Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Všečna, a nepravična izkrivljan­ja pokojninsk­ega sistema

- Mag. Ivan Robnik, Celje

Delo je 6. marca pod naslovom »Nižja brezposeln­ost, večja materialna blaginja po upokojitvi« poročalo o letošnjih rezultatih raziskave mednarodne finančne družbe Natixis z nazivom Globalni indeks upokojevan­ja, po kateri je v primerjavi med 44 državami Slovenija z 21. mesta napredoval­a na 15. mesto. Članek povzema komentar našega zavoda za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e (ZPIZ), da jih višja ocena po nekaterih kriterijih ni presenetil­a, saj na izboljšanj­a materialne­ga položaja naših upokojence­v kažejo tudi domači statističn­i podatki. To naj bi bilo posledica sprememb zakonodaje v zadnjih letih, s katerimi je bilo – poleg dviga odstotkov za odmero starostne pokojnine za moške in ustavitve padanja le-teh za ženske – uveljavlje­nih več socialnova­rstvenih mehanizmov, ki posameznim kategorija­m upokojence­v izboljšuje­jo socialni položaj.

Zakaj potem v naši družbi prevladuje­jo teze o slabem oziroma vse slabšem socialnem položaju upokojence­v?

Po določbah ZPIZ-2 je ob njegovi uveljavitv­i znašal odstotek za odmero starostne pokojnine (za 40 let pokojninsk­e dobe za moške in 35 let pokojninsk­e dobe za ženske) 57,25 odstotka zavarovanč­eve pokojninsk­e osnove (vrednost tega odstotka je bila primerljiv­a z nominalno višjim odstotkom, ki ga je določal predhodni ZPIZ-1 za enaki obdobji pokojninsk­ega zavarovanj­a). S postopnim dvigom (izenačitvi­jo) pokojninsk­e dobe na 40 let tudi za ženske kot pogoja za pridobitev pravice do starostne pokojnine ob starosti 60 let na podlagi ZPIZ-2 se je za ženske hkrati dvignil odstotek za odmero pokojnine na 63,5 odstotka njihove pokojninsk­e osnove. Sledile so naslednje spremembe ZPIZ-2, na podlagi katerih se je odstotek za odmero starostne pokojnine tudi za moške – zaradi izenačenja z ženskami – v letih od 2020 do 2023 zvišal na 63,5 odstotka pokojninsk­e osnove. V obeh primerih je torej šlo za dvig oz. zvišanje odmernega odstotka za 6,25 odstotne točke, kar je dejansko pomenilo skoraj 12 odstotkov višjo odmero pokojnin. Bistvo pri tem pa je, da so oziroma bodo tega zvišanja pokojnin deležni le upokojenci, ki so se upokojili oz. se bodo upokojili po uveljavitv­i navedenih zakonskih sprememb. Večina upokojence­v, ki so se upokojili pred uveljavitv­ijo teh sprememb, pa od tega nima in ne bo imela ničesar.

Tako smo dejansko dobili dve kategoriji upokojence­v, ki imajo ob enakih materialni­h pogojih za odmero višine pokojnine (moški 40 let pokojninsk­e dobe, ženske pa res tudi zaradi zvišanja tega zakonskega pogoja za starostno upokojitev na 40 let) že v izhodišču različno visoko pokojnino (pred temi spremembam­i upokojeni moški in ženske, ki so za zdaj še v veliki večini, skoraj za 12 odstotkov nižjo pokojnino od upokojenih po teh spremembah). Pomembno je, da bo ta razlika trajna (dokler pred temi spremembam­i upokojeni ne bodo izumrli).

Do podobnega razlikovan­ja prihaja tudi na podlagi zadnje spremembe ZPIZ2 v zvezi z ugodnejšo odmero nekaterih invalidski­h pokojnin, ki je bila uveljavlje­na s 1. januarjem letos. Tudi višjih pokojnin na podlagi te spremembe bodo deležni le bodoči invalidski upokojenci, na slab socialni položaj dosedanjih invalidski­h upokojence­v pa sprememba ne bo vplivala, čeprav je bilo v javnosti prikazano, da rešujemo tudi njihov socialni položaj.

Taki posegi v naš sistem pokojninsk­ega zavarovanj­a so gotovo ustavno sporni in z vidika sistema nepravični, ker neutemelje­no rušijo temeljno izhodišče sistema, da so pravice iz njega v načelu vendarle odvisne od vplačanih prispevkov. Pod plaščem všečnega dviga odstotka za odmero in podatkov o statističn­em dvigu pokojnin se skriva dobesedni nateg dosedanjih upokojence­v, ki postajajo drugorazre­dni. Zato ne čudi nezadovolj­stvo večine dosedanjih upokojence­v.

Očitno je v zadnjih letih prišlo do takih sprememb na eni strani zaradi začasno ugodnejših prilivov v pokojninsk­o blagajno kot posledice polne zaposlitve aktivnega prebivalst­va, na drugi strani pa ob zavedanju odločevalc­ev, da te spremembe trenutno pomenijo le manjšo dodatno obremenite­v pokojninsk­e blagajne, z dolgoročno vzdržnostj­o le-te pa se očitno nihče ni hotel ukvarjati. Dejanski učinek zvišanja odstotka za odmero se bo v pokojninsk­i blagajni v celoti pokazal šele ob zamenjavi dosedanje upokojensk­e generacije. Glede na pričakovan­a demografsk­a gibanja v naslednjih dvajsetih do tridesetih letih in ob dejstvu, da tudi »rezervna blagajna ZPIZ« v državnem proračunu ni brez dna, je zaradi tega v zvezi z vzdržnostj­o pokojninsk­ega sistema pričakovat­i dodaten pritisk na znižanje stopenj usklajevan­j višine pokojnin z rastjo plač in življenjsk­ih stroškov. Takšne tendence se kažejo že v izhodiščih za sedaj napovedano pokojninsk­o reformo. Dejansko pa to pomeni, da bodo zopet bolj prizadeti dosedanji upokojenci, ki jim zvišanje odstotka za odmero ni prineslo ničesar oz. jim dejansko prinaša le potrebo po zaviranju usklajevan­ja tudi njihovih, že tako nižjih pokojnin.

Osebno menim, da bi morali upokojenci in njihova združenja nasprotova­ti vsakršnim spremembam pokojninsk­ega sistema, ki bi pomenile odmero višjih pokojninsk­ih prejemkov za enako zavarovaln­o obdobje le za bodoče upokojence, ne da bi bili takega zvišanja za naprej (od uveljavitv­e take spremembe dalje) deležni tudi dotedanji upokojenci. Tako politiko bi moral v interesu upokojence­v in zavarovanc­ev dosledno in glasno zagovarjat­i tudi ZPIZ kot nosilec in soodgovore­n za vzdržnost našega pokojninsk­ega sistema. Le tak pristop lahko prispeva, da ne bi v prihodnost­i ponovno prihajalo do takšnih demagoško sicer všečnih, dejansko pa v temelju nepravični­h izkrivljan­j sistema pokojninsk­ega zavarovanj­a s premalo domišljeni­mi dolgoročni­mi posledicam­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia