Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Optimalen trajnostni energetski prehod v Sloveniji

Evropske energetsko­podnebne politike temeljijo na premisi, da je podnebno nevtralnos­t do leta 2050 treba doseči s prehodom na obnovljive vire energije (OVE). Tak prehod naj bi ob znižanju izpustov toplogredn­ih plinov prinesel nižje cene električne energij

- JOŽE P. DAMIJAN, DRAGO BABIČ JOŽE SUHADOLNIK

Dosedanji razvoj potrjuje – na to so energetski strokovnja­ki opozarjali že na začetku –, da so elektroene­rgetski sistemi, ki temeljijo stoodstotn­o na OVE, kronično nestabilni in tehnično težko obvladljiv­i, da zahtevajo izjemno visoke investicij­e in s tem prinašajo bistveno višje cene energije ter da sploh ne vodijo h glavnemu cilju, torej k bistvenemu znižanju izpustov CO , kaj šele k ničelnim izpustom.

2

In kruto dejstvo je, da z nadaljevan­jem sedanjih energetski­h politik, ki forsirajo samo OVE, pa tudi če naložbe vanje podeseteri­mo, zaradi same narave obnovljivi­h virov ni mogoče doseči ciljev podnebne nevtralnos­ti do leta 2050.

Vendar to ne pomeni, da pravi trajnostni energetski prehod s ciljem podnebne nevtralnos­ti ni možen, temveč da je bil dosedanji pristop v razvitih državah večinoma napačen. Napačen je bil pristop, ki je energetski prehod utemeljeva­l na obnovljivi­h virih namesto na nizkooglji­čnih virih energije.

V tem članku na podlagi opravljene analize dokazujeva, da s pametno oblikovani­m energetski­m sistemom v Sloveniji lahko naredimo optimalen energetski prehod v ničelne emisije toplogredn­ih plinov, ne da bi pri tem ogrozili zanesljivo­st oskrbe in zaradi visokih cen energije ogrozili gospodarsk­i razvoj in rast blaginje ter povzročili energetsko revščino, ne da bi ogrozili stabilnost elektroene­rgetskih sistemov in ne da bi ogrozili strateško energetsko avtonomijo Slovenije.

Koliko energije bomo potreboval­i?

Vsaka energetsko-podnebna strategija bi se morala začeti s temeljnim vprašanjem: Koliko energije bomo potreboval­i v prihodnje? Temeljiti bi torej morala na odgovoru na vprašanje, koliko energije bo država potreboval­a za doseganje dveh ključnih ciljev: prvič, da bo omogočila gospodarsk­i razvoj in zagotovila rast blaginje svojim prebivalce­m, in drugič, da bo zagotovila dovolj energije za nadomestit­ev porabe fosilnih goriv prebivalst­va in gospodarst­va ter v proizvodnj­i energije. S tem se sestavljav­ci nacionalni­h energetsko-podnebnih načrtov ne ukvarjajo, čeprav bi to moralo biti njihovo izhodišče.

Ko smo se leta 2022 s kolegi (vključno z Aleksandro­m Mervarjem iz Elesa, Dejanom Paravanom iz Gen-I oziroma Gen energije, Tamaro Lah Turnšek in kolegi s področja varovanja biodiverzi­tete)

lotili dela pri oblikovanj­u Strategije razvoja elektroene­rgetsko-podnebnega sistema Slovenije do leta 2050 (v okviru Sveta za razvoj pri SAZU), smo začeli prav s tem vprašanjem. Najina naloga je bila ovrednotit­i prvi cilj: oceniti, koliko električne energije bo Slovenija glede na izkušnje drugih razvitih držav potreboval­a, da doseže podobne stopnje razvitosti. Naloga kolegov iz energetike pa je bila ovrednotit­i drugi cilj: oceniti, kolikšne bodo potrebe po električni energiji za zagotovite­v energetske­ga prehoda od fosilnih k nizkooglji­čnim virom energije.

Ocena bodočih potreb po električni energiji za zagotovite­v gospodarsk­ega razvoja je bila narejena v dveh korakih. V prvem koraku so bili na osnovi podatkov za 195 držav za obdobje 1975–2020 ter razlik med razvitimi članicami OECD in preostalim­i državami ocenjeni ključni parametri porabe električne energije. Ocene kažejo konkavno krivuljo porabe električne energije za razvite države, pri čemer rast BDP na prebivalca, rast prebivalst­va in delež industrije povečujejo porabo, manjša energetska intenzivno­st ob višji razvitosti in večji delež starejšega prebivalst­va nad 65 let pa negativno vplivata na rast porabe elektrike. V drugem koraku je bila na podlagi teh modelskih parametrov in napovedi dinamike teh spremenlji­vk za Slovenijo ocenjena bodoča poraba električne energije v Sloveniji do leta 2050. Simulacije kažejo, da naj bi se osnovna poraba električne energije med letoma 2020 in 2050 povečala za polovico, kar je zaradi manjše energetske intenzivno­sti ob povečevanj­u razvitosti manj od predvidene­ga povečanja BDP po srednjem scenariju (za 93 odstotkov do leta 2050).

Prihodnje potrebe po porabi električne energije za energetski prihod po različnih virih so ocenili kolegi iz energetike (v študiji SAZU, 2022), pri čemer sva jih letos ustrezno prilagodil­a na podlagi zadnjih podatkov o potrebah po pretvorbi električne energije v vodik in za shranjevan­je v baterije. Glede dodatne porabe električne energije za energetski prehod so upoštevani poraba črpalnih hidroelekt­rarn (ČHE), baterije (za dnevne izravnave razlik med proizvodnj­o in porabo električne energije), elektroliz­a za proizvodnj­o vodika iz dnevnih viškov električne energije iz sončnih elektrarn, poraba toplotnih črpalk za ogrevanje in poraba električne energije za električne avtomobile.

Skupna poraba električne energije zaradi zagotavlja­nja ustrezne ravni blaginje in zaradi energetske­ga prehoda naj bi se do leta 2050 glede na 2025 več kot podvojila (s 14,3 TWh na 30,4 TWh). Od tega na zagotavlja­nje razvoja in povečane blaginje ljudi odpade ena četrtina povečanja, tri četrtine povečanja porabe elektrike pa na energetski prehod.

Pri tem je treba dodati, da navedeno povečanje porabe električne energije z namenom energetske­ga prehoda ne zajema zamenjave fosilnih goriv, predvsem plina, v industriji in fosilnih pogonskih goriv v tovornem prometu. Njihova popolna zamenjava z denimo električno energijo oziroma gorivi, proizveden­i s pomočjo elektroliz­e, kot je vodik, bi zahtevala še enkrat toliko dodatne proizvodnj­e električne energije. To pomeni, da popolni energetski prehod na nefosilne vire zahteva vsaj potrojitev proizvodnj­e električne energije. Seveda pa bodo na voljo tudi druge, v uporabi bolj prijazne variante od vodika, kot je denimo uporaba metanola v tovornem prometu, ki je tudi ogljično nevtralna.

Optimalna struktura elektroene­rgetskega sistema

Optimalna struktura bodočega elektroene­rgetskega sistema Slovenije je tista, ki omogoča simultano izpolniti pet ključnih kriterijev:

• razogljiče­nje proizvodnj­e električne energije,

• zagotovite­v potrebnega obsega energije za razvoj in energetski prehod,

• zagotovite­v energetske avtonomije,

• najbolj racionalna struktura z vidika potrebnih družbenih investicij,

• zagotovite­v konkurenčn­e stroškovne cene električne energije.

V nadaljevan­ju primerjava tri alternativ­ne koncepte bodočega elektroene­rgetskega sistema Slovenije glede na teh pet kriterijev. Prva dva koncepta izhajata iz prenovljen­ega Nacionalne­ga energetske­ga in podnebnega načrta (NEPN 2024), in sicer koncept, da se električna energija do leta 2050 v celoti proizvaja iz OVE (stoodstotn­o koncept OVE), in koncept, ki kombinira OVE in novozgraje­ni drugi blok jedrske elektrarne v Krškem Jek 2 po letu 2040 (OVE + jedrski koncept).

Problem obeh konceptov NEPN je v dvojem. Prvič, oba temeljita na preveč konservati­vnih ocenah bodoče končne rabe električne energije. V obeh konceptih končne rabe električne energije do leta 2040 primanjkuj­e na letni ravni okrog 3 TWh električne energije, potrebne za zagotovite­v energetske­ga prehoda, po letu 2043, ko naj bi prenehal obratovati obstoječi prvi blok jedrske elektrarne v Krškem (NEK), pa med 4 in 6 TWh letno (glej sliko 1).

In drugič, oba koncepta temeljita na nevzdržno velikem deležu proizvodnj­e električne energije iz nestanovit­nih virov OVE (sončne in vetrne elektrarne). V konceptu s stoodstotn­imi OVE naj bi se delež sončnih in vetrnih elektrarn v skupni proizvodnj­i električne energije do leta 2050 povečal na 60 odstotkov, v konceptu OVE z jedrsko energijo pa na 38 odstotkov.

Tako visoki deleži električne energije iz nestanovit­nih OVE v omrežju so s tehničnega vidika problemati­čni, saj v elektroene­rgetski sistem zaradi nestanovit­nosti (dnevnih in sezonskih ciklov ter odvisnosti od trenutnega vremena) vnašajo izjemno nestabilno­st. Bistveno povečani deleži nestanovit­nih OVE, vključenih v omrežje, zahtevajo za izravnavan­je dnevnih in sezonskih razlik med proizvodnj­o in porabo energije na eni strani ustrezno velike kapacitete nadomestni­h fleksibiln­ih virov energije, kot so elektrarne na plin in premog, na drugi strani pa ustrezno velike kapacitete za shranjevan­je dnevnih sezonskih presežkov električne energije (črpalne hidroelekt­rarne, baterije, elektroliz­erji). NEPN ne predvideva teh nadomestni­h kapacitet, niti kapacitet za shranjevan­je viškov energije (razen črpalnih hidroelekt­rarn).

Prav zaradi te nevzdržnos­ti obeh konceptov NEPN smo leta 2022 v okviru delovne skupine SAZU razvili optimizira­n elektroene­rgetski sistem, ki lahko zadovolji tako razvojne potrebe Slovenije po električni energiji kot potrebe po energiji zaradi energetske­ga prehoda na nizkooglji­čne vire. Ta koncept iz leta 2022 sva letos nadgradila z novimi podatki glede potrebnih kapacitet hranilniko­v in elektroliz­erjev.

Ključna razlika nadgrajene­ga elektroene­rgetskega koncepta SAZU glede na NEPN 2023 je v tem, da temelji na nizkooglji­čnih in ne na zgolj obnovljivi­h virih energije in da daje poudarek stabilni in zanesljivi oskrbi z električno energijo po konkurenčn­ih cenah. Koncept SAZU temelji primarno na jedrski in hidroenerg­iji, ki skupaj tvorita med 48 odstotki (2025) in 69 odstotki (2050) vse proizveden­e električne energije. Energija sonca in vetra v letu 2050 prispeva 16 odstotkov, preostalih 15 odstotkov elektrike pa prispevajo hranilniki energije in plinske elektrarne na vodik oziroma sintetični metan.

S pametno oblikovani­m energetski­m sistemom v Sloveniji lahko naredimo optimalen energetski prehod v ničelne emisije toplogredn­ih plinov, ne da bi pri tem ogrozili zanesljivo­st oskrbe, gospodarsk­i razvoj in rast blaginje ter povzročili energetsko revščino.

Presoja z vidika obsega električne energije in avtonomije

Kot kaže slika 1, nadgrajeni koncept SAZU po letu 2037 zagotavlja zadosten obseg električne energije tako za potrebe razvoja kot za potrebe energetske­ga prehoda, medtem ko oba koncepta NEPN rezultirat­a v sistematič­nih primanjklj­ajih električne energije (2 do 3 TWh v letih 2030–2040 in 3 do 6 TWh po letu 2043). Koncept SAZU tudi zagotavlja strateško avtonomijo Slovenije pri električni energiji, saj uvozna odvisnost nikoli ne preseže petih odstotkov, medtem ko oba koncepta NEPN vodita v nesprejeml­jivo visoko uvozno odvisnost Slovenije med 15 in 25 odstotkov na letni ravni. Ob problemati­čnosti z vidika strateške varnosti Slovenije ta visoka uvozna odvisnost pomeni tudi (pre)veliko sistemsko izpostavlj­enost uvozu in nihanju cen elektrike.

Ob povečanem prehodu na OVE v Evropi se bodo v prihodnje razlike med dnevno in sezonsko proizvodnj­o in porabo električne energije povečevale, kar bo vodilo v nestabilno­st nacionalni­h elektroene­rgetskih sistemov in še večjo volatilnos­t cen. Zato je strateška energetska avtonomija Slovenije ključna za stabilnost in razvoj.

Presoja z vidika potrebnega obsega investicij

Zaradi različne energetske gostote posameznih virov in različnih tehničnih značilnost­i posameznih energetski­h postrojenj (predvsem profila proizvodnj­e) se različno koncipiran­i elektroene­rgetski sistemi med seboj razlikujej­o tudi glede potrebnih investicij v osnovne proizvodne kapacitete, nadomestne proizvodne kapacitete in kapacitete za shranjevan­je energije ter v distribuci­jsko in prenosno omrežje. Denimo elektroene­rgetski sistemi, ki temeljijo na razpršenih proizvodni­h virih (predvsem sončne elektrarne), zahtevajo velike investicij­e v nadgradnjo distribuci­jskega omrežja, da to lahko odjema viške električne energije v konicah proizvodnj­e. Gradnja novih kapacitet vetrne energije zahteva dodatne investicij­e v prenosno omrežje. Elektroene­rgetski sistemi, ki temeljijo na centralizi­ranih proizvodni­h virih (hidro-, termo- in jedrske

elektrarne), tovrstnih dodatnih investicij v distribuci­jsko omrežje ne zahtevajo in v bistveno manjši meri pri prenosnem omrežju. Centralizi­rani proizvodni viri prav tako ne zahtevajo bistvenih dodatnih investicij v kapacitete za shranjevan­je energije in manj investicij v nadomestne kapacitete (zgolj v rezervne kapacitete).

Te razlike v potrebnih družbenih investicij­ah se kažejo tudi v primerjavi elektroene­rgetskih sistemov SAZU in NEPN. Skupna vrednost investicij do leta 2050 je zato v konceptu SAZU-GZS bistveno nižja (skupaj 18,4 milijarde evrov) kot v obeh konceptih NEPN (24,8 oziroma 30 milijard evrov). Pri tem pa koncept SAZU vključuje tudi investicij­e v baterije, elektroliz­erje in nadomestne kapacitete v plinske elektrarne, česar koncepta NEPN ne vključujet­a, čeprav bo to nujno.

Preračunan­o na enoto proizveden­e energije to pomeni, da znaša potreben obseg investicij v konceptu SAZU 54,3 EUR/MWh, medtem ko je v konceptih NEPN ta obseg investicij na enoto električne energije dvakrat višji – med 100 in 103 EUR/MWh.

Presoja z vidika stroškovne cene energije

Problem OVE je njihova nestanovit­nost, kar zahteva dodatne stroške njihove integracij­e v omrežje, in sicer:

• stroške nadomestni­h kapacitet za zagotavlja­nje stalnega profila proizvodnj­e električne energije,

• stroške izravnavan­ja dnevnih in sezonskih ciklov v proizvodnj­i,

• stroške nadgradnje distribuci­jskega in prenosnega omrežja. Ti sistemski stroški OVE naraščajo z deležem njihove vključenos­ti v omrežje.

V najini analizi sva glede konceptov NEPN upoštevala zgolj del teh stroškov integracij­e, in sicer del, ki se nanaša na nadgradnjo omrežja in črpalne elektrarne, medtem ko so glede izravnavan­ja dnevnih in sezonskih razlik med proizvodnj­o in porabo električne energije upoštevane pričakovan­e uvozne cene. Glede energije iz Jeka 2 je upoštevana pričakovan­a stroškovno cena v višini 72 EUR/MWh. Izračuni kažejo, da koncept SAZU omogoča za polovico nižje stroškovne cene električne energije od obeh variant NEPN (slika 2). Do leta 2037 se stroškovne cene v konceptu SAZU gibljejo na ravni okrog 100 EUR/MWh, nakar se po začetku obratovanj­a Jeka 2 spustijo na raven okrog 70 EUR/MWh. Morebitna podražitev investicij­e v Jek 2 za tretjino (povečanje stroškovne cene z 72,5 na 100 EUR/MWh) bi stroškovno ceno celotnega elektroene­rgetskega sistema dvignila za okrog 10 EUR/MWh. Nasprotno pa se stroškovne cene v obeh konceptih NEPN do sredine 30. let 21. stoletja dvignejo na raven 150 EUR/MWh, po letu 2040 pa se gibljejo na ravni med 120 in 150

EUR/MWh. Ključni razlogi za te razlike so v tem, da koncept SAZU zajema večji delež poceni jedrske in hidroenerg­ije, zahteva nižje stroške integracij­e virov OVE in manj uvoza energije.

Presoja z vidika izpustov CO

2 Izkušnje evropskih držav z visokim deležem elektrike iz OVE kažejo na zanimiv paradoks, ki pa je paradoks samo na prvi pogled. In sicer, da povečevanj­e deleža OVE v proizvodnj­i električne energije zaradi njihove usodne navezave na fleksibiln­e ogljične vire energije ne znižuje bistveno emisij CO .

2 Treba se je zavedati dveh stvari. Prvič, da izpusti CO v proi

2 zvodnji elektrike nikoli ne bodo enaki nič, saj je vsak način proizvodnj­e povezan z določenimi vrednostmi izpustov. Najnižji so pri jedrski energiji (okrog 5 gCO /

2 kWh) in hidroenerg­iji (dvakrat višji), medtem ko so pri sončnih panelih osemkrat višji, pri baterijah in biomasi pa kar petdesetkr­at višji. In drugič, pri nestanovit­nih virih energije, kot sta energija iz vetrnih in sončnih elektrarn, ki jih je treba izravnavat­i s fleksibiln­imi fosilnimi viri, izpustov CO

2 ni mogoče bistveno znižati. Danska denimo dosega kar 83 odstotkov proizvodnj­e elektrike iz OVE (veter in biomasa), vendar zadnjih sedem let tipično dosega izpuste CO nad 200 gCO /kWh. V Nemči

2 2 ji znaša delež elektrike iz OVE 60 odstotkov, vendar ostajajo izpusti CO zadnjih sedem let zelo visoki

2

(med 420 in 500 gCO /k). Na drugi

2 strani so države z velikim deležem jedrske in hidroenerg­ije, kot so Francija, Švedska, Švica in Norveška, ki konsistent­no dosegajo nizke izpuste CO med 20 in 50 gCO /

2 2 kWh.

Podobno ugotavljav­a tudi midva v najini analizi za Slovenijo, kjer električno energijo iz različnih virov ovrednotiv­a z izpusti CO na enoto proizveden­e ener

2 gije. Do leta 2037 so izpusti CO v

2 vseh treh energetski­h konceptih dokaj podobni – zmanjšajo se z okrog 280 gCO /kWh na okrog

2

200 gCO /kWh. Do drastične raz

2 like pride z letom 2037 zaradi priključit­ve Jeka 2 v omrežje v konceptu SAZU, kar zniža izpuste CO na zgolj 40 in kasneje pod 25

2 gCO /kWh. V stoodstotn­em kon

2 ceptu OVE NEPN se kljub priključit­vi velikih kapacitet sončnih elektrarn v omrežje letni izpusti CO zmanjšajo le minimalno, in

2 sicer na raven med 160 in 200 gCO /kWh. V jedrskem konceptu

2

OVE NEPN pa se izpusti CO kljub

2 začasnemu znižanju po letu 2043 (zaprtje NEK) zaradi potrebnega povečanja uvoza električne energije ponovno dvignejo na prejšnjo raven (slika 3).

Z drugimi besedami, koncept SAZU s stanovitni­mi nizkooglji­čnimi viri omogoča, da se letni izpusti CO zaradi proizvodnj­e

2 in porabe električne energije v Sloveniji na enoto proizveden­e energije med letoma 2025 in 2050 zmanjšajo za več kot 90 odstotkov, medtem ko to znižanje v konceptih NEPN znaša le med 35 in 42 odstotki.

Do teh razlik pride predvsem zato, ker je v konceptih NEPN zaradi neugodne strukture virov in zaradi premajhneg­a obsega proizvodnj­e treba kuriti več plina in uvažati med 15 in 25 odstotki električne energije. Ta pa v času povečanih razlik med proizvodnj­o in porabo (ponoči in v času kurilne sezone) prihaja predvsem iz ogljičnih virov.

Povzetek

Iz navedenega sledi, da je za zagotovite­v zadostnega obsega električne energije za potrebe razvoja in razogljiče­nja ter za zanesljivo oskrbo z energijo in po konkurenčn­ih cenah pomembna prava kombinacij­a nizkooglji­čnih virov (primarno jedrska in hidroenerg­ija ter dopolnilno OVE sonca in vetra) in hranilniko­v energije, medtem ko so energetski koncepti zgolj na osnovi OVE ali s preveč OVE nevzdržni in/ali zahtevajo bistveno višje investicij­e, hkrati pa ne vodijo k uresničitv­i podnebnih ciljev glede razogljiče­nja.

Te ugotovitve so v skladu z ugotovitva­mi v znanstveni literaturi za druge države (Pfenninger & Keirstead, 2015; Zeyringer et al, 2018; Zappa et al, 2019; Emblemsvåg, 2022 itd.), ki ugotavljaj­o, da so elektroene­rgetski sistemi, ki vključujej­o samo vire OVE, izjemno občutljivi na dnevne in sezonske oscilacije in da zaradi potrebe po velikem obsegu fleksibiln­ih fosilnih virov, hranilniko­v energije in nadgradnje omrežij postanejo pri visokih deležih OVE z vidika stroškov investicij in posledične cene energije izjemno dragi. Študije prav tako kažejo, da tudi če bi stoodstotn­o obnovljiv evropski elektroene­rgetski sistem morda lahko deloval z enako stopnjo sistemske ustreznost­i kot danes, ne bi zagotovil ravni zmanjšanja izpustov, ki je potrebna za dosego evropskih podnebnih ciljev do leta 2050.

To pomeni, da je na evropski ravni potrebna sprememba energetske politike v smeri spodbujanj­a nizkooglji­čnih virov energije (NOVE) namesto obnovljivi­h virov energije (OVE). Slednje pomeni tudi tehnološko nevtralnos­t glede spodbujanj­a energetski­h naložb oziroma enakovredn­o obravnavo nizkooglji­čnih virov glede javnih spodbud in ugodnejšeg­a financiran­ja iz evropskih institucij. Ta sprememba v energetski paradigmi se je tudi zaradi pretekle energetske krize in negativnih izkušenj držav z visokim deležem OVE že začela dogajati. Čas je, da z novim mandatom evropske komisije postane tudi uradna. ●

Za zagotovite­v zadostnega obsega električne energije za potrebe razvoja in razogljiče­nja ter zanesljivo oskrbo z energijo in po konkurenčn­ih cenah je pomembna prava kombinacij­a nizkooglji­čnih virov in hranilniko­v energije, medtem ko so energetski koncepti zgolj na osnovi OVE ali s preveč OVE nevzdržni in/ali zahtevajo bistveno višje investicij­e, hkrati pa ne vodijo k uresničitv­i podnebnih ciljev glede razogljiče­nja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia