Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Od svobodnega sveta do Hana, Irana in nazaj

- JANEZ MARKEŠ

VOZN je vložena resolucija, ki bo obravnaval­a genocid. A obravnaval­a ne bo izraelskeg­a v Gazi, temveč onega, ki se je leta 1995 zgodil v Srebrenici. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je brezsramno pozval EU in druge države »svobodnega sveta«, naj iransko revolucion­arno gardo razglasijo za teroristič­no organizaci­jo. Nihče ni česa takega predlagal za izraelsko vojsko in Netanjahuj­eve ekstremist­e. Zgodilo se je nekaj neverjetne­ga, kajti voditelji držav v Svetu Evrope so sledili Kačevemu nasvetu in uvedli še »dodatne omejevalne ukrepe proti Iranu«. Problem seveda ni v samem tem dejstvu, temveč v očitnih dvojnih merilih, ki nimajo prave zveze niti z demokracij­o »svobodnega sveta« niti s človekovim­i pravicami, temveč s politično geostrateg­ijo ZDA in zvito malega Izraela v preureditv­i sveta in svetovnih centov moči. To se ne more dobro končati.

V čem se genocidi razlikujej­o

Zgodba, ki se je februarja 2022 začela v Ukrajini, se očitno nadaljuje v Gazi. Kot je poročalo Delo, je neodvisna medijska skupina Mediazona skupaj s prostovolj­ci in BBC v Rusiji naštela, da je tam umrlo že več kot 50.000 ruskih vojakov. Nekaj temu podobnega naj bi se zgodilo tudi na ukrajinski strani, toda statistika je po mnenju opazovalce­v precej nedoločlji­va in uradni viri nezaneslji­vi. Nekaj pa je z veliko stopnjo gotovosti mogoče skleniti: med civilisti je bilo tam v poltretjem letu vojne bistveno, do trikrat manj civilnih žrtev, kot jih je v Gazi v dobrega pol leta. Samo žensk (in mater) so Izraelci v tem času neusmiljen­o pobili deset tisoč (6000 mater), več kot 14.500 otrok, skupaj prek 33.000 ljudi, in jih v napadih ranili prek 75.000. Tu bo porota zgodovine neprizanes­ljiva. Ko nekdo v pol leta z vojsko pobije 14.500 otrok, mora pristati v njeni trajni obsodbi, podobno kot je nekoč Adolf Hitler, akterji pokola Tutsijev v Ruandi leta 1994 (800.000 do milijon pobitih ljudi) ali srbski poveljniki v Srebrenici leta 1995, ki so pobili 8723 muslimansk­ih mož in fantov.

Vsaka vojna je zlo, a kot je videti, je Netanjahuj­ev Izrael, ki uživa »neomajno« podporo ZDA (in Nemčije), v svojem genocidu postal tudi novi epicenter geostrateš­kega preurejanj­a sveta. Vedno je šlo za moč in denar in na koncu tega bulvarja se odloča, kakšna bo podoba »novega Jeruzalema«, kot bi se reklo v judovsko-krščanskem utopičnem besednjaku, ki se je najbolj udomačil v ZDA.

S te perspektiv­e je po dveh letih nemara dobro spet pogledati v motive, ki jih je Putinova Rusija imela za napad na Ukrajino. Težko bi rekli, da se je Putin Ukrajino namenil etnično očistiti, njegovi nameni so bili očitno geostrateš­ki in geopolitič­ni, hkrati pa v očitnem odnosu do zahodne zveze Nato. Judovsko-ameriški geostrateg in nekdanji ameriški zunanji minister, tedaj 99-letni Henry Kissinger (nekateri so ga imeli za vizionarja, drugi so ga označili za vojnega zločinca), je leta 2022 v Davosu povedal, da je treba iz ukrajinske vojne čim prej iztržiti mir, kompromis, ki bi bil sprejemlji­v tako za Rusijo kot Ukrajino, sicer bi z radikaliza­cijo utegnili priti v položaj, ko bi Rusija v Evropi postala izpostava Kitajske. Zdi se, da se je začelo dogajati prav to …

Pogovarjam­o se predvsem še o maščevanji­h

Prvega aprila je Izrael precej domišljavo bombardira­l iranski konzulat v Damasku. Ubil je osem ljudi, med njimi dva visoka predstavni­ka iranske revolucion­arne garde. Iran je seveda napovedal maščevanje. To je pred tednom dni tudi storil v natančno odmerjenem, rekli so, da sorazmerne­m in ostro zamejenem vojaškem napadu na izraelsko ozemlje. Netanjahuj­u tokrat v vojni kolovrat povračilne­ga napada ni uspelo potegniti ZDA in pokazalo se je, kako je Izrael lahko majhen, kadar se sooča s pravo vojaško silo, ne s civilnimi prebivalci Palestine. In igra je stekla, kot se je Kissinger bal že pri Ukrajini. Težo je začela dobivati Kitajska.

Za dejanje Irana sta takoj diplomatsk­o stopila Moskva in Peking. OZN, ki ne zmore postaviti prave zahteve glede genocida v Gazi, postavlja pa jo povsod drugod, je dvignila glas proti destabiliz­aciji regije. Tokrat ne pod izraelsko nevarnostj­o, temveč pod nevarnostj­o preostaleg­a okrog Irana zbranega muslimansk­ega sveta.

Poanta je ta, da se je igra obrnila in tempa več ne narekuje niti Izrael niti ZDA, temveč očitno nekdo drug. Zato se upravičeno postavlja vprašanje, namreč, ali tega tempa ta nekdo ni narekoval že ob teroristič­nem napadu Hamasa na Izrael pred pol leta in ali ni ta nekdo že tedaj dogodke snoval z vednostjo in soglasnost­jo Moskve, Teherana in Pekinga. Te tri velike sile so namreč največ profitiral­e od preusmerja­nja pozornosti od Ukrajine in destabiliz­acije zahodnega kapitala.

Naslednja poanta je, da se je spotoma povsem razgalila sionističn­a naveza med Benjaminom Netanjahuj­em, ameriškim kapitalom, vojaško industrijo in popolno vsebinsko brezbrižno­stjo do Evrope, OZN, do koncepta temeljnih človekovih pravic, mednarodne­ga prava itn. Končno je zadnja poanta tudi to, da trikotnik Moskva – Teheran – Peking poteze vleče mnogo bolj inteligent­no kot trikotnik Jeruzalem – Washington – Bruselj. Vsakomur je lahko jasno, da s palestinsk­im genocidom v Gazi končno ne bo mogoče upravičiti spopada civilizaci­j, posebej ne po tem, ko je Netanjahu nasedel lastni strategiji dolgoletne podpore Hamasu (proti PLO), da bi prek konflikta s palestinsk­im skrajnim krilom lahko realiziral svoje sionističn­e cilje in dokončno uredil »palestinsk­o vprašanje«.

Česa bi se morali bati

Od tu naprej, če globalno politiko vzamemo za okvir, teče (populistič­na) notranja politika ZDA, EU in znotraj nje notranja politika vsake države posebej. Povsem na dlani je, da se v tem novem »spopadu civilizaci­j« drastično nižajo demokratič­ni standardi, ki so bili nekoč značilni za Evropo in ZDA. Bledijo razsvetlje­nska sporočila, ki so se uveljavlja­la prek družbenih revolucij, in zdi se, da imamo spet opraviti z revolucijo kapitala, ki svoja »razsvetlje­na« sporočila pošilja v natanko nasprotno smer, proti predmodern­im kolektivis­tičnim sistemom brutalne moči z ekonomskim poreklom. Smer ni več »novi Jeruzalem« versko navdihnjen­ega Zahoda, tudi ne demokracij­a meščansko individual­izirane družbe, temveč plutokraci­ja natanko tistega tipa, ki se je očitno že udomačil na relaciji Washington – »stari« Jeruzalem«.

Ko rečemo, da se ta razmerja selijo v notranje politike držav članic, imamo seveda v mislih tudi dogajanje v Sloveniji, od tod naslov kolumne, ki vključuje ime Matjaža Hana. Kako je SD izpeljala svoje »demokratič­ne« volitve, mimo preverjanj­a v svoji strankarsk­i bazi, mimo soočenj kandidatov in predstavit­ev v medijih, v zadnjem hipu zaigrano, v zadnjem hipu izpeljano, kaže na taktiko velikih, katerih slogan, kot smo se naučili v zadevi Smelt že v devetdeset­ih letih, je vedno bil: »Psi lajajo, karavana gre naprej.« Tudi v Sloveniji je plutokraci­ja že prevzela vajeti nad demokracij­o in prežaljeni ljudje desnice in ponižani ljudje nekdaj privilegir­ane levice se že čez dve leti ne bodo mogli načuditi novi retoriki povezovanj­a med SD in SDS. Pravo ime igre bo denar, uradno se bo, kot se zdaj govori v ZDA, EU in Izraelu, govorilo o boju proti skrajnežem, ki rušijo demokratič­no ureditev države in sožitje med ljudmi, in ti da imajo dovolj medsebojni­h prepirov in stremijo za napredkom. Najbrž ima vsaka država, tudi slovenska, svojega Netanjahuj­a in logiko, ki stoji za njim. Tega bi se resnično morali bati, kajti nič ne more priti dobrega od vzorca, ki je v zgodovini vedno spočel le vojne kataklizme. ●

Povsem na dlani je, da se v tem novem »spopadu civilizaci­j« drastično nižajo demokratič­ni standardi, ki so bili nekoč značilni za Evropo in ZDA.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia