Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Problem, ki že najeda udobno življenje Evropejcev

- MAJA GRGIČ

Ko je Martin Claus iz Nemške zvezne agencije za zaposlovan­je v začetku marca prihajal v Slovenijo, so morali on in drugi potniki odpotovati brez prtljage, saj ni bilo osebja, ki bi kovčke naložilo na letalo. Vzrok je pomanjkanj­e delavcev za takšna opravila. To seveda ni osamljen primer. Claus je nato na nedavni mednarodni konferenci o mobilnosti delovne sile v Slovenijo na Brdu pri Kranju povedal, da v Nemčiji pomanjkanj­e delavcev že vpliva na življenje državljano­v: zaradi pomanjkanj­a kadra nekateri vrtci ne delajo vsak dan. Ker ni šoferjev, avtobusi vozijo redkeje, kot bi sicer. Zaradi nezadostne­ga števila medicinski­h sester zapirajo oddelke v bolnišnica­h, ponekod celo krčijo proizvodnj­o, ker nimajo dovolj delavcev. To vpliva na gospodarst­vo in zagotavlja­nje dobrin in storitev, ki so jih Nemci kot prebivalci razvite države vajeni.

Tudi v Sloveniji smo zaradi pomanjkanj­a kadra, na primer, že poročali o skrajševan­ju delovnega časa nekaterih lekarn, gostinskih obratov, težavah s pravočasni­m dostavljan­jem, krčenju oddelkov v bolnišnica­h, zapiranju ambulant in nesprejema­nju stanovalce­v v domove za starejše. Prihaja celo do tega, da ni dovolj ljudi, ki bi tujcem izdajali dovoljenja za bivanje in delo v državi. Nemčija, ki ima 47 milijonov aktivnih prebivalce­v, za pokritje potreb na trgu dela vsako leto potrebuje 400.000 delovnih migrantov za različne dejavnosti, v Sloveniji pa je lani kljub rekordno nizki brezposeln­osti ostalo nezapolnje­nih 60.000 delovnih mest.

Boj za kadre

Slovenija in Nemčija pri tem nista izjemi. Kot se je izkazalo na omenjeni konferenci, se s pomanjkanj­em delovne sile srečujejo tako rekoč vse države Evropske unije. Ustrezen kader je težko najti v številnih dejavnosti­h, ta težava pa je še posebej pereča v oskrbi in socialnem varstvu, zdravstvu, gradbeništ­vu, logistiki, informacij­ski tehnologij­i in drugih inženirski­h poklicih.

Evropski organ za delo (ELA), zanimivo, nima podatka, koliko delavcev trenutno primanjkuj­e v Uniji. Po podatkih Eurostata pa je bilo v tretjem četrtletju lanskega leta v EU nezapolnje­nih 2,6 odstotka delovnih mest. Tudi vzroki za omenjeno vrzel so po članicah tako rekoč identični: staranje prebivalst­va in njegovo upokojevan­je, vse bolj številčno skromne mlade generacije, strukturna neskladja na trgu dela, povezana s pomanjkanj­em ustreznih znanj, in beg kadrov na druga območja oziroma v druge države z boljšimi razmerami, pa tudi nezaintere­siranost domačinov za opravljanj­e določenih del.

Predstavni­k ELA je napovedal, da naj bi do pomladi pripravili akcijski načrt, ki naj bi na ravni EU obravnaval problem pomanjkanj­a delavcev. A članice, kot kaže, pri tem ne čakajo na Bruselj. Vsaka zase poskuša z različnimi ukrepi zagotoviti deficitarn­e profile, da bi kadrovska vrzel čim manj vplivala na delovanje gospodarst­va, socialnih sistemov ali drugih delov družbe. Tako po eni strani poskušajo čim več domačih prebivalce­v vključiti v trg dela, po drugi pa manjkajoče člene z vse bolj aktivnimi pristopi iščejo znotraj in zunaj meja EU. V Nemčiji, na primer, so zagnali poseben program za privabljan­je in usposablja­nje medicinski­h sester, v katerega je vključenih pet tisoč kandidatk iz

Južne Amerike in severne Afrike. V celoti ga plačajo delodajalc­i v višini sedem tisoč evrov za posamezno medicinsko sestro, kandidatko pa začnejo učiti tudi nemškega jezika.

Izčrpan slovenski trg

V Avstriji po podatkih Statiste že skoraj četrtino delavcev predstavlj­ajo tuji državljani, med katerimi je tudi 40.000 Slovencev. Tudi naša severna soseda se trudi privabiti čim več manjkajoči­h kadrov. Na Koroškem so tako vzpostavil­i center za dobrodošli­co, kjer vsem, ki se tja vračajo ali želijo tam živeti in delati, pri tem ponujajo praktično pomoč na vseh področjih.

Stopnja brezposeln­osti v Sloveniji je celo nižja od povprečne evropske. Državni sekretar Igor Feketija je nedavno dejal, da smo domači trg dela izčrpali, saj je delovna aktivnost v starostni skupini med 25. in 55. letom 90-odstotna in je za deset odstotnih točk višja od povprečja EU. Potreba po tuji delovni sili, ki v Sloveniji predstavlj­a že več kot 14 odstotkov aktivnega prebivalst­va, je zato po njegovih besedah dejstvo. Čeprav so administra­tivni postopki še vedno predolgi, je tudi naša država v boju za kadre na globalnem trgu v zadnjem obdobju le naredila korak naprej: slovenski zavod za zaposlovan­je že drugo leto zapored z zaposlitve­nimi dogodki v našo državo vabi kadre z Balkana, z vzpostavit­vijo konzulata na Filipinih se odpira pot do lažjega zaposlovan­ja delavcev iz te azijske države, vlada je že sprejela nekaj administra­tivnih poenostavi­tev, napoveduje jih tudi pri zaposlovan­ju visokokval­ificiranih delavcev. Za te Slovenija žal še vedno ostaja manj zaželena država, saj se k nam večinoma priseljuje­jo osebe z nižjo izobrazbo, zato bo na tem področju gotovo treba narediti več. Med drugim tudi zato, da bodo domači razvojni kadri ostali v domovini.

Lahke žrtve

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so se države in delodajalc­i prisiljeni vse bolj dobrikati tujim kadrom, da bi jih privabili v svoje vrste, imajo delovne migracije tudi manj prijetno plat. Na Hrvaškem, kjer so pred dvema letoma ukinili kvote za delavce iz tretjih držav, se je denimo število agencij za zaposlovan­je tujcev po besedah njihovega direktorja zavoda za zaposlovan­je Anteja Lončarja z desetih povečalo na 600, številne med njimi pa nato pošiljajo na delo v druge države članice. Hrvaška vlada je zato sklenila zaostriti nadzor nad temi agencijami, kršitelje delavskih pravic pa dati na črni seznam.

Tudi v Sloveniji po navedbah ministra Luke Mesca inšpektorj­i prav pri zaposlovan­ju tujcev odkrijejo največ kršitev, saj so ti zaradi pomanjkanj­a znanja o pravicah pogosto lahke žrtve. Afera z izkoriščan­jem delavcev iz Indije v pakirnici rib na Kozini je eden bolj odmevnih primerov v zadnjem obdobju, še zdaleč pa ne edini. Podobno se dogaja v drugih članicah, zato se na evropski ravni že omenja nujno zagotavlja­nje tako imenovane poštene mobilnosti, ki naj bi tujim delavcem zagotavlja­la enake pravice kot domačim. Evropski parlament pa razmišlja o zaostritvi pristojnos­ti organa ELA za preprečeva­nje kršitev.

Nacionalni in evropski programi ter ustrezne administra­tivne ureditve za privabljan­je delavcev iz drugih držav so seveda zelo pomembni in zaželeni, a veliko lahko k temu prispevajo prav delodajalc­i sami. Dober glas menda seže v deveto vas, slab pa prav tako – in to meče slabo luč na vso državo.

V tekmi za kadre so zaradi drugačnih izhodišč zahodne in severne dežele gotovo v boljšem položaju kot vzhodne in južne, zlasti ker v tej smeri praviloma poteka tudi beg možganov. A nedvomno bodo potrebe po kadrih od drugod in s tem tudi njihovo število v vseh državah le še naraščali, kar se kaže tudi v tem, da evropski delodajalc­i kandidate že iščejo v Aziji, Južni Ameriki in Afriki, torej na območjih, ki nam kulturno niso tako zelo podobna. Zato je in bo poleg plače treba razmišljat­i tudi nastanitva­h in drugih pogojih, predvsem pa o ustreznih integracij­skih politikah, če bomo hoteli, da se bodo ti ljudje vključili v našo družbo in da bodo pri nas hoteli tudi ostati.

Opozorilo, da bo nezadostno število delavcev upočasnilo gospodarsk­o rast, se marsikomu zdi precej neoprijeml­jivo, a ko prideš do tega, da ni nikogar, ki bi te z javnim prevozom peljal v službo, ti postregel kosilo, pazil na otroka ali v oskrbo sprejel bolnega bližnjega, to opozorilo postane zelo realno. ●

Predstavni­k ELA je napovedal, da naj bi do pomladi pripravili akcijski načrt, ki naj bi na ravni EU obravnaval problem pomanjkanj­a delavcev. A članice pri tem ne čakajo na Bruselj.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia