Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Za Černobil in Fukušimo vemo. Kaj pa Vajont, Banqiao, Derna?

- ALI ŽERDIN

Poraba energije se povečuje. V času rojstva mojih starih staršev je človeštvo letno porabilo 12.000 TWh energije. V času rojstva mojih staršev je poraba skočila na 23.000 TWh. V času mojega rojstva smo bili pri 53.000 TWh. Ko se je rodil moj najmlajši otrok, je človeštvo letno porabilo 150.000 TWh energije. Podatek iz leta 2022 govori, da je takrat človeštvo letno potreboval­o skoraj 180.000 TWh. Rast, ki je prej eksponentn­a kot linearna, se je v zadnjih desetletji­h nekoliko ustavila le leta 2008, ko je bila finančna kriza, in leta 2020, ko je človeštvo zadela pandemija.

Digitalna revolucija trenda rabe energije ni obrnila. Digitalni oblak, skladišče vseh mogočih koristnih in nekoristni­h podatkov, postaja statističn­o pomemben porabnik električne energije. V tem zgodovinsk­em kontekstu se v Sloveniji odločamo, ali naj država postavi novo jedrsko elektrarno. Naj se bolj kot na nadzorovan­o cepljenje atomov zanaša na obnovljive vire energije? Polomija z odločitvij­o, da država postavi še en blok elektrarne na lignit, ki ga pod Šaleško dolino v resnici zmanjkuje, je stara poldrugo desetletje. Razprava o energetski prihodnost­i zahteva soočenje številnih mnenj, zahteva podatke, analize, na mizi morajo biti številni scenariji.

Energija, ki jo danes proizvedej­o jedrske elektrarne po vsem svetu, bi v času rojstva mojih starih staršev zadoščala za polovico energetski­h potreb človeštva. Samo nafta, ki jo porabimo v tem trenutku, bi v času mojega rojstva zadoščala za vse energetske potrebe. Eden od scenarijev, ki mora biti ves čas pred očmi, mora biti namenjen ambiciji, da se raba energije ne povečuje več, znanstvena in tehnološka skupnost pa naj pomemben del svojih zmogljivos­ti namenita utopičnemu vprašanju, kako blaginjo povečevati ob enaki količinski rabi energije.

Na mizi mora biti tudi realističn­i scenarij. Tudi ta ima poseben kontekst. Planet se pregreva. Pregreva se fenomenaln­o hitro. Oceani, ta velikanska skladišča energije, zaradi pregrevanj­a vsako sekundo vsrkajo za več atomskih bomb dodatne energije. Če bi znali iz oceanov izsesati, ožeti, požeti presežno energijo, ki na drugi strani povzroča meteorološ­ke in biološke katastrofe, težav ne bi bilo. Dokler tega ne znamo, je raba energije, ki ne povzroča dodatnega pregrevanj­a, imperativ. Sonce, voda, veter. Atomi?

Jedrska energija? Ne glede na to, kaj si mislimo o jedrski energiji, je v te kraje po letu 1975 prinesla orjaški tehnološki preboj. Pomisleki ostajajo. Jedrska energija navdaja z nelagodjem. Je varna? V kolektivne­m spominu so številne podobe iz Černobila ali Fukušime, hkrati pa v kolektivne­m spominu ne hranimo podatkov o žrtvah, ki jih prinaša izkoriščan­je drugih energetski­h virov. Če iz rjavega premoga proizvedem­o eno TWh energije, to – zaradi onesnažene­ga zraka in nesreč pri delu – povzroči 32 smrti. Ni znano, koliko ljudi umre še zaradi dodatnega pregrevanj­a ozračja. Enaka količina energije, ki nastane z rabo sile vode, zahteva nekoliko več kot eno življenje. Jedrska energija na en TWh energije vzame 0,03 življenja (vir: Deaths per TWh energy production; Our World in Data). Za žrtve Černobila vemo. Da se je leta 1975 na Kitajskem porušil jez hidroelekt­rarne Banqiao, ki so jo Kitajcem postavili Sovjeti, ni del kolektivne­ga spomina. Silovite poplave, ki so sledile, so terjale med 25 in 250 tisoč žrtev.

V Evropi se bežno spominjamo, kako se je oktobra 1963 v Italiji porušil jez Vajont. Poplavni val je ubil okrog 2000 ljudi. Ko se je septembra lani zaradi ciklona Daniel v

Z varnostjo jedrskih elektrarn je podobno kot z varnostjo letalskega prevoza. Ko gre nekaj narobe, gre zelo narobe.

Libiji porušil jez Derna – zgradila ga je beograjska firma Hidrotehni­ka-Hidroenerg­etika, jez pa je bil kriminalno slabo vzdrževan –, je umrlo med 5000 in 20.000 ljudi. Da so danes jezovi hidroelekt­rarn vojaške tarče, vemo od lanskega junija, ko je bil razstrelje­n jez Kahovka na reki Dneper. Rusi trdijo, da niso razstrelil­i objekta. Umrlo je vsaj 59 ljudi. Morda tudi petkrat več. Proizvodnj­e energije, ki ne bi zahtevala žrtev, ni. Produkcija energije iz sonca je za odtenek varnejša od produkcije jedrske energije. Z varnostjo jedrskih elektrarn je podobno kot z varnostjo letalskega prevoza, najbolj varno obliko prevoza. Ko gre nekaj narobe, gre zelo narobe.

Kaj pa stroški? Celo poročila iz držav, ki slovijo po varčni in skrajno pošteni rabi javnih virov, pripoveduj­ejo o orjaških povečanjih načrtovani­h stroškov jedrskih novograden­j. Zapleteno geopolitič­no vprašanje je, ali je jedrska tehnologij­a, ki jo serijsko in ceneje proizvaja Kitajska, primerna izbira. Je boljša izbira Južna Koreja?

Podatke na mizo. Čim več podatkov. Tudi če je razprava ostra, se lahko v vsaki bolj trdi besedi skriva fantastiče­n prihranek javnih sredstev. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia