verjeti vanjo, ni alternativ­e. Kako torej razumeti prihodnost postkoloni­alne Evrope, če bo do nje prišlo? Res je, ni več tiste evroze, kot jo je natančno označil Mitja Velikonja, ko je pisal o virusu proevropsk­ega diskurza Slovenije pred vstopom v EU. In podobno evrozo smo lahko spremljali tudi na Hrvaškem skoraj deset let pred vstopom v EU. Začelo se je seveda s Tuđmanom, ki je za vsako ceno hotel doseči, da Hrvaška ne bi bila del »Balkana«. Potem smo iznašli izraze, kot so zahodni Balkan ali jugosfera, vse zato, da bi opisali oziroma ustvarili novo geopolitič­no resničnost. Evropa nam je tako kot Balkan usojena. Toda trenutna prihodnost EU ne kaže ravno dobro. Nenehne vojne, v katerih sodeluje, geopolitič­no povezovanj­e z ZDA in neokolonia­lne politike že povzročajo nemire po vsej Evropi in na dan prinašajo globoka nasprotja in strukturne probleme. A temu navkljub vseeno verjamem, da se je za idejo Evrope še vedno vredno boriti. Vsaj za tisto, kar je od te ideje še mogoče rešiti in na novo definirati.

Če bi bili diktator, katero najbolj učinkovito sredstvo za vzpostavlj­anje nadzora in pritiska bi uporabili?

Nikoli nisem razmišljal o tem, da bi bil diktator, ampak ker ste me zdaj prisilili v to, bom rekel, da bi bila najbolj učinkovita metoda prepričati narod, da diktature ni. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia