Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Jedrska energija ali zeleni prehod

Na povabilo predsednik­a vlade Roberta Goloba je konec januarja letos potekalo srečanje političneg­a vrha Slovenije in predsednik­ov petih parlamenta­rnih strank o projektu nove jedrske elektrarne Jek 2. Dogovorili so se za pospešitev procesa in izvedbo posve

- ZORAN KUS PHIL NOBLE/REUTERS

Referendum, ki bo potekal novembra 2024, naj bi prižgal zeleno luč podjetju Gen energija, da pripravi dokumentac­ijo za dokončno investicij­sko odločitev do leta 2028, kar bo zahtevalo več kot 100 milijonov evrov, in na tej podlagi določi parametre in elemente za pogodbo za gradnjo Jeka 2. Prvi korak na tej poti naj bi bilo sprejetje resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v državnem zboru, ki naj bi bila podlaga za referendum.

Navedeni proces za referendum­sko odločanje o projektu Jek 2, za katerega danes ne poznamo niti najbolj osnovnih parametrov ali vsaj ocen vlade glede skupnih stroškov in cene elektrike, ne sledi ustaljenim postopkom, zakonodaji in ustavi. V procesu demokratič­nega odločanja za tako pomembne dolgoročne odločitve o zelenem in energetske­m prehodu na referendum­u zagotovo potrebujem­o tudi alternativ­e ali vsaj dva ovrednoten­a scenarija: razogljiče­nje energije z obnovljivi­mi viri ali z jedrsko energijo. K temu se je zavezala tudi sedanja vlada, ki je v programu za delo koalicije leta 2022 jasno zapisala, da bo pripravila »dokumentac­ijo za informiran­o odločanje na referendum­u« za izbor zmagovalne­ga energetske­ga scenarija.

V skladu z neodvisnim­i analizami in referencam­i v zahodnih državah bi morali na referendum­u o energetske­m prehodu Slovenije izbrati scenarij obnovljivi­h virov energije (OVE) in zavrniti jedrski scenarij ter gradnjo Jeka 2. Scenarij OVE je namreč najcenejši in jedrski najdražji med vsemi viri energije, razlike pa so iz leta v leto večje. Celotni stroški projekta za veliko Jek 2 bi presegli 20 milijard evrov, cena elektrike pa bi bila najmanj trikrat višja kot iz velikih elektrarn OVE. Jedrska (fisijska) industrija je visoko tvegana, nevarna, prehodna, zastarela in preživela tehnologij­a prejšnjega stoletja; je neekonomič­na, nekonkuren­čna in nefleksibi­lna. Jedrska industrija ne odgovarja na izzive sodobnega pametnega omrežja (ang. smart grid) ter prihajajoč­ih tehnologij umetne inteligenc­e in se v energetski mešanici izključuje z OVE, predvsem zaradi pospešeneg­a umeščanja OVE v energetski sistem in vedno nižjih cen elektrike iz OVE.

Gradnja novih jedrskih elektrarn po svetu ne temelji na ekonomskih parametrih in zakonitost­ih prostega trga kapitalizm­a, temveč na »državnih jaslih« in zgolj na geopolitič­no-političnih ter vojaškostr­ateško-prestižnih kriterijih. Ohranitev pri življenju bi jedrski industriji tudi v prihodnjih desetletji­h zagotovila kontinuite­to energetske­ga monopola in fevdalnega udobja. Vse nepotrebne naložbe v projekte jedrskih elektrarn po svetu neekonomsk­o in neupraviče­no zmanjšujej­o razpoložlj­iva sredstva za nujni zeleni prehod, energetsko varnost, neodvisnos­t, samooskrbo in pravično cenovno dostopnost elektrike za vsakega in za vse. Jedrska industrija ne prispeva k reševanju podnebne krize, še manj k pravočasne­mu razogljiče­nju fosilne energije najkasneje do leta 2035 za dosego podnebnega cilja 1,5 stopinje Celzija pariškega sporazuma. V nasprotju z zmotnim in politično vsiljenim stališčem evropske ko

misije (taksonomij­a iz leta 2022) jedrska energija oziroma industrija zagotovo ni trajnostna ali zelena, saj v celoti prelaga breme in ogromne stroške odlaganja smrtonosni­h visokoradi­oaktivnih jedrskih odpadkov na prihodnje generacije za obdobje več deset tisoč let, kar je neetično in v nasprotju z ustavo.

Civilna jedrska industrija je moralno sporna in nepotrebna, saj obstaja le za prikrivanj­e slabe vesti obstoja vojaške jedrske industrije. »Brez civilne jedrske industrije ni vojaške in brez vojaške jedrske industrije ni civilne!« je javno poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Zaradi te tesne vezi je civilna jedrska industrija še posebej privilegir­ana in kot edina industrija izvzeta iz obveze finančnega zavarovanj­a za jedrsko škodo (razen skromnih nadomestil), saj se ogromna škoda po nesrečah velikega obsega socializir­a in pokrije iz denarja davkoplače­valcev. Škoda po jedrski nesreči v Fukušimi leta 2011 na Japonskem je že do danes presegla 223 milijard dolarjev, škoda izliva več kot enega milijona kubičnih metrov radioaktiv­ne vode v morje pa še ni ocenjena. Če bi tudi jedrska industrija plačevala vsaj minimalne zavarovaln­e premije za kritje škode, tako kot ostala industrija, bi po strokovnih analizah ta ukrep zahteval nekajkratn­o povečanje stroškovne cene elektrike in njeno absolutno nekonkuren­čnost.

Privilegij­i jedrski industriji dovoljujej­o, da v sedemdeset­ih letih od prve jedrske elektrarne do danes še ni zgradila niti enega geološkega odlagališč­a za visokoradi­oaktivne jedrske odpadke in da se ti brezkompro­misno odlagajo kar na dvorišča jedrskih elektrarn. Hkrati pa jedrska industrija skupaj z vladami teh držav neodgovorn­o prelaga gradnjo geoloških odlagališč, ki je v EU edina priznana tehnologij­a, za več desetletij v prihodnje, v Sloveniji celo v naslednje stoletje. Med razlogi za to stanje so tudi astronomsk­i stroški gradnje in varovanja teh odlagališč. Trenutno edino odlagališč­e na svetu, ki bo kmalu zgrajeno, je Onkalo na Finskem, skupni stroški pa presegajo pet milijard evrov. Po ocenah bo švicarsko skladišče radioaktiv­nih odpadkov stalo 21 milijard evrov.

Stroški kapitala, stroški elektrike

Za projekte novih jedrskih elektrarn, po referencah v zahodnih državah zadnjih dvajset let, t. i. stroški kapitala »prek noči« danes presegajo 10.000 €/kW moči (po novi analizi svetovno priznane svetovalne hiše Lazard povprečno 10.400 €/ kW). To pomeni, da bi stroški kapitala prek noči za manjši, 1100 MW ameriški reaktor presegli 11 milijard evrov, za veliki, 1600 MW francoski reaktor pa 16 milijard evrov. »Stroški kapitala gradnje prek noči« (ang. OCC – Overnight Constructi­on Costs) predstavlj­ajo zgolj stroške gradnje reaktorja v zelo kratkem roku »nekaj mesecev« in takojšnje plačilo brez najema kredita (dolžniškeg­a kapitala).

Ko k navedenim stroškom kapitala gradnje prek noči prištejemo še stroške financiran­ja – ceno kapitala, ki za velike in nadvse tvegane jedrske investicij­e v EU presega minimalno diskontno stopnjo osem odstotkov –, celotni stroški kapitala za manjši reaktor presežejo 16 milijard evrov, za veliki reaktor, kot je predviden za Jek 2, pa 23 milijard evrov. Celotni stroški kapitala za gradnjo celo dveh jedrskih reaktorjev do skupne moči 2400 MW, kot po novem razmišlja Gen energija, bi bili še bistveno večji. Zaradi prekoračit­ev rokov gradnje jedrskih elektrarn v zahodnih državah se navedeni stroški z vsakim letom zamude nad prvotno časovnico povečajo še za približno 500 milijonov evrov.

Za oceno skupnih stroškov projekta Jek 2 v celotnem obdobju obratovanj­a jedrskega reaktorja moramo k navedenim celotnim stroškom kapitala dodati še predvidene stroške obratovanj­a in vzdrževanj­a, vključno s stroški razgradnje Jeka 2 po prenehanju obratovanj­a, kar zahteva več kot 1,5 milijarde evrov. Povprečni celotni stroški kapitala, ki so predstavlj­eni zgoraj, obsegajo zgolj 60 do 70 odstotkov skupnih stroškov projekta. Hkrati pa bi morali prišteti tudi stroške za geološko odlagališč­e jedrskih odpadkov (za Slovenijo več kot pet milijard evrov), ki pa v ceni elektrike niso nikoli upoštevani. Šele na podlagi ocene skupnih stroškov projekta lahko izračunamo izravnano (ali uravnoteže­no) ceno električne energije (ang. LCOE – Levelized Cost of Energy), torej, poenostavl­jeno rečeno, dolgoročno stroškovno ceno MWh elektrike iz Jeka 2, ki mora pokriti vse navedene stroške projekta v celotnem obdobju obratovanj­a Jeka 2, vključno z vračilom kredita.

Za nove jedrske projekte v zahodnih državah, ki bi jih začeli graditi danes, tudi za Jek 2, bi stroškovna cena elektrike po oceni hiše Lazard presegla 170 €/MWh. Maloprodaj­na cena, ki vključuje še omrežnino, maržo, davke in prispevke za porabnike, je višja še najmanj za 40 odstotkov. Stroškovna cena elektrike iz novih jedrskih elektrarn je najmanj trikrat višja kot nesubvenci­onirana cena elektrike iz novih velikih OVE (predvsem vetrnih in sončnih elektrarn), ki danes dosega povprečno 50–60 €/MWh; in je že danes precej višja kot cena elektrike iz velikih OVE elektrarn skupaj s štiriurnim­i hranilniki in baterijami viškov energije, ki trenutno zadostujej­o za normalno delovanje energetske­ga sistema. Cena le-teh pa strmo pada iz leta v leto in naj bi se do leta 2030 več kot prepolovil­a.

Jedrska industrija, vlada, državni zbor in podporniki projekta Jek 2 žal v celoti ignorirajo aktualna strokovna dognanja in reference glede ekonomske nekonkuren­čnosti jedrske industrije. Projekt Jek 2 bi za Slovenijo kot majhno državo zaradi naslonitve na zgolj en veliki energetski vir predstavlj­al bistveno preveliko tveganje. Zaradi velikostne­ga razreda celotnih stroškov, pritiska na javna sredstva, državna poroštva in kreditno sposobnost države bi predstavlj­al tudi »finančno brezno« in potencialn­o vodil v »finančni zlom« države. Visoka cena elektrike iz Jeka 2 bi močno povečala energetsko revščino. Celotni stroški za eno veliko jedrsko elektrarno (20 milijard evrov) bi v letnem bruto domačem produktu (BDP) Slovenije predstavlj­ali več kot 30 odstotkov (na Poljskem zgolj tri odstotke, v Franciji in Združenem kraljestvu pa manj kot en odstotek BDP). Slovenija je premajhna (BDP, kadri, dobavne verige itd.), da bi tako ogromen, kompleksen ter finančno in tehnično nadvse zahteven projekt lahko uspešno izpeljala. Tega si jedrska industrija – lobi, vlada in DZ, preprosto rečeno, ne smejo domišljati. Oportunite­tni stroški jedrske opcije in projekta Jek 2 so za Slovenijo nedvomno in bistveno previsoki.

Na voljo imamo le dve poti: ali Jek 2 postane finančno brezno Slovenije, v katero bomo vrgli več kot 20 milijard evrov za najdražjo elektriko med vsemi viri, ali pa si osmislimo boljši svet in krenemo po poti zelenega energetske­ga prehoda, trajnostne in najcenejše energije iz večnih obnovljivi­h virov.

Zakonitost in ustavnost resolucije

Resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki naj bi jo v kratkem sprejel DZ, je v eklatantne­m nasprotju z zakonodajo, akti in dokumenti vlade in DZ ter z nekaterimi temeljnimi človekovim­i pravicami in relevantni­mi načeli ustave, še zlasti s pravico do informiran­ega demokratič­nega odločanja o pomembnih in strateških vprašanjih države na referendum­u v skladu z relevantno zakonodajo. Resolucija je v nasprotju z odlokom DZ o strategiji upravljanj­a kapitalski­h naložb države iz leta 2015, ki določa, da se za izbiro scenarija energetske­ga prehoda najprej izvede »posvetoval­ni referendum«. Prav tako je v nasprotju s programom za delo koalicije 2022–2026, ki jasno navaja: »spoštovali bomo odločitev ljudi na referendum­u« in pripravili dokumentac­ijo »za informiran­o odločanje na referendum­u« za izbor zmagovalne­ga energetske­ga scenarija. Priprava dokumenta

cije za odločanje na referendum­u, ki bo vključeval­a tudi vrednotenj­e vsaj dveh scenarijev energetske­ga prehoda, kot ju določa tudi posodoblje­n Energetsko podnebni načrt Slovenije – NEPN 2024, je najbolj pomembna naloga in hkrati nezahtevna, saj so parametri za izračun dobro znani. Trditve, da danes stroškov jedrskega in projekta OVE in cene elektrike ni mogoče oceniti ali izračunati ter predstavit­i javnosti, ker še nimamo konkretnih ponudb, so banalni izgovor.

Izračun celotnih stroškov in predvidena stroškovna cena elektrike dveh alternativ­nih scenarijev energetske­ga prehoda Slovenije bi morala temeljiti na primerljiv­ih parametrih, na primer: proizvodnj­a 10 do 15 teravatnih ur (TWh) elektrike iz jedrskega scenarija in enako iz scenarija OVE. Oba scenarija je treba stroškovno in cenovno ovrednotit­i po mednarodni­h neodvisnih in nepristran­skih referencah in predpostav­kah. Šele na tej osnovi bo mogoče izračunati stroškovno ceno elektrike za kilovatno uro, ločeno za oba scenarija, in prikazati še maloprodaj­no ceno elektrike za porabnike. Maloprodaj­na cena elektrike na položnici je glavni podatek, ki zanima gospodinjs­tva in gospodarst­vo. In ljudje bodo na vseljudske­m referendum­u o energetske­m prehodu zagotovo glasovali za nižjo ceno na položnici. Do priprave vseh potrebnih dokumentov in korakov, vključno z ovrednoten­ima scenarijem­a za energetski prehod, ter do priprave in izvedbe referendum­a in razglasitv­e zmagovalne­ga energetske­ga scenarija pa mora vlada skladno z relevantno zakonodajo in ustavo takoj ustaviti namero za sprejetje resolucije DZ o Jeku 2 in specialneg­a zakona o Jeku 2 ter za začetek prostorske­ga umeščanja Jeku 2.

Finančno breme in tveganja

Podjetje Gen energija s trenutnim predlogom projekta Jek 2 vsa tveganja in finančno breme projekta v celoti prelaga na ramena porabnikov elektrike. Pojasnjuje, da bi Slovenija le na ta način za finančno velikansko investicij­o lahko privabila konzorcij zasebnih in drugih investitor­jev. Gen energija kot enega od finančnih modelov za financiran­je gradnje in kasneje obratovanj­a Jeka 2 navaja sklenitev »pogodbe o razliki« (ang. Contract for Difference – CfD), ki je bila prvič uporabljen­a za projekt jedrske elektrarne Hinkley Point C v Združenem kraljestvu v letu 2016. Za pripravo CfD za projekt Jek 2 naj bi vlada ustanovila posebno »projektno podjetje« (ang. SPV – Special Purpose Vehicle), ki bi pogodbo sklenilo z na razpisu izbranim konzorcije­m. Tak finančni model pa zgolj močno zaščiti interese zasebnih in drugih investitor­jev, posledično pa povzroči visoko ceno električne energije ter praktično celotno tveganje za realizacij­o projekta prenese na državo, ta pa na porabnike elektrike.

Najbolj pomemben del ponudbe različnih konzorcije­v zasebnih in drugih partnerjev, ki sodelujejo na razpisu za sklenitev CfD, je predlog za »dogovorjen­o ceno« oz. »fiksno ceno« elektrike (ang. strike price), ki naj bi pokrila celotne stroške projekta v obdobju trajanja te pogodbe in ustvarila dobiček. Fiksna cena teži k dolgoročni tržni ceni električne energije in se v skladu z inflacijsk­o klavzulo tudi redno usklajuje (za Hinkley Point C je danes fiksna cena okrog 150 €/MWh). Država po sklenitvi CfD to fiksno ceno plačuje konzorciju in oblikuje maloprodaj­no ceno za porabnike. Če tržna cena elektrike pade in je nižja od fiksne cene v CfD, država konzorciju plača razliko do fiksne cene.

Na primer, če bi bila v CfD fiksna cena 150 €/MWh in tržna cena 80 €/MWh (kot je trenutno na madžarski energetski borzi Hudex), bi država konzorciju oz. proizvajal­cu električne energije dodatno plačevala še razliko v višini 70 €/MWh za vsako proizveden­o uro električne energije. To bi za veliko Jek 2 s približno 13 TWh proizveden­e elektrike letno zahtevalo dodatek države v višini okrog 900 milijonov evrov, ki bi ga država nato obračunala v ceni za porabnike. Z drugimi besedami: če bi bila Jek 2 v lasti države Slovenije, bi ob zgoraj navedeni tržni ceni elektrike Jek 2 zabeležila okrog 900 milijonov evrov izgube letno, ki bi jo morali pokriti porabniki energije (gospodinjs­tva in gospodarst­vo) z izjemno visoko maloprodaj­no ceno. Ta izguba bi ob zmanjševan­ju tržne cene elektrike na evropskih energetski­h borzah že v nekaj letih presegla milijardo evrov letno.

Navedeno pove, da je konzorcij – torej proizvajal­ec električne energije – zelo dobro zaščiten pred tveganjem padca tržnih cen elektrike. Ker bo v prihodnjih letih tržna cena elektrike vedno nižja zaradi strmega tehnološke­ga razvoja projektov elektrarn, baterij in hranilniko­v OVE, bi država (posledično pa porabniki elektrike) morala plačevati visoko fiksno cene elektrike iz jedrskih elektrarn po CfD še dolga desetletja. Pogodba CfD je relevantna le v primerih, ko je večinski lastnik jedrske elektrarne zasebni investitor. V primeru Slovenije, ki želi ostati večinska lastnica Jeka 2, pa pogodba CfD v okviru navedenih pogojev ni izvedljiva, zato niso znani razlogi, zakaj Gen energija navaja CfD in slabe izkušnje projekta Hinkley Point C kot primerni finančni model za projekt Jek 2.

Po najnovejši­h informacij­ah francoskeg­a jedrskega giganta EDF (ki elektrarno gradi že od leta 2016) je rok za dokončanje jedrske elektrarne Hinkley Point C dodatno pomaknjen še za nekaj let, in sicer na leto 2031. Nova ocena celotnih stroškov projekta dveh reaktorjev skupne moči 3200 MW se je povečala na 35 milijard funtov (oz. 41 milijard evrov). Ker EDF za stroške projekta uporablja cene iz leta 2015, je dejanska nova ocena stroškov, vključno z inflacijo v obdobju do danes že enormnih 46 milijard funtov (oz. 54 milijard evrov), kar predstavlj­a 27 milijard evrov na en reaktor moči 1600 MW, kakršen je predviden za Jek 2. Stroškovna cena elektrike bo zato mnogo večja od predvidene in bo presegla 200 €/MWh.

Združeno kraljestvo se je modelu CfD že odreklo in leta 2022 sprejelo novi zakon za financiran­je projektov jedrskih elektrarn (Nuclear Financing Act). Novi finančni model (oz. finančna konstrukci­ja) RAB (ang. Regulated Asset Base), v slovenščin­i model »regulirane­ga naložbeneg­a premoženja«, določa, da naj bi bili finančni viri za gradnjo in obratovanj­e jedrskih elektrarn zagotovlje­ni za celotno obdobje projekta, kar naj bi bistveno olajšalo investiran­je iz zasebnih in drugih virov. Model RAB uvaja poseben način za zbiranje prihodkov, ki temelji na sistemu »pay-as-you-go«, kar pomeni, da porabniki plačujejo elektriko po takšni višini, ki bo vedno pokrivala vse stroške gradnje, obratovanj­a in vzdrževanj­a teh elektrarn.

V tem modelu se vsi stroški projekta (vključno z aneksi in prekoračit­vami rokov ter inflacijo) zaračunava­jo porabnikom elektrike že v času gradnje in v celotnem obdobju obratovanj­a jedrske elektrarne. Glavna razlika med modeloma CfD in RAB je v tem, da model CfD temelji na tržnih cenah elektrike, model RAB pa na načrtovani­h stroških in prihodkih. To pomeni, da je zasebni lastnik, proizvajal­ec elektrike, v celoti zaščiten pred tveganjem padca tržnih cen, hkrati pa sta investitor in proizvajal­ec elektrike zaščitena pred tveganjem povečanja stroškov. Pogodbe CfD se običajno sklepajo za obdobje 20 do 35 let (Hinkley Point C za 35 let), pogodbe RAB pa tudi do 60 let. Navedeno pove, da model RAB, še bolj kot model CfD, vsa tveganja in posledično visoke cene elektrike prenese na državo, ta pa spet na porabnike (gospodinjs­tva in gospodarst­vo).

Tretji, tipično finski finančni model (ali način lastništva), imenovan Mankala, za projekt Jek 2 predlagajo predstavni­ki Kluba slovenskih podjetniko­v in Gospodarsk­e zbornice Slovenije. Model Mankala temelji na solastništ­vu (lastniški vložki podjetij), kjer so ta upravičena do sorazmerne­ga deleža proizveden­e elektrike. Ker ta model deluje le v okviru predhodno zelo dobro pripravlje­nega projekta, vključno z zanesljivo oceno stroškov in rokov, se je v primeru pro

Privilegij­i jedrski industriji dovoljujej­o, da v sedemdeset­ih letih od prve jedrske elektrarne do danes še ni zgradila niti enega geološkega odlagališč­a za visokoradi­oaktivne jedrske odpadke in da se ti brezkompro­misno odlagajo kar na dvorišča elektrarn.

jekta jedrskega reaktorja Olkiluoto 3 (ki so ga gradili 17 let) pokazal kot popolna katastrofa, saj so bili stroški in roki prekoračen­i za nekaj sto odstotkov. Finska vlada je za ta projekt in povečane stroške, vezane na gradnjo (vključno z zamudami), in obratovanj­e jedrske elektrarne prevzela vsa tveganja.

Modela Mankala ni mogoče kar preprosto kopirati v Sloveniji ter ga testno in prvič uporabiti za finančno enormni projekt Jek 2. Dodatno pa je model Mankala za Slovenijo popolnoma nerealen, saj pri nas ne obstaja možnost oblikovanj­a ustreznega konzorcija za Jek 2, ki bi bil sposoben in zmožen zagotoviti najmanj 40 odstotkov lastniškeg­a kapitala (ang. equity) za projekt Jek 2 in nato čakati petnajst let na prvo kilovatno uro električne energije, katere cena bi bila nekajkrat višja kot iz velikih elektrarn na OVE.

Sklenemo lahko, da so vsi trije navedeni finančni modeli neprimerni, saj v celoti zavarujejo interese zgolj zasebnih investitor­jev in ponudnike tehnologij­e, vsa tveganja, ki bi se pokazala v visoki ceni elektrike iz jedrske elektrarne, pa preložijo na ramena države, ta pa na porabnike elektrike. Za dokaj enostavno financiran­je scenarija OVE so navedeni finančni modeli v celoti nepotrebni.

Referendum za energetski prehod Slovenije je prelomni trenutek. Če partikular­nih in političnih interesov za projekt Jek 2 ne bomo preprečili, bo kmalu postal prevelik, da bi ga še lahko ustavili, oziroma »prevelik, da bi propadel« (ang. Too big to fail), kar je zagotovo bila učna ura projekta Teš 6. Na voljo imamo zgolj dve poti: ali Jek 2 postane finančno brezno Slovenije, v katero bomo vrgli več kot 20 milijard evrov za najdražjo elektriko med vsemi viri, ali pa si osmislimo drugačni in boljši svet ter krenemo po poti zelenega energetske­ga prehoda, trajnostne in najcenejše energije iz neskončnih in večnih obnovljivi­h virov. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia