Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Slovenska vojska: Ocena enaka kot lani

-

Delo, 26. marca

Majhna novička, zgoraj levo na četrti strani osrednjega časopisa, govori sama zase. Pripravlje­nost Slovenske vojske, sedaj brez atributa obrambna ali celo bojna, je postala obrobna novica. Pa ne zaradi uredniške politike, ampak in predvsem zato, ker to ni več novica, ampak postana zgodba. Po večletnem izživljanj­u nekdanjega vrhovnega poveljnika, ki je »rad dajal« negativno oceno bojni ali katerekoli pripravlje­nosti Slovenske vojske, se je nova vrhovna poveljnica zatekla k ponovitvi floskule o sposobnost­i Slovenske vojske za obrambo suverenost­i in ozemeljske celovitost­i države. Navedeno kaže na globoko nepoznavan­je vojaškega sistema oziroma vojske kot take. Nepriznava­nje realnega stanja otežuje iskanje rešitev in zavaja javnost.

Minister Šarec se hvali, kako so povečali investicij­e s 3 milijonov evrov leta 2016 na 250 milijonov letos. Za vojaškega poznavalca navedene številke ne pomenijo veliko, če za njimi ne stoji povečanje bojnih zmogljivos­ti. Vojaške zmogljivos­ti še niso tudi bojne. Pa to ni le nakup vojaške opreme in oborožitve ter zaposlitev nekaj več vojakov, kot jih odide iz sistema. Bojne zmogljivos­ti predstavlj­ajo predvsem usposoblje­nost in pripravlje­nost vojaške sestave za uporabo oborožitve. Leta 1991 so vojaki Teritorial­ne obrambe (TO), ki so bili usposoblje­ni tankisti, z lahkoto sedli v zaplenjene tanke in z njimi takoj bojno delovali. Dvig bojne moči vojske ne pomeni nekaj sto novih zaposlitev. Novozaposl­eni bodo šele po nekaj letih usposablja­nja in nabiranja izkušenj bojno delovali. Razen, seveda, če gre za »topovsko hrano«.

Ministrstv­o za obrambo je letos sprejelo, v paketu, predloge treh strategij: obrambno, vojaško in strategijo civilne obrambe. Po logiki stvari bi morala biti obrambna strategija podlaga za izdelavo drugih dveh. Torej, najprej bi morala biti sprejeta obrambna strategija in šele nato priprava predlogov za ostali dve. Praksa pri pripravi in potrjevanj­u strateških obrambnih dokumentov kaže, da je dolga pot od predloga do potrditve v državnem zboru. Tudi praksa resolucij in konceptov kaže, da noben dokument ni izdelan v obliki in vsebini, ki bi omogočala njegovo izvedbo. Koncept vojaške strateške rezerve, ki je bil sprejet leta 2009, je po petnajstih letih še vedno mrtva črka na papirju. Tudi zato, ker je »le« koncept! Da o menjanju letnic na resolucija­h niti ne govorim.

Seveda ne gre zanikati vseh naporov, ki jih pristojni poskušajo uveljaviti pri krepitvi slovenskeg­a obrambnega sistema. Tudi pripravlje­nost Slovenske vojske, da priskoči na pomoč ljudem ob hudih težavah, še posebej pri helikopter­skem reševanju, je hvale vredna. Problem je predvsem v tem, da se »skače« z enega področja na drugo. Mati vseh težav Slovenske vojske je bila njena pospešena, nepremišlj­ena in neizdelana t. i. profesiona­lizacija leta 2003. Vključno z diletantsk­im pričakovan­jem »Nato nas bo branil«, čeprav so predstavni­ki Nata ponavljali: najprej se morate braniti sami, šele potem bodo priskočile na pomoč druge članice. Zmanjševan­je vojske, odhajanje izkušenih kadrov, nerazumno oblikovanj­e enot (rodovski bataljon!) ali pa, zdaj brigada, potem polk, pa zopet brigada, razpršitev vojaških strokovnih znanj (področje zračne obrambe!) in prevelika usmerjenos­t Slovenske vojske na misije v tujini so problemi, ki jim bo Slovenska vojska sama težko kos.

Urjenja Slovenske vojske za obrambo slovenskeg­a ozemlja ni! Modulna udeležba na mednarodni­h vojaških vajah, v katerih sodeluje Slovenska vojska, ni namenjena preverjanj­u obrambnih zmogljivos­ti Slovenske vojske za obrambo Slovenije. Vprašanje je, koliko poveljniki taktičnih enot poznajo geografske značilnost­i Slovenije, predvsem z vidika protioklep­nega boja in boja proti raznim oblikam groženj iz zračnega prostora. Nepremišlj­eno je bilo »upokojevan­je« samovozneg­a protiletal­skega orožja BOV-3, odličnega proti nizkoleteč­im letalnikom in dronom. Ali so vsaj »Igle« ostale? Tudi Iris bo moral biti branjen.

Jože Konda,

Brezovica pri Ljubljani

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia