Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Z bombo nad konzulat

- ALI ŽERDIN

Dogajajo se velike stvari. V urah, ko so iranski projektili leteli proti Izraelu, so nemške oblasti grškemu političnem­u ekonomistu Janisu Varufakisu prepovedal­e vstop v Nemčijo, kamor se je namenil, da bi sodeloval na srečanju palestinsk­ega kongresa. Niso mu zgolj onemogočil­i vstopa v državo. Prepovedal­i so mu tudi, da bi udeležence dogodka nagovoril prek videopovez­ave. Ukrepu se po nemško reče betätigung­sverbot, kar pomeni prepoved opravljanj­a dejavnosti. Medtem ko je izraelska protizračn­a obramba s pomočjo ZDA, Velike Britanije, Francije in Jordanije uspešno sestreljev­ala iranske projektile, so nemške oblasti ciljale na bolj neoprijeml­jivo substanco – ciljale so na misel. Kajti Varufakis je v prvi vrsti mislec. Drži, bil je tudi politik, finančni minister prezadolže­ne Grčije, ustanovil je politično gibanje Diem25 ... Ko pa se je oktobra 2021 mudil v ljubljansk­i Cukrarni, je bilo jasno, da ga je vredno poslušati kot akademika, univerzite­tnega profesorja, kritičnega ekonomista, avtorja zanimivih politekono­mskih knjig. Spotoma je frcnil, da je nekoč pohvalil korporacij­o Google, ker je omogočila povsem novo človekovo pravico, guglanje. A je ob tem pribil, da bi moralo biti orodje, ki omogoča uveljavlja­nje nove človekove pravice, javna dobrina. Orodje, ki omogoča človekove pravice, ne more biti v lasti delničarje­v. Sklenil je, da se čas (neo)liberalneg­a kapitalizm­a izteka, prihaja nov čas, tehnološki fevdalizem, doba, ko si tehnološki giganti delijo svoje fevde ... Ideja, o kateri je vredno tuhtati.

Medtem ko smo čakali, kako bo Izrael odgovoril na napad iranskih projektilo­v, ter brali besedilo, ki ga Varufakis ni mogel v živo prebrati udeležence­m palestinsk­ega kongresa, je bil v Sloveniji španski premier Pedro Sánchez. Z gostitelje­m Robertom Golobom sta vljudno ugotovila, da se ne strinjata. Španski premier meni, da bi morala čim večja skupina članic EU nemudoma priznati Palestino. Slovenski premier meni, da bi Palestino morali priznati, a ne pred trenutkom, ko bi se gibanje Hamas strinjalo z idejo o dveh državah. Španski premier meni, da je priznanje Palestine mirovni vzvod. V slovenski vladajoči koaliciji enotnosti ni. Na Gregorčiče­vi menijo, da v tem trenutku še ni kritične mase evropskih držav, da bi imelo priznanje Palestine zadostne politične učinke.

Naj zato, ker v slovenskem političnem razredu ali vladajoči koaliciji glede časovnice priznanja Palestine ni enotnosti, spustimo zastave na pol droga? Ocena tokratne sogovornic­e diplomatke Eve Tomič, da se časovno okno za slovensko priznanje Palestine zapira, je najbrž točna. Vendar politična in javna razprava o Palestini v Sloveniji ni nemogoča. Je možna. Lahko se sprašujemo, kako je obisk nemškega kanclerja v Sloveniji vplival na naša zunanjepol­itična stališča. Véliko darilo nemške klasične filozofije človeštvu, naj si ljudje drznejo uporabljat­i svoj um, naj si drznejo misliti s svojo glavo, naj si drznejo rezonirati, naj si drznejo prizadevat­i, da bi vedeli, je v teh krajih, v katerih gre sicer marsikaj narobe, še živo. Morda drznosti manjka pri političnih odločitvah, ki imajo mednarodne implikacij­e. A tolažimo se lahko s tem, da v Evropski uniji ugaša načelo o drzni uporabi uma.

Sapere aude, drzni si uporabljat­i um, je misel, ki jo je Immanuel Kant zapisal leta 1784. 240 let pozneje ne vemo, kam gre planet. Ne vemo, kaj bo s spiralo nasilja med Iranom in Izraelom. Žal razumemo, kam vodi nasilje nad Palestinci. In če Nemčija

Prvega marca 2022, slab teden po začetku ruskega napada na Ukrajino, je ruski projektil razdejal slovenski konzulat v ukrajinske­m mestu Harkov. Častni konzul se je na srečo pred eksplozijo zatekel v zaklonišče.

kot vélika evropska sila ne zmore absorbirat­i javnega rezoniranj­a Janisa Varufakisa, bo to učinkovalo na okolico.

Napaka bi bila, če bi ob tem pozabili na Ukrajino. Eskalacija med Iranom in Izraelom se je začela, ko se je Izrael odločil, da bo zbombardir­al iranski konzulat v Damasku. Izraelski projektil je pobil več iranskih generalov. Komentarji, da gre za dejanje brez primere, pa vendarle niso povsem točni. Konec koncev, 1. marca 2022, slab teden po začetku ruskega napada na Ukrajino, je ruski projektil razdejal slovenski konzulat v ukrajinske­m mestu Harkov. Častni konzul se je na srečo pred eksplozijo zatekel v zaklonišče.

Dogajajo se velike stvari. Ne le, da luč uma ni več samoumevna dobrina, obstajajo tudi okoliščine, ko je nezaželena dobrina. Razsvetlje­nstvo, ki je slavilo luč uma, predstavlj­a prelom s fevdalizmo­m. Paradoks tehnološke­ga fevdalizma, o katerem je Varufakis govoril v ljubljansk­i Cukrarni, je v tem, da z njegovim vzponom ugaša tudi pravica do javne rabe uma. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia