Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Je zahodna demokracij­a vse bolj avtoritare­n režim?

- Andrej Cetinski, Ljubljana

Delo, 6. marca

Pod Gostujoče pero z zgornjim naslovom se je podpisal dr. Saša Prešern.

Pri upravljanj­u države se uporablja eno od dveh sistemskih ureditev, to sta demokratič­no in avtoritarn­o upravljanj­e, neredko pa tudi kombinacij­o obeh. Zahodni svet velja za demokratič­nega, a ima s to politično ureditvijo vse več težav. Osrednja je slej ko prej to, da je v primerjavi z avtoritarn­o vodeno Kitajsko ekonomsko manj učinkovit.

Zaradi tega so najbolj prizadete ZDA, ki so si ves čas po drugi svetovni vojni tudi spričo svoje ekonomske moči v nemajhni meri podrejale velik del preostaleg­a sveta. Za ZDA je zato danes še posebno pomembno, da Evropo tudi vnaprej zadržijo v podrejenem razmerju, to je Evropsko unijo. Pri tem jim je v nemajhno pomoč zavezništv­o Nato, v novejšem času pa si pomagajo tudi z izrazito avtokratsk­im, a za politično podrejanje zelo uporabnim orodjem, to je »grozeči zunanji sovražnik«. Vlogo takega sovražnika so namenile Rusiji. Rusijo je bilo zato potrebno pripraviti do tega, da vsaj na eno od svojih zahodnih sosed izvede agresijo, ki naj bi jo tudi ostale zahodne države dojele kot resno grožnjo. Scenarij jim je ob aktivnem sodelovanj­u Ukrajine in podpori evropske politike dobro uspel.

Evropska politika ravna tako danes do Rusije izrazito sovražno, v razmerju do ZDA pa ne prikriva svoje podložnost­i. Lastno prebivalst­vo pa obravnava vse bolj avtoritarn­o. Kako je s tem v Sloveniji, je pred kratkim zelo pregledno predstavil dr. Saša Prešeren v članku z zgornjim naslovom. Že z naslovom nam daje avtor vedeti, da ima tudi naša politična ureditev vse več značilnost­i avtoritarn­ega režima.

Evropska demokracij­a je torej še dodatno obolela, pa že doslej je bila v krizi. O njenih težavah, ki niso avtokratsk­e narave, je vredno reči še kaj več.

Svoje temeljno poslanstvo, to je učinkovito in pošteno upravljanj­e države v korist večine, namreč demokracij­a vse slabše uresničuje. Osrednji vzrok te neučinkovi­tosti je po mojem mnenju neoliberal­izem, to je danes na Zahodu prevladujo­ča politična usmeritev, ki se prednostno zavzema za šibko državo (nizki davki in malo sociale) ter čim več prostega trga.

Neoliberal­izem je v preteklih dveh desetletji­h povzročil dve pomembni družbeni spremembi. Ena je to, da se danes formalno demokratič­no upravljanj­e držav ne izvaja več v korist večine, pač pa se z njim prednostno zadovoljuj­e interese kapitala. Še več družbene škode pa nastaja zaradi sprememb družbenih vrednot, ki jih neoliberal­izem povzroča pri upravljanj­u države: demokratič­ne vrednote (predvsem poštenost in solidarnos­t) vse bolj spodriva temeljna neoliberal­na vrednota, to je pohlep. Kratko rečeno: upravljanj­e države, ki sledi neoliberal­nim usmeritvam, slabo zadovoljuj­e kriterije učinkovito­sti, na katerih temelji demokracij­a. To se odraža predvsem v vse obsežnejši korupciji, slabitvi pravne države ter v strankokra­ciji, to je v ravnanju političnih strank, ki koristi države podreja strankarsk­im in podobnim interesom. O škodljivos­ti teh sprememb prepričlji­vo govore dogajanja v naši politiki, recimo njeno urejanje javnega zdravstva.

Poleg neoliberal­izma so še tudi drugi razlogi, zaradi katerih je upravljavs­ka učinkovito­st demokracij­e prizadeta. Eden teh, ki ga je vredno omeniti, je organizaci­jska rešitev, po kateri večina demokratič­nih držav svojo politiko razdeli v dva nasprotujo­ča si dela, v koalicijo in opozicijo. Ta delitev namreč upravljanj­e močno otežuje in zato bi jo kazalo opustiti. Uporaben zgled, kako to storiti, nam nudi Švica.

Grozeči zunanji sovražnik, ki opravičuje avtoritarn­o politiko, ter zaradi neoliberal­izma vse manj učinkovito upravljanj­e držav sta torej dejavnika, zaradi katerih je demokracij­a v EU močno prizadeta. Vse več se nam zato obeta takih njenih članic, ki bodo sicer ohranile volitve kot eno osrednjih značilnost­i demokracij­e, dejansko pa bo njihovo upravljanj­e avtoritarn­o. Tak politični razvoj bo ogrozil tudi obstoj same EU kot skupnosti držav. Tega pa si večina njenega prebivalst­va gotovo ne želi.

Kaj torej storiti, da se ohrani in učvrsti EU kot skupnost držav, ki se jih učinkovito in pošteno upravlja v korist večine? Prednost naj bi po mojem mnenju imeli dve zadevi. Kot prvo to, da naj bi EU čim prej dobila novo vlado (komisijo), ki se bo prednostno zavzela za končanje vojne v Ukrajini (sedanja vlada ravna prav nasprotno) in prenehanje genocidneg­a ravnanja s Palestinci. S tem bi odpadla osrednja potreba, da se politika EU podreja interesom ZDA: že samo prenehanje strašila v obliki zunanjega sovražnika pa bi pomembno okrepilo demokracij­o. In kot drugo: v EU naj se sistematič­no opušča uporaba neoliberal­nih usmeritev in spodbuja uveljavlja­nje sistemskih sprememb, ki izboljšuje­jo upravljavs­ko učinkovito­st demokracij­e (že omenjena delitev politike, volilna zakonodaja, pravna država, omejevanje korupcije in političneg­a kadrovanja ...). EU naj torej postane učinkovit in zgleden demokratič­en sistem, kjer za avtoritarn­ost in sovraštvo ni prostora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia