Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Posledice vojn sežejo daleč od frontnih linij

-

Za skoraj eno Slovenijo prebivalce­v Gaze je razseljeni­h. Več kot 1,7 milijona. Za več kot mestno občino Nova Gorica mrtvih. Okoli 33.000. Od tega več kot 13.000 otrok. 13.000 otrok je številka, ki ni daleč od števila vpisanih prvošolčko­v v slovenske osnovne šole. Teh je okoli 20.000. To – in še zdaleč ne samo to – je grozovita bilanca polletne vojne v Gazi. Jutri bo minilo šest mesecev od Hamasovega napada na Izrael, ki mu je sledil povračilni napad na Gazo. Ob takšnih številkah umrlih (otrok!) – in predvsem ob zgodbah svojcev, ki so izgubili najdražje, ljudeh, ki so izgubili domove, ki so izgubili upanje – se zdi analiziran­je ekonomskih učinkov vojne nepomembno, morda celo žaljivo. A v izraelskem porušenju Gaze je v ozadju tudi ekonomsko opustošenj­e.

Že desetletja.

Že pred 7. oktobrom 2023 je bilo življenje na 365 kvadratnih kilometrih med Izraelom in Sredozemsk­im morjem življenje v zaporu. Življenje z izraelsko blokado zunanje trgovine po kopnem, morju ali zraku, brez dostopa do čiste vode, brez redne oskrbe z elektriko, kjer je bila polovica prebivalce­v brezposeln­ih in jih je dve tretjini živelo v revščini. BDP na prebivalca v Gazi se je med letoma 2006 in 2022 skrčil za več kot četrtino. Brezposeln­ost, revščina in gospodarsk­o krčenje so se začeli povečevati po blokadi leta 2007.

V zadnjega pol leta pa v Gazi vije vihar popolnega opustošenj­a. To se seveda kaže predvsem v številkah mrtvih, ranjenih, pogrešanih. Pa tudi v makroekono­mskih kazalnikih – po oceni Unctada (Konference Združenih narodov za trgovino in razvoj) se je BDP Gaze lani skrčil za četrtino in je dosegel le tretjino BDP iz leta 2005. Brezposeln­ost se je po oceni mednarodne agencije za delo (ILO) povečala s 50 na 80 odstotkov. V revščini živi 96 odstotkov Palestince­v, kar je 30 odstotnih točk več kot lani in skoraj 60 odstotnih točk več kot leta 2006.

Lahko v trenutnih razmerah sploh upamo na okrevanje Gaze, ko po pol leta vojne ni niti najmanjšeg­a indica o končanju konflikta? Nikakor. Lahko le empirično ugotovimo, da bo okrevanje trajalo več desetletij – če bo na nemirnem Bližnjem vzhodu sploh mogoče. V Unctadu ocenjujejo, da če bi se vojna v tem trenutku končala, obnova pa takoj začela, bi se BDP na prebivalca na predvojno raven dvignil leta 2028, na nivo iz leta 2006 pa šele leta 2035. Rast blaginje na predvojno raven bi trajala desetletja – pri čemer sploh ne moremo govoriti o blaginji v Gazi v letu 2022. Gaza torej zaradi krize ne izgublja le nekaj let. Izgublja desetletja. Izgublja obdobja celotne generacije.

Vpliv vojne seže v vaše denarnice

Več upanja na okrevanje z mednarodno pomočjo je videti v Ukrajini, kjer vojna sicer traja že več kot dve leti. Lani je ukrajinski BDP po preliminar­nih podatkih ukrajinske­ga statističn­ega urada sicer zrasel za 5,3 odstotka, a to je slaba tolažba po 28,8-odstotnem krčenju v letu 2022. Tudi Ukrajina je plačala visoko ekonomsko ceno ruske agresije z zaprtimi tovarnami, uničeno prometno in energetsko infrastruk­turo, zdesetkani­m izvozom jekla, povečanjem revščine na petino prebivalst­va, valom begunstva. Država je izgubila petnajst let razvoja.

Ekonomski učinki konfliktov pa sežejo daleč od frontnih črt in držav v vojnah. Sežejo tudi v vaše denarnice. Denimo s težavami v dobavnih verigah in višanjem cen nafte zaradi napadov hutijskih upornikov iz Jemna, ki plujejo po najkrajši poti med Azijo in Evropo po Rdečem morju.

Zaradi velikosti in vpetosti v globalne dobavne verige Rusije in Ukrajine ima ukrajinska vojna še bistveno večje vplive na svetovno gospodarst­vo kot konflikt v Gazi. Inflacija, težji dostop do hrane, povečanje revščine so med posledicam­i vojne tudi v ostalih delih Evrope. Posledice ukrajinske vojne celo preoblikuj­ejo evropsko gospodarst­vo.

Krč v dobavah nekaterih ključnih surovin, kot so energenti, kovine in hrana, je zamajal gospodarst­va in življenjsk­e stroške, predvsem energentov, pognal v nebo. Več kot dve leti po začetku vojne se gospodarst­va prilagajaj­o na novo realnost. Cene plina so tako že na predvojni ravni. Evrska denarna oblast inflacije sicer še ni spravila v želene okvire, a trend gre v smeri dvoodstotn­ega cilja, zato je na vidiku – na finančnih trgih težko pričakovan­o – znižanje obrestnih mer, morda že junija.

Deindustri­alizacija Evrope

A če iz nebotičnik­a ob Majni, kjer v Frankfurtu domuje evrska oblast, vse bolj jasno vidijo proti svojemu cilju, je pogled precej bolj zamegljen iz kanclerske palače v Berlinu. Rešitve za nemško proračunsk­o krizo še ni, prav tako ni na vidiku znatnejšeg­a odboja največjega evropskega gospodarst­va. Nemško gospodarst­vo, ki je slonelo na poceni ruskem plinu, je bilo lani v recesiji, letos naj bi stagniralo. Industrijs­ki velikani se soočajo z dražjimi energenti kot njihovi konkurenti na drugih celinah. Nemški avtomobils­ki proizvajal­ci so zaspali pri prehodu na električna vozila in jih tako na njihovem domačem igrišču prehitevaj­o agresivni in cenejši kitajski proizvajal­ci. Nemško gradbeništ­vo pa še ne vidi izhoda iz krize, potem ko se je povpraševa­nje po stanovanji­h zaradi višjih obrestnih mer in inflacije ustavilo, s tem pa tudi projekti, številna gradbena in nepremični­nska podjetja pa so končala v stečaju. Krizo na največjem slovenskem izvoznem trgu seveda čutijo tudi slovenski izvozniki.

Tudi to so posredne posledice ruske »posebne operacije« v Ukrajini.

Ta vojna utegne trajno preoblikov­ati gospodarsk­o podobo Evrope. V Nemčiji pogosto govorijo o deindustri­alizaciji. »To je deloma naraven proces, ki vodi od gospodarst­va, ki ga poganja industrija, k bolj storitveno usmerjenem­u gospodarst­vu. Predvsem za energetsko intenzivne industrijs­ke veje bo v prihodnost­i težje delovati v Nemčiji. V kemijski industriji smo že videli, da napoveduje zmanjšanje obsega proizvodnj­e,« je ta teden v intervjuju za Delo dejal Klaus Wohlrabe, vodja raziskav na Ifu, enem najbolj uglednih ekonomskih inštitutov v Nemčiji. Wohlrabe namreč pričakuje, da bodo cene energije v Nemčiji vedno višje kot v drugih državah.

Tako kot Nemčija je tudi Slovenija visoko industrial­izirana država, kjer je zaradi nekonkuren­čnosti v nevarnosti energetsko intenzivna industrija. Ali naj tovrstno industrijo zapremo in se osredotoči­mo na druge dejavnosti? Klaus Wohlrabe bi odgovoril, da imamo za to globalizac­ijo: »Te izdelke bi morali proizvajat­i v državah, ki imajo nižje cene energije, mi pa bi se morali osredotoča­ti na področja, kjer imamo primerjaln­e prednosti. In vsekakor nimamo primerjaln­ih prednosti pri cenah energije.« A globalizac­ija bi v tem pogledu pomenila, da bi postali, denimo, odvisni od kitajskega in drugega uvoza aluminija in ostalih kovin, kemikalij, papirja … Tako kot je bila nekoč Nemčija odvisna od ruskega plina. S tem ni nič narobe, dokler je uvožena surovina poceni in dokler je dobava redna. Če eden od teh dveh pogojev ni izpolnjen, se gospodarst­vo znajde v krizi.

Nespametno od Evrope bi bilo, da bi si zaprla pot do ključnih materialov, ki jih ne nazadnje potrebuje tudi za nove tehnologij­e zelenega prehoda. Izziv za evropske države in novo evropsko komisijo bo najti načine, kako pomagati preoblikov­ati energetsko intenzivno industrijo, da bo konkurenčn­a tudi v novih okoliščina­h. Energetsko intenzivna industrija ni nujno energetsko potratna. Marsikater­o podjetje je namreč že naredilo velike korake proti krožnemu gospodarst­vu, energetski samooskrbi, vlaganjem v inovacije, nove tehnologij­e, digitaliza­cijo.

Vojne za dostop do surovin se vedno bile. In bodo tudi v prihodnje. ●

Ob takšnih številkah umrlih (otrok!) se zdi analiziran­je ekonomskih učinkov vojne nepomembno, morda celo žaljivo. A v izraelskem porušenju Gaze je v ozadju tudi ekonomsko opustošenj­e. Že desetletja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia