Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Instantne države Amerike

- BARBARA KRAMŽAR ESAD BABAČIĆ IRENA ŠTAUDOHAR NOVICA MIHAJLOVIĆ

AVESNA MILEK

ZORANA BAKOVIĆ

BRANKO SOBAN

RENATA SALECL meričani ne morejo verjeti svoji sreči: divje priljublje­na zdravila proti sladkorni bolezni, ki kot stranski učinek poskrbijo za hujšanje, zdravijo tudi depresijo. Dve tretjini Američanov se spopadata s preveliko telesno težo, dvakrat več kot leta 1980, vse večji delež teh z bolezensko debelostjo. Pri tem nobena država tega sveta ne slovi bolj po vnetem iskanju instantnih rešitev. Nove prihajajo prav v času, ko so se Američani začeli spraševati o globljih vzrokih svojih kriz.

Pri ustanovi za raziskovan­je zdravstva Epic Research iz Wisconsina so pri bolnikih s sladkorno boleznijo, ki so jemali za to bolezen odobrena zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, odkrili manj depresije kot pri drugih.

V ta razred zdravil sodi tudi semaglutid, ki ga Američani poznajo pod imenom ozempic oziroma wegovy in na katerega, da bi na hitro izgubili težo, prisega vse več ljudi. Nešteti, ki so neuspešno preizkusil­i vse mogoče diete, so zdaj kot prerojeni in takšni življenjsk­i preobrati so resnični majhni čudeži. Ljudje, ki se zaman poskušajo osvoboditi ujetosti v preveliko težo, so pogosto ujeti v začarani krog izgubljanj­a in ponovnega pridobivan­ja kilogramov ter s tem povezanih zdravstven­ih težav in psihološki­h porazov.

Ali zdravje in prijetnejš­i videz pripomoret­a k zmanjšanju depresije? Tudi to bi bil pravi čudež. V državi, ki je iskanje sreče zapisala v deklaracij­o o neodvisnos­ti, so prebivalci bolj nesrečni od prebivalce­v Zimbabveja, Nigerije ali Salvadorja. ZDA niso osamljene v paradoksu sodobnega sveta, da bogastvo ne zagotavlja sreče. Daleč za Dominikans­ko republiko, Šrilanko in Tanzanijo na vrhu lestvice neprofitne organizaci­je Sapien Labs so tudi nekatere druge zahodne države, kot so Francija, Kanada, Belgija, Španija, Nemčija, Avstralija in Združeno kraljestvo, ki je celo na predzadnje­m mestu od štiriinšes­tdesetih držav.

Raziskoval­ci iz kalifornij­ske Nape v letošnjem poročilu o globalnem duševnem zdravju med razlogi za slabo počutje bogatega dela sveta poleg manj trdnih prijateljs­kih in družinskih odnosov navajajo pogosto uživanje zelo procesiran­e hrane, ob vse večjih duševnih težavah otrok pa dostop do pametnih telefonov in posledice pandemije. Ozempic kot zdravilo vseh težav razvitih držav? Nove instantne rešitve prihajajo ravno v času večjega sprejemanj­a dobrih starih zdravorazu­mskih rešitev, pa čeprav so te včasih zasoljene. Znane osebnosti se vse pogosteje zatekajo v avstrijske klinike, ki temeljijo na naukih zdravnika Franza Xaverja Mayra, kjer za ponovno učenje uživanja omejenih količin preproste hrane z dobrim žvečenjem plačujejo več tisoč evrov na teden.

Zdravega prehranjev­anja bi se lahko z nekaj discipline naučili tudi drugi, a bi morali najprej obračunati z odvisnostj­o od industrije hrane bi padli pod standarde staršev. V še enem zgrešenem diktatu enakosti pa se jim pred očmi topi ugled izobraževa­lnega sistema, ki jim je doslej zagotavlja­l visok družbeni status.

Največjo ceno instantne Amerike plačujejo prav mladi, ki jih še v veliko večji meri kot druge mučita tesnoba in depresivno­st. Depresija med najstniki se je med letoma 2011 in 2019 podvojila, so lani poročali pri ameriškem centru za nadzor nad boleznimi in preventivo CDC. Vsaj delno so za to kriva družbena omrežja, saj so po istih raziskavah najbolj depresivni prav najbolj pogosti uporabniki instagrama, snapchata, tiktoka in drugih – morda tudi zaradi stalnega primerjanj­a s selfiji drugih. Leto 2021 je bilo tudi vrhunec pandemije covida-19 s karantenam­i, ki so najbolj prizadele prav otroke in mlade. V obdobju, ko je druženje z vrstniki najpomembn­ejša stvar na svetu, so bili priklenjen­i v svoje sobe in k ekranom.

Velik del Amerike zdaj verjame, da je bila večina teh ukrepov nepotrebni­h. Zvezne države brez strogih karanten niso imele veliko več smrtnih žrtev, brez zaprtih šol pa precej manj duševnih motenj med mladimi. Američani razmišljaj­o tudi o drugih vzrokih. Mnogi ta čas berejo knjigo Slaba terapija nekdanje kolumnistk­e Wall Street Journala Abigail Shrier, ki meni, da otrokom škodi preveč razumevajo­če starševstv­o. Ker so sedanjim staršem njihovi včasih pripeljali klofuto, pri hrani, spanju, šoli in vsem in diet. Vera, da je srečo mogoče drugem pa niso upoštevali njihovekup­iti, in to takoj, je prinesla poga mnenja, sami odločno zavračajo besnelo potrošništ­vo, s prevzemom »čustveno zakrnelost«. velikega dela ameriške industrije »Hoteli smo vzgajati srečne otpa se je najbolj okrepila diktatorsk­a roke!« je medijem povedala avtoKitajs­ka. Zdaj poražencem globarica. Idealno otroštvo je vse bolj lizacije s pomočjo mehiških krirazumlj­eno kot odsotnost vsake minalnih kartelov dobavlja opioid bolečine, vsakega neudobja ali nefentanil, ki še posebej brez milosti uspeha. Vsak odklon od akademkosi po nekdanji industrijs­ki regiji, skih, socialnih ali čustvenih stanimenov­ani rjasti pas. dardov povzroči takojšnji alarm in

Različni sloji prebivalst­va se zelo pogosto beg k strokovnja­kom, različno spopadajo s propadanje­m testiranje, diagnoze, svetovanje – ameriških sanj, ki v svojem bistvu in instantno pomoč v zdravilih. pomenijo vero v boljše življenje »Plahost je postala socialna anksiotrok. Poleg nekdanjih industrijo­zna motnja, grdo obnašanje kljuskih centrov so spet problemati­čbovalna motnja, motenje razreda na številna središča mest. Medtem motnja pozornosti s hiperaktiv­predmestne in druge elite v svojih nostjo,« navaja avtorica – vse z inMcHišah vztrajajo pri »steklenem stantnimi rešitvami z zdravili in podu« za svoje potomce, da ti ne * antidepres­ivi.

Šole se pridružuje­jo trendom s psihološki­mi in drugimi svetovanji za vse morebitne težave, »namesto srečnih, dobro prilagojen­ih otrok pa vzgajamo najbolj osamljeno, tesnobno, depresivno, črnogledo in boječo generacijo doslej«. Kaj če bi Američani enkrat pristali na sredini?

Pred dobrim desetletje­m jih je fasciniral­a dosledno stroga, »tigrska« mama Amy Chua, ki je hčerkama odrekala prenočevan­je pri prijatelji­cah, najboljše ocene so bile obvezne, poleg šole pa sta morali Sophia in Lulu do šest ur na dan vaditi glasbila. Profesoric­o z univerze Yale je izučila šele huda bolezen. Ko ni vedela, ali bo umrla, se je zavedela, kaj je pomembno v življenju; na smrt se je ustrašila, da je hčerki za vedno odvrnila od sebe.

Hčerki sta ji odpustili – in obe uspešni pravnici v nasprotju z velikim delom ameriških mladih nimata težav z osnovnimi stvarmi, kot sta prisotnost v službi in iskanje partnerjev. Amy Chua je priznala, da je slepo prevzela vzgojne metode svojih kitajskih staršev iz neke druge kulture in časa.

Ob takšnih dilemah znanstveni­ki z univerze Cambridge sklepajo, da je bilo materam lažje v kameni dobi kot danes. Preučevali so pleme Mbendjele BaYaka iz republike Kongo, ki živi enako kot naši lovski in nabiralski predniki iz daljne preteklost­i, in ugotovili, da novim mamicam do petnajst ljudi pomaga devet ur na dan z ujčkanjem jokajočega otroka in tudi drugače. Ljudje smo bili večino svoje zgodovine lovci in nabiralci, zato smo psihološko še vedno naravnani na fizične stike z materjo in drugimi ter kasnejše sodelovanj­e pri delovnih opravilih v skladu s svojimi zmožnostmi. Današnjim mladim Američanom odrekajo celo zgodnje sprehode v samostojno­st.

Sodobni človek ne bo šel nazaj v prazgodovi­no. Civilizaci­ja je prinesla preveč dobrih stvari, pa čeprav tako kot pri hrani celo v preobilici. Tudi zdravila niso za odmet in po britanski raziskavi se otroci bolnic s poporodno depresijo obnašajo veliko bolj normalno, če se njihove mame zdravijo z ustreznimi antidepres­ivi. Pri številnih drugih zadevah pa bi morali obračunati z instantnim­i rešitvami, še preden bodo te na popolnoma novo raven izstrelili roboti in umetna inteligenc­a. ●

Ali zdravje in prijetnejš­i videz pripomoret­a k zmanjšanju depresije? Tudi to bi bil pravi čudež. V državi, ki je iskanje sreče

zapisala v deklaracij­o o neodvisnos­ti, so prebivalci bolj nesrečni od prebivalce­v Zimbabveja, Nigerije ali

Salvadorja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia