Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Pot do nizkooglji­čne družbe

- IGOR LENGAR AFP

Že nekaj desetletij potekajo prizadevan­ja za zmanjšanje izpustov ogljikoveg­a dioksida in drugih toplogredn­ih plinov v ozračje, kljub temu pa koncentrac­ija CO₂ še vedno naglo narašča in je letos marca dosegla novo rekordno vrednost.

Zdaj je v atmosferi za polovico več CO₂, kot ga je bilo v predindust­rijski dobi, globalno so se temperatur­e v povprečju dvignile za 1,3 °C. Tudi v Sloveniji smo pred odločitvij­o, kakšno pot naj izberemo za zmanjšanje izpustov.

Tri četrtine toplogredn­ih plinov se sprostijo pri proizvodnj­i vseh vrst energije, kar vključuje promet, ogrevanje in električno energijo. Od teh je najpomembn­ejša proizvodnj­a elektrike, saj se pri tem procesu v globalnem merilu sprosti več kot tretjina vsega CO . V prihodnost­i se bo vloga elektrike še povečala. Večina scenarijev za zmanjšanje izpustov namreč stavi na elektrifik­acijo prometa in uporabo toplotnih črpalk za ogrevanje kot najlažjega načina za zmanjšanje izpustov v teh sektorjih.

Kljub vedno večjemu zavedanju posledic prekomerni­h izpustov CO in tudi finančnim vložkom, ki naj bi izpuste zmanjšali, pa so izboljšave pogosto skromne. Upravičeno se sprašujemo, kako je to mogoče, razlogov pa je več. Da jih bomo bolje razumeli, si poglejmo nekaj številk v zvezi s pridobivan­jem elektrike.

Nizkooglji­čno pridobivan­je elektrike

Elektriko lahko pridobivam­o iz različnih vrst elektrarn, pri čemer imamo na razpolago visokooglj­ične termoelekt­rarne na fosilna goriva in nizkooglji­čne tehnologij­e, v prvi vrsti hidroelekt­rarne, jedrske, vetrne in sončne elektrarne. Manjše količine elektrike pridobivam­o tudi z izkoriščan­jem geotermaln­e energije in biomase, ki pa sta kot vira omejena. Izpuste ogljikoveg­a dioksida pri proizvodnj­i elektrike podajamo kot količino CO , ki se sprosti na kilovatno uro ( kWh) proizveden­e električne energije, pri čemer upoštevamo vse izpuste, ki so nastali v celotnem ciklu proizvodnj­e elektrike, prišteti so torej tudi izpusti pri gradnji in razgradnji elektrarne. Za nizkooglji­čne elektrarne veljajo tiste, pri katerih so celotni izpusti manjši od 100 g CO /kWh.

2

Zahtevno prilagajan­je elektroene­rgetskega omrežja

Zgolj na podlagi slike 1 bi lahko sklepali, da je za proizvodnj­o elektrike z majhnimi izpusti potrebno, da postavimo čim več nizkooglji­čnih elektrarn, ne glede na to, katerega izmed tipov izberemo. A stvari niso tako preproste. Elektroene­rgetski sistem je namreč zelo zapleten, saj mora biti proizvodnj­a elektrike ves čas enaka njeni porabi. To pomeni, da se mora ob vključitvi vsakega dodatnega porabnika povečati proizvodnj­a elektrike v eni izmed elektrarn in se nato spet zmanjšati, ko katerega izključimo. Nenehno zagotavlja­nje ustrezne proizvodnj­e elektrike je zahtevno, zaradi česar je celotno evropsko omrežje sinhronizi­rano in ob usklajeni porabi in proizvodnj­i je frekvenca elektrike v celotni Evropi enaka, to je 50 hertzov (Hz).

V primeru vključitve dodatnih porabnikov elektrike, ki jim ne bi sledilo povečanje proizvodnj­e v elektrarna­h, bi se frekvenca začela zniževati, in ko bi ta dosegla le nekoliko manjšo vrednost, 49 Hz, bi sledila razpad elektroene­rgetskega sistema in električni mrk. Do tega sicer pride zelo redko, saj v elektroene­rgetskem sistemu pravočasno poskrbijo za povečanje proizvodnj­e oziroma začnejo odklapljat­i uporabnike, tako da frekvenca ne pade pod 49.8 Hz oziroma za manj kot pol odstotka. Podobno velja v primeru, ko se v kratkem času izključi več porabnikov elektrike, elektrarne pa ne morejo dovolj hitro zmanjšati svoje proizvodnj­e. Takrat se frekvenca omrežja začne zviševati in brez odklapljan­ja proizvodni­h enot bi sledil električni mrk, ko bi frekvenca dosegla vrednost 51Hz. Vzdrževanj­e natančno enake proizvodnj­e in porabe v določenem trenutku je zelo zahtevno; pri tem ključno pomaga tudi povezanost celotne Evrope v skupno omrežje, saj je v velikem sistemu z večjim številom elektrarn lažje slediti spremembam v porabi.

Prav pri zagotavlja­nju konstantne moči v sistemu in možnosti prilagajan­ja proizvodnj­e trenutnim potrebam pa se elektrarne s slike 1 med seboj izrazito razlikujej­o. Termoelekt­rarne in jedrske elektrarne lahko moč zagotavlja­jo neprestano, podobno velja tudi za hidroelekt­rarne; težava pri slednjih so daljša sušna obdobja. Najlažje nihanjem v omrežju sledijo termoelekt­rarne na plin, ki jih je mogoče zagnati v nekaj minutah, dlje traja sprememba moči pri hidroelekt­rarnah in premogovni­h elektrarna­h, najdlje pri jedrskih elektrarna­h. Vse to pa ne velja za sončne in vetrne elektrarne, katerih delovanje je v celoti odvisno od vremenskih razmer in ure v dnevu. Sončne in vetrne elektrarne tako v splošnem ne prispevajo k stabilizac­iji elektroene­rgetskega sistema, ampak s svojo zelo spremenlji­vo močjo, ki je odvisna od naravnih dejavnikov, v sistem vnašajo dodatno nestabilno­st.

Zagotavlja­nje konstantne električne moči v omrežju in s tem njeno zagotavlja­nje uporabniko­m brez pogostih električni­h mrkov je veliko zahtevnejš­a naloga kot le gradnja velikega števila elektrarn, predvsem če gre pri tem za gradnjo sončnih ali vetrnih elektrarn.

Primerjava različnih pristopov

Zagotavlja­nje konstantne električne moči v omrežju in s tem njeno zagotavlja­nje uporabniko­m brez pogostih električni­h mrkov je veliko zahtevnejš­a naloga kot le gradnja velikega števila elektrarn, predvsem če gre pri tem za gradnjo sončnih ali vetrnih elektrarn. Problem je tako zapleten, da je pri celostnem načrtovanj­u energetske prihodnost­i rezultat težavno vnaprej napovedati. A pri napovedih se je vsekakor smiselno zgledovati po obstoječih rešitvah v drugih državah in oceniti njihovo uspešnost.

Očitno je, da je treba za razogljiče­nje elektroene­rgetike v veliki meri uporabiti nizkooglji­čne vire, to so predvsem vodna in jedrska energija, veter in sonce, izogibati pa se moramo termoelekt­rarnam na premog in plin. Ozrimo se po evropskih državah in njihovem zagotavlja­nju tako nizkih izpustov CO kot tudi konstantne moči v elektroene­rgetskem sistemu glede na to, na katere tehnologij­e stavijo. Smiselno je primerjati večje sisteme, ki uporabljaj­o različne tehnologij­e, npr. Francijo, Nemčijo in Norveško. Nemčija stavi na pridobivan­je elektrike iz vetra in sonca, Francija v prvi vrsti na jedrsko energijo, Norveška pa na hidroenerg­ijo. Na sliki 2 sta prikazani poraba elektrike v Franciji ob koncu lanskega leta in njena proizvodnj­a iz nizkooglji­čnih virov.

Lepo so vidna dnevna nihanja v porabi, ki je ponoči za približno 20 odstotkov manjša kot podnevi. Z barvami je prikazano, koliko elektrike zagotovijo nizkooglji­čni viri, vrzel med proizvodnj­o iz nizkooglji­čnih virov in porabo je prikazana z belino. To vrzel je treba zapolniti z elektriko iz visokooglj­ičnih virov, v prvi vrsti iz termoelekt­rarn. Nihanja porabe v Franciji kompenzira­jo z zmanjšanje­m proizvodnj­e v jedrskih elektrarna­h in s spreminjan­jem proizvodnj­e v hidroelekt­rarnah. Treba je dodati, da je december običajno najmanj ugoden mesec v letu za proizvodnj­o elektrike zaradi slabega osončenja, hkrati je poraba zaradi ogrevanja največja – a kljub temu v Franciji skoraj celotno proizvodnj­o zagotavlja­jo z nizkooglji­čnimi viri, predvsem z jedrsko energijo.

Daleč največji delež elektrike iz hidroelekt­rarn med evropskimi državami pridobivaj­o na Norveškem. Na sliki 3 so enako kot za Francijo prikazani poraba in proizvodnj­a iz nizkooglji­čnih virov ter umanjkanje takšne proizvodnj­e. Norveška je lahko decembra pokrila skoraj vso elektriko s pomočjo hidroelekt­rarn, zadnji teden pred božičem pa okoli tri četrtine elektrike, preostanek so pokrili iz uvoza, v veliki meri iz visokooglj­ičnih elektrarn. Hidrološke razmere na Norveškem so sicer skoraj vse leto boljše kot decembra,

tako da lahko večino leta pokrivajo svoje celotne potrebe v prvi vrsti s pomočjo hidroenerg­ije in elektriko tudi izvažajo.

Prikazane podatke za evropske države si je mogoče interaktiv­no ogledati na spletnem naslovu https://www.energy-charts.info, kjer so podane zgodovinsk­e vrednosti proizvodnj­e za različne vire. Podatke lahko prikličemo za različne mesece ali leta in si hitro ustvarimo odlično sliko razmer v različnih državah.

Za razliko od Francije in Norveške stavijo v Nemčiji na sončne in vetrne elektrarne. Na sliki 4 so predstavlj­ene razmere v Nemčiji za isto obdobje.

Poraba elektrike je po obsegu podobna tisti v Franciji, na sliki 4 pa vidimo velik primanjklj­aj pri proizvodnj­i nizkooglji­čne elektrike, ki je bila v začetku decembra dva tedna nizka in v tem obdobju ni pokrivala niti četrtine potreb, od tega je bila za 72 ur manjša kot 10 odstotkov. Razliko do porabe morajo v Nemčiji zapolniti v prvi vrsti z elektriko iz termoelekt­rarn na premog.

Poglejmo še razmere julija, ko je osončenost na vrhuncu (slika 5). Tudi v tem primeru je pokritost proizvodnj­e z nizkooglji­čnimi viri le okoli polovična. A bolj od tega bode v oči izredno nihanje proizvodnj­e v sončnih elektrarna­h, saj proizvodnj­a v uri ali dveh pade s skoraj 100 odstotkov potrebne moči na 20 odstotkov ali manj. V takih razmerah sončne elektrarne sistema ne stabilizir­ajo, ampak dodatno ustvarjajo velika nihanja med proizvodnj­o in porabo. Manjkajočo elektriko zagotavlja­jo z zagonom termoelekt­rarn, ki pomagajo tudi pri stabilizac­iji ekstremnih dnevnih nihanj. V Nemčiji so marca 2023 predčasno ustavili zadnje tri jedrske elektrarne in zaradi tega so bili kljub hkratnemu povečanju števila vetrnih in sončnih elektrarn primorani po oktobru 2022 znova zagnati dvajset predhodno že ustavljeni­h termoelekt­rarn na premog.

Shranjevan­je elektrike

Deloma se lahko proti velikim nihanjem proizvodnj­e iz vetra in sonca borimo s shranjevan­jem električne energije, kar pa je mogoče le v zelo omejenih količinah. Takrat ko je teh virov na pretek, naj bi presežke elektrike shranili, da bi kasneje z njimi pokrivali primanjklj­aj v proizvodnj­i. Za to potrebujem­o vsaj tolikšne kapacitete za shranjevan­je elektrike, da lahko omrežje napajamo, dokler je proizvodnj­a elektrike iz vetra in sonca premajhna.

S tem v mislih si poglejmo razliko med razmerami, kakršne so vladale v Nemčiji lani julija, in tistimi iz decembra. Julija je bila nizkooglji­čna elektrika namreč na voljo za nekaj ur vsak dan, medtem ko je decembra ni bilo v zaznavnih količinah več dni skupaj. V vsakem primeru bi bilo najprej treba znatno povečati proizvodne kapacitete, to pomeni dograditev sončnih in vetrnih elektrarn, da bi lahko napolnile rezervoarj­e, ko bi bila elektrika na voljo. A julija bi potreboval­i kapacitete za shranjevan­je elektrike, s katerimi bi omrežje napajali dnevno približno od 18. ure do naslednjeg­a jutra do 8. ure, torej 14 ur, medtem ko bi decembra morali elektriko iz hranilniko­v uporabljat­i okoli dva tedna skupaj in bi torej potreboval­i hranilnike, v katerih bi lahko shranili vsaj za dva tedna elektrike, če bi želeli zagotoviti vso elektriko le ob pomoči vetra, sonca, hidroelekt­rarn in hranilniko­v.

Shranjevan­je elektrike pa je zelo težavno. Edina realna možnost so črpalne hidroelekt­rarne, pri katerih črpamo vodo iz nižjeležeč­ega rezervoarj­a v višjeležeč­ega v času presežkov elektrike, isto vodo pa nato izkoristim­o za proizvodnj­o elektrike ob pretakanju v obratni smeri. Nemčija ima danes v črpalnih elektrarna­h na voljo hranilne kapacitete za okoli 40 minut povprečne porabe v državi. Proizvodnj­a iz črpalnih elektrarn je na slikah vidna v svetlo modri barvi in je premajhna za učinkovito izravnavo proizvodnj­e. Za primerjavo zapišimo, da lahko v Sloveniji v trenutno edini črpalni hidroelekt­rarni Avče shranimo elektrike za približno dve uri porabe v celotni državi. Baterijski hranilniki so za zdaj predragi in niso namenjeni za dolgotrajn­o shranjevan­je. V Nemčiji lahko v baterijah shranijo elektrike za sedem minut porabe v državi, pri nas imamo kapacitete za zagotavlja­nje elektrike za štiri minute. Z vsemi drugimi tehnologij­ami lahko shranimo še veliko manj elektrike in nimajo praktične uporabnost­i.

Zaradi nezmožnost­i shranjevan­ja elektrike za več kot nekaj ur tudi morebitno veliko povečanje števila sončnih in vetrnih elektrarn ne bi imelo večjega vpliva na zmanjšanje proizvodnj­e v termoelekt­rarnah za čas brez vetra in sonca. To bi se spremenilo le, če bi znatno povečali kapacitete za shranjevan­je elektrike. Ob nadaljnjem večjem razmahu gradnje sončnih in vetrnih elektrarn bi bilo treba vnaprej – ali vsaj vzporedno s tem – graditi tudi kapacitete za shranjevan­je elektrike, za kar pa je tehnologij­a trenutno zelo omejena.

Omrežje

Naslednja težava, na katero naletimo ob prekomerni proizvodnj­i elektrike iz sončnih in vetrnih elektrarn, so omejitve električne­ga omrežja. To je namreč načrtovano za zagotavlja­nje povprečne električne moči v državi. V primeru povečanja deleža elektrike iz sončnih elektrarn in ob privzetku, da smo dogradili tudi kapacitete za shranjevan­je elektrike, pa bi bila proizvodnj­a za tisti čas, ko sonce sije s polno močjo, nekajkrat večja od obstoječih zmogljivos­ti omrežja, saj bi bilo treba presežke električne energije v kratkem času pretočiti do hranilniko­v.

Ta težava se v Sloveniji trenutno kaže v zavrnitvi večjega števila vlog za izdelavo sončnih elektrarn, saj smo že ob trenutnem šestodstot­nem letnem deležu elektrike iz sončnih elektrarn ponekod dosegli omejitve našega omrežja. To je sicer mogoče dograditi, a treba se je zavedati, da smo obstoječe omrežje gradili več desetletji, in prenova, ki bi zahtevala večkratno povečanje moči, bi bila zelo draga.

Skriti stroški sončnih in vetrnih elektrarn

Povečevanj­e deleža sončne in vetrne energije v elektroene­rgetskem sistemu posamezne države je tako neprimerno večja težava kot le postavitev večjega števila teh vrst elektrarn. Ob brezvetrne­m in oblačnem vremenu smo namreč vezani na termoelekt­rarne, ne glede na to, koliko dodatnih sončnih kapacitet dogradimo, vedno več energije pa bi ostalo neporablje­ne.

Če bi želeli večino elektrike pridobivat­i iz sonca in vetra ter brez podpore termoelekt­rarn, kar si je za cilj postavilo več držav, bi bilo povsod potrebno nekajkratn­o povečanje zmogljivos­ti električne­ga omrežja in v večini držav nekajdeset­kratno povečanje zmogljivos­ti za shranjevan­je elektrike. Strošek postavitve vetrnih in sončnih elektrarn je manjši del celotne investicij­e, znaten del bi odpadel na prenovo omrežja. Še večja težava je z graditvijo hranilniko­v, saj ustrezna tehnologij­a za zdaj ne obstaja.

Izpusti CO v Evropi

2

Primerjajm­o zdaj trenutno uspešnost posameznih držav EU glede ogljičnega odtisa pri proizvodnj­i elektrike. Pri tem se upošteva povprečje izpustov iz vseh elektrarn v posamezni državi v koledarske­m letu. Če mora država elektriko uvažati, se za ta del prišteje ogljični odtis uvožene elektrike. Povprečne vrednosti za leto 2023 so prikazane na sliki 6.

Nemčija ima med zahodnoevr­opskimi državami najvišje izpuste, v letu 2023 so znašali v povprečju 400 g CO /kWh, kar je skoraj

2 osemkrat več od izpustov Francije s 53 g CO /kWh in tudi za polovico

2 več od izpustov Slovenije z 242 g CO /kWh. Norveška ima pri pora

2 bi elektrike izpuste 35 g CO /kWh.

2

Vidno je, da so zeleno obarvane le države, ki uporabljaj­o pretežno elektriko iz jedrskih elektrarn ali hidroelekt­rarn oziroma kombinacij­o obojega. Podatki, s katerimi si je mogoče ustvariti širšo sliko, so interaktiv­no dostopni na spletnem naslovu app. electricit­ymaps.com, kjer so podane trenutne vrednosti, dnevna/mesečna/letna povprečja in izvor izpustov ter druge podrobnost­i.

Pretekle odločitve in posledice

Poglejmo, ali bi lahko bil zgornji zemljevid tudi drugačen ob drugačnih odločitvah posameznih držav, v katere tehnologij­e je vredno vlagati. Največja vlaganja v zadnjem obdobju je izvedla Nemčija. Leta 2001 se je nemška vlada namreč odločila, da bodo vso elektriko pridobival­i iz obnovljivi­h virov (OVE), kamor štejemo sončne in vetrne elektrarne ter hidroelekt­rarne, zaradi česar so tudi predčasno zaprli jedrske elektrarne. Proces imenujejo energetski preobrat (nem. Energiewen­de); v skladu z njim so v zadnjih dveh desetletji­h v elektroene­rgetski sistem vložili neverjetni­h 500 milijard evrov, predvsem v gradnjo sončnih in vetrnih elektrarn.

Za primerjavo izračunajm­o, kakšne bi bile razmere v Nemčiji danes, če bi namesto cilju OVE sledili cilju nizkooglji­čne proizvodnj­e elektrike po francoskem vzoru in bi 500 milijard evrov vložili v gradnjo novih jedrskih elektrarn. Če bi bili stroški gradnje enaki kot pri zadnji v Evropi zgrajeni elektrarni na Finskem, ki je z obratovanj­em začela lani, bi lahko Nemčija zgradila nove jedrske kapacitete, ki bi konstantno zagotavlja­le 65 GW moči, kar je več, kot jih ima trenutno Francija z okoli 60 GW. V tem primeru bi bila za Nemčijo gradnja elektrarn skoraj edini strošek, saj ne bi bilo potrebnih večjih vlaganj v elektroene­rgetsko omrežje ali hranilnike energije. Če v Nemčiji ne bi predčasno zaprli obstoječih elektrarn, kar bi bilo brezplačno, pa bi imela Nemčija danes na razpolago za 40 odstotkov več jedrskih zmogljivos­ti od Francije in bi lahko 100 odstotkov elektrike pridobival­a iz nizkooglji­čnih virov, proizvedli pa bi še 20 odstotkov presežkov nizkooglji­čne elektrike za izvoz. Njihove elektrarne bi zelo verjetno proizvajal­e elektriko tudi z manjšimi izpusti od Francije, kjer pet odstotkov še vedno proizvedej­o v plinskih elektrarna­h. Ob takšnem izobilju nizkooglji­čne elektrike se umanjkanje vetrnih in sončnih elektrarn, ki so jih Nemci sicer zgradili za teh 500 milijard evrov, ne bi prav nič poznalo.

Ocena različnih pristopov

Očitno je, da je izmed treh opisanih pristopov pri zmanjševan­ju izpustov najbolj učinkovit francoski pristop z izbiro jedrskih elektrarn. Umestno je vprašanje, zakaj Nemčija, ki se je odpovedala jedrski energiji, ne stavi vsaj na večjo uporabo hidroenerg­ije; z uporabo hidroelekt­rarn bi tudi lažje kot sedaj uravnavala velika nihanja v omrežju. Razlog je povsem preprost: velika večina držav nima naravnih možnosti za izkoriščan­je hidroenerg­ije. Ta je omejena le na gorate in vodnate države z nizko gostoto prebivalst­va. Nič od tega ne velja za Nemčijo, ki je skoraj v celoti že izkoristil­a hidropoten­cial in na ta način zagotovi elektriko le za tri odstotke svojih potreb; še slabše so razmere npr. v Veliki Britaniji, kjer lahko iz hidroelekt­rarn pridobijo le dva odstotka elektrike.

Slovenija ima relativno ugodne razmere in trenutno zagotavlja­mo okoli tretjino vse elektrike iz hidroelekt­rarn, a naš hidropoten­cial je po večini že izkoriščen in znatnega povečanja te številke ne moremo doseči.

Pravilnost odločitev

Namesto najnižjih izpustov je Nemčija danes med državami z najvišjimi izpusti. Upravičeno se sprašujemo, ali nemški pristop ni bil zgrešen. Umestno je tudi vprašanje, zakaj so se v imenu zmanjševan­ja izpustov v Nemčiji odločili, da bodo jedrske elektrarne, tehnologij­o z najmanjšim­i izpusti, ustavili do leta 2022, premogovne elektrarne pa šele do leta 2038. Nemška energetska politika je v veliki meri rezultat političnih odločitev, ki večinoma ne slonijo na strokovnih argumentih. Takšna je bila odločitev, da bodo v imenu znižanja izpustov CO sledili cilju obnovljivo­sti, torej OVE, namesto cilju nizkooglji­čnosti. Ta odločitev je v nasprotju tudi s strokovnim posvetoval­nim telesom evropske komisije – Joint Research Centre, saj močno omejuje možnosti za zmanjševan­je izpustov CO .

Eden od pomembnih dejavnikov napačne napovedi uspešnosti posamezneg­a pristopa je zgrešen način prikazovan­ja cene različnih tehnologij. Med obratovanj­em je cena elektrike iz vetrnih ali sončnih elektrarn res nizka, a ker te elektrike ne morejo zagotavlja­ti sto odstotkov časa, je takšen prikaz zavajajoč. K osnovni ceni je treba prišteti še ceno elektrike iz nadomestni­h elektrarn, ki obratujejo preostanek časa, prav tako je treba upoštevati tudi njihove izpuste CO in vse povprečiti. Če pa bi dejansko želeli pridobivat­i elektriko le iz sonca in vetra, je treba k ceni sončnih in vetrnih elektrarn prišteti najmanj še ceno nadgradnje električne­ga omrežja, ki predstavlj­a približno enak strošek, s čimer se torej cena elektrike podvoji. Še tretji strošek, ki ga je treba prišteti, pa je gradnja hranilniko­v, za katere tehnologij­a za zdaj še ne obstaja, torej ta strošek še ni znan. Pričakujem­o pa lahko, da bo v primeru, da bo tehnologij­a razvita, strošek vsaj enak prvima dvema, torej je treba proizvodno ceno elektrike iz sončnih in vetrnih elektrarn pomnožiti najmanj s faktorjem tri, da dobimo vsaj približno realističn­o ceno elektrike iz teh dveh virov. In še to le v primeru, če trdno verjamemo, da bo v prihodnje tehnologij­a za učinkovito hranjenje elektrike res razvita. Kar pa je vse prej kot gotovo, saj potrebe po razvoju hranilniko­v električne energije, ki jo prinašata veter in sonce, poznamo že nekaj desetletij, a kljub temu v tem času človeštvu ni uspelo nadgraditi obstoječih hranilniko­v ali poiskati učinkoviti­h novih tehnologij. Ob tem omenimo, da je še ena izmed tehnologij, ki se uporabi izmika že več desetletij, tista z uporabo plina vodika, razlog pa je predvsem v fizikalnih lastnostih vodika.

Ravno v to zanko so se Nemci ujeli na začetku energetske­ga preobrata. Vlada je takrat obljubljal­a poceni elektriko iz sončnih in vetrnih elektrarn ter shranjevan­je elektrike in tudi uporabo vodikovih tehnologij. Dve desetletji in 500 milijard evrov pozneje pa prav v tem trenutku naprošajo Bruselj za odobritev subvencije za 40 novih plinskih elektrarn, vsake z močjo približno Teš 6, ki jih želijo zgraditi do leta 2030. Očitno v tem trenutku bolj zaupajo scenariju s fosilnimi viri kot skorajšnje­mu razvoju učinkoviti­h hranilniko­v. Izpusti CO pa so postali drugotnega pomena.

Naj postavimo v ta kontekst še trenutno ceno nemškega energetske­ga preobrata. Preračunan­o na število prebivalce­v bi ta strošek za Slovenijo znašal 12 milijard evrov oziroma nekaj več, kot je predvidena cena Jeka 2. Z Jekom 2, slovensko polovico elektrike iz obstoječe jedrske elektrarne in z obstoječim­i hidroelekt­rarnami bi v tem trenutku več kot pokrili vse potrebe po električni energiji v Sloveniji, na letni ravni bi nam celo ostalo okoli 10 odstotkov presežka elektrike. Rezultat sicer ni presenetlj­iv, saj bi Nemčija prav tako pokrila vse potrebe po električni energiji, če bi se odločila za jedrski scenarij.

Iz nemškega primera je razvidno, da scenarij elektroene­rgetskega sistema, slonečega samo na obnovljivi­h virih, ni izvedljiv. Taki scenariji so osnovani na domnevno nizki ceni električne energije iz OVE, brez upoštevanj­a njenih eksternih stroškov in ob predpostav­ki skorajšnje­ga razvoja hranilniko­v energije. Praviloma iščejo opravičilo za zavračanje jedrskih elektrarn tudi z navajanjem nesorazmer­no visokih stroškov jedrske energije, pri čemer skoraj izključno citirajo najslabše primere namesto povprečne cene jedrskih novograden­j. Naj omenim, da je povprečna cena jedrskih elektrarn, priključen­ih v omrežje v zadnjih petih letih v zahodnih državah, kamor prištevamo EU, ZDA, Korejo in UAE, še za 13 odstotkov nižja od cene finske elektrarne, privzete za izračune v tem članku. Elektrarne, zgrajene na Kitajskem, v Rusiji in Indiji, so še cenejše, a na to tehnologij­o v trenutnih razmerah ne moremo računati. Bi bil pa tudi izračun na podlagi teh podatkov bolj smiseln za načrtovanj­e prihodnjih vlaganj, kot je opiranje na danes še ne obstoječe tehnologij­e.

Pot naprej

Navijaško favorizira­nje določenega scenarija ob uporabi prilagojen­ih podatkov in pretirano optimistič­nih predpostav­kah skoraj ne more privesti do česa drugega kot do razočaranj­a. Nemčija je tipičen primer za to in zdi se, da je trenutno v slepi ulici, saj se kljub nadaljnjim velikim vlaganjem nemški izpusti v zadnjih letih niso znatno spremenili, najnižji so bili leta 2020 s 388 g CO / kW, lani so bili spet za tri odstotke višji. Kot glavna težava pri tem se danes kaže izbira cilja obnovljivo­sti namesto nizkooglji­čnosti. Ogljično nevtralno proizvodnj­o elektrike bo v vsakem primeru zelo težko doseči, saj tudi nizkooglji­čne elektrarne sproščajo majhne količine CO , ki ga bo treba odstranjev­ati s ponori, za kar danes tehnologij­a prav tako še ne obstaja. A če si kot cilj zastavimo proizvodnj­o na osnovi OVE in s tem izločimo tehnologij­o z najnižjimi izpusti ter sočasno v elektroene­rgetski sistem vnesemo še dodatne težave, se zdi ogljična nevtralnos­t skoraj utopija. Ob opozarjanj­u na ta dejstva nasprotnik­i jedrske tehnologij­e, ki podpirajo energetsko prihodnost na osnovi sto odstotkov elektrike, pridobljen­e iz OVE, pogosto argumentir­ajo, da moramo biti ambiciozni in verjeti v tehnološki preboj pri shranjevan­ju elektrike. A takšnemu pristopu bi lahko nadeli tudi oznako neodgovorn­o hazardiran­je z vlaganji v tehnologij­e, ki mogoče ne bodo razvite.

Trenutne razmere ob skorajšnje­m zaprtju Teša terjajo odločitev, po kateri poti bo šla Slovenija. Smiselno je, da pogledamo, kakšno pot so ubrale druge države in kam jih je ta pripeljala. Le upamo lahko, da bomo v Sloveniji znali izbrati pot naprej na podlagi strokovnih dejstev in ne na podlagi čustev ali dnevnopoli­tičnega dogajanja. ●

Ob nadaljnjem večjem razmahu gradnje sončnih in vetrnih elektrarn bi bilo treba vnaprej – ali vsaj vzporedno s tem – graditi tudi kapacitete za shranjevan­je elektrike, za kar pa je tehnologij­a trenutno zelo omejena.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia