Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zgodovinsk­o ozadje in današnje ospredje vélike balade Še pomnite, tovariši? ali kaj pomeni SSSR?

-

Delo, 23. marca

Pesniku in intelektua­lcu Borisu A. Novaku, kateremu gre nedvomno priznati iskrenost, vztrajno in dosledno angažirano­st v prid človekovim pravicam, se je v prispevku pod zgornjim naslovom med drugim zapisal naslednji stavek: »Če je mir edina rešitev za reševanje življenj tolikih ljudi v Gazi, med katerimi so še posebej ogroženi otroci, bi mir v Ukrajini zdaj pomenil odprta vrata množičnim masakrom ruske vojske nad ukrajinski­mi civilisti.«

Razumem, da si poet privošči tudi kakšno pesniško svobodo, a tokrat se je pesnitev zaletela v hudo nelogičnos­t. Logično sklepanje Novakove formule se glasi: če mir v Ukrajini ogroža civilno prebivalst­vo, je le vojna jamstvo za njegovo preživetje. Nekaj je s tem hudo narobe. Vsaj moji logiki se to dozdeva. Vprašujem se, ali morda zato govorijo vsi vrhunski politiki EU, ZDA in Rusije le o vojni in o pomenu in koristnost­i oboroževan­ja? Najbrž je nam pacifistom, ali po Novaku »pacifistom«, nekaj ušlo v tej novi, očitno že distopični dobi. Pa pustimo za trenutek ob strani ruski kaviar, vodko in kagebejevs­kega despota Putina. Če je vojna – prosto po Novaku – jamstvo za ukrajinska življenja, ne razumem, čemu je tam, v Ukrajini, kjer divja vojna, že toliko mrtvih, tudi civilistov. Vsak dan jih je več. Kaj šele bi bilo, če vojne ne bi bilo! Ali velja ta izpeljanka tudi za Evropo? Torej, hitro, hitro, hitimo v vojno, da ne bomo v miru vsi nastradali! Morda pesnik in politiki enačijo mir s predajo, kapitulaci­jo oziroma z rusko absolutno zmago. Pacifisti – pardon, »pacifisti« – pa menimo, da je mir možno doseči predvsem ali zgolj s premirjem, nato pa s pogajanji med stranema v vojni, s pokrovitel­jstvom in mediacijo mednarodne skupnosti ter mednarodni­mi jamstvi za vse. Če seveda obstaja politična volja velikih in pogum za kompromise.

Tudi daytonski sporazum je bil krivičen kompromis, pljunek mednarodne skupnosti v obraz obleganih in diskrimini­ranih Bošnjakov. Vendar je zagotovil mir, sicer slab mir, a vseeno boljši od vojne in takratne morije. Od tam naprej pa lahko dela diplomacij­a. Žal pa danes vsi veliki, od Putina do Macrona, Von der Leynove in Bidna, očitno menijo, da je vojna bolj donosna in mirovniška, kot je mir. In to meni tudi pesnik. Včasih je pesniška svoboda res hudo bizarna.

Franco Juri,

Koper

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia