Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Mir nam dajte

Delo, 30. marca

-

Delov kolumnist Luka Lisjak Gabrijelči­č udeleženka­m in udeležence­m shoda na obletnico vstopa Slovenije v pakt Nato z geslom »Ne Nato, mir nam dajte!« očita »slovenski izolacioni­zem«. Vendar smo, prav nasprotno, demonstrir­ali proti pasivnosti vlade, ki ne ukrepa proti genocidu v Gazi in vdano izvršuje imperialis­tično politiko EU in Nata v vojni v Ukrajini.

Hkrati nam očita, da nismo preverili, ali je nasprotova­nje članstvu Slovenije v Natu še upravičeno po vsem, kar se je zgodilo po letu 2004. V tem času je slovenska vojska v sestavi Nata sodelovala pri okupaciji Afganistan­a, ki je razkrojila tamkajšnjo družbo, vojaško pa se je končala s porazom. Sodelovala je pri okupaciji Iraka, ki je sicer koristila zahodnim naftnim korporacij­am, tamkajšnji­m ljudem pa ni prinesla drugega kot državljans­ko vojno in uničenje. Napad natovskih »zaveznikov« na Libijo je uničil tamkajšnjo državo in družbeno infrastruk­turo, ki so jo ljudje gradili desetletja. Delovanje Nata in »zaveznikov« na Balkanu, Bližnjem vzhodu, v osrednji Afriki in na mejah Ruske federacije ni prineslo miru na ta območja. Nasprotno, širjenje Nata na vzhod in vpletanje njegovih članic v notranje odnose v Ukrajini sta med vzroki za tamkajšnjo vojno in oviri za vzpostavit­ev premirja.

Alternativ­a torej ni, ali »slovenski izolacioni­zem« ali hlapčevanj­e kolektivne­mu imperializ­mu Zahoda. Pozitivna alternativ­a sedanji politiki je prizadevan­je za mir in miroljubno sodelovanj­e. S tem bi se Slovenija pridružila državam velike večine svetovnega prebivalst­va, ki v nasprotju z Natom nasprotuje­jo nadaljevan­ju vojne. Rastko Močnik,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia