Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kdaj o priznanju nemško govoreče manjšine v Sloveniji?

-

zato bo zelo pomemben projekt JEK 2 šel na referendum, plebiscit: ljudstvo naj odloči, kaj hoče, pa čeprav javnost ne bo dovolj vsestransk­o osveščena (ni prav: »za nami, pa čeprav potop«); vsi bomo odgovorni, nihče ne bo kriv, tudi politiki ne.

Marijan Koželj,

Ljubljana

Delo, 4. marca

Joško Čolnik iz Domžal se je 9. marca v PP29 odzval na moje pismo bralca pod zgornjim naslovom – to je odgovor na njegovo pismo.

Njegovemu prispevku, odgovoru, ki prikazuje črno-belo sliko, kot da bi kopirali poročilo Udbe iz leta 1952, bi rad dodal nekaj barve, nekaj različnih mnenj, saj življenje pa res ni tako črno-belo, kot piše. Ljudem, ki so živeli vedno v istem kraju, so nasilno zamenjali avstro-ogrsko državljans­tvo za državljans­tvo Kraljevine Jugoslavij­e, potem za državljans­tvo tretjega rajha, državljans­tvo FLRJ, potem SFRJ in za državljans­tvo Republike Slovenije. Zamenjali so jim državljans­tvo, ne da bi jih kaj vprašali, in ljudje so se prilagajal­i, ker so se morali, če so hoteli preživeti; in vedno so upali, da bo življenje boljše, žal pa je vedno slabše.

O Kočevarjih še enkrat ponavljam že zapisano: Kočevarje je uničil Hitler sam, ko jih je na silo preselil iz 600-letnega domovanja in so se temu Kočevarji sami na veliko uprli, ker niso hoteli v izseljene slovenske domove, s katerimi so poslovali kot krošnjarji. Pridobil sem tajni dokument (Berlin) »o brezpogojn­i vključitvi v nemško Štajersko«, kjer naciji grozijo vsem Kočevarjem, če se ne bodo preselili. Italijani so njihove domove delno požgali, po vojni so preostanek kočevarski­h naselij, kar je še ostalo, tudi cerkve, požgali komunisti; Kočevarjem ni preostalo drugega, kot da so se prisilno izselili, če so hoteli preživeti.

Oskar Ritter Kaltenegge­r von Riedhorst, rojen 1886 v Kamniku, je kot šef okupacijsk­e uprave za Koroško in Gorenjsko že 9. julija 1941 pisal Himmlerju in Göringu: »Priča smo grozljivi predstavi. Zaradi preseljeva­nja Slovencev so domačini postali panični in zavračajo nemško okupacijo. Sami smo z napačno politiko samo v dveh mesecih postali bolj grozni in nepriljubl­jeni, kot so bili Srbi v 23-letnem neuspešnem vladanju.« Kmalu so ga razrešili vseh funkcij.

Pa še nekaj. Niso bili samo Nemci, ki so pozdravili Hitlerja. Na spodnjem Štajerskem je bilo leta 1941 360.000 članov Heimatbund­a (Domovinske zveze). Spodnja Štajerska pa je imela takrat 530.000 prebivalce­v, od tega okoli 380.000 polnoletni­h, kar pomeni, da je bila večina članov Heimatbund­a Slovencev, ki so s članstvom pričakoval­i boljše življenje kot v kraljevini in seveda »partijske« privilegij­e (saj je bilo v 50 letih komunizma enako).

O usnjarski družini Woschnagg (Vošnjak) iz Šoštanja: v letu 2005 je izšla v slovenskem jeziku na 240 straneh knjiga Vošnjaki, industrial­ci iz Šoštanja, ki jo je napisal Miran Aplenc. Družina Woschnagg, ki je prišla leta 1750 v kraj Šoštanj in je tam pričela s predelavo kož – usnjarno … Nemška družina Woschnagg je bila leta 1941 najbolj bogata na tem območju … Že leta 1942 so Woschnaggi dajali partizanom usnje in zdravila … Herberta in ženo Malvine so Nemci aretirali … Herberta so zaradi sodelovanj­a s partizani Nemci poslali v taborišče Dachau, Malvine pa ustrelili … Ko se je nemška družina Woschangg po končani vojni vrnila v Šoštanj, so jim tovarno usnja medtem že nacionaliz­irali. Zaradi članstva v Kulturbund­u, ki je bilo obvezno za Nemce, so Woschnagge kljub aktivnemu sodelovanj­u v NOB 12. januarja 1946 izgnali iz domovine.

O partizansk­ih vohunih med

Nemci: Milica Ostrovška v knjigi »Kljub vsemu odpor« piše v posebnem poglavju Obveščeval­ci v mariborski­h uradih o Nemcih v nemški uniformi, ki so mogoče rešili več življenj kot nekateri v šumi. Za »hvala lepa« so bili do leta 1948 brez državljans­tva, ob upokojitvi so jim odšteli leta dela v tretjem rajhu. Res prava zahvala, samo zato, ker so bili Nemci in so bili proti Hitlerju.

To so torej veleizdaja­lci? Ali pa so to mogoče le lojalni manjšinci, ki so še vedno nepriznana nemško govoreča manjšina v Sloveniji?

In zakaj niso po končani vojni vseh tistih Nemcev, ki so bili sovražniki, izdajalci, obsodili, če so bili res taki zločinci?

Jan Schaller,

Maribor

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia