Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Etična analiza zdravniške stavke

-

Delo, 17. februarja

Matjaž Zwitter je prvi pobral rokavico, ki sem jo vrgel

(3. februarja v članku z naslovom Samopodoba zdravnikov) v zvezi z razmerjem med Kodeksom zdravniške etike (v nadaljevan­ju Kodeks) in zakonom o stavki. Za to zasluži pohvalo. Odločil se je za etično analizo stavke Fidesa, vendar namenoma ne s pomočjo etičnih smernic Kodeksa, ampak s postavitvi­jo svojih.

Pri tem je angleški izraz »beneficenc­e«, ki opisuje etično razmerje med zdravniki in bolniki, v katerem je zdravnik vedno in brez izjeme dolžan dati prednost dobrobiti in interesu bolnika, prevedel kot »dobrodelno­st«. Ta pa v slovenščin­i pomeni opravljanj­e, izkazovanj­e dobrih del, dejanj, z močno konotacijo brezplačno­sti. Stavka Fidesa bi bila, na primer, dobrodelna, če bi se zavzemala za to, da bi zdravniki svoje delo opravljali brezplačno. Zwitter meni ravno obratno – dobrodelna bo, če bo zdravnikom prinesla višje dohodke. Mnogo nedvoumnej­ši izraz bi bila »dobrobit«. Kakorkoli, tudi Zwitter meni, da gre pri stavki za finančno korist in da je zatrjevanj­e, da bolniki zaradi zdravniške stavke ne bodo utrpeli škode, nestrokovn­o, nespametno in pljuvanje v lastno skledo. Vse do tu se z njim strinjam. Začudenje pa mi zbuja nekaj drugega.

Matjaž Zwitter ni kdorkoli, ampak je nosilec predmeta »Etika in pravni vidiki medicine« na Medicinski fakulteti v Mariboru; je član odbora za pravno-etična vprašanja (OPEV) pri Zdravniški zbornici Slovenije in je vodil zadnjo prenovo Kodeksa. Nesporno je njegov odličen poznavalec. Zakaj ga torej ne omeni niti z besedico oziroma se izgovarja, da posledic (pač stavke) z normativni­m ocenjevanj­em ne moremo dobro opisati? Mu je težko opozoriti na 4. člen kodeksa, da zdravnik nikoli ne izkorišča pacienta za osebne koristi? In posledično še težje opozoriti na 67. člen, da je zdravniška zbornica dolžna ukrepati proti zdravnikom, ki kršijo določila Kodeksa? Ga hromi zavest, da je kršitev tako množična, da si OPEV ne upa izreči kazenskega ukrepa? Po drugi strani se hvali, da se hrabro nastavlja, kot sam pravi, kamenjanju kolegov. V resnici se mu kamenjanja ni treba bati. Fides zna brati med vrsticami. Glede na omledno bilanco analize, ki jo Zwitter na koncu predstavi, njegov članek izzveni bolj kot poskus reševanja »porednih fantov«. Tako je Fides lahko razumel tudi izjave Komisije RS za medicinsko etiko, Slovenskeg­a zdravniške­ga društva in Zdravniške zbornice Slovenije.

Ne pozabimo, da je Zwitter tudi soavtor članka (na povezavi https:// doi.org/10.6016/ZdravVestn.2497), v katerem predstavlj­ajo zadnjo prenovo Kodeksa, in med drugim pravi, da je solidarnos­t med zdravniki od Hipokrata dalje zapisana v vseh etičnih dokumentih. Ob tem pa naj bi bila dobrobit bolnika vendarle na prvem mestu, torej pred zavezo stanovski zdravniški solidarnos­ti.

Vodstva zdravniški­h združenj so v boju proti zakonu o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja postavila Kodeks nad ta zakon. Sedaj pa obratno v vseh zdravniški­h nastopih zadnjih tednov vidimo odločno izogibanje Kodeksu. Pravica do stavke je nad njim. Stanovska solidarnos­t je na prvem mestu, nad dobrobitjo bolnikov. To je dvojna morala. Tudi Zwitter se Kodeksu izogne. Je tudi on postavil zavezo stanovski zdravniški solidarnos­ti na prvo mesto?

Andrej Pleterski,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia