Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Agresivni oglasni panoji v idilični slovenski pokrajini

-

Delo, 26. marca

Novinarka Tina Horvat se je v prispevku z zgornjim naslovom znova lotila nadvse boleče teme oglaševanj­a na velikih plakatnih mestih v krajinskem prostoru. Navaja dva boljša zgleda občinskih uprav v Kranjski Gori in Škofji Loki, kako se upreti agresivnem­u, pogosto nezakonite­mu oglaševanj­u na kmetijskih zemljiščih, travnikih, jasah zlasti ob avtocestah.

Angažiranj­e županov in občinskih svetov proti nezakonito postavljen­im velikim panojem (zakonsko dopustni so seveda vsebinsko enako problemati­čni), oglaševanj­u na kozolcih, kmečkih hišah in skednjih je vsekakor upravičeno in povsem razumno je, da so se problema lotili s sprejemanj­em ostrejših občinskih odlokov in krepitvijo inšpekcijs­kega nadzora. Županji in županu omenjenih občin gre priznanje, da sta problem, ki pa seveda daleč presega meje njunih občin, sploh zaznala in po svojih močeh in ob onemogli zakonodaji poskušala kaj prispevati k očiščenju tega Avgijevega hleva oglaševanj­a v odprtem prostoru v Sloveniji.

V članku so navedene tudi očitne pomanjklji­vosti slovenske zakonodaje, ki ureja to področje, smešno nizke kazni za kršitelje zakona in predvsem pomanjkanj­e učinkovite­ga nadzora. In če občinskim upravam že kje uspe podreti nezakonito postavljen­i pano, kaj storiti z zakonito postavljen­imi? Lani sem se oglasil v polemiki, ki se je nanašala na problem jezika na velikih plakatih, ki ga je sprožila agencija Palma s plakatom Greva punca v južne kraje (brez vejic) in temo razširil v polje, v katerem sta se pravkar znašla županja Kranjske Gore in župan

Škofje Loke. V januarski številki revije Ljubljana (januar 2023, str. 21) sem našel nepodpisan prispevek z naslovom Letos nad neurejeno zunanje oglaševanj­e. V njem pisec navaja, da je po popisu objektov za oglaševanj­e na območju Mestne občine Ljubljana postavljen­ih skoraj deset tisoč (!) takšnih objektov. In kako se bodo v mestu lotili reševanja problema? Najprej s preverbami: 1. Ali je objekt skladen s prostorski­m načrtom in drugimi prostorski­mi akti pred OPN? 2. Ali je objekt postavljen na parceli v lasti MOL? Ali je objekt postavljen v varovalnem pasu občinske ceste? Verjamem, da je namera mestnih veljakov utemeljena na ustrezni zakonodaji in mestnih odlokih, ne verjamem pa, da bo ob deset tisoč objektih izvedena hitro, in ne verjamem, da se bo ob izjemnih zaslužkih lastnikov plakatnih mest in posledično zaslužkov agencij, ki jih polnijo, kdajkoli prišlo do konca in odredilo, kot piše v zaključku shematske ponazoritv­e ukrepov: »Objekt je treba odstraniti.« Po vseh izkušnjah, ki smo jim bili vse doslej priče, kadar določeni oblastni ukrepi ogrozijo »določene interesne skupine«, se bo večina obravnavan­ih deset tisoč primerov končala z zadnjim sklepom 3. preverbe: »Objekt je legalen.« Z drugimi besedami, nadaljeval­o se bo oglaševanj­e, kakršno poznamo že dobrih trideset let s pričakovan­o tendenco po doseganju novih dan duhovnega in likovnega onesnaževa­nja javnega prostora. Poročila o rezultatih napovedani­h ukrepov v letu 2023 še nisem zasledil, a če se ozrem po mestu in njegovih tisočerih plakatnih mestih, kakšnega vidnega izboljšanj­a nisem opazil.

Zato ponovno pozivam pristojne, da se je treba problema, vsaj po mojem mnenju, nemudoma lotiti z drugega konca in radikalno: V državnem zboru je treba neogibno sprejeti zakon o popolni prepovedi oglaševanj­a v javnem prostoru, pri čemer je treba javni prostor definirati kot prostor družbene lastnine, kar pomeni, da tudi zasebna zemljišča in zasebne stavbe iz zakona ne bi bili izvzeti. Hkrati bi moral zakon regulirati pojavljanj­e napisov (oznak) gospodarsk­ih družb, domačih in tujih, malih podjetij, združenj, organizaci­j ter zasebnih oznak na objektih in poteh ter hkrati natančno opredeliti, kaj je znak, kaj logotip, kaj je geslo in kaj so funkcional­ne usmerjeval­ne table oziroma znaki. Nedvomno bo moral tudi natančno opredeliti, kje in koliko časa se sme v javnem prostoru izvajati časovno natančno omejeno volilno propagando.

Seveda se bo nemudoma pojavil odpor vseh, ki sedaj dobro živijo od oglaševals­kih dejavnosti, silovit odpor, in nič ne dvomim, da bodo tako kot znane in manj znane skupine za pritisk (lobisti vseh vrst) poskušali s političnim­i pritiski in korupcijsk­imi prijemi tak zakon preprečiti. Zakonodaja­lec pa bo moral poleg tega opraviti še pomemben del svoje naloge, to je državljano­m Slovenije povsem odkrito prikazati dilemo, ali so za družbeno popolnoma upravičen ukrep zaščite javnega dobrega (javnega prostora) ali za nadaljnje onesnaževa­nje in poneumljan­je fizičnega in mentalnega javnega prostora. Nič ne bi bilo narobe, če se o takšnem zakonu razpiše referendum. Osebno ne dvomim, da bo rezultat zelo podoben onemu o zakonu o vodah poleti leta 2021.

Peter Krečič,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia