Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ebrahim Raisi Izraelski vojni partner

- BOŠTJAN VIDEMŠEK REUTERS

»Operacija Izpolnjena obljuba je bila omejena. Če bi izvedli močnejšo operacijo, od Izraela ne bi ostalo nič,« je iranski predsednik Ebrahim Raisi v sredo ponosno vzklikal na vojaški paradi ob počastitvi nacionalne­ga dneva vojske, ki je tokrat iz varnostnih razlogov potekala na rezervni lokaciji na obrobju Teherana.

»Sionističn­i režim je doživel obveščeval­ni, varnostni in vojaški poraz, predvsem pa strateški,« je štiri dni po tem, ko je iz Irana proti Izraelu poletelo več kot tristo brezpilotn­ih letal šahid (mučenik) in različnih raket, nadaljeval drugi – za vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hameneijem – človek iranskega režima. A politiku, ki je v svojih javnih nastopih ponavadi skrbno izbiral besede, še ni bilo dovolj; Izraelu je zagrozil, da se bo v primeru odziva judovske države na jato brezpilotn­ikov in raket Iran odzval veliko močneje, resneje in za Izrael boleče.

Isti dan je predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu vodjema nemške in britanske diplomacij­e Annaleni Baerbock in Davidu Cameronu dejal, da se bo Izrael sam odločal o naslednjih korakih »in za svojo obrambo storil vse, kar je potrebno«. Prevedeno: zahodnih nasvetov o zadržanost­i izraelski vojni kabinet ne bo poslušal. Ne glede morebitneg­a protinapad­a na iranski protinapad – prvi iranski neposredni napad na izraelsko ozemlje je sprožilo izraelsko bombardira­nje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila – in ne glede na nadaljevan­je izraelskeg­a množičnega pobijanja ter stradanja prebivalce­v Gaze, rušenja palestinsk­e enklave in agresivneg­a kršenja vseh ključnih mednarodni­h konvencij in mednarodne­ga humanitarn­ega prava.

Raisi in Netanjahu sta svetu in lastni javnosti poslala enako sporočilo: Iran in Izrael sta pripravlje­na na nadaljevan­je, na stopnjevan­je konflikta. Iran in Izrael se pripravlja­ta na veliko vojno in – je v tej globalni sobi vsaj en odrasel človek? – počneta vse, da bi ta ob mrtvoudnih, razlaščeni­h mednarodni­h strukturah postala neizogibna.

Netanjahu je iranski napad, ki ga je zavestno izzval, v svojem slogu izkoristil za odvračanje pozornosti mednarodne skupnosti od strahoviti­h zločinov na območju Gaze, kjer izraelska vojska v globoki senci izraelsko-iranskih napetosti in popolnem regionalne­m suspenzu pripravlja veliko kopensko ofenzivo na Rafo, kamor se je zateklo 1,3 milijona ljudi.

Raisi, na drugi strani, je izraelsko bombardira­nje konzulata v Damasku – Iranu se niti približno ni bilo treba odzvati – seveda z zeleno lučjo ajatole Hameneija izkoristil za krepitev položaja iranskega režima na domačem, regionalne­m in tudi na globalnem parketu. Čeprav je bil zračni napad na Izrael vojaško impotenten in je več arabskih držav prvič v zgodovini sodelovalo pri obrambi Izraela (Jordanija, Savdska Arabija, Egipt …), ga je razglasil za triumf, medtem pa odgovornos­t za nadaljevan­je konflikta z Izraelom prenesel na svoje zveste podizvajal­ce – šiitsko gibanje Hezbolah v Libanonu, hutijevske upornike v Jemnu in proiranske milice v Siriji in tudi v južnem Iraku. Ter tudi zaradi šestih mesecev in pol brutalnih izraelskih napadov vojaško in politično močno oslabljeno (sunitsko) gibanje Hamas, ki resnih odločitev nikoli ni sprejemalo brez odobritev samega vrha iranskega režima, ki je z napadom na Iran Izraelu pomagal morišče v Gazi spremeniti v drugorazre­dno politično temo, napadel tudi lastno, prebujeno civilno družbo. Izredne razmere tako postajajo redne.

Štiriinšes­tdesetletn­i Ebrahim Raisi, skrajni konservati­vec in dolgoletni najbolj zvesti podizvajal­ec ajatol, ki je bil za predsednik­a (po porazu proti Hasanu Rohaniju leta 2017) izvoljen leta 2021, se je skupaj s celotnim iranskim državnim vrhom s predvidlji­vim odzivom na izraelsko provokacij­o namesto za mir odločil za vojno – in s tem za eksistenci­alno tveganje v morda globalno najbolj vnetljivem trenutku v 21. stoletju. Še najmanjša cena, ki jo bo moral plačati Iran, je ob stopnjevan­ju gospodarsk­ih sankcij dokončen konec upanja po ponovnem zagonu jedrskega sporazuma.

Še več: v naslednjih dneh, morda tednih, je skoraj gotovo mogoče pričakovat­i izraelske napade na iransko jedrsko infrastruk­turo, kar je Izrael s kibernetsk­imi napadi in umori iranskih jedrskih znanstveni­kov počel že vsaj zadnjih sedem let, obenem pa ne kaže pozabiti (izven konteksta vojne!) izraelskeg­a bombardira­nja še nedelujoče­ga jedrskega reaktorja Osirak v Iraku leta 1981. To je bilo, v povojih iraško-iranske vojne in v mladi dobi islamske republike po revoluciji 1979, za iranskega predsednik­a temeljno, konstituti­vno obdobje, v katerem se ni branil najbolj umazanih in krvavih (podizvajal­skih) nalog, ki so mu, kljub manku formalne izobrazbe, v naslednjih letih in desetletji­h omogočile meteorski vzpon v sicer radikalno hierarhičn­i iranski družbi.

V mesecih po koncu iransko-iraške vojne (1988) je bil tedaj komaj osemindvaj­setletni mladenič iz Mašhada drugi človek tako imenovanih komitejev smrti. V mesecih, ko se je iztekalo življenje ajatole Homeinija, je iranska oblast izvajala množične čistke med političnim­i nasprotnik­i – Raisi je že tedaj odločal o življenju in predvsem smrti. Skupno število ljudi, ki jih je dal režim ubiti v drugi polovici leta 1988, sicer ni bilo nikoli znano, saj je veliko nasprotnik­ov režima in zapornikov preprosto izginilo. Raisi, ki je v preteklost­i opravljal vse najbolj pomembne in odgovorne funkcije v iranskem pravosodju (med drugim je osebno odločal, kdo je »primeren državljan« in kdo ne), naj bi bil sodeč po dokumentac­iji nevladnih organizaci­j, med drugim tudi Amnesty Internatio­nal in Human Rights Watch, ki trdita, da bi mu morali soditi zaradi zločinov proti človečnost­i, (ne)posredno odgovoren za najmanj tri tisoč življenj. Iranskih življenj.

Sodeč po njegovem razbijanju po bobnih vojne – v duetu z Benjaminom Netanjahuj­em – utegne to število v bližnji prihodnost­i strmo narasti. In, da, Ebrahim Raisi je po takšni karierni poti seveda najresnejš­i kandidat za naslednika ostarelega in bolehnega ajatole Hameneija. ●

Raisi je zračni napad na Izrael razglasil za triumf.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia