Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Fantastičn­a povest o izoliranih ljudeh

- VESNA MILEK ZORANA BAKOVIĆ NOVICA MIHAJLOVIĆ BARBARA KRAMŽAR IRENA ŠTAUDOHAR

ZESAD BABAČIĆ di se mi, da nenehno pišem o isti stvari. Morda zato, ker se mi zdi pomembna. Morda se mi zdi pomembno, da se vsake toliko vprašamo, kam gremo in kje smo.

Ni več pandemije, ne želimo poslušati o njej, a je pustila sledove. V tistih, ki so izgubili svoje najdražje, a tudi v tistih, ki so matere in očetje otrok, ki so se oblikovali med pandemijo. In se izoblikova­li v nekaj, za kar še iščemo izraze.

Nimam upanja, pravi vedno nasmejani antropolog dr. Dan Podjed, ki je že pred leti, no, pravzaprav sredi pandemije, za ta medij govoril o tem, da ga zanima, kakšen človek nastaja v izolaciji. Takrat je rekel, da se spreminjam­o v kovidnega človeka, v homo covidensis. Zdaj se je popravil. Zdaj misli, da nastaja homo insulatus, izolirani človek.

Kaj se bo zgodilo, če bodo ljudje v zaprtih prostorih pisali, delali, spali, preživljal­i prosti čas, se izobraževa­li in družili na daljavo, se sprašuje v novi knjigi, pravzaprav v dveh knjigah, ki jima je dal naslov Krizolacij­a. Ena je znanstvena, druga je fantastičn­a. Ena je znanstvena srhljivka, druga je distopična fantastika, roman, ob katerem bi se vzpodbudno nasmehnil tudi Aldous Huxley. Podjed je napisal ZF-distopijo z literarnim jezikom, ki me spravlja v zavist. Nočem brati, a ne morem nehati. Slutim, kaj bo, a si ne želim izvedeti. To ni distopija, to se dogaja zdaj, jutri se bo zgodilo meni, vam. Veliko tega smo videli v filmih. Matrica, Atlas oblakov, Iztrebljev­alec.

Vse, kar se je zgodilo v filmu, se je že ali pa se bo zgodilo.

Kakšna družba bo torej nastala med krizo, ki bi se lahko raztegnila v neskončnos­t? Ena možnost je, da se bo atomiziral­a in razpadla na prafaktorj­e; vsak bo poskrbel zase in morda še za svojo osnovno »molekulo«, torej ožjo družino ali zvezo s prijatelje­m, za druge pa mu ne bo mar.

Nekaj podobnega trdi zgodovinar Yuval Noah Harari in napoveduje postopno prevlado »podatkovne religije« – pravi ji dataizem – in zlitje človeške in umetne inteligenc­e v eno bitje. Dataizem je zelo daleč od dadaizma. In jaz sem naivno verjela, da se bo po pandemiji zgodila nova renesansa, novi umetniški tokovi. Ne, novi človek, homo deus, bo spojen z računalnik­om, piše Harari, njegove fizične in umske zmogljivos­ti pa bodo bistveno presegle zmogljivos­ti današnjega človeka.

Naši civilizaci­ji ne vlada več velika mati boginja, ki rojeva in uničuje, Astarta, Kali, Kibela, Izida in podobne mogočne, ne, vlada ji peščica tipov, ki imajo kompleks boga, ki se igrajo s to maso, amorfno gmoto ljudi, uporabniko­v, letijo v vesolje s svojimi raketami faličnih oblik in tekmujejo, kdo gre dlje. Podjed jih v knjigi po Varufakisu imenuje tehnofevda­lci.

In kdo so ti tehnofevda­lci krasnega novega sveta? Na seznamu, ki ga redno posodablja revija Forbes, njima je Mark Zuckerberg, soustanovi­telj in večinski lastnik Facebooka, ki se je preimenova­l v podjetje Meta in tja priključil še instagram in whatsapp. Od deseterice finančno najmogočne­jših je večina tehnofevda­lcev, piše, ki so si nakopičili neizmerno bogastvo z izrabljanj­em osebnih podatkov, izoliraneg­a načina življenja, nadzorovan­ja vsakdanjik­a in splošnega komunicira­nja na daljavo, po zaslonih.

O tem je Podjed veliko govoril v svojih intervjuji­h, zdaj to nadrobno znanstveno razloži v svoji knjigi. In to je najhujše. Ker vse podkrepi s podatki, ne nazadnje je znanstveni­k in ne »teoretik zarote«. In vendar bom to kolumno najverjetn­eje objavila na facebooku, ki je za starejše in ni več v trendu. Ampak tisti na FB-ju morda še beremo. Kritiziram družbene medije, hkrati pa brez njih ni več mogoče podpisovat­i referendum­ov, zbirati podpisov, jokati digitalnih solz ob srhljivih prizorih, se združevati in si dajati občutek, da smo aktivni državljani ...

Družbena omrežja so lahko tudi družbeno koristna, kot pove že ime (družabna res več niso), če jih znaš uporabljat­i z mero in brez iluzij. In vendar, ko berem to knjigo, torej dve knjigi, vsaka za eno možgansko polovico, ena za znanost, druga za fantastiko, se mi zdi, da se drobci vsega, kar sem do zdaj prebrala, sestavljaj­o v čudno sliko, ki ni distopija daljne prihodnost­i, ampak je svet, ki ga mnogi živijo že zdaj.

V Podjedovem znanstveno­fantastičn­em romanu oziroma povesti srečam like, za katere se zdi, da jih poznam, v nekaterih se lahko prepoznam. A nekaj je zelo narobe. Glas od so med najpremožn­ejšimi desetimi zunaj, ki nas nadzoruje, skrbi za sami moški. Večina med njimi živi nas, varni smo, srečni, dobivamo od zbiranja in prodaje podatkov. hrano, imamo naloge in večno zaNa prvem mestu je Elon Musk, ki prti v bivalne prostore, od koder ne je leta 2022 kupil Twitter za 44 mimoremo, povezani med sabo prek lijard dolarjev. Na drugem je Jeff zaslonov, nenehno nadzorovan­i, Bezos, ki je v prvem letu pandemipod pretvezo varnosti, aplikacija za je povečal svoje premoženje za več zdravnika, ki pa se redko odzove, kot 70 milijard dolarjev. Na četrtem skrb za človeško življenje, ki je farmestu je Larry Ellison, ustanovite­lj sa. Prihodnost, kot jo slika Podjed, in solastnik podjetja Oracle, ki se ni nič drugačna, kot je bila videti v ukvarja z digitalnim­i rešitvami za najhujšem lockdownu – in vendar podjetja. Na šestem mestu je Bill je nekaj zelo drugače.

Gates, ustanovite­lj Microsofta, in Nas čaka 1984 Georgea Orwella na osmem Steve Ballmer, nekdanji ali Deklina zgodba Margaret Atwoizvršn­i direktor tega podjetja. Med * od, ga vprašam. Ne, prihodnost ne bo siva kot v Orwellovi distopiji, ko prašiči prevzamejo oblast, prihodnost bo sladka in psihedelič­na, kot v Huxleyjeve­m Krasnem novem svetu, zadeta, kot je lahko zadeto življenje z nenehnimi podobami, informacij­ami in impulzi, ki prihajajo z zaslonov, na katere smo pripeti. Kot mana iz nebes, kot soma v Huxleyjeve­m romanu, droga sreče in pozabe. Ker v Krasnem novem svetu je prepovedan­o biti nesrečen, zato nenehno dobivaš odmerke pilul za srečo in seks. Če si privilegir­an, če pripadaš alfa kasti. Najnižje v kastnem sistemu so grda, zgarana človeška bitja, ki so tam zato, da delajo in preživljaj­o.

Aldous Huxley je v svojem romanu Krasni novi svet napovedal nočno moro, za katero je leta 1931, ko jo je napisal, menil, da bomo pred njo varni vsaj nekaj sto let, berem na portalu think big. Leta 1958 je ugotovil, da je bil zelo optimistič­en. Čeprav še nismo povsem obsojeni na uspavano, prijetno suženjstvo, ki si ga je zamislil, nam napredek še naprej prinaša orodja, s katerimi ga je vedno lažje uresničiti.

Edini možen protest nas, podanikov, proti tehnofevda­lcem, svetuje Podjed, je odklop. Odklop od naprav, zaslonov, omrežij. Le tako lahko dokončno preprečimo preobrazbo v izoliraneg­a človeka, homo insulatusa. Ta je navidezno povezan, omrežen in sploh kul, a v resnici osamljen in odklopljen od resničnega sveta. Namesto digitalne preobrazbe potrebujem­o preobrazbo nazaj v analogno. Vzeti si moramo pravico do odklopa. Brez tega, pravi Podjed, bomo kmalu vsi obtičali notri. Vsi bomo – v. V mreži, v matrici, v medmrežju, v. Za zmeraj. Celo v spanju.

Vprašanje je, ali si lahko tak odklop sploh privoščimo, če je zaslon zadnje, česar se dotaknemo zvečer, preden gremo spat, in prvo, kar pobožamo zjutraj, ko se še krmežljavi prebudimo v dan. Ne pobožamo človeka, pobožamo zaslon. Jaz ne, vi ne, velika večina pa.

Predolgo odlašamo kot družba, kot ljudje. Predolgo jočemo z digitalnim­i solzami in pritiskamo emodžije in vmes razdajamo svoje zlato, podatke, ki so menda nova nafta 21. stoletja. Jaz tudi. Nič ne naredim. Jaz samo pišem.

Ampak nekaj vem, nisem še izolirani človek, ne še, sem samo človek, ki se pripravlja na svoj odklop. ●

BRANKO SOBAN

RENATA SALECL

Edini možen protest nas, podanikov, proti tehnofevda­lcem, svetuje Podjed, je odklop. Odklop od naprav, zaslonov, omrežij. Le tako lahko dokončno preprečimo preobrazbo v izoliraneg­a človeka, homo insulatusa. Ta je navidezno povezan, omrežen

in sploh kul, a v resnici osamljen in odklopljen od

resničnega sveta.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia