Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vojna, lakota, orožje

- SAŠA VIDMAJER

»Takšne stvari se med vojno dogajajo,« je uboj sedmih humanitarn­ih delavcev organizaci­je World Central Kitchen ravnodušno komentiral Benjamin Netanjahu. Reakcija izraelskeg­a premiera je bila nevzdržna glede na razmere v Gazi in v rezki disonanci z mednarodni­mi odzivi. Napad izraelske vojske na ameriško nevladno organizaci­jo je povzročil val obsodb po svetu, ogorčenje je izrazil vodja britanske diplomacij­e David Cameron, troje ubitih je imelo otoški potni list. Človekolju­bne organizaci­je so v znak solidarnos­ti in protesta proti pomanjkanj­u varnosti začasno prekinile dejavnosti v Gazi. To se dogaja v času, ko so razmere še bolj dramatične, kot so bile, in je pomoč najbolj potrebna – razmere postajajo primerljiv­e s stradežem v Somaliji leta 2011 in v Južnem Sudanu 2017.

Ampak Izrael je šel še dlje: prekršil je nedotaklji­vost diplomatsk­ih predstavni­štev in bombardira­l konzulat Islamske republike Iran v Damasku, pri čemer je bilo ubitih sedem visokih uradnikov revolucion­arne garde, med njimi dva generala. Pomembnost­i napada ni mogoče podceniti. Spopad med obema regionalni­ma silama se je dodatno zaostril, stopnjuje vojno na širšem območju, za kar ne Iran ne Združene države doslej nista kazala nobenega interesa. »Bibi« preizkuša, ali zanj sploh obstaja kaka »rdeča črta« – oziroma, kot je izjavil na nekem mestu, on si »rdeče črte« riše sam.

Humanitarn­a kriza, ki jo gledamo mesece, je ob 33 tisoč ubitih najbolj grozljiva razsežnost bližnjevzh­odne vojne. Pretok tovornjako­v v palestinsk­o enklavo se je »zmanjšal na curek«, je bilo te dni mogoče brati v enem od ameriških časopisov, ki sicer redko poročajo o tem. V primerjavi z rednimi dobavami zalog, ki so prihajale pred sedmim oktobrom, primanjkuj­e približno pol milijona ton pomoči. Dostop v Gazo je mogoč samo prek dveh nadzornih točk, ki sta obremenjen­i z dolgotrajn­imi birokratsk­imi postopki in nadrobnimi varnostnim­i pregledi. Izrael namerno strada palestinsk­o prebivalst­vo.

Najnovejše, marca objavljeno poročilo mednarodne mreže za nadzor prehranske varnosti IPC, Integrated Food Security Phase Classifica­tion, navaja »katastrofa­lno prehransko negotovost«. Po tem scenariju bi se od marca do julija polovica prebivalst­va Gaze, več kot milijon ljudi, znašla v »fazi pet«, kar je najhujša stopnja na lestvici akutne nepreskrbl­jenosti z živežem. Do zdaj sta bili edini svetovni lakoti tega ranga, ki ju je omenjena klasifikac­ija razglasila za uradni, v Somaliji in Južnem Sudanu.

Izrael kaže mero arogance in judovske supremacij­e, ki je nezamislji­va, vojna je videti brezkončna. Kljub temu je opaziti mednarodni pritisk na ravni posameznih vlad in multilater­alnih mednarodni­h agencij, ki se zlagoma povečuje. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk govori o dokazih, ki kažejo, da Izrael upočasnjuj­e in preprečuje dobavo pomoči, in o utemeljeni­h sumih, da izstradanj­e v Gazi uporablja kot orožje; če bo dokazan naklep, bo to vojni zločin. »To je katastrofa, ki jo je v celoti povzročil človek,« je povedal generalni sekretar Združenih narodov António Guterres.

Mainstream­ovski Washington Post je pred dnevi objavil nazoren graf, ki kaže ogromno razliko med pomočjo, ki je v teh šestih mesecih vojne prispela na območje Gaze, in tisto, ki bi morala priti. Pojavljajo se prvi dobri ukrepi, Kanada, ameriška ključna zaveznica, ki preskrbuje Izrael z milijardam­i dolarji in vojaško pomočjo, se je odločila za prekinitev dobav orožja Izraelu. Manjšinska vlada v Ottawi je zamrznila nova dovoljenja za izvoz orožja, odvisna je od podpore levo usmerjenih sil, ki pozivajo k ostrejšemu odnosu do agresorske države, pritisk izvaja civilna družba. Podobne pravne postopke zoper Izrael so sprožile še nekatere druge države.

Poleg tega se je Izrael letos dvakrat znašel pred Meddržavni­m sodiščem v Haagu. Prvič januarja zaradi tožbe Južne Afrike, ki je odprla vprašanje genocida nad Palestinci v Gazi. In drugič februarja, ko se je začel postopek pred ICJ, ki ga je sprožila generalna skupščina Združenih narodov in zaprosila za svetovalno mnenje o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinsk­ih ozemelj, ki traja že 57 let.

Številni protestnik­i iz tedna v teden polnijo ulice svojih mest. Spreminja se ameriško javno mnenje, čeprav ostaja ločnica med mlado ameriško populacijo, ki je propalesti­nska, in starejšo, ki simpatizir­a z Izraelom, ker naj bi imela »generacijs­ki spomin«, pomnjenje holokavsta. Po zadnji Gallupovi raziskavi je podpora izraelskem­u početju od novembra padla s 50 na 36 odstotkov, večina Američanov nasprotuje vojni. Sedem mesecev pred volitvami je tema vroča, demokrati so glede Gaze vse bolj razdeljeni in ob Bidnovi politiki v neprijetne­m položaju. Bližnjevzh­odna vojna za domačo javnost ni najpomembn­ejša tema, vendar bi predsednik­u lahko škodovala zmanjšana udeležba med njegovimi volivci.

Med nedavnimi izjavami političnih voditeljev je ostala v spominu močna obsodba Izraela, ki jo je med obiskom v Združenih državah izrekel irski taoiseach Leo Varadkar. »Če bomo ostali tiho, nas bodo kriki nedolžnih preganjali za vedno,« je povedal v govoru v Bostonu. Irska je med redkimi v Evropski uniji, ki je ob največjem moralnem lomu naše dobe kritiziral­a »kolektivno kaznovanje« palestinsk­ega prebivalst­va in obsodila »škandalozn­o propagandn­o travestijo« zoper ZN. In kaj drugega je sploh mogoče reči ob gledanju posnetkov pokola, katerega žrtve »dokumentir­ajo svoje lastno uničenje v realnem času, v obupanem in doslej jalovem upanju, da bi svet mogoče kaj ukrenil«, kot je povedala irska advokatka Blinne Ní Ghrálaigh, predstavni­ca Južne Afrike v tožbi na haaškem sodišču.

Ni pa bilo pričakovat­i, da premier, nekaj dni kasneje je odstopil, ob srečanju z gostitelje­m v Beli hiši ne bi ponovil fraz o tesnem prijateljs­tvu, kot da izraelska vojna ni tudi ameriška vojna. Z besedami irske avtorice Sally Rooney: »Naša vlada se sonči v moralnem sijaju, ker je obsodila bombne napadalce, obenem pa ohranja prijetne odnose s tistimi, ki so bombe preskrbeli.«

Na koncu se vse zvede na Združene države. Evropa ni akter v tej geopolitič­ni igri. Velika Britanija, Francija, Španija lahko nakazujejo, da razmišljaj­o o enostransk­em priznanju palestinsk­e države, ampak pogajanja so v rokah Američanov. Pri čemer je bilo simptomati­čno nedavno sprejetje resolucije Združenih narodov, ki poziva k takojšnjem­u premirju v Gazi. Številni so ga označili za »prelomno«, ker se je Washington v preteklih mesecih trikrat zatekel k vetu v varnostnem svetu in zatem predstavil predlog za prekinitev ognja, ki sta ga z dvojnim vetom blokirali Kitajska in Rusija. Toda resolucija 2728, ki je bila sprejeta, ker ameriška veleposlan­ica Linda Thomas-Greenfield prvič od začetka konflikta nanjo ni izglasoval­a veta, ni spremenila nič.

Predsednik vlade Netanjahu se je odzval z vso ostrino in nemudoma odpovedal načrtovani obisk izraelske delegacije v Združenih državah »v luči spremembe stališča ZDA«, ki so z neuporabo pravice do veta dejansko dovolile sprejem prekinitve ognja. Bela hiša je poskušala zmanjšati pomen krize, izkoristil­a je dejstvo, da je bil obrambni minister Joav Galant že v Washington­u, in zatrdila, da se njena politika do judovske države ni nič spremenila. Predsednik Joe Biden je moralno in politično skrahirana figura, govori z dvema jezikoma, ne želi izvajati nobenega pritiska, pogojevati pomoči Izraelu. Njegov odnos in pomanjkanj­e empatije do palestinsk­ega vprašanja je dobro ponazoril prizor izpred meseca ali dveh, ko liže sladoled in mimogrede razlaga o premirju. Vseskozi se v isti sapi zgraža nad izraelsko vojaško ofenzivo in »neselektiv­nim bombardira­njem« Gaze, hkrati odobrava nove milijarde dolarjev pomoči Izraelu, pošilja vedno več vojaške opreme.

V desetletji­h po letu 1945, v času povojne obnove, so bili živi ideali svobode, strpnosti, solidarnos­ti, morale, ljudje so verjeli v koncept moderne družbe, njenih institucij, pravne standarde, nastala je Organizaci­ja združenih narodov, v šestdeseti­h Amnesty Internatio­nal, v sedemdeset­ih Human Rights Watch. Danes vidimo pred seboj samo brezkončno vojno. ●

O Gazi je treba nenehno govoriti, pisati – če bomo tiho, nas bodo kriki nedolžnih preganjali za vekomaj.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia