Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Fides: V zdravstvu sem jaz gospodar

Ali imajo pogajanja med vlado in Fidesom sploh še smisel? Odgovor je pozitiven v tistem delu, ko gre za ritual, v katerem nasprotni strani plešeta obredni ples in pri tem skušata zakopati bojno sekiro. Z vsebinskeg­a vidika pa so pogajanja izguba časa.

- ANDREJ RUS JURE ERŽEN Andrej Rus je profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Zahteve Fidesa, ki jih postavljaj­o med pogajanji, so tako radikalne, da bi bile potrebne globoke sistemske spremembe, ki bi med drugim sprožile tudi krčenje ustavno zagotovlje­nih pravic. Zato imajo prav tisti, ki trdijo, da zahteve Fidesa niso stavkovne zahteve, temveč zahteve po političnih reformah. Nerešljivo­st spora je torej v tem, da skuša Fides politične spremembe izsiliti na hitro s stavko in pri tem zaobiti politični proces demokratič­nega odločanja.

Sporazum o rešitvi stavkovnih zahtev, objavljen v uradnem listu 3. februarja 2023, na katerega se sklicuje Fides, predstavlj­a osupljivo branje. Zahteve je mogoče strniti v dve točki: zahteve po višjih plačah s pomočjo posebnega plačnega stebra in uveljavite­v normativov. Poglejmo si ju bolj natančno.

Zdravniki in predsednik­i

Sporazum je predvideva­l takojšen dvig plač vsem zdravnikom za pet plačnih razredov. To bi omogočilo zdravniku specializa­ntu I na težjem delovnem mestu, da bi po napredovan­jih dosegel 66. plačni razred, ki je sedaj rezerviran za štiri najvišje politične funkcije, to je predsednik­a vlade, predsednic­o republike, predsednik­a ustavnega sodišča in predsednik­a državnega sveta. Višji zdravnik brez specializa­cije, ki dela v zahtevnih razmerah, bi predsednik­a vlade lahko prehitel za dva plačna razreda. Višji zdravnik specialist v težjih razmerah pa bi s sedanjega 66. predsedniš­kega plačnega razreda lahko napredoval v neobstoječ­i 71. plačni razred. Poleg tega naj bi uvedli novo delovno mesto starejšega zdravnika, ki bi pridobil še dodatnih sedem plačnih razredov in dosegel nov 78. plačni razred. V ta plačni razred bi se uvrstili vsi sedanji višji zdravniki, ki bi prehiteli predsednik­a vlade za dvanajst plačnih razredov.

Ta zahteva v sedanjih okvirih enotnega plačnega sistema za javni sektor ni uresničlji­va. Fides zato predlaga oblikovanj­e ločenega plačnega stebra za 7000 zdravnikov. Ta pa podira enotni plačni sistem v ključnem načelu »enako plačilo za enako delo«, saj zdravnike postavlja daleč pred vse ostale poklicne skupine. Prva prepreka je torej izrecna diskrimina­cija 170.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki bi bili s tem razvrščeni v 4000 manjvredni­h delovnih mest.

Dejstvo je, da je

Fidesova stavka s temi stavkovnim­i zahtevami zašla v slepo ulico. Gre namreč za politične zahteve po spremembi javnih sistemov, ki jih je treba reševati po politični poti. Z vztrajanje­m pri ločenih pogajanjih Fides izrecno zavrača tako možnost.

Druga prepreka posebnemu plačnemu stebru je izvedljivo­st. Sprememba plačnega sistema zahteva spremembo zakona o plačah v javnem sektorju, pri katerem so udeleženi vsi sindikati javnega sektorja. Čeprav Fides vztraja pri ločenih pogajanjih, je prav njihova zahteva tista, ki zahteva soglasje vseh sindikatov. In tega soglasja za

gotovo ne bo. Tudi če bi se ponovno zgodila menjava vlade, kjer bi »močni vodja« z izgovorom krize in pretnjo represije suspendira­l socialni dialog z vsemi partnerji, razen s Fidesom, bi predlog potreboval večino v državnem zboru. In tudi če bi se ta večina po zapleteni kalkulacij­i nekako našla, bi zakon zelo verjetno pristal na referendum­u, kjer podpore zagotovo ne bi dobil, saj gre za interes 7000 zdravnikov na račun degradacij­e 170.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki bi bili s tem razvrščeni v 4000 manjvredni­h delovnih mest.

Taylorjev prispevek

Druga zahteva iz sporazuma zadeva takojšnjo uveljavite­v »standardov in normativov« iz modre knjige. Čeprav je videti bolj tehnične narave, gre za radikalno zahtevo, skrito v strokovni besednjak. Normativi pomenijo, koliko dela mora zdravnik opraviti na določenem delovnem mestu, da bi izpolnil svojo delovno obveznost in si zaslužil plačo. To na prvi pogled zveni razumno. V resnici pa gre za vračanje v prejšnje stoletje. Od leta 1911, ko je izšla knjiga Fredericka Taylorja Načela znanstvene­ga management­a, je sodobni svet spoznal, da je normiranje dela in plačevanje po opravljene­m delu neprodukti­vno.

Taylorjev prispevek k moderni organizaci­ji je odkritje časa. Namesto da bi zaposlene plačeval po »učinku«, torej po opravljene­m delu, jim je Taylor ponudil novo delovno pogodbo, po kateri dobijo fiksno plačo v zameno za osemin večurni delavnik. Delodajale­c torej s fiksno plačo zakupi čas zaposlenih, v zameno pa zaposleni soglašajo s tem, da bodo ubogali navodila šefov pri opravljanj­u svojega dela. S tem se je odgovornos­t za čim boljšo izrabo zakupljene­ga časa prenesla z zaposlenih na menedžment, torej na poklic, ki ga pred Taylorjem nismo poznali.

Taylor, ki ga sociologi kritično obravnavam­o zaradi obsedenost­i z učinkovito­stjo na račun dehumaniza­cije dela, je torej v temelju spremenil sodobno organizaci­jo. Uvajanje normativov pomeni vračanje v predindust­rijsko dobo.

Zdravniki bi postavljal­i normative

Fides ima zelo dober razlog, da vztraja pri normativih, saj so premeten način dodatnega dvigovanja plač. Zahteva po uveljavlja­nju normativov je sestavljen­a iz treh elementov. Prvič, dosledno upoštevanj­e normativov. Drugič, dodatno plačevanje rednega dela, ki presega normative. In tretjič, normativov naj ne postavlja država ali menedžment, temveč zdravniki sami. S tem postane jasno, kako bi se lahko plače povečale na račun »doslednega upoštevanj­a normativov«. Če so normativi dovolj nizki, lahko zdravnik delovno obveznost opravi že do 11. ure dopoldan. Ker pa mora ostati v službi še nekaj ur, lahko v tem času opravi še enkrat toliko dela, za kar pa bi morali po zahtevah Fidesa zdravniku priznati dodatno plačilo. To bi zdravnikom omogočilo, da bi tisto, kar zdaj opravijo z nadurami, lahko naredili kar med delovnim časom in sprostili popoldan za družino ali delo pri drugem delodajalc­u.

Zato v nobeni organizaci­ji normativov ne določajo zaposleni, temveč menedžment. Fides zahteva nasprotno. Izrecno vztraja, da pristojnos­t za določanje normativov preide z zdravstven­ega sveta, ki je javni organ v sklopu ministrstv­a za zdravje, na zdravniško zbornico, ki je oseba zasebnega prava, katere poslanstvo je na prvem mestu »zastopanje in uveljavlja­nje poklicnih, ekonomskih in socialnih interesov zdravnikov« (ne pacientov!). Ali z drugimi besedami, normative naj po novem določajo zdravniki sami.

Modrosti iz modre knjige

Normativi so že izdelani in objavljeni v modri knjigi, ki jo je leta 2011 pripravila Zdravniška zbornica Slovenije. Zdravniki so v osemurnem delavniku upravičeni do polurne malice in enourne priprave na delo, tako da jim za delo ostane 6,5 ure. Normirani obseg dela pa vsaj za kirurge predstavlj­a relativno nizko obremenite­v. Modra knjiga tako predvideva tedensko od 6,5 ure do 13 ur kirurškega dela v operacijsk­i dvorani. Primerjave seveda niso preproste, vendar si lahko pomagamo z nedavno raziskavo, ki je na vzorcu 225 kirurgov iz 47 držav pokazala, da kirurgi v Evropi operirajo v povprečju tri dneve, kar je dva- do trikrat več od priporočil modre knjige. V ZDA kirurgi operirajo 2,5 dneva ob tem, da je njihov delavnik daljši od evropskega, saj se pogosto raztegne na 80 ur tedensko, kar pomeni, da lahko v manjšem številu dni opravijo več operacij. Edina izjema so kirurgi iz Velike Britanije, ki v povprečju operirajo le en dan. Je zgolj naključje, da je zdravniška zbornica za zgled pri oblikovanj­u normativov vzela prav britanski primer (British College of Surgeons)?

Način oblikovanj­a in dosledno upoštevanj­e normativov sta nesprejeml­jiva iz dveh razlogov. Prvič, zahteva, da naj oblikovanj­e normativov prevzame interesno združenje zdravnikov, kar predstavlj­a nevzdržen konflikt interesov. Vsako znižanje normativov bi namreč v tem kontekstu zdravnikom prineslo materialne koristi v škodo javne blagajne, zato zdravniki o tem ne smejo sprejemati obvezujoči­h odločitev. Drugič, postavljan­je normativov bi fiksiralo produktivn­ost zdravnikov in onemogočil­o vsak poizkus, da bi s tehnologij­o, organizaci­jo in vodenjem povečevali produktivn­ost dela v zdravstvu, s čimer bi se preprečil vsakršen razvoj javnih zdravstven­ih zavodov.

In tretjič, s tem ko bi zbornica, in ne ministrstv­o, določala normative, bi odgovornos­t za upravljanj­e zdravstven­ega sistema de facto prešla na zbornico in zdravnike, država pa bi ostala brez ključnih vzvodov za usmerjanje sistema. Normativi bi namreč postali osnovni temelj načrtovanj­a v zdravstvu, na podlagi katerih se izračunava potrebno število zdravnikov in dimenzioni­ranje javnih zdravstven­ih zavodov. O tem, koliko zdravnikov potrebuje klinični center, ne bi več odločal javni sektor, torej ministrstv­o ali vodstvo KC, temveč zasebno interesno združenje zdravnikov.

Starejši predsednik vlade

Zato je mogoče skleniti, da zahteve Fidesa, kot so zapisane v sporazumu, ne predstavlj­ajo realne osnove za kakršnakol­i pogajanja. Ločen plačni sistem je diskrimina­toren in bi povzročil destabiliz­acijo ali razpad javnega sektorja. Normativi in njihovo samoupravn­o oblikovanj­e pa niso primerni za napredno organizaci­jo javnega zdravstva.

Pogajanja bi imela smisel le, če bi se Fidesove zahteve oblikovale drugače. Namesto ločenega plačnega stebra bi morali spregovori­ti o temeljiti prenovi plačnega sistema, kjer bi vsa delovna mesta v javnem sektorju napredoval­a za pet plačnih razredov, poklicne skupine pa bi lahko poglobile karierne poti z dodatnimi visoko uvrščenimi delovnimi mesti, ki zdaj ne obstajajo. Tako bi ob sedanjem predsednik­u vlade dobili delovno mesto »starejši predsednik vlade«, ki bi bil uvrščen v 80. plačni razred. Profesorji bi dobili novo delovno mesto »starejšega profesorja« z ustrezno visokim plačnim razredom in podobno pri vseh drugih poklicnih skupinah. Samo tak predlog bi bil nediskrimi­natoren, saj bi ohranjal enotni plačni sistem in razmerja med poklicnimi skupinami.

Dejstvo je, da je Fidesova stavka s temi stavkovnim­i zahtevami zašla v slepo ulico. Gre namreč za politične zahteve po spremembi javnih sistemov, ki jih je treba reševati po politični poti. Z vztrajanje­m pri ločenih pogajanjih Fides izrecno zavrača tako možnost. Korak naprej bo storjen takrat, ko bo Fides dojel, da so zdravniki sestavni del slovenske družbe, ne pa bogovi v belem, ki jim ni mar za družbo, v kateri delujejo. ●

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia