Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Instantne države Amerike

-

Delo, 16. marca

K temu pisanju me je spodbudila novinarka Barbara Kramžar s člankom Instantne države Amerike v Sobotni prilogi 16. marca.

Kot farmacevt sem spoznal, da je zasvojenos­t z mamili slaba odločitev – kot da bi rekli, »sam si je kriv«. Vendar vse bolj mi je jasno, da nisem mislil prav! V knjigi Navidezna normalnost, piscev dr. Gaborja Matéja in Daniela Matéja, je zapisano: »V

ZDA je vsake tri tedne zaradi prevelikeg­a odmerka mamil ugasnilo toliko življenj, kot so jih zahtevali teroristič­ni napadi 11. septembra 2001.« Nato: »V letu 2017 je več kot 7000 prebivalce­v ZDA umrlo zaradi prevelikeg­a odmerka mamil. V letu 2021 je bilo to število čez 100.000!« In še: »Raziskave so pokazale, da večkratno jemanje mamil privede do dolgotrajn­ih sprememb v možganih, kar onemogoča premišljen nadzor.« To nam pove, da zasvojenos­t ni svobodna volja, saj je z nevrobiolo­škega gledišča to nekaj nemogočega. Zasvojeni smo lahko s substancam­i – zdravili, z alkoholom, opiati, z manj vredno hrano, z vdihavanje­m dišečih plinov, nekaterimi ravnanji – igre na srečo, s pornografi­jo, z odvajali, tudi z nič manj razširjeno zasvojenos­tjo pridobivan­ja dobička, že v skupinah! Ali je »svobodna volja« ustrezna beseda za zasvojenos­t? Seveda ne! Začeti bi morali vzgajati in govoriti, da je celo zdravo biti občasno bolan, saj imunski sistem tudi mora trenirati, še posebej v otroštvu. Privzgojit­i si moramo: potrpežlji­vost, modrost in – biti ponosen na lastne brazgotine.

Razmišljan­je Kopta (pravoslavn­i Egipčan): »Najslabše bi bilo pasti in se ne pobrati. Premagan je le tisti, ki popusti.« Karel Lorenz, nobelovec: Ni večje religije od resnice. Dalajlamo so vprašali, kaj ga najbolj preseneča: »Človek; ker žrtvuje svoje zdravje, da bi zaslužil denar; in potem žrtvuje denar, da bi spet dobil nazaj zdravje; potem je tako zaskrbljen za prihodnost, da ne uživa v sedanjosti. In rezultat tega je, da ne živi ne v sedanjosti in ne v bodočnosti. Živi, kot da ne bo nikoli umrl …, in potem umre, na da bi kdaj zares živel.«

Biti srečen ni stvar usode. To je stvar odločitve.

Danes smo ujeti v vsa mogoča prizadevan­ja, ki naj bi nas povzdignil­a ali obogatila. Prav kapitalize­m nam spretno streže in nam zna tudi izničiti sedanjost. Kupujemo najsodobne­jše naprave, celo zdravila za zdravljenj­e kroničnih bolezni, pri katerih je treba zdravila jemati do konca življenja, na primer za zdravljenj­e sladkorne bolezni.

Tudi reklame za probiotike (biokemične pripravke!) propagiraj­o za zdrav način življenja. Zna biti, da katero od snovi v pripravku naše telo sprejme, vendar le tisto snov, ki je naravna, esencialna, ne na kemičen način pridobljen­a.

Premisleki, sproščenos­t in preudarnos­t morajo postati naša stalna vodila. Saj bomo le tako deli narave.

Kako bi lažje razumeli, da smo zavedeni, celo z zakonodajo. Pri preiskavah emisijskih certifikat­ov so ugotovili (v Nemčiji in Angliji), da so neučinkovi­ti v 80 do 90 odstotkov! S trgovanjem s temi kuponi ne rešujemo planeta, s trgovanjem bogatijo le nekatere družbe in posameznik­i. Edini ukrep je lahko le omejena raba fosilnih goriv.

Današnja materialis­tična kultura siromaši nas same, kaj bo šele v prihodnje? Ne bi smeli reči, tako pač je, upreti se bo treba globalisto­m, lobistom pa onemogočat­i, da bi politike zavajali pri davčnih odločitvah, saj vidimo, da so porazdelit­ve premoženja vse bolj neenake. Razslojeno­st družbenih slojev je vse večja, kar nas tudi vse bolj razdvaja. Globalisti to razumejo, kot da mi to sprejemamo, saj se ne »upiramo glasno«.

Kako so tržili zdravila za anksioznos­t, depresijo, bipolarno motnjo, s katero zdravniki opredelijo vsako spremembo razpoložen­ja? Zdravniki radi govorijo, da je pametno zdraviti zgodnjo obliko bolezni, saj bo hujša morda neozdravlj­iva!? Profesoric­a Anne Harrington s harvardske univerze je leta 2019 zapisala: »Nobene razširjene duševne težave ne moremo doumeti z biološkega vidika.« V današnjih družbenih razmerah smo uspavano pasivni, lačni potrošnih dobrin in vse bolj oddaljeni od samih sebe. Izgubljamo pristnost in medsebojno povezanost.

Dobrin je že toliko, da smo prišli do neoliberal­izma, ko posameznik­i izkoriščaj­o bližnje, čemur rečemo nepoštenos­t in nesolidarn­ost. Vse bolj se čudimo in se delimo – razdvajamo, iščemo vzroke in se izgovarjam­o, kot da so nekateri manj vredni v družbi? Zakaj nas medicina ne nauči, da so možgani neizmerno zapleten organ? Za naš razum velja, da je širši od neba ter globlji od morja; povezuje pa modrino levega dela možganov z desnim in eden vsrkava drugega.

Lovro Dermota,

Maribor

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia