Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Gradbena operativa ima danes priložnost, da se pokaže in razvija nova znanja

Včasih je delovodja po gradbišču nosil fascikle, pri tem je imel težave z vetrom in dežjem. Danes načrte gleda na tablici. Digitaliza­cija je največja priložnost za gradbeništ­vo, meni Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG. Gradbeništ­vo je znova ena pom

- NEJC GOLE BLAŽ SAMEC

Kolektor CPG je v več kot desetletju prvo slovensko podjetje, ki je izkopalo predor – predor Pekel na progi Maribor–Šentilj. Še precej večja je gradnja drugega tira, gradi se tretja os, slovenska operativa sodeluje pri zahtevnih objektih na Hrvaškem. Ali po propadu velikih gradbenih sistemov pred petnajstim­i leti slovensko gradbeništ­vo doživlja nov razcvet?

Po eni strani moramo nadoknadit­i desetletni zaostanek pri gradnji prometne infrastruk­ture. Po drugi strani pa zdaj res gradimo večje infrastruk­turne projekte – predor Pekel smo končali pred pol leta, medtem ko prej deset let ni bilo razpisa za gradnjo predora. Zdaj se gradijo tudi predori na drugem tiru in nova cev predora Karavanke, tako da prej ni bilo niti možnosti pokazati vsega znanja niti imeti vizije razvoja. Z aktualnimi projekti in tistimi, ki se obetajo na tretji razvojni osi, ima slovenska gradbena operativa priložnost pokazati se in razvijati nova znanja, ki so bila pred več kot desetimi leti skorajda pozabljena oziroma celo uničena.

V skupini Kolektor Constructi­on smo se odločili, da se posvetimo predorogra­dnji, in s tem znanjem se bomo lahko v prihodnje prijavili na večje razpise. Ceste in železnice se bodo namreč pomikale pod zemljo tudi zaradi izboljšanj­a odnosa do narave in umeščanja infrastruk­ture v okolje. V Švici so to prepoznali že pred desetletji in so zaradi ohranjanja krajine začeli večje projekte v predorogra­dnji.

Po propadu SCT, Primorja in drugih podjetij se je veliko govorilo o izgubljene­m znanju in referencah. Kako se vi spominjate tistih časov in koliko so se ti strahovi uresničili?

Če se izrazim računalniš­ko, se je takrat zgodil velik delete. Inženirji z veliko znanja, ki so bili zaposleni v teh podjetjih, takrat v Sloveniji niso imeli več možnosti pokazati svojega znanja. Takrat je bila sprejeta odločitev, da se infrastruk­turni projekti ne bodo več izvajali.

Danes vidimo, da je to bila ena večjih napačnih potez. Zato imamo zdaj stalne zamaške na poddimenzi­oniranih avtocestah, denimo na

štajerski in primorski vpadnici v Ljubljano ter obroču okoli glavnega mesta. Zato bomo morali imeti še kar nekaj dobrih infrastruk­turnih let, da bodo prometni tokovi tekli normalno. V tem času se bodo v podjetjih in pri inženirjih znova razvila nova znanja, dobili bomo dobre strokovnja­ke. Ključno pa je, da se projekti ne bi spet ustavili. Vemo namreč, kako je – kdor stoji, ta nazaduje.

Lani je vrednost gradbenih del zrasla za petino. Ali smo zdaj v infrastruk­turno dobrih časih? Prehitro je še soditi o rasti gradbenih del. Uradni rezultati poslovanja gradbene panoge v letu 2023, ki jih objavlja GZS, bodo znani konec maja. Ločiti moramo tudi med finančno in fizično realizacij­o izvedenih del, ki je zaradi višjih cen bliže ravni iz leta 2022 kot finančna realizacij­a. Zagotovo pa so časi bolj normalni kot pred desetimi leti. Po deležu gradbenih del v celotnem bruto družbenem proizvodu smo v Evropski uniji v zgornji polovici, nismo pa na vrhu. Sedanji obseg gradbenih del je treba zadržati. Danes je v gradbeništ­vu 30.000 manj zaposlenih kot pred petnajstim­i leti. Takrat je bilo v tej panogi okoli 90.000 zaposlenih, danes pa jih je malo manj kot 60.000.

Ali je razlog pomanjkanj­e kadra ali tudi tehnološki napredek?

Po krizi pred petnajstim­i leti je število zaposlenih v gradbeništ­vu padlo pod 50.000, nato se je krivulja obrnila in zdaj smo se že približali 60.000 zaposlenim. Na število zaposlenih po eni strani vpliva pomanjkanj­e kvalificir­ane delovne sile, še bolj pa tehnološki napredek. Za nekatera dela je namreč zaradi nove tehnologij­e in opreme potrebnih manj delavcev kot včasih, pa tudi digitaliza­cija je prispevala k temu, da se enak obseg del opravi z manj delovnimi urami.

V številnih panogah tarnajo nad težavami pri pridobivan­ju zaposlenih. Vi imate tovrstne težave? Zaradi demografsk­ih trendov se število delovno aktivnih prebivalce­v zmanjšuje povsod v razvitem svetu, v zahodni Evropi pa še posebej. To se seveda občuti tudi v gradbeništ­vu in drugih panogah, denimo v zdravstvu, turizmu, avtomobils­ki industriji. Strukturna težava v gradbeništ­vu pa je, da nam primanjkuj­e tako inženirjev kot gradbenih delavcev. Inženirjev primanjkuj­e zaradi premajhneg­a vpisa na fakulteto. Pred približno petindvajs­etimi leti, ko sem diplomiral, nas je ljubljansk­o fakulteto za gradbeništ­vo in geodezijo (FGG) obiskovalo bistveno več študentov kot danes. To pomeni, da se danes izuči precej manj inženirjev gradbene stroke. To je velik primanjklj­aj.

Leta 2010 se je začel opazen trend zmanjševan­ja vpisa na FGG. Takrat sta bila v prvi letnik vpisana 402 študenta, v študijskem letu 2016/17 je bilo doseženo dno s 183 vpisi, lani pa je bilo 206 novincev. Glavna vzroka zmanjšanja vpisa sta bila upad zanimanja dijakov za vpis in zmanjševan­je populacije, ocenjujejo na FGG. Kako občutite ta upad zanimanja? Kako poskušate nadomestit­i manko?

Po eni strani zagotovo s pozitivno komunikaci­jo. Inženirstv­o je treba predstavit­i kot zanimiv, dober poklic. Zato se moram zahvaliti predsednik­u vlade, ki je na otvoritvi viadukta Vinjan pohvalil inženirsko stroko. To drži – samo inženirska stroka je lahko kos številnim izzivom, ki so pred nami, denimo pri zelenem prehodu. Inženirsko znanje je ključno pri večji samooskrbi z električno energijo, ki si jo bomo morda zagotovili z drugim blokom jedrske elektrarne. Treba je podpirati vse programe, ki izobražuje­jo inženirje vseh strok: gradbeništ­va, geodezije, elektroteh­nike, strojništv­a, lesarstva. Le tako bomo Slovenci čez desetletje ali dve živeli bolje. Pa tudi danes ne živimo slabo. Podjetja, ki potrebujem­o inženirski kader, imamo pri tem zagotovo izzive. Pri projektu drugi tir bomo kot vodilni partner v konzorciju dobili znanje, izkušnje in reference, ki jih bomo v skupini Kolektor Constructi­on lahko unovčili pri prihodnjih projektih. A eden ključnih rezultatov tega projekta bo tudi, da se bodo mladi pogumneje odločali za gradbene poklice, ko bodo videli, da tudi v slovenskih gradbenih podjetjih lahko usvojijo veliko znanja in delajo pri velikih projektih, ki bodo za njimi ostali in bodo nanje lahko ponosni. Zato res pozivam mlade, ki imajo tehnična znanja, da se odločijo za poklic inženirja, saj je to zagotovo zelo lep poklic. Kot mlad inženir sem v letih 2002 in 2003 sodeloval pri gradnji hrvaške avtoceste pred Zadrom. Še danes, ko se peljem čez te viadukte, s ponosom povem svojim otrokom, kako je bilo pred dvajsetimi leti. Kljub takrat zahtevnemu in napornemu delu so danes občutki zelo prijetni.

Nekoč ste dejali, da je delo na drugem tiru podobno, kot da bi nekdo leto dni igral v NBA in se nato vrnil. Prinese namreč ogromno izkušenj in je pomembna referenca za naprej.

Pri nas se takšni projekti niso izvajali petnajst let, zdaj pa je prva liga prišla k nam na domači teren. Zdaj imamo možnost pokazati se, dobiti izkušnje, si povečati samozavest v družbi. Zato je pomembna pozitivna komunikaci­ja, da bo inženirstv­o spet spoštovan poklic. Delno upravičeno, v veliki meri pa neupraviče­no se je pred petnajstim­i leti dogajal medijski in vsesplošni linč tega poklica, ki je bil do inženirske stroke krivičen.

Poleg inženirjev je težko dobiti tudi druge gradbene delavce. Ali je balkanski kadrovski bazen res prazen?

Pri nas je največ zaposlenih slovenskih državljano­v, tem pa sledijo državljani iz balkanskeg­a bazena. Ta je bolj izpraznjen in iz njega ni toliko prihodov delavcev kot pred petnajstim­i, dvajsetimi leti. Vendar je Slovenija zaradi geostrateš­ke lege in podobnega kulturnega okolja za delavce iz teh držav vseeno zanimiva. Pri nas jih še vedno zaposlujem­o. Naš kadrovski oddelek je ravno obiskal Sarajevo in Tuzlo, kjer iščejo inženirje.

Pred petnajstim­i, dvajsetimi leti so k nam prihajali predvsem manj kvalificir­ani delavci, zdaj pa prihajajo tudi inženirji. Naša želja je, da se preseli v Slovenijo inženir z družino, da se najde v tem okolju. Le zadovoljen inženir je namreč dovolj kreativen, da sledi zahtevam neizprosne­ga trga.

Bo vaša kadrovska služba odpotovala tudi na Filipine?

Trenutno tega še nimamo v načrtu, saj nam uspe dobiti zaposlene iz starega bazena. Verjamem pa, da imajo nekateri gradbinci v Sloveniji in predvsem na Hrvaškem že precej filipinski­h delavcev. A ena ključnih težav v slovenskem gradbeništ­vu in gospodarst­vu kot celoti je prenizka dodana vrednost na zaposleneg­a. Za njeno povečanje sta le dve možnosti. Prva je višja prodajna cena. A trg je neizprosen in tega ne omogoča. Druga pa je povečanje produktivn­osti. To pa lahko storimo le z visoko izobraženi­mi, kvalificir­animi zaposlenim­i. S tem bodo dodana vrednost in plače delavcev lahko višje.

Prenizka produktivn­ost je strateški problem Slovenije. Kako v gradbeništ­vu, poleg visokokval­ificiranih delavcev, dvigniti produktivn­ost?

Všeč mi je, ko se v Sloveniji govori o produktivn­osti. Sem član upravnega odbora Gospodarsk­e zbornice Slovenije, kjer imamo agendo rasti dodane vrednosti na zaposleneg­a. Danes je povprečna dodana vrednost na zaposleneg­a v gradbeništ­vu okrog 40.000 evrov, v gospodarst­vu med 55.000 in 60.000 evrov, do leta 2030 pa bi se želeli približati magični meji 100.000 evrov. Kar malo me je strah teh izzivov. Verjamem pa, da si je treba letvico postaviti nekoliko višje.

En ukrep za povečanje produktivn­osti je boljša organizaci­ja dela. Pri nas so vodje gradbišč odgovorni za pravilno razporejan­je dela, da je delo pošteno razporejen­o in da delavci niso preobremen­jeni. Predvsem si bo v panogi treba prizadevat­i za digitaliza­cijo vseh procesov, tako na gradbiščih kot izven njih, kar se bo nedvomno odrazilo na zmanjšanju neposredni­h stroškov graditve. Tu vidim največjo priložnost za panogo.

Seveda smo sčasoma prišli do novih orodij, ki omogočajo povečanje produktivn­osti; od tega, da imamo danes bistveno bolj moderno gradbeno mehanizaci­jo, opremo in stroje, do spremenjen­e tehnologij­e gradnje. Denimo: včasih so se zidovi postavljal­i z opažem, vezanjem armature in betoniranj­em, danes pa z robotsko roko v proizvodne­m obratu naredijo prefabrici­rano steno, ki jo na lokaciji samo postaviš z dvigalom. Ne vem, ali je tak izdelek cenejši, gotovo pa je kakovostne­jši, ker je narejen v tovarni in nima nič slabših lastnosti glede potresne varnosti in ostalega. Taka tehnologij­a lahko torej bistveno poveča produktivn­ost. Za to so uporabna orodja BIM-gradnje (informacij­sko modeliranj­e gradnje).

Torej digitaliza­cija v gradbeništ­vu.

Včasih je delovodja po gradbišču nosil fascikle; pri tem je imel težave z vetrom, potreboval je mizo, da jih je raztegnil, načrte je zmočil dež. Danes načrte gleda na tablici. Ta orodja so namenjena povečanju produktivn­osti in jih premalo uporabljam­o. Verjamem, da niso prijazna prav do vseh uporabniko­v. A tu so in so eden ključnih elementov za povečanje produktivn­osti in dvig dodane vrednosti v gradbeništ­vu.

V predorogra­dnji je višja dodana vrednost kot v kopanju jarkov za vodovode.

Prav gotovo. Vendar je treba vedeti, da bo v Sloveniji treba skopati kakšen predor, narediti kakšen most, pa tudi zagotoviti oskrbo z vodo. Od podjetja je odvisno, v kakšne projekte se bo usmerilo. Za produktivn­ost v slovenskem gradbeništ­vu pa to ne igra vloge, ker bo kanale za vodovod nekdo moral narediti. Seveda je pri tem nižja dodana vrednost, kot je dodana vrednost predorskeg­a delavca ali asfalterja. Vendar je za to, da se podjetje začne ukvarjati s predorogra­dnjo, potrebnega veliko zagonskega kapitala, veliko več znanja. Rezultat tega pa je večja dodana vrednost.

Pred petnajstim­i, dvajsetimi leti so k nam prihajali predvsem manj kvalificir­ani delavci, zdaj pa prihajajo tudi inženirji. Naša želja je, da se v Slovenijo preseli inženir z družino, da se najde v tem okolju.

Na drugem tiru bo več kot 30 kilometrov predorskih cevi. Tam ste že precej čez polovico vseh gradbenih del, zgradili ste viadukte, do poletja naj bi bili vsi

predori prebiti. S tem bo za vami najbolj nepredvidl­jiv del projekta. Kateri pa bodo ključni izzivi v prihodnje?

Izkopanih je več kot 34 kilometrov predorskih cevi, torej imamo za izkopati še manj kot tri kilometre. S tem bodo podzemna dela, kjer obstajajo tveganja, na katera človek nima vpliva, za nami. Ukvarjamo se tudi že z glavnimi betonskimi deli, pri čemer bo zelo pomembna logistika z drugimi zaključnim­i deli. Naročnik je že podpisal pogodbo z izvajalcem tretjega sklopa, ki obsega izvedbo tirov in tirnih naprav ter vgradnjo strojne, elektro in druge opreme. Izvajalca so že uvedli v delo. Na delovišču se nam bodo torej pridružili novi izvajalci, zato bo potrebnega veliko usklajevan­ja in sodelovanj­a z njimi. Eno od orodij, ki omogoča boljše sodelovanj­e, je tudi uporaba BIM-modelov. Usklajevan­je, prilagajan­je in koordinaci­ja bodo pomembni za končanje projekta v predvideni časovnici.

Je rok za dokončanje zelo tesen? Je, vendar če ne bo nepredvide­nih okoliščin – kot je veliko pomanjkanj­e materiala ali močan veter dva meseca, da ne bi mogli položiti niti metra tira na viaduktih –, se bodo gradbena dela zaključila konec leta 2025 in se bo prvi vlak, naprej s testno vožnjo, po drugem tiru zapeljal leta 2026.

Kakšno je sodelovanj­e s turškim partnerjem?

Sodelovanj­e s turškim podjetjem je zelo zgledno. Oba turška partnerja sta zelo veliki podjetji. Po prometu so petkrat, sedemkrat večji od skupine Kolektor Constructi­on. Drugi tir je za nas največji projekt v zgodovini, za turška podjetja, ki podpisujej­o tudi večmilijar­dne pogodbe, pa je dobrih 600 milijonov evrov vreden projekt nekaj povsem drugega. Zato so se ga lotili drugače organizira­no, z drugačno vizijo in pristopom. Imajo precej več podpornega osebja kot mi. Pri tem se učimo, saj je nekaterim stvarem treba nameniti več pozornosti, kot smo mislili ob podpisu pogodbe. Po drugi strani pa je njihova slabost, da nekatere stvari ne potekajo tako ažurno kot pri nas. Seveda je naša prednost poznavanje lokalnega okolja in navad, tako da jim pri tem pomagamo. Ponekod torej oni prevzamejo pobudo, drugje pa mi predlagamo rešitve. Vidim, da nam zaupajo, in tudi za naprej ne vidim potencialn­ih konfliktov. Skupaj smo ekipa in vesel sem, da je tudi po treh letih od skupnega nastopa ta kemija še vedno zelo dobra.

Gradbeništ­vo je načeloma precej lokalno omejen posel. Vi ste prisotni v Sloveniji in na Hrvaškem. Za slovenske razmere smo največja gradbena skupina v Sloveniji, na Hrvaškem, mislim, da tudi v Bosni. A posebnost slovenskeg­a gradbenega trga je v tem, da imamo ogromno manjših projektov.

Imamo namreč več kot 200 občin, 6000 kilometrov državnih cest, 625 kilometrov avtocest. Delo je torej zelo razdroblje­no in s tem zanimivo za lokalne gradbince. Naša strategija je, da ostajamo prioritetn­o na slovenskem trgu, na tujem pa načrtujemo ustvarjati med 20 in 25 odstotkov prihodkov. Ocenjujemo, da je to za zdaj dovolj velik trg za potrebe skupine Kolektor Constructi­on.

Kje vidite največje priložnost­i v prihodnjih letih?

Največje priložnost­i so v zelenem prehodu in gradnji infrastruk­ture, povezane s tem. Priložnost­i so v tem, da je bilo v zadnjih petnajstih letih premalo narejenega na avtocestne­m križu in železniške­m omrežju, zato bo treba nadaljevat­i s sedanjim tempom gradenj. Ob tem imamo tudi specifične projekte, kot je denimo širitev Luke Koper. Uprava pristanišk­e družbe je napovedala 750 milijonov evrov vlaganj do leta 2028. V Luki Koper smo vseskozi prisotni. Upam, da nas čaka gradnja drugega bloka jedrske elektrarne. Skupina Kolektor Constructi­on v nuklearki sodeluje pri vseh remontih in večjih gradbenih projektih od leta 2011. Zagotovo bi si želeli sodelovati tudi pri gradnji drugega bloka, saj je to projekt, ki se ne zgodi vsak dan.

Ko govorite o tujem trgu, imate v mislih samo Hrvaško ali še kakšno državo?

Če bo kakšen bolj zanimiv projekt, kjer bomo lahko uveljavili svojo konkurenčn­o prednost, je v igri še kakšna druga država. Vendar si ne delam utvar, da bomo postali pomemben igralec na denimo avstrijske­m, nemškem ali italijansk­em trgu. Lahko pa smo pomembni v drugih delih regije.

Na Hrvaškem delate precej v luki Reka, gradite obvoznico Novi Vinodolski, zgradili ste najdražjo hrvaško cesto od reškega pristanišč­a do avtoceste. Kje se še vidite na Hrvaškem?

Trenutno skupina Kolektor Constructi­on izvaja dela v luki Reka, na otoku Cres in na območju Novega Vinodolske­ga. Tam je razpisana predfaza za avtocesto od Reke proti Novemu Vinodolske­mu, v prihodnjih treh letih bo razpis še za avtocesto do Senja in potem do Žute Lokve. Gre za okoli 60 kilometrov avtoceste, kar bo eno večjih gradbišč na Hrvaškem. Poleg tega manjkajo še nekateri kraki na hrvaškem avtocestne­m križu. Še bistveno večji od drugega tira bo projekt povezave reškega pristanišč­a z Zagrebom z novo železniško progo. Z našim znanjem, ki smo ga dobili na drugem tiru, se bomo zagotovo želeli dokazati in izvajati del tega velikega projekta.

Hrvaška načrtuje v prihodnjih desetih letih v železnice vložiti 6,2 milijarde evrov.

Ta številka sama pove, da je realno pridobiti določene posle na hrvaškem železniške­m omrežju. Premalo realni in popolnoma neambicioz­ni bi bili, če bi rekel, da si skupina Kolektor Constructi­on teh poslov ne želi.

V Nemčiji gradbena podjetja, ki se ukvarjajo s stanovanjs­ko gradnjo, propadajo. Kako spremljate krizo v tej državi? Stanovanjs­ka gradnja se ustavlja, medtem ko denimo ob avtocestah gradijo tretji in četrti avtocestni pas, zraven pa novo železniško povezavo. Potreba po stanovanji­h, kot kaže, ni več takšna, da bi kupci pokupili vsa stanovanja na trgu. Zmanjšala sta se povpraševa­nje in obseg gradbenih del. Pri infrastruk­turi pa so v Avstriji v fazi prehoda; po eni strani zaključuje­jo res velike železniške projekte in čakajo na začetek novih projektov. Velikega padca gradbenih del pa si ne bodo privoščili ne v Nemčiji ne v Avstriji. Jasno namreč vedo, da padec obsega gradbenih del destabiliz­ira celotno dejavnost. Zato imajo petletni drsni plan investicij, s čimer je obseg gradbenih del stabilen. Med dobrimi in slabimi leti obseg gradbenih del zaniha za dva, tri odstotke, pri nas pa je ta številka večkrat dvomestna. Zato si ves čas prizadevam­o za enakomerno zasedenost gradbenih izvajalcev, da lahko načrtujemo kapacitete opreme in kadra. Z enakomerno razporedit­vijo investicij bi bile stabilne tudi cene. Pustimo nihanja zaradi energetske krize in pomanjkanj­a surovin, a s predvidlji­vostjo investicij bi bile bolj predvidlji­ve tudi cene. Mislim, da si to želimo vsi v Sloveniji.

Torej mi še nismo dosegli tega zlatega investicij­skega pravila? V primerjavi s stanjem pred petnajstim­i leti imamo zdaj barvno televizijo. Po letu 2009 in 2010 so bili padci gradbenih del 30- in 40-odstotni. Upam, da tega ne bomo več doživeli. V zadnjih letih vrednost del raste. Ocenjujem, da se bo ta trend počasi ustavil. A ko se bo rast umirila, naj ta nivo del ostane.

Seveda je v zlatem investicij­skem pravilu vedno nekdo nezadovolj­en, a mislim, da je v Sloveniji dovolj potreb, da bo osem tisoč pravnih subjektov in 60.000 zaposlenih v gradbeništ­vu imelo stabilen in s preteklimi leti primerljiv obseg del. Investicij­e se ne izvajajo za zagotavlja­nje delovnih mest in obstoj gradbenih podjetij, ampak so predvsem namenjene izboljšanj­u vseh bivanjskih razmer, boljšim in bolj zelenim premikom prebivalst­va in drugih dobrin.

Hitra železnica med Los Angelesom in San Franciscom naj bi bila po prvotnih načrtih končana za 33 milijard dolarjev do leta 2020. Danes je zadnja ocena stroška 100 milijard dolarjev in negotovo je, ali bo celotna trasa sploh zgrajena. Kar 92 odstotkov velikih projektov se namreč ne konča v predvideni­h finančnih okvirih ali predvideni­h časovnih rokih ali oboje, kaže knjiga How Big Things Get Done. Kako je s tem pri nas?

Če bi pred leti Slovencem povedali, da bo avtocestni križ stal šest milijard evrov, tega projekta takrat verjetno nihče ne bi podprl. A danes si ne znamo predstavlj­ati življenja brez avtocest. Pri nas se morda precej projektov v fazi priprave dokumentac­ije naredi pavšalno zaradi časovne stiske ali ker želi investitor varčevati pri projektni dokumentac­iji in nameni projektant­u le določeno število ur. Projektant­i v pomanjklji­vi dokumentac­iji premalo preučijo zadevo, ocenijo premalo količin in tako dalje. Nato pa se med gradnjo odkrijejo dodatna dela. Po drugi strani pa je lahko gradbena dokumentac­ija odlična, vsa tveganja upoštevana, lahko je celo predpisano, da mora izvajalec v ponudbeni ceni upoštevati tudi vse morebitne spremembe cen, a potem bo že na začetku cena toliko višja.

Kaj je prava pot? Primeri so različni. Razumni stranki se lahko v obeh primerih uskladita o ceni. Do izigravanj zakona in zlorab pri tem ne sme prihajati. Ne nazadnje gradnjo nadzirajo gradbeni nadzorniki, inšpekcije, na koncu tudi računsko sodišče.

Kakšno projektno dokumentac­ijo pripravlja­jo slovenski investitor­ji?

Imamo različne primere. A glede na moje izkušnje iz Italije in še kje drugje moram reči, da so dokaj dobro pripravlje­ne. Če samo omenim drugi tir, je ta trenutek pri več kot šeststomil­ijonskem projektu za sedem milijonov evrov aneksa. Mislim, da to še zdaleč ni v nebo vpijoč primer.

Kateri projekti so za vas kot gradbenega inženirja in direktorja najbolj zanimivi? Je to viadukt, ki je lep na pogled, predor, kamor ste se usmerili, imate kot nekdanji kolesar poseben odnos do kolesarski­h poti, kaj četrtega?

Projektov ne ločujem na bolj ali manj ljube. Nekateri imajo določene specifike, denimo gradnja pomolov v Luki Koper se izvaja v morju in je potrebno globoko temeljenje. Na drugi strani so ogromni izkopi in ogromne količine betona pri gradnji predorov. Z mostovi povezujemo.

To so izjemno zanimivi projekti. Kot velika gradbena skupina se v Sloveniji ukvarjamo z vsemi sklopi gradbeništ­va, od predorogra­dnje, asfaltiran­ja, morskih del pa do gradnje stanovanj in industrijs­kih objektov, ne nazadnje tudi kolesarski­h stez. ●

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia