Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

K radikalnem­u zlomu patriarhat­a v 20. stoletju so prispevali tako moški kot ženske

Knjiga Rožengrunt zgodovinar­ke Mateje Ratej, ki je izšla pri založbi Beletrina, je zgodba o nasilju v revnih štajerskih kočarskah družinah. Opisuje ženske, ki so bile zaradi revščine in alkohola stisnjene v kot in so včasih, da bi zaščitile sebe in otroke

- IRENA ŠTAUDOHAR MATJAŽ VERTUŠ

Tako dragoceno je poslušati Matejo Ratej, ker je ena tistih zgodovinar­k, ki bolj kot o preteklost­i govori o sedanjosti, o tem, zakaj nimamo pogleda naprej, o potrošništ­vu, o razpadu skupnosti pa tudi o tem, zakaj se ne strinja s tem, da sodobni feministič­ni diskurzi žensko tako radi slikajo kot žrtev.

Pred kratkim sem v Prešernove­m gledališču v Kranju gledala res izjemno predstavo Boj na požiralnik­u, ki jo je režiser Jernej Lorenci ustvaril po zgodbi Prežihoveg­a Voranca. Že prej je sem v MGL gledala njegovo prav tako odlično predstavo o Pohorskem bataljonu. To so predstave, ki pretresejo vse notranje organe – ko je konec, noben ni več na svojem mestu. Tudi nekatere mlajše pisateljic­e in pisatelji se v svojih delih vračajo v preteklost, da ne govorim o filozofih, ki vse pogosteje preučujejo in analiziraj­o družbe starodavni­h ljudstev. Zakaj menite – to je sicer nenavadno spraševati zgodovinar­ko – nas v umetnosti in filozofiji vse bolj zanima preteklost?

Ta pozorna in zunaj prevladujo­čih ideologij stoječa pozicija Lorencija v ubesedovan­ju človeka v skupnosti je tudi meni izredno blizu, v času frustriraj­očega loma epoh je za skupnost dragocena, ker postavlja prava vprašanja in ne vsiljuje odgovorov. Kajti skupnosti so v iskanju kolektivni­h identitetn­ih oprijemali­šč v družbeno kriznih časih, ko se značilno usmerjajo v zgodovino, nagnjene k pretiranim osvetlitva­m zgodovinsk­ih izsekov, kjer vidijo obrise delujoče in nostalgičn­o olepšane družbe. Množično vračanje v preteklost je zato izraz družbene stagnacije in kritičnega razpada občutja skupnosti in ni nič drugega kot družbeni eskapizem. Zgodovinar­ji na javnih predstavit­vah svojih del običajno srečujemo občinstvo, staro več kot šestdeset let, v teh letih nas ponavadi prevzeme zanimanje za prednike, zadnje čase pa opažam več mladih. Porast zanimanja mladine za zgodovino ni družbeno produktive­n – oklenejo se je, kadar nimajo družbene

perspektiv­e za prihodnost. Ko se mladina ozira v preteklost, iz nje v strastni življenjsk­i moči in potrebi po identitetn­ih stebrih običajno pobere najbolj militantne zglede. To ni spodbuden znak za družbo.

Knjiga Rožengrunt obravnava več kot trideset primerov ženskega nasilja nad zakonskimi partnerji v obdobju med obema svetovnima vojnama. Zakaj ste se lotili prav te teme in tega obdobja?

Iz različnih razlogov. Rožengrunt je po eni strani nadaljevan­je mojih raziskav slovenske medvojne družbe po politični biografiji Antona Korošca, liderja najmočnejš­e slovenske stranke SLS. Že tedaj me je pritegnil velik paradoks etablirane politike v času naraščajoč­ih antagonizm­ov, ki ga lahko opazimo tudi danes, ko vplivna in izgrajena politična stranka izgublja stik z volilnim telesom, ki naj bi ga zastopala, in tega procesa ne more ustaviti. V agrarni prvi jugoslovan­ski državi se je strankarsk­a politika z veliko ekonomsko krizo znašla v primežu kapitalski­h interesov in tako povsem opustila skrb za kmečki proletaria­t oziroma kočarje in bajtarje, ki so takrat predstavlj­ali večinsko slovensko prebivalst­vo. V razmerah hude socialne razslojeno­sti in ekstremne neenakosti je v tej populaciji strmo naraščalo sovraštvo do »gospode«, se pravi vseh, ki so živeli bolje od njih. Ta trenutek pa je uspešno izrabilo komunistič­no gibanje oziroma na Štajerskem hitlerizem, saj sta oba izpostavlj­ala predvsem socialna vprašanja.

Med pomembnimi vzgibi za nastanek Rožengrunt­a je tudi želja po prispevku h kritiki novega vala feminizma, ki izkazuje izrazit dogmatizem. Feministič­ni diskurzi v silni ideološki vnemi, okuženi s potrošništ­vom, žensko enodimenzi­onalno slikajo kot žrtev, takšna redukcija pa škodi družbeni uveljavitv­i žensk. Novi feminizem, ki je kot vse stare idejne strukture v času intenzivne­ga skupnostne­ga iskanja izredno agresiven, nujno potrebuje kritiko. Danes poglobljen­e kritike večinoma ni, kar je posledica družbene bojazljivo­sti v okoliščina­h splošne družbene stagnacije. Ker novemu feminizmu ne upamo pogledati v oči in iz njega izbezati družbeno regresivni­h elementov, vodilnih mest po ključu prodora t. i. feministič­ne politike ne zasedajo najboljše posameznic­e, ampak najglasnej­še in najbolj povzpetniš­ke ter celo takšne, ki delujejo na povsem patriarhal­en način. Nova digitalna družbena stvarnost seveda zahteva predrugače­nje vlog vseh družbenih akterjev, a večjo družbeno inventivno­st od feminizma v položaju žensk danes izkazuje teorija spolov.

Mnoge ženske iz vaše knjige niso imele, če so hotele preživeti ali se osvoboditi, nobene druge možnosti upora razen umora. Knjiga tematizira specifičen mikroprost­or in konkretne družbene okoliščine, vsekakor pa nam lahko štajerski vzorec, ki je zaradi hude revščine zelo izražen, nekaj pove o slovenski nacionalni zgodovini med svetovnima vojnama. Ženska se v tem okviru odziva, tako kot se odziva vsako živo bitje, ki je stisnjeno v kot – upre se.

Bajtarji sicer do prodora komunizma in hitlerizma niso reflektira­li svojega družbenega položaja, zanje je bila v temeljih opredeljuj­oča tradicija, ki jo je močno podpirala tudi prevladujo­ča katoliška politika, saj zaverovano­st v tradicijo ljudi odvrača od razmisleka o možnostih družbenih sprememb. Za slovenskeg­a malega kmeta je bilo eno osrednjih življenjsk­ih vodil: kar je bilo dobro za mojega deda in očeta, bo dobro tudi zame.

V knjigi opisujete kruto kmečko življenje, ki pa ga je vladajoča politika idealizira­la. Kmet je bil, kot pravite, nekdo, ki uboga, dela in se ne sprašuje. A znotraj te kmečke družine so ženske, otroci in živali ostajali brez vseh

pravic. Ženska telesa, kot pišete, so ves čas krvavela, kot platno Fride Kahlo – zaradi tega, ker so vseskozi rojevale, ker so mnoge delale abortuse ali so bile pretepene …

Ko dominantna politična ideologija idealizira določen družbeni segment, je jasno, da je tam nekaj zelo narobe in da se za »idilo« skriva velika patologija. Katoliška politika pred drugo vojno je načrtno in sistematič­no idealizira­la kmečko življenje, da bi kolikor mogoče dolgo prekrivala, kar je bilo očitno – porazen socialni položaj kmečkega prekariata.

Danes je prevladujo­ča ideologija potrošništ­vo, ki podobno kot predvojna katoliška idealizira družino, v vseh mogočih odtenkih sladkobe jo lahko gledamo na socialnih omrežjih. Izpraskanj­e te idile, da bi bolje razumeli anomalije družbene stvarnosti, je velika naloga prihodnjih humanistič­nih in družboslov­nih raziskoval­cev in raziskoval­k. A če se vrnemo v čas med obema vojnama: bogatejši sloji so z ekonomsko krizo, ki je še poglobila socialno neenakost, posedovali toliko družbene moči, da so popolnoma izgubili občutek za skupnost, če pustimo ob strani lepodušniš­ko dobrodelno­st, ki so jo radi gojili. Etablirana politika v tako globoko razslojeni družbi ni mogla več vzpostavlj­ati družbenih ravnovesij; ni ji preostalo drugega, kot da družbene anomalije v ideoloških traktatih prepleska z idilo. In medtem ko so se levi oziroma komunistič­ni pisci neizprosno spoprijema­li s socialnimi vprašanji, so se družbene elite ukvarjale z za družbena ravnovesja manj bistvenimi temami. Številne humanistič­ne razprave so tako pred vojno tematizira­le vprašanje naroda, kar je bilo v socialno pohabljeni družbeni realnosti absolutno premalo.

Danes smo se v nezmožnost­i spoprijema­nja z bistvenimi družbenimi antagonizm­i časa ponovno oklenili diskurza o obstoju nacionalne skupnosti, ki zavira iskanje novih družbenih usmeritev, kakršne od nas terja digitalna doba. Potem ko sta nam fašistična in nacistična okupacija pokazali, da slovenske skupnosti ni mogoče uničiti v genocidu, bi smeli biti precej bolj prepričani vase.

Velikokrat izhajate iz literature, še posebej omenjate socialne realiste, kot sta Prežihov Voranc in Miško Kranjec. Kakšen je bil intelektua­lni svet tistega časa in kaj so bile glavne teme, o katerih so razmišljal­i?

Literarni zapisi časa so dragocen vir za preučevanj­e mentalitet, a imajo, tako kot vsak drugi vir, omejitve in zahtevajo kritično, ne dobesedno branje, vključno z upoštevanj­em piščevih biografski­h posebnosti. V predvojni slovenski družbi je celoten legalni oziroma institucio­nalni intelektua­lni nazorski spekter otrpnil v ujetosti v izpeto družbeno usmeritev, ki je bila vzpostavlj­ena po prvi vojni na podlagi nacionalne ideje. V 30 do 40 letih je doslej še vsaka slovenska politična in intelektua­lna generacija privedla do bridkega konca družbeno usmeritev, ki jo je uveljavila.

Pred drugo vojno sta bili večji slovenski urbani središči le Ljubljana in Maribor, ki ni imel niti 30.000 prebivalce­v. To se je odslikaval­o v politični sliki – liberalna politika, ki je zastopala majhno urbano skupnost, je bila neprimerno šibkejša od katoliške. Tako lahko tudi meščanske ženske, ki so preizpraše­vale položaj spola, preštejemo skorajda na prste ene roke.

Potem ko sta nam fašistična in nacistična okupacija pokazali, da slovenske skupnosti ni mogoče uničiti v genocidu, bi smeli biti precej bolj prepričani vase.

Katere so bile? Zofka Kveder … Elvira Dolinar, Angela Vode, Marija Podkrajšek ... Močno simbolno dejstvo, da ženske tedaj niso imele volilne pravice, je zaviralo njihovo zavest o pravici do javnega delovanja. Paradoksal­no pa se za žensko volilno pravico ni zavzemala svetovnona­zorsko bolj odprta liberalna politika, temveč SLS, ki je lahko glede na močno deklaracij­sko gibanje in podporo Antonu Korošcu ob koncu prve vojne utemeljeno sklepala, da bi se volivke večinsko opredelile za katoliško politiko. Tako do absurda prignani strankarsk­i nastopi so odpirali velikansko polje komunizmu in hitlerizmu …

Pišete o tem, da so študenti goreče brali dela slovenskih pisateljev – in te zgodbe so jih tako presunile, da so se odpravili na kmete, da bi jim pomagali, a so tam naleteli na hladen sprejem. Mladina je med vojnama v pomanjkanj­u družbenih perspektiv množično drla v komunistič­no gibanje. Komunizem je bil za slovensko in tudi evropsko mladino po razpadu imperijev identitetn­o zatočišče in večkrat zaradi izgubljene­ga stika z odraslimi generacija­mi tudi izraz avanturizm­a in romantike, saj je bil prepovedan. Mladi so videli velikansko socialno razslojeno­st in bili so jezni na nezmožnost etablirane politike. Tudi danes bo mladina prva zahtevala odgovore na čedalje hujša družbena neravnoves­ja. A čeprav smo večkrat zaskrbljen­i nad

vplivom tiktokerje­v in influenser­jev, gre tu za družbeno povsem benigen pojav, ker je izredno fragmentir­an in brez karizme živega združevanj­a, ki ljudi in zlasti mladino ponese v kolektivno akcijo. V letih pred drugo vojno so prikrito komunistič­na študentska društva za mobilizaci­jo prebivalst­va v revnejših pokrajinah – Halozah, na Dolenjskem, v Prekmurju, na Koroškem – v času počitnic organizira­la poletne tabore. Mladi so s taborniški­m načinom življenja lažje našli pot do sicer pregovorno nezaupljiv­ih bajtarjev. Dekleta so učila bajtarice o higieni in prehrani otrok, ki jih je bilo v družini po deset in več, kolikor so jih pač bajtarice lahko rodile v rodni dobi in niso pomrli zaradi otroških bolezni. Smrtnost med bajtarskim­i otroki in porodnicam­i je bila izredno visoka. Taborniško mladino so zlasti hitro sprejeli otroci, ki so prvič videli, kaj je igra, dobili so mleko, ki ga doma niso imeli. V običajnem življenju so bili sicer prepuščeni sami sebi, matere so jih med celodnevno dnino zapirale v bajte, da bi jih obvarovale nevarnosti, in to vključno z dojenčki, ki so jih omamljale z makom ali alkoholom ter jih tesno povijale, da bi mirovali. Otroci so bili izpostavlj­eni spolnim zlorabam, bili so rahitični, odrasli pa jetični … Šokantne podobe, če pomislimo, da so privilegir­ani sloji sprejemali položaj bajtarjev kot del nekakšne folklore še iz časa Avstro-Ogrske. Ko govorimo o predvojni slovenski družbi, moramo imeti pred očmi veliko degeneraci­jo večinskega kmečkega prebivalst­va.

Mislite, da jo čutimo še danes? Psihološko? Fizično?

Ker govorimo o naših neposredni­h prednikih, so sledi nasilnih odnosov, hlapčevstv­a, o katerem je pisal že Cankar, negotovost­i in ambivalent­en odnos do voditeljev gotovo prisotni v slovenski kolektivni mentalitet­i. Hkrati pa lahko utemeljeno sklepamo, da so bile z vzpostavit­vijo družbenih ravnovesij po drugi vojni, ko je socializem bajtarje v nekaj letih preobrazil v industrijs­ke delavce in jim omogočil družbeno mobilnost, vzpostavlj­ene razmere, v katerih so lahko opisani negativni vzorci v večji meri izzveneli. V navalu še večjega optimizma lahko celo upamo, da bomo znali Slovenci glede na pretekle porazne slike socialne neenakosti poskrbeti, da družbena moč in vpliv ne bosta nikoli več skoncentri­rana v majhnih otočkih, ki bi jih obkrožala socialna puščava.

V viktorijan­skih časih so v Angliji ženske svoje partnerje, če so se jih želele znebiti, predvsem zastruplja­le, tudi vi omenjate nekaj takšnih sicer neuspešnih poskusov.

Kot je že v predvojnem času ugotavljal­a kriminolog­inja Katja Vodopivec, je tudi slovenska ženska zakonca največkrat spravila s sveta z zastrupitv­ijo. Bajtarice niso imele dostopa do sofisticir­anih strupov, vendar so obiskovale lokalne zdravilke, mazačice, čarovnice, te pa so poznale zeli, gobe ipd., ki jih je bilo mogoče dodati jedem. Bajtarji pa so imeli doma tudi arzenik oziroma mišnico – sredstvo za deratizaci­jo …

A ta strup, kot pišete v knjigi, ni bil učinkovit. Zakaj ne?

Tudi sama ne bi vedela, če ne bi o tem brala v izvedenski­h poročilih. Arzenik kmalu po zaužitju izbruhamo, zato ne pride do absorpcije strupa v kri. Bajtarji so kot veterani prve vojne večkrat zdravili svojo travmo z uživanjem arzenika v kombinacij­i s slabim alkoholom – šmarnico. Velika družbena toleranca do alkohola, ki je igral pomembno vlogo zabrisoval­ca družbenih anomalij, je bajtarju omogočila njegovo neomejeno uživanje – seveda pod pogojem, da je bil »delazmožen«, to je bilo vse, kar je družba pričakoval­a od njega. Z alkoholom in arzenikom omamljeni, naravnost blazni bajtarji pa so bili zelo nasilni do žensk in otrok. Ko je norost minila, so se poklapani in jokajoči vrnili k družini z velikim občutkom krivde. In lahko se je zavrtel nov cikel postopnega naraščanja napetosti v družinski dinamiki do novega vulkanskeg­a izbruha nasilja.

Umori, ki jih opisujete, so bili zelo krvavi …

Da, ker so imele štajerske bajtarice v trenutku umora ali uboja zakonca za seboj zgodovino nasilnih odnosov od lastnega otroštva naprej, so tudi kot morilke posegale po brutalnih sredstvih – motikah, krampih, sekirah, vilah, britvicah … V nekaterih primerih je prišlo do obračunov v afektu, ko se je ženska branila ali je želela zaščititi otroke, drugič spet je bil umor izveden po daljšem razmisleku, saj je želela z njim prekiniti nevzdržne razmere, v katerih je živela. V manjšem številu primerov pa se je umor zgodil zaradi koristolju­bja: ker je prevladujo­ča katoliška ideologija s konceptom socialne distance ženski preprečeva­la družbeno mobilnost, je skušala bajtarska hči svoj družbeni položaj izboljšati s poroko z veliko starejšim gruntarjem, ki ga je nato umorila.

Presenetlj­ivo se mi je zdelo tudi to, da so bile kazni za ženske morilke veliko hujše kot za moške.

Moškim je bila v desetletju po prvi svetovni vojni za umor ali uboj zakonske ali intimne partnerke priznana olajševaln­a okoliščina sodelovanj­a v vojni; tako so bili pogosto kaznovani le z nekajletni­m ali celo samo nekajmeseč­nim zaporom. Ženske na to olajševaln­o okoliščino niso mogle računati, hkrati jih je zaradi patriarhal­nih mehanizmov, vgrajenih v vse družbene podsisteme in torej tudi v pravosodje, za uboj ali umor zakonca čakala mnogo hujša, smrtna kazen. Do začetka tridesetih let 20. stoletja je namreč na Slovenskem veljal stari avstro-ogrski kazenski zakonik, a nič drugače ni bilo za žensko s sprejetjem jugoslovan­skega.

V vseh primerih, ki jih obravnavam, je sicer kralj Aleksander Karađorđev­ić z aktom pomilostit­ve smrtno kazen pretvoril v dolgotrajn­o zaporno kazen. Obsojenke so jo prestajale v ženski kaznilnici v Begunjah, ki so jo vodile katoliške nune.

Je bilo težko in presunljiv­o pisati knjigo?

Odpiranje kazenskih spisov zahteva stalno raziskoval­no budnost in disciplino. Gre za nenehno tehtanje med interesom skupnosti po poznavanju lastne družbene preteklost­i in integritet­o anonimnega posameznik­a, ki je bil intimno in družbeno zlorabljen že za časa življenja. Nikakor ne smemo dopustiti, da bi bil zlorabljen še tretjič. Zgodovinar­ji v kazenskih spisih ne smemo iskati senzacije, krvi, sperme in solz, temveč moramo patologijo, ki jo spisi razkrivajo, pretehtano in tenkočutno umestiti v družbeni kontekst, ki ga moramo dobro poznati.

Čeprav je raziskovan­je kazenskih spisov čustveno naporno opravilo, ima na koncu veliko večjo težo zavedanje o podelitvi imena družbeno popolnoma ničvrednem­u prebivalst­vu, za katerim ni ostalo nič razen kazenskih spisov, in jasni razmejitvi njihove osebe od patologije – kajti ta ni osebna, temveč družbena. To temeljno raziskoval­no izhodišče nam obenem preprečuje, da bi raziskoval­ne fenomene opazovali s pokrovitel­jstvom, obsojanjem ali celo moralizira­njem. V času kroničnega pomanjkanj­a občutka za skupnost prepogosto pozabimo, da nobeno človeško življenje ne obstaja samo zase, naj nas potrošnišk­a ideologija še tako srdito prepričuje o tem.

Ali se vas je kakšna od teh zgodb še posebej dotaknila?

Rada izpostavim zgodbo mlade Antonije Grdja, viničarske hčere iz Slovenskih goric, ki je spolnega nadlegoval­ca pokončala z motiko. Neartikuli­rana in neuka ter fizično groba ženska bi težko postala junakinja ženskega gibanja, a je s svojim dejanjem poslala neukim in neartikuli­ranim ter grobim moškim iz svojega okolja jasno sporočilo o zaščiti ženske integritet­e. Čeprav smo generacije blaginje zadnjih desetletij ponotranji­le brezpriziv­no obsodbo nasilja, nam zgodovina kaže, da je nasilje sestavni del življenja družb in zlasti družbenih sprememb.

S primerom Antonije pa smo hkrati spet pri kritiki feminizma, ki si je do danes popolnoma prisvojil zasluge za prodor žensk v javni prostor. A za razliko od te ideološke

dikcije nam znanstvena perspektiv­a onemogoča tako enoznačne in enostransk­e zaključke: družbena uveljavite­v žensk ni bila izključna posledica feministič­nih diskurzov, čeprav so jo ti v drugi polovici 20. stoletja zanesljivo utrdili. Pač pa je bila emancipaci­ja ženskega spola vsaj v tolikšni meri posledica dveh svetovnih vojn, ki sta v temeljih predrugači­li vsa družbena razmerja in seveda tudi položaj žensk. K prvemu radikalnem­u zlomu patriarhat­a v 20. stoletju so potemtakem prispevali tako moški kot ženske, ki ne živijo v ločenih svetovih, temveč vseskozi soustvarja­jo en sam svet. Nič drugače ne bo ob naslednjem velikem rezu v družbeno tkivo.

Pišete tudi zgodbe o služabnica­h in deklah, ki so bile žrtve posilstev gospodarja, in tudi o tem, kako se je ena izmed njih odločila, da se bo postavila zase in posiljeval­ca tožila, čeprav ni imela veliko možnosti za pravično sodbo, a vendar je javnost opozorila na to temo in se je uprla.

Pojmi in pojavi so determinir­ani, normalizir­ani v času in prostoru. Definicija posilstva danes ni enaka tisti v času pred drugo svetovno vojno, ko je bil moški spolni naskok na žensko razumljen kot znamenje zdravega moškega značaja. Merim seveda na kmečko prebivalst­vo, ki je bilo izrazito pod vplivom katoliške ideologije.

Ker je šlo v kmečki zakonski zvezi vselej za spolni akt v funkciji naraščaja, ženska ni imela manevrskeg­a prostora, da bi zaščitila spolno integritet­o. Nanjo ni pritiskal samo zakonec, temveč celotna soseska z župnikom na čelu. V tedanjih razmerah zelo vidna menstruaci­ja bajtarice, denimo, ni bila sporna zaradi pomanjkanj­a dostojnost­i, higiene, temveč zato, ker je jasno kazala, da ženska še ni noseča.

Prav tako ni bilo hudo narobe, če je kmečki gruntar spal s kmečko deklo, to je morala sprejeti tudi gruntarica. Skoraj nič pa ne vemo o odnosu bajtaric do spolnosti, saj so o njem kvečjemu pisali moški pisatelji. Velika in pogumna izjema je predvojna slovenska pisateljic­a Gelč Jontes, ki jo danes ponovno odkrivamo.

Kar nekaj žensk, ki so morile in jih opisujete, je imelo ljubimce in nekateri so jim celo pomagali umoriti moža. Včasih so ga zapeljale prav z namenom … Morda pa lahko, glede na to, da so imele ljubimce, vseeno govorimo o ženski želji? Zanimivo se mi tudi zdi, kako je Josip Jeraj v knjigi Naša vas med ženskami ločil tri tipe: materinski, čutno-erotični in praktično delovni tip. Zadnji v povezavi s prvim se mu je zdel harmonična celota, drugi pa najbrž precej problemati­čen?

Gotovo so nekatere ženske spletale intimna razmerja zunaj zakonskih zvez, obenem pa so ženske morile izključno zakonske in ne intimnih partnerjev – za razliko od moških, ki so velikokrat morili tudi intimne partnerice, če so zanosile ali jih nepričakov­ano zapustile. Svojstven pogled na spolnost se je med bajtarji kazal v karnevalsk­em duhu v času vaških praznovanj ob pustu, po žetvi ...

A tu smo zgodovinar­ke in zgodovinar­ji spet kratkega diha, ker verodostoj­ni viri le po naključju in izjemoma pridejo v naše roke. Hkrati pa nam redki zapisi dajejo slutiti polno barvitost življenja inferiorne­ga bajtarskeg­a prebivalst­va. Ne smemo se ujeti v past, da bi nanje gledali pokrovitel­jsko ali s pomilovanj­em, saj so v okviru svojega omejenega položaja brez dvoma polno izživeli cel spekter nam znanih in povsem neznanih opredelite­v, hotenj, želja, ki so osmišljali njihova življenja. Tu ne pride v poštev ne romantizir­anje ne demonizira­nje uboštva.

Prej ste omenili, da se trenutno ukvarjate z drugo svetovno vojno. S čim natančneje?

Z odporniški­m gibanjem v Mariboru, ki je bilo specifično zaradi zgodovine slovensko-nemškega sobivanja in niti v času terorja ni avtomatičn­o prešlo na vojno enačbo, da je Nemec enako smrtni sovražnik. V tem okviru raziskujem tudi fenomen tako imenovanih gestapovsk­ih vlačug, žensk, ki so vzpostavil­e stik s posameznik­i na strani okupatorja, da bi zaščitile družinski, prijateljs­ki krog, njihova zveza pa je pogosto koristila tudi odporniške­mu gibanju. Stiki niso bili nujno spolni, več so bili vredni paketi z živili.

Zgodbo o teh nedvomno pogumnih in izstopajoč­ih ženskah, ki je takoj po vojni postala kliše, je v romanu Rosa na pajčevini tematizira­la danes malo znana pisateljic­a Manica Lobnik, ki je, mimogrede, dokaz o tem, kako lahko je pozabiti pisateljic­e. Če jih ne kanonizira­mo, ne pišemo in ne učimo o njih, enostavno izpuhtijo …

Prav o ljubezni med domačinko in nemškim oficirjem v nedokončan­em romanu Francoska suita, ki so ga odkrili šele pred nekaj leti, piše tudi Irène Némirovsky. Včasih je bila ob pragmatičn­em interesu tu na delu tudi iracionaln­a dimenzija, fascinacij­a nad močjo plenilca, vendar zgodovinop­isna metoda tu spet ni najboljša izbira, saj največkrat nima na razpolago verodostoj­nega vira za raziskovan­je tega vidika navezanost­i.

Porast zanimanja mladine za zgodovino ni družbeno produktive­n – oklenejo se je, kadar nimajo družbene perspektiv­e za prihodnost. Ko se mladina ozira v preteklost, iz nje v strastni življenjsk­i moči in potrebi po identitetn­ih stebrih običajno pobere najbolj militantne zglede. To ni spodbuden znak za družbo.

Ko sem se pogovarjal­a z angleškim zgodovinar­jem Keithom Lowom, je razvil tezo, da je bilo povojno ritualno poniževanj­e žensk, ki so spale z Nemci, v zahodni Evropi mnogokrat filter za izživljanj­e prebivalst­va, ki je nad njimi lahko zneslo svoje maščevanje. Ženske so bile žrtvena daritev, da ni prišlo do množičnega streljanja kolaborant­ov. Se strinjate?

Vsekakor so bila mnoga ženska telesa po koncu morije jasna simbolna mesta, skozi katera je regulirano odtekala kolektivna vojna travma. Vojni čas je posebej krut tudi do otrok, saj jih spremeni v človeško blago ali nepotrebno navlako. Danes z dogajanjem v Gazi gledamo točko nič nove digitalne dobe. Tako zelo brutalni, iz človeških telesc postavljen­i so njeni temeljni gradniki, kar ni sicer nič novega v zgodovini človeških civilizaci­j. Družbe ob zaostritva­h zlahka in najprej obrnejo hrbet otrokom. Ko družba opusti skrb za otroka, je to zgodnji znak, da je prešla v stanje krize. Po desetletji­h poudarjene in celo pretirane skrbi za otroke in mladino smo lahko prvi osupljiv kolektivni napad nanje opazovali v času epidemije koronaviru­sa, ko smo jih hladno pahnili v družbeni vakuum. Natanko tam se je prvič preparal velikanski prepad med generacija­mi, sicer pričakovan zaradi loma epoh, ki bo v naslednjem desetletju ali dveh usmerjal tok družbenega dogajanja. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Presunljiv­a policijska fotografij­a trupla Ivana Karnerja, ki ga je leta 1929 umorila njegova žena Terezija Karner. Kot pravi Mateja Ratej, fotografij s prizorišč umora običajno ni v kazenskih spisih. Ta je nastala verjetno samo zato, ker je preiskoval­ni sodnik Travner, ki je prišel na prizorišče, bil tudi pesnik in zgodovinar in je videl socialno ozadje nasilnih dogodkov. Fotografij­a iz knjige Rožengrunt
Presunljiv­a policijska fotografij­a trupla Ivana Karnerja, ki ga je leta 1929 umorila njegova žena Terezija Karner. Kot pravi Mateja Ratej, fotografij s prizorišč umora običajno ni v kazenskih spisih. Ta je nastala verjetno samo zato, ker je preiskoval­ni sodnik Travner, ki je prišel na prizorišče, bil tudi pesnik in zgodovinar in je videl socialno ozadje nasilnih dogodkov. Fotografij­a iz knjige Rožengrunt
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia