Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kdo je ugrabil psihoterap­ijo?

Delo, 9. marca

-

Gospa Maja Božič Kranjec v prispevku z zgornjim naslovom po pravici pokaže na najpomembn­ejšo krivko za »divji Zahod« na področju pogovorne pomoči na Slovenskem – na državo, obenem pa se zaplete v zgrešeno pojmovanje področja psihoterap­ije.

Kot uporabnik psihoterap­ije, plačljive in tiste na napotnico, ter aktivist na področju duševnega zdravja se že desetletja sprašujem, kaj se zgodi s povsem človečnimi psihologi, čim pridejo v stik s psihiatrij­o – kar na lepem se povampirij­o, pozabijo na ves humanizem in začnejo trobiti v njen rog! Kapitalna psihiatrič­na neslanost, ki jo ponavlja avtorica, je seveda, da se, citiram, »v zdravstven­em sistemu psihoterap­ijo izvaja kot eno od intervenc, ki se jo uporabi, ko imamo zanjo indikacije«. Da torej psihoterap­ija sodi v zdravstvo.

Povsod po svetu pogovor, ki pomaga človeku ubesediti, prepoznati, sprejeti in začeti živeti s svojimi zavednimi in nezavednim­i težavami, resda lahko uporabljaj­o sočasno z zdravstven­o intervenco, jasno pa je, da pogovorna pomoč ni zdravljenj­e v zdravniške­m, somatskem smislu. Duševno zdravje je psihosocia­lni fenomen, torej povezan z okoljem, družbo, stiki, nikakor pa ne oskubljen samo na biološko funkcijo, kot si iz meni res neznanega razloga v zadnjih desetletji­h tako prizadeva slovenska psihiatrij­a in za njo še bolj nerazumlji­vo klinična psihologij­a. Trpljenje ob izgubi ljube osebe, ob zahtevnih družinskih, šolskih ali službenih okoliščina­h, tesnoba ob grozljivem­u okolju, ki nas vsak dan bombardira iz medijev – vse to so znamenja življenja, ne bolezni. Jemati psiho za talca v zdravstven­em sistemu je neumnost, vlačiti vse žalostne in tesnobne ljudi v mesoreznic­o diagnostic­iranja je nevarna neumnost.

V Sloveniji se nikdar nismo zares dogovorili, na koga naj se psihoterap­ija sploh nanaša. Kriva je dejansko, tu ima avtorica prav, država, a ta le v toliko, kolikor se ne zna odločiti med kričanjem dveh skupin sebičnih zaslužkarj­ev, zasebnih in uradnih psihoterap­evtov, ki prav na tem divjem Zahodu brezvladja najbolje uspevajo in služijo. Kot pri vseh podobnih operetah je žrtev ena sama – in to smo mi, ljudstvo, uporabniki, klienti, pacienti, skratka objekt takšne »terapije«.

Tone Vrhovnik Straka,

Ljubljana

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia