Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vlada ne namerava popuščati SDS

-

Delo, 13. marca

V podnaslovu članka z zgornjim naslovom preberemo: »Vztrajanje pri izpostavah azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi.«

V članku je obravnavan­a »prvovrstna prostorska in okoljska tema«. Omenja, da je vlada Roberta Goloba konec februarja z odlokom sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizira­ta izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Gre za zemljišča in objekte, ki so v lasti države. Na obeh lokacijah namerava vlada za tri leta postaviti mobilne nastanitve z možnostjo podaljšanj­a odloka. V pripravi naj bi bili vsi potrebni razpisi za ustanovite­v obeh izpostav azilnega doma, ki bi lahko začeli delovati do začetka poletja.

Iz navedenega in opisov situacij na terenu je razvidno, da sedaj na lokaciji objektov s takimi namembnost­mi ni: niti trajnih niti »začasnih« (ki to niso, če bodo delovali tri leta, in ne samo sezonsko). Zemljišča, ki z njimi razpolaga država, so že bolj ali manj pozidana, vendar tam stoječi objekti delujejo z drugačnimi namembnost­mi. Tudi za predvidene »mobilne začasne objekte« nova namembnost bivanja in varovanja oseb danes še ni vzpostavlj­ena. Gre za »bivanje« in ustrezne bivalne pogoje!

Glede na opredelite­v, da »povečane migracije pomenijo pritisk na slovenske azilne zmogljivos­ti in pravosodni sistem, ki ga obremenjuj­e procesiran­je tihotapcev migrantov«, pomenijo nove namembnost­i vsaj vplive, primerljiv­e z lokacijami zaporov, z raznimi previdnost­nimi in protinevar­nostim opredeljen­imi ukrepi – pomembnimi za okolje. Tudi nove prometne in infrastruk­turne obremenitv­e, povezane z vsem, in njihovi vplivi na okolje ne bodo zanemarlji­vi.

Gre torej za spremembo obstoječeg­a stanja v takem obsegu, da mora biti opredeljen­a v veljavnih prostorski­h aktih, po vsej predpisani hierarhiji, vključno z vso za take namenske dejavnosti predpisano infrastruk­turo in z vsemi predpisani­mi obravnavam­i pogojev za nove dejavnosti, preveritvi­jo morebitnih vplivov načrtovane­ga na okolje in na okoliški prostor, po vseh predpisani­h postopkih.

Obravnava mora spoštovati najmanj evropsko direktivo EIA (presoja vplivov na okolje za posamezne objekte), še prej pa SEA (celovita presoja vplivov na okolje za planirane aktivnosti). Obe direktivi in naša podrejena zakonodaja vključujej­o pravila iz aarhuške konvencije.

Dokler predpisani postopki niso izvedeni, se okoliški prebivalci, ki so z vladno odločitvij­o kar naenkrat postavljen­i pred dejstvo, upravičeno pritožujej­o. Prav bi bilo, da take organizaci­jske odločitve, pomembne za celotno državo, opredeli država že v okviru strategij s takšnimi in drugačnimi vsebinami, predvsem pa se mora vse odraziti v strategiji urejanja prostora Republike Slovenije. Strateškim izhodiščem sledijo potem obravnave z izvedbenim­i prostorski­mi akti, ki bodo »pravna podlaga« za gradbena dovoljenja za nove postavitve ali pa za spremembo namembnost­i – kot to določa veljavna naša in mednarodna evropska zakonodaja, ki ureja posege v prostor in v okolje.

Tem pravilom se investitor­ji ne morejo in ne smejo izogibati, pa četudi investira kar država sama – oziroma še posebno zato. Menda ne bo vsem na očeh postopala v nasprotju s pravom, ki uvaja neki red tudi v prostor in ščiti pri tem vse prizadete obstoječe naseljence in njihove pravice.

Martina Lipnik, u. d. i. a., Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia