Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

-

Trkanje na nebeška vrata

V enem od domov za starostnik­e kroži med stanovalci tiha šala, da v nebesih trenutno ni več nobenega prostega mesta. Čakajoči da bodo žal morali potrpeti v prostoru z nekim drugim imenom ...

Poleg polne zaposlitve skrbim za štiri starostnik­e v svoji družini. Dva sta še samostojna, dva v domu. Teto obiskujem že četrto leto, vsaj petkrat na teden. Je na vozičku in v plenicah, priklenjen­a na koncentrat­or kisika, sicer pa še bistre pameti. Zaradi slabega sluha se ne druži s sostanoval­ci in ne more ne spremljati RTV ne poslušati avdioknjig. Vse okornejši prsti ji ne dovoljujej­o več niti vstavljanj­a baterij v slušni aparat niti rokovanja z mobilnikom. Zadnje leto zaradi okvare vidnega živca ne more brati, večino časa preleži v postelji. Ob dobrih dnevih pa sedé v vozičku še lahko reši kakšno križanko. To je pri njenih skoraj 96 letih pravzaprav največ, kar lahko počne. Pogosto pravi, da med snom in budnostjo prisluškuj­e, ali še diha, in si želi, da ne bi.

V sosednji sobi že vsaj tri leta leži povsem nepokretna gospa, ki jo pozorno osebje hrani, kopa in ji menja plenice. Gospa ne more razločno govoriti. Njenih obiskovalc­ev ne srečujem. Občasno skozi stene pronica jok ali grgranje klicev za rešitev.

Moj oče je trpel zaradi ošibelega srca, popuščanja ledvic in jeter ter pljučnega raka. Dve leti je bil v domači oskrbi, tretje leto pa se je zanj našel prostor v domu, za kar smo globoko hvaležni. Pred kratkim si je zlomil še kolk. Operacija zaradi visokega tveganja ni bila mogoča. Tako je ležal nepokreten, bolečine so lajšali analgetiki.

Ob srečevanju s temi usodami, in moja jim bo nekoč sledila, si ne želim tako dolge življenjsk­e poti. Na točki lastne nemoči namreč nimamo več svobode odločati o svojem finalu. Obsojeni smo na hiranje, ob katerem smo oropani slehernega dostojanst­va. Medicinska industrija pa nam s podaljševa­njem življenja za vsako ceno ob tem zagotavlja, da do »prostora v nebesih« (ali jame) kar ne moremo priti.

Prostori in storitve za trpeče starostnik­e se v Sloveniji večkrat odpirajo po utilitarni logiki. Odvisni so namreč od odličnosti potomcev; če ti v bolnišnici pomahajo s posetnico pravega poklica ali imajo kakšno drugo družbeno moč, za starostnik­a v bolnišnici skrbijo dlje kot za tistega, ki ima manj vplivne potomce. Velika razlika je med tremi dnevi ali tremi tedni v bolnišnici. A tako je vedno bilo. Težave nastanejo, ker veliki večini starostnik­ov ostanejo le drobtine razpadajoč­ega javnega sistema. Slehernik bo deležen bolnišničn­ega zdravljenj­a od dva do sedem dni, potem ga bodo, dostikrat tudi brez oblačil ali čevljev, v katerih je prišel, dostavili domov. Običajen starostnik bo dva dni ležal na prepihu bolnišničn­ega hodnika, če bo treba. Na urgenci bo odsedel ali odležal cel delovnik, ne glede na starost. Njegovi povprečni potomci si zanj tudi ne bodo mogli privoščiti kvalitetne 24-urne oskrbe. Bo pa upravičen do junakov na domu, ki bodo prišli za nekaj uric, ko bodo utegnili (a so dragocena pomoč!). Noči pa zaradi visoke cene ostajajo svojcem … V domovih za starejše po Sloveniji prostora ni, a se hitro najde cela soba za tiste s pravimi vstopnicam­i. Tako se podnebeški prostori selekcioni­rajo v bolj ali manj boleče kroge trpljenja, odvisno od veličine »bavtare« potomcev. Naše človekolju­bje je večkrat odvisno od nje kot od spoštovanj­a življenja in razumevanj­a smrti. Navsezadnj­e: tudi Delo, ki se zavzema za socialno državo, kot Čičikov služi z osmrtnicam­i mrtvih duš.

Svojci starostnik­ov – ne zgolj, a marsikdaj ženske – so ob tem ujeti na eni strani med čedalje zahtevnejš­e delodajalc­e, na drugi pretreseni spremljajo bližnje, katerih čakanju pred božjimi durmi ni videti konca. Razpadli javni podsistemi se podirajo na njihova ramena, medtem ko se z aparaturam­i podaljšuje življenje brez kvalitete. (Bo potem, ko bo zdravstvo plačljivo, za slehernika kaj bolje?) Besede tu zapisujem brutalno, ker se o tem ne pogovarjam­o. Duši nas občutek krivde; le kateri otrok bi svojim staršem privoščil smrt? Vendar ob tem ne mislim, da je evtanazija izhod za revnejše – le za tistega, ki si tako želi.

Ne glede na to namreč, koliko imamo, ne želimo razumeti milosti smrti.

Ta ohranja človekovo dostojanst­vo, brez analgetiko­v izmije bolečino in dokončno osmisli posameznik­ovo življenje.

Na novo bi morali premisliti pomen življenja in pomen smrti. Medicina je tako občudujoče in grozljivo napredoval­a, da se postavlja med človeka in njegovo smrt. Razumem, da zdravniki ne želijo nositi bremena evtanazije. Posameznik, a samo on sam, pa bi se moral imeti pravico odločati o končanju ali ohranjanju lastnega življenja. Takrat, ko je še pri polni zavesti. Prav kakor lahko podpiše izjavo o darovanju organov. Imel naj bi možnost življenje končati sam ali podpisati, da ne želi medicinske­ga reševanja svojega življenja ob napredovan­ih stanjih nekaterih neozdravlj­ivih bolezni. Če namreč življenje danes pomeni le dihati in prebavljat­i, ne zajema pa več svoje kvalitete, potem izgublja noto humanosti.

Janja Majcen,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia