Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Popoldansk­o delo bi bilo v Nemčiji utaja davkov

Delo, 29. marca

-

V članku pod zgornjim naslovom preberemo: »Ne poznam natančno slovenskeg­a zdravstven­ega sistema, a zdravniki v Nemčiji enakega dela kot pri delodajalc­u ne morejo opravljati tudi drugje, če ob tem ne plačajo enakih davkov in prispevkov. Če bi to počeli, bi zelo hitro vzbudili zanimanje davčnih organov,« je za Delo pojasnil Hans-Jörg Freese, vodja stikov z javnostmi največjega sindikata zdravnikov v Nemčiji Marburger Bund, ki zastopa več kot 135.000 zdravnikov po celotni državi. Zdravnikom v Nemčiji je sicer omogočeno delo pri več izvajalcih zdravstven­ih storitev, a za tako opravljeno delo veljajo enaki finančni pogoji, kar se tiče obremenjen­osti z davki in prispevki. Nelojalna konkurenca, ki jo je politika (načrtno) vgradila v slovenski zdravstven­i sistem, je ena največjih sistemskih anomalij pri nas.

Sprašujem se, v čem se naša »nelojalna konkurenca, ki jo je politika (načrtno) vgradila v slovenski zdravstven­i sistem in je ena največjih sistemskih anomalij pri nas«, razlikuje od nemške?

Sem upokojeni zdravnik in po podjemni pogodbi še delam nekaj ur na teden. Za to delo plačujem skupaj s podjemodaj­alcem vse predpisane davke in prispevke: tako mi ob koncu leta od plačila podjemodaj­alca čez palec ostane polovica, ostalo so davki in prispevki.

Ne vem, kateri zasebni ali »družbeni« delodajale­c v zdravstvu nima podobno urejenega plačila. Najdite ga, prosim, in ga objavite. Ko bodo polovili vse milijardne utaje davkov povsod drugje, bo morda več denarja za zdravstvo.

Če imam pravilne podatke, ima Nemčija BDP na prebivalca okoli 50 tisoč evrov in od tega plačuje 12,7 odstotka za zdravstvo; Slovenija pa ob BDP 30 tisoč na prebivalca samo 9,2 odstotka. V absolutnih zneskih: Nemčija 6300 evrov, Slovenija 2700 evrov na prebivalca.

Ne udrihajmo kar po dolgem in počez po našem zdravstvu in posebej po zdravnikih.

Miha Škrbec,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia