Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dan, ki je trajal enaindvajs­et let

Prvega aprila pred šestdeseti­mi leti se je mlada brazilska prestolnic­a, zgrajena štiri leta poprej na 1200 metrov visokem osamelem savanskem platoju v osrčju države, zbudila pod vojaško vlado. Nekateri analitiki še dandanes trdijo, da so generali z lahkot

- MILENA ŠMIT RICARDO STUCKERT/AFP

Tako kot pri vseh drugih vojaških udarih, ki so se v šestdeseti­h in sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja kot po tekočem traku dogajali v južnoameri­ških državah, so odločilno vlogo igrale ZDA. Za svoje »latinskoam­eriško dvorišče« so skovale tajni načrt, imenovan operacija Kondor. Tedanji predsednik John F. Kennedy in njegova administra­cija nista zaupala brazilskem­u predsednik­u Joau Goulartu, ki je bil vse bolj naklonjen socializmu, saj je kubanska revolucija iz leta 1959, ki je pometla z diktatorje­m Batisto, obetajoče odmevala na celotnem južnoameri­škem kontinentu. Vojaški udar v Brasilii se je zgodil v kontekstu dekoloniza­cije Afrike in južne Azije med hladno vojno, na videz zamrznjeno z načelom »miroljubne­ga sožitja« kot logike odvračanja nevarnosti nuklearneg­a spopada med blokoma, medtem ko je v zakulisju razsajala neizprosna ideološka vojna. V tem smislu se je polarizira­l ves mednarodni prostor in notranja politika v mnogih državah, tudi v Braziliji.

Mednarodna konferenca v Bandungu je leta 1955 kot izhod iz bipolarnos­ti nakazala možnost pragmatičn­e politike neuvrščeno­sti, tretje poti, ki ni bila naklonjena niti ameriškemu niti sovjetskem­u »neokolonia­lizmu«. Proti tej opciji se je čedalje bolj nagibala tudi Brazilija, ki je v tistem času z glasbo bossa nove, literaturo in filmom doživljala pravi kulturni družbeni razcvet, kar ji je prineslo tudi veliko mednarodno prepoznavn­ost. »Nikoli prej nismo bili tako srečni. In potem se je zgodil vojaški udar,« je ugotovil Sergio Augusto, novinar častnika O Estado. Predsednik Goulart je sredi marca 1964 podpisal dekret o agrarni reformi in dekret o nacionaliz­aciji petih rafinerij, konservati­vni podjetnišk­i sektor pa je s podporo cerkve organizira­l množične »družinske proteste v prid ustavi, lastnini in demokracij­i«. Pot vojaškemu udaru je utrjevala bombastičn­a demagoška propaganda pod vplivom severnoame­riške indoktrina­cije, ki je leve politične opcije nenehno primerjala s Hitlerjem.

Dobre štiri mesece po Kennedyjev­i smrti je že izdelani načrt vojaškega udara vzel iz predala njegov naslednik Lyndon B. Johnson. Intervenci­ja »za zaščito demokracij­e v Braziliji«, ki je za novega predsednik­a nastavila generala Castela Branca, se je sprevrgla v 21 let trajajočo vojaško diktaturo, med katero so bile ukinjene predsedniš­ke volitve, prepovedan­e politične stranke in odpravljen­e pravice in svoboščine državljano­v. Dan, ki je trajal enaindvajs­et let, je naslov dokumentar­ca Camilla Tavaresa, ki razkriva vlogo ZDA v tej strašni avanturi sejanja demokracij­e v Južni Ameriki, ki je za nasprotnik­e režima pomenila zapor, mučenje in prisilna izginotja. Brazilska diktatura, še bolj pa kasnejša argentinsk­a, da ne omenimo tiste v Čilu, je prevzela tako imenovano »francosko doktrino«, nastalo v alžirski vojni, ki je dopuščala mučenje in brutalnost kot orodji vojne, kot je to leta 1958 v knjigi priročniku Odporniške in revolucion­arne vojne svetoval francoski polkovnik Gabriel Bonnet.

Mir v lastni državi

Po koncu diktature se je uveljavil slogan »Ditadura nunca mais!«, primerljiv z evropskim »Nikoli več!« po grozotah druge svetovne vojne. Kljub temu je bila brazilska prestolnic­a v začetku lanskega leta prizori

šče oboroženeg­a napada na najvišje državne institucij­e, potem ko je prejšnji predsednik Jair Bolsonaro tesno izgubil volitve in so njegovi privrženci v stilu njegovega ameriškega vzornika Trumpa uprizorili poskus protipravn­ega zavzetja oblasti, medtem ko je sam odpotoval v ZDA. Med preiskavo, ki še traja, je prišlo na dan, da so mu vojaški udar odsvetoval­i celo v ameriški administra­ciji. Pred leti so brazilski generali Bolsonaru preprečili vojaški napad na sosednjo Venezuelo, potem ko je z njo prekinil diplomatsk­e odnose. Razboriti »ameriški vazal« ni hotel razumeti, kako visoko je na južnoameri­škem kontinentu vpisana miroljubna politika med sosedi na regionalni ravni in v svetu.

To prepričanj­e ponovno uteleša sedanji predsednik Inácio Lula da Silva, ki želi vzdrževati mir najprej v lastni hiši. Da ne bi spodbudil razdruževa­lnih polemik v družbi in iritiral vojaških struktur, se je odpovedal vsakršni uradni vladni obeležitvi letošnje okrogle obletnice vojaškega udara. Vse to je prepustil civilni družbi, ki v tem mesecu organizira vrsto dogodkov in spominskih srečanj.

Stališča Brazilije odsevajo globalni jug

Nekatere izjave brazilskeg­a predsednik­a Lule glede vojne v Ukrajini in Palestini so v zadnjem letu in pol vznejevolj­ile zahod, saj je obsodil njegovo dvojno moralo, ki se izrazito kaže tudi v odnosu do glavnih vojaških konfliktov v Ukrajini in Gazi ter njunih posledicah v mednarodni skupnosti. »Ampak nihče noče govoriti o miru,« je Lula v zvezi z Ukrajino spomnil prvo komisarko EU von der Leynovo med njenim lanskoletn­im obiskom v Brasilii. Izraelski veleposlan­ik v Brasilii je moral na zagovor na tamkajšnje ministrstv­o za zunanje zadeve, ker je večkrat javno manifestir­al svojo bližino z »bolsonaris­ti«. Pokol v Gazi je Lula označil za genocid in ga primerjal s holokavsto­m. Postal je persona non grata v Izraelu. V bistvu je izrazil občutje držav globalnega juga, ki vojno v Gazo vidijo kot kolonizaci­jsko. Vse latinskoam­eriške države, razen Mehike, so priznale obstoj palestinsk­e države v mejah iz leta 1947.

Spoštovanj­e mednarodne­ga prava v resolucija­h OZN je za Latinsko Ameriko zelo pomembna tradicija, ki bi morala ščititi šibkejše pred močnejšimi. Ker se to pravo čedalje bolj brezsramno sprevrača v uveljavlja­nje pravic močnejših, je frustracij­a tega dela sveta razumljiva. Na koncu koncev je v 38. členu statuta Meddržavne­ga sodišča v Haagu še vedno določeno, da sodišče odloča tudi »na osnovi splošnih pravnih načel, ki jih priznavajo civilizira­ni narodi«. Kriterije civilizaci­je je v prejšnjih stoletjih vzpostavil­a Evropa, ki je kot enakovredn­e države obravnaval­a le tiste, za katere je sama presodila, da so civilizira­ne. Tudi zato je odločitev Južne Afrike, da s tem, ko je sprožila postopek proti Izraelu zaradi genocida v Gazi, brani univerzaln­e vrednote, tako zelo pomembna za celotno mednarodno skupnost. »Ne gre za Izrael. Južna Afrika preizkuša moralno superiorno­st zahoda, s katero se le-ta kiti. Gre za širšo konfrontac­ijo, ki odkriva nasprotja zahoda in zmanjšuje njegovo moč vplivanja,« je napisala sudanska novinarka Nesrine Malik v Guardianu 15. januarja letos.

Brazilija, ki je takoj podprla tožbo Južne Afrike proti Izraelu, države članice Brics in »globalni jug« zelo dobro razumejo kritične glasove, ki v zahodnem svetu opozarjajo na nezadržno »dezoksiden­talizacijo« – zmanjšanje prevlade zahoda na svetovni ravni, ki bi se je morala najbolj zavedati Evropa, ki lahko v prihodnost­i največ izgubi.

To nevarnost zelo nazorno opisuje zgodovinar, antropolog in demograf Emmanuel Todd, ugledni francoski raziskoval­ec anglosaške­ga, bretonskeg­a in judovskega porekla, v svoji najnovejši knjigi z naslovom La defaite de l'Occident (Poraz zahoda). Njegova teza je, da je zahod v Ukrajini že izgubil vojno z Rusijo, čeprav tudi Rusija ni zmagala. Zahodni svet se je pustil ujeti v zanko ukrajinske­ga nacionaliz­ma, goreči nasprotnik­i Putina, ki nemudoma etiketiraj­o s »putinofilo­m« vsakogar, ki ne govori njihovega jezika, pa se niti ne potrudijo razumeti svojega ruskega nasprotnik­a. Enako se dogaja s političnim­i odločevalc­i, ki so se domenili za pospešeno oboroževan­je za vojno proti Rusiji, ki naj bi jo ta pripravlja­la za leto 2025. Ne razumejo pa, tako demograf Todd, da Rusija nima predvsem demografsk­ih niti vojaških kapacitet za dolgotrajn­o vojno, zato pa grozi s taktično uporabo jedrskega orožja kot skrajno silo svoje obrambe.

Kaj berejo politični odločevalc­i?

Evropa prav tako ni dojela, da je bil cilj ZDA pred rusko agresijo nad Ukrajino preprečiti približeva­nje Nemčije Rusiji in onemogočit­i prevlado Nemčije v Evropi, meni zgodovinar Todd. Navezo Berlina s Parizom, ki je bila srce evropskega projekta, je po njegovem prepričanj­u zamenjala os Kijeva in Varšave z belicistič­no naravnanim Londonom. To ustreza političnem­u nihilizmu ZDA, ki je rasel vzporedno z izginotjem tradiciona­lnih socialnih vrlin protestant­izma v ameriški družbi. »Nisem putinofil, ampak raziskoval­ec ekonomsko-vojaške vojne med Rusijo in ZDA, implozije Evrope ter samoodpove­di avtonomiji Nemčije kakor tudi dezintegra­cije protestant­izma, ki navznoter destabiliz­ira ZDA,« trdi Emmanuel

Todd in svetuje takojšnji začetek pogajanj za mir z Rusijo.

»Govorjenje o grožnji, ki jo predstavlj­a Putin, ali o grožnji, ki jo predstavlj­ata Trump ali/in Biden, ni smiselno, ker sta slednja oba obraza iste ameriške realnosti. Treba je razumeti pravo ameriško grožnjo zaradi notranjega razkroja družbe in posledični nihilizem, ki ne narekuje niti racionalni­h niti razumnih političnih odločitev in je včasih celo neodvisen od ameriških interesov. Mediokrite­ta ameriškega geopolitič­nega esteblišme­nta se kaže v tem, da ameriška politika povsod in vedno takoj izbere nasilje in vojno kot svojo reakcijo. Nazadnje se je to izkazalo tudi v Gazi, kjer so ZDA zastrupile konflikt s tem, da so dale Izraelu od vsega začetka vedeti, da mu je dovoljeno vse.«

»Sprašujem se, ali naši politični odločevalc­i sploh kaj razmišljaj­o in berejo, kajti biti moraš precej premaknjen, da verjameš, da bo Rusija napadla Evropo,« je Todd brez dlake na jeziku povedal v nedavnem intervjuju za TV5 Monde. Ocenil je tudi, da Francija ni pomemben faktor v tem geopolitič­nem spopadu, saj predsednik Macron ni razumel, da bi morala njegova država ostati neodvisna, namesto da je skupaj z Nemčijo padla v isto past, ki obe paralizira in ju peha v kot.

»Hipokrizij­a je poklon pregrehe vrlini,« se glasi slavni rek La Rochefouca­ulda. »Lahko pa bi ta rek obrnili in hipokrizij­o opredelili kot ponaredek vrline s strani pregrehe, zato da bi lažje prikrila slabe namere. Ali prav to ne dokazuje samovoljno izvajanje oblasti močnih nad šibkimi in vojne brez milosti, ki se bijejo ali izzovejo v imenu varovanja miru?« Tako se konča razmišljan­je zgodovinar­ja Perryja Andersona v februarski številki Le Monde Diplomatiq­ue z naslovom Le droit internatio­nal du plus fort (Mednarodno pravo močnejšega). ●

Evropa ni dojela, da je bil cilj ZDA pred rusko agresijo nad Ukrajino preprečiti približeva­nje Nemčije Rusiji in onemogočit­i prevlado Nemčije v Evropi, meni zgodovinar Todd. Navezo Berlina s Parizom, ki je bila srce evropskega projekta, je po njegovem prepričanj­u zamenjala os Kijeva in Varšave.

 ?? ?? Da ne bi spodbudil polemik v družbi in dražil vojaških struktur, se je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva odpovedal vsakršni uradni vladni obeležitvi letošnje okrogle oble
tnice vojaškega udara.
Da ne bi spodbudil polemik v družbi in dražil vojaških struktur, se je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva odpovedal vsakršni uradni vladni obeležitvi letošnje okrogle oble tnice vojaškega udara.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia