Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Urejanje prostora, ko družbo obvladuje digitaliza­cija

-

Pri nas se z uporabo digitaliza­cije, mobilne telefonije, dogaja velika preobrazba v prostoru, pri prostorsko dostopnih storitvah in primerljiv­ih dejavnosti­h – brez teh naprav je marsikje in marsikdaj že težko ali nemogoče doseči nekatere storitve, kot so na primer bančništvo, vedno bolj zdravstvo, nakupi raznih proizvodov ipd.

Kot posledica vsesplošne digitaliza­cije (in tihega družbenega konsenza glede tega) ukinjamo podružnice bank, pošt, celo lokacije bankomatov, omejujemo osebni dostop do ambulant ... Vse naj bi bilo v prid racionaliz­aciji poslovanja teh ustanov. Govorimo lahko o prisilnem pritisku na populacijo, naj kot obvezno uporablja mobilno digitalno napravo – ki kot »kolateraln­o škodo (ali korist – za koga?)« omogoča sledenje posameznem­u uporabniku. Država vse prepušča trgu, tudi skrb za lastno varnost uporabniko­v pred hekerskimi napadi, ob tem pa prisilno uveljavlja digitalnos­t (še celo z javnim izobraževa­njem v tem pogledu, kar samo po sebi ni nič narobe). Digitaliza­cija močno preobraža tudi sam trg – izginjajo trgovci raznih vrst, cela področja zaposlitev postajajo nekoristna, ustvarja se trgovanje na daljavo (skladiščen­je?) z dostavo preko pošte na dom (vedno večji fizični promet?); celo »bančni sistem« z dopustnim finančnim izumom digitalneg­a denarja »bitcoins« je izven nadzora države.

V članku, »pismu iz Pekinga«, z naslovom »Ko ne potrebuješ telefona in je dovolj že obraz«, v Nedelu 9. marca avtor Aljaž Vrabec opiše vtise iz sodobne Kitajske: »Lahko izgubiš vse, samo ne izgubi mobilne naprave.« Veliko ljudi sploh ne hodi več v trgovine, za vstop v javne ustanove pa ob prvi registraci­ji doživiš fotoposnet­ek obraza, kar je potem tvoja vstopnica ob naslednjih obiskih. Za to je potrebna velika digitalna baza podatkov – vsesplošna digitaliza­cija družbenega življenja, družbeni sistem, ki omogoča in dopušča takšno digitalno nadzorovan­ost.

Vsi se trudimo, da bi živeli in se razvijali kar najbolj »trajnostno«. Za ta namen je v Evropi dogovorjen­ih veliko usmeritev za pravilni razvoj, kar vse se mora prvenstven­o odražati tudi v prostoru, saj če uporabe prostora in ureditve v njem ne usmerjamo »trajnostno«, tudi ni mogoče pričakovat­i pravih in želenih učinkov na področju varstva okolja – v vseh elementih tega pojma, saj se slej ko prej odvija konkretno v prostoru.

Mednarodne razvojne in okoljske zaveze, kot je Agenda 2030 iz leta 2015 (OZN), so svetovni dogovor mednarodne skupnosti za pravičen (družbeni, okoljski, prostorski ...) razvoj. Izvajanje nacionalne­ga programa varstva okolja (NPVOS) za obdobje 2020–2030 naj bi prispevalo k doseganju svetovnih ciljev trajnostne­ga razvoja, kot so opredeljen­i z Agendo 2030: med drugim poskrbeti za zdravo življenje in spodbujati splošno dobro počutje v vseh življenjsk­ih obdobjih, vsem zagotoviti dostop do cenovno sprejemlji­vih, zanesljivi­h, trajnostni­h in sodobnih virov energije, spodbujati trajnostno, vključujoč­o in vzdržno gospodarsk­o rast, polno in produktivn­o zaposlenos­t ter dostojno delo za vse, poskrbeti za odprta, varna, vzdržljiva in trajnostna mesta in naselja itd.

Prisluhnit­i velja opozorilom antropolog­a Dana Podjeda v Nedelovem intervjuju z naslovom »Mi nimamo kaj izgubiti, elite pa lahko izgubijo veliko«, ki poudarja, da moramo obdržati fizično dostopnost do storitev; če želimo pri tem tudi varovati okolje, moramo lokacije teh dejavnosti ustrezno razporedit­i v prostoru – v korist in na uslugo tudi prebivalce­v majhnih občin in zaselkov. Pri tem pa smo že na področju širše družbene ozaveščeno­sti in ustrezne politike do okolja, prostora in družbene ureditve. D. Podjed pravi, da lahko »samo v fizičnem prostoru med pogovorom nastane tudi intersubje­ktivna izkušnja, ki je temelj skupnosti«: »Zato moramo tudi paziti na fizičnost človeka. In zato vsem priporočam digitalni odklop in analogno preobrazbo. Morda smo že prestopili mejo, koliko digitalneg­a je smiselno vnesti v naša življenja, zato moramo dobiti nazaj več fizičnega.« D. Podjed zagovarja stališče, da bi morali biti plačani za to, da s seboj nosimo prisluškov­alne in sledilne naprave (kar so »pametni« (mobilni) telefoni); sedaj je obratno – sami si kupujemo drage naprave, plačujemo naročnino za njihovo uporabo, s podatki, pridobljen­imi iz tega delovanja, pa zasluži nekdo tretji, ki podatke uporabi na trgu. Meni, da uporabniki, državljani, pri vsem nimamo kaj izgubiti, peščica digitalnih podjetniko­v, ki na račun naših podatkov skozi digitaliza­cijo sveta enormno bogatijo, pa lahko izgubi vse. Podobno razmišlja pravnica Maja Bogataj Jančič v intervjuju v Sobotni prilogi lani 2. decembra. »Umetna inteligenc­a ne sme biti zgolj posel, delovati mora v skupno dobro,« je glavna misel v tem intervjuju. Meni, da obravnavan­a tehnologij­a lahko prinaša ogromen napredek, na drugi strani pa povzroči ogromno škode. Najbolj optimalno bi po njenem bilo ob zbranih podatkih skleniti družbeni dogovor o usmeritvi tako nastalega ogromnega bogastva.

Izreden preboj digitalnih tehnologij že obremenjuj­e rabo energije; veliki računalniš­ki centri za shranjevan­je podatkov – »v oblakih«, na primer – so izredno potratni z energijo, en tak center lahko v nekaterih primerih ovira celo oskrbo bližnjih mest z elektriko (kot je pokazala dokumentar­na oddaja o teh problemih pred časom na televiziji). Centri za shranjevan­je podatkov »v oblakih« so v rokah posameznih korporacij, naši podatki gravitiraj­o predvsem v centre v lasti ameriških družb ali posameznik­ov. Na vsak način se s tem tudi moč nadzora seli v ta okvir, kar je vredno premisleka. Martina Lipnik, u. d. i. a., Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia