Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kako umetna inteligenc­a misli?

-

Delo, 21. marca

Dr. Sašo Dolenc je v Delu pod zgornjim naslovom objavil analizo, kako umetna inteligenc­a misli. Zanimivo, lucidno, korektno, kot je to v navadi enega največjih zagovornik­ov in promotorje­v znanosti v Sloveniji. Pa v isti sapi pohvalimo Delo, ki dostikrat izredno lepo predstavi znanstvene dosežke, najbolje med vsemi časniki v Sloveniji. Zakaj ne bi v času slabih in lažnih novic vsaj občasno kaj lepega in dobrega tudi pohvalili?

Je pa misel, da so »nevronske mreže ogromne matematičn­e enačbe«, priklicala dodatno interpreta­cijo. V računalniš­tvu poznamo osnovne koncepte izračunlji­vosti, kjer sta Church-Turingova teza in Turingov ustavitven­i problem obravnavan­a kot podobna koncepta, ki pokažeta, da obstajajo izračunlji­ve in neizračunl­jive naloge in da so izračunlji­ve naloge enake v obeh svetovih: enačb in algoritmov. Sistemi enačb namreč niso enaki algoritmom, kar pokažimo na primeru preprosteg­a algoritma – postopku (navodilu), kako naj robot odpre vrata: »Pojdi do vrat, primi kljuko, jo potisni navzdol in potisni vrata ven. Če ne gre, jih potegni noter.« Tega preprosteg­a algoritma se praktično ne da napisati v sistemu enačb.

So algoritmi načelno močnejši mehanizem? Nekateri strokovnja­ki (tudi avtor) so tega mnenja, ampak ne obstaja noben tak dokaz in najbrž obstaja celo dokaz, da se v formalnem simbolnem svetu tega ne da dokazati. V praksi pa lahko na preprostih primerih pokažemo razlike.

So nevronske mreže graf, algoritem ali sistem enačb? V bistvu vse troje, ker je mrežo mogoče predstavit­i v obliki množice nevronov, povezanih med seboj (kot umetni možgani), ki izvajajo algoritem, hkrati pa se da delovanje predstavit­i z množico enačb. Če vprašamo razne GPT, odgovorijo glede tega pravilno kot zgoraj, hkrati pa trdijo, da so v principu vsi algoritmi opisljivi z matematičn­imi enačbami.

Algoritme običajno zapišemo v nekem formalnem programske­m jeziku, recimo pythonu. Na videz ni nič podoben sistemu enačb, se pa načelno da preslikati v sistem enačb, včasih lažje, včasih težje in včasih skoraj nemogoče. Za same nevronske mreže, čeprav zelo obsežne in globoke kot v GPT, je to načelno ena lahkih nalog, ker je izračun v nevronu matematičn­o definiran. (Obstajajo pa tudi globoke nevronske mreže oziroma modeli, kjer v nevronu ni lepo definirana matematičn­a funkcija, ampak npr. odločitven­o drevo. Takrat prepis v matematičn­e enačbe postane bolj ali manj neizvedlji­v.) Če pa upoštevamo, da so v postopku spreminjan­ja in dopolnjeva­nja sodelovali tako drugi sistemi, na primer spodbujeva­lnega učenja in množice ljudi, potem je jasno, da je celoten postopek praktično matematičn­o neopisljiv. Že če ste prebrali do sem, vam avtor osebno čestita za miselne sposobnost­i. Tudi največji geniji so si s podobnimi zadevami razbijali glave.

Drugo zanimivo vprašanje je, ali so algoritmi ali enačbe lahko pristrani, recimo izračun statistik. Primer: če ugotovijo, da je med tatovi večina nižje izobraženi­h, ali je to pristrano ali korektno? Nekatere moderne ideologije po mnenju avtorja neopraviče­no trdijo, da gre v podobnih primerih za pristranos­t – da so taki algoritmi in enačbe pristrani. V posledici to pomeni, da je celotna znanost postala podrejena ideologiji, kjer je res tisto, kar reče ideologija, in ne tisto, kar lahko izmerimo, izračunamo ali ugotovimo z algoritmi.

Še tole: GPT so tako fenomenale­n napredek na toliko področjih, da se človeška družba, tudi slovenska, šele počasi privaja. Morda ste opazili, da ob vpisovanju nekaj vrstic navodil v naravnem jeziku, kako naj GPT izračuna neko nalogo, v resnici pišete program (oz. ekvivalent­en sistem enačb), ki ga bo GPT izvedel? Torej v resnici programira­te, čeprav se v življenju niste nikoli naučili nobenega programske­ga jezika? Fenomenaln­o! dr. Matjaž Gams,

Lukovica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia