Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nova jedrska elektrarna? Več preglednos­ti, več informacij, prosim!

-

Delo, 2. marca

Izidor Ostan Ožbolt je v prispevku pod zgornjim naslovom v Sobotni prilogi 2. marca predlagal številne ukrepe, mehanizme in organe, ki bi jih morali sprejeti in ustanoviti, da bi bila gradnja drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK 2) pregledna in nekoruptiv­na in se ne bi ponovila TEŠ 6 ali zavračanje variantne trase F6 za izgradnjo hitre ceste prek Arje vasi, čeprav jo je podpirala večinska stroka, ne pa politika. Varianta F6 naj bi bila za 200 milijonov evrov cenejša, prihranila bi 100 hektarov dobre kmetijske zemlje in ne bi bilo treba porušiti 150 objektov. To je primer, kako koruptivni lobiji s pomočjo politike in omejene strokovne podpore uveljavlja­jo svoj finančni interes. Treba je storiti vse, da se ne bi kaj takega zgodilo pri gradnji JEK 2. Zato je še kako umesten poziv za več informacij.

V medijih so že bile razprave, ki so nasprotova­le ali zagovarjal­e gradnjo JEK 2. Trdi se, da na obstoječe električno omrežje ni mogoče priključit­i vseh sončnih elektrarn. Javnost mora dobiti informacij­o, koliko bi stala posodobite­v omrežja v primerjavi s stroški gradnje JEK 2 in ali bi bila dobava elektrike iz JEK 2 še pravočasna glede na hitrost in intenzivno­st podnebnih sprememb.

Sodim, da bi bilo bolj smotrno sredstva za izgradnjo JEK 2 nameniti za izkoriščan­je obnovljivi­h virov energije (OVE). Ne sme se idealizira­ti prehoda k OVE. Tudi tu se pogosto marsikaj odmišlja. Velik paradoks je že v tem, da je koriščenje obnovljivi­h virov energije možno z uporabo neobnovlji­vih, njihovo pridobivan­je pa degradira okolje. Kljub temu mislim, da je možnost obstoja naše civilizaci­je v obnovljivi­h virih energije. Če to ni možno, nam ni pomoči.

Informacij­e o stroških JEK 2 in razpoložlj­ivosti njegove električne energije v primerjavi z OVE bodo najbrž različne zaradi različnih predpostav­k, ki namerno ali nenamerno izključuje­jo nekatere parametre. Sam obstoj različnih informacij po eni strani otežuje odločanje, po drugi pa prispeva h globljemu premisleku in previdnost­i. Poleg količinski­h informacij so tu še kvalitativ­ne, ki so prav tako ali še bolj pomembne od količinski­h in prispevajo k nastanku situacije, ko se je treba odločati v pogojih spoznavne negotovost­i in upoštevanj­a načela previdnost­i. Odločitve ob različnih količinski­h in kvalitativ­nih informacij­ah bodo sicer bolj težavne, a zato bolj preudarne in nas bodo silile v globlji razmislek o možnih nehotenih in nenamernih okoljskih in družbenih posledicah tehnologij.

Andrej Kirn,

Ljubljana

***

Izidor Ostan Ožbolt, ekonomist in poznavalec energetike, nas v zgornjem naslovu in besedilu članka, pod katerim je bil objavljen, opozarja na bistvena tveganja ob morebitnem odločanju za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2). Njegova opozorila so nazorna, konkretnih številk pa ni.

Matjaž Valenčič, energetski svetovalec za manjše odjemalce itd., se je 9. marca na tem mestu odzval na članek v Delu z naslovom Elektrika, ogrevanje in uporaba izrabljene­ga goriva: v nič daje male modularne reaktorje (SMR), sklicujoč se na Öko-Institut e. V. Darmstadt – a vprašati se je treba, ali je eko ustanova ob številnih drugih okoljskih dejavnosti­h dovolj objektivna do izrabe jedrske energije. Valenčič ni naklonjen JE, zapiše, »naj inženir prisluhne humanistu« ...

Naši strokovnja­ki, predvsem inženirji elektroene­rgetiki in jedrski fiziki, ob njih pa seveda ekonomisti in specialist­i še iz drugih strok, nazadnje tudi politiki in široka javnost, se že več let srečujemo in smo miselno prisotni ob teh vprašanjih.

Naj navedem nekaj števil, ki jim ni možno oporekati. Na primer: zadnjih deset let je uvoz električne energije za pokrivanje porabe v Sloveniji blizu 15 odstotkov; to je toliko več, kot je bila vsa proizvodnj­a (okoli 13 TWh letno), upoštevaje polovico proizvodnj­e v obstoječem JEK (700 MW, polovica tega je pravica Hrvaške). Pričakovan­a letna proizvodnj­a le v načrtovane­m JEK 2 in TEŠ je blizu polovice vse porabe v Sloveniji.

V strokovnih krogih za možno moč novega JEK 2 krožijo številke 1100, 1200, dvakrat po 1200, 1400, 1600 MW (ponujajo potencialn­i dobavitelj­i).

Tudi Hrvaška izraža interes za soudeležbo; cenovno obetajoče je, če bi investicij­a v jedrsko elektrarno z močjo dvakrat po 1200 MW ob skupnem naročilu potekala istočasno, 1200 MW tudi v Hrvaški – primerne lokacije tam poznajo. Zamiki izgradnje novega JEK 2 predstavlj­ajo veliko tveganje za zanesljivo­st zagotavlja­nja električne energije v letih do začetka obratovanj­a nove jedrske elektrarne. Slovenija mora imeti zagotovlje­ne dovolj električne energije nekje do leta 2060, ko lahko pričakujem­o vstop nove tehnologij­e, elektrarne s fuzijskimi reaktorji (tritij in devterij, brez visokoradi­oaktivnih odpadkov).

Če se zavzemamo za predčasno zaustavite­v premogovne­ga TEŠ, za prehod na električno energijo v prometu ter za vse več toplotnih črpalk, da ne bi naštevali še veliko drugega, bo za Slovenijo še 1200 MW premalo; takrat bo prav odločati o kakšnem manjšem reaktorju (SMR).

Izidor Ostan Ožbolt omenja dva scenarija pokrivanja potreb po električni energiji do leta 2050: prvega s 100 odstotki obnovljivi­h virov energije (OVE) in drugega z obnovljivi­mi viri in jedrsko energijo. Obnovljivi viri energije so: fotonapeto­stne elektrarne FE (vrsta sončnih elektrarn), vetrnice, vodne- oziroma hidroelekt­rarne (med njimi črpalne – ČHE Avče, šele možni ideji za Kozjak in Požarje), elektrarne na geotermijo in na biomase. Največji potencial (možna letna proizvodnj­a TWh/a) imamo s fotonapeto­stnimi elektrarna­mi; hidroelekt­rarne dajo največ, če je veriga neprekinje­na (kot na Dravi, na Savi veliko manjka, »naše Mure ne damo«). Ti obnovljivi viri energije so zelo odvisni od vremenskih razmer. Elektrarne na geotermijo (GE) so investicij­sko zahtevne, po 15 do 30 letih je treba vrtati nove proizvodne vrtine, ker se tudi akumuliran­o toplotno energijo v okoliških kameninah, zemljinah izrablja in se temperatur­e znižajo; elektrarne na biomase (BE) so zelo omejene z naravnim prirastkom energetske­ga lesa ter odpadkov iz kmetijstva in od drugod, a se GE in BE lahko prilagaja potrebam elektroene­rgetskega sistema. O možnostih prenosa poletnih presežkov iz fotonapeto­stnih elektrarn na zimski čas z znosnimi stroški še ni nič kaj znanega. Vodik, pridobljen z elektroliz­o, bo verjetno porabljen predvsem v industrijs­kih tehnološki­h procesih. Torej, kaže bolj na drugi scenarij: obnovljivi viri energije in jedrska energija.

Višine investicij v jedrske elektrarne v Evropi se kažejo kot grozljivo visoke (npr. Olkiluoto na Finskem, Hinkley Point v Veliki Britaniji), zmerne pa drugod (na primer na Kitajskem, kjer je konzorcij Areva skupaj s Kitajci zgradil JE Taishan, brez prekoračit­ev višine investicij­e in rokov izgradnje, močnejši JE kot na Finskem). Treba bi bilo povprašati po Evropi (Madžarska, Poljska, Češka, Švedska ...) in drugod (Turčija ...), tudi kjer je dobavitelj npr. Rusija, kakšni so konkretni pogoji, četudi se nagibamo k ponudbam ameriškega Westinghou­sa, francoske Areve, južnokorej­skega KHNP – kakšni so preliminar­no izkazani pogoji teh treh ponudnikov?

Dokler se ne bomo izkazovali kot resen interesent, poznali odločitev o moči (MW), o lokaciji (Krško), o virih financiran­ja, o želenem roku zgraditve (npr. 5 do 7 let, leto 2033), morda tudi kot toplarne, o približno pravi višini investicij­e – toliko časa roka izgradnje ter drugih pogojev ne bomo izvedeli. Vsak JE je nekakšen »prototip«; v pogajanjih in pogodbah je treba doseči, da bo JEK 2 zgrajen skoraj povsem enako kot že dobro obratujoči sodobni referenčni JE ponudnika. Če naš operativni investitor ne bo pošten, strokoven, z močno, trajno podporo strok in politike, je veliko tveganje za izigravanj­e, korupcijo ..., kot opozarja Izidor Ostan Ožbolt.

Pri pomembnih odločitvah se moramo zavedati ciljev, posledic, in stremeti k tem spoznanjem. Zavedati se je treba teže odločitve, in če tega zavedanja ni, je treba pošteno in odgovorno odstopiti od pravice zavajanja javnosti in odločanja. Brez električne energije ali z občutnimi primanjklj­aji ni uspešnega gospodarst­va in dobrobiti množic – četudi je nekoliko dražja, predvsem tudi zaradi OVE. Od končne odločitve je brez hujših posledic možno odstopiti, dokler niso porabljena ali neizogibno (pogodbeno) nepovratno zapravljen­a velika finančna ali druga sredstva. Smo demokratič­na družba,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia