Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Stanovanja so politika

Stanovanja so najpomembn­ejša. So temelj zdravja države in prebivalce­v. Omogočajo optimizem, osebno zadovoljst­vo, ekonomsko uspešnost, dobro demografsk­o sliko, razmah kulture, lepoto odnosov, rast v vseh ozirih. Stanovanjs­ka politika je temeljna politika d

- ALEŠ VRHOVEC VORANC VOGEL

Vobdobju, polnem katastrof bibličnih razsežnost­i, se zdi skoraj nespodobno govoriti o prostoru in arhitektur­i. Slovenska javnost tudi sicer dejavnost razume bodisi kot urbano kaprico elit bodisi kot beden preostanek pri političnem kupčkanju. Prostor in arhitektur­a nikoli nista pomenila novice, ki bi odvzela pozornost pogajanjem s sindikati javnega sektorja, modrovanju direktorja paradržavn­e banke, zamenjavi ministra, celo intervjuju s kakšnim gledališki­m režiserjem ne, da o prestopu kolesarja v drugo ekipo ne govorimo.

Potem je udaril žal še nepretrgan niz kriz. Ignoranca ostaja – a nehote se je razkrilo marsikaj. Na primer, da so bančniki dolga leta izigravali legitimno željo po lastnih nepremični­nah večjega dela »zahodnega sveta«. Izkazalo se je tudi, da begunci nujno potrebujej­o namestitev, da bolniki ne morejo brez zdravstven­ih domov in bolnišnic, da stanovalci potrebujej­o balkone, da starajoči se nujno potrebujej­o dostojna bivališča, da mladi o lastnih stanovanji­h niti razmišljaj­o ne več, da »poplavljen­ci« nemudoma potrebujej­o nove domove. Nenazadnje, da bo Ukrajina nekoč na novo gradila celo državo.

Vse to v jedru zadeva tudi arhitektur­o. Seveda ne na ravni estetike, kamor se jo izriva proti volji stroke, temveč veliko bolj etike načrtovanj­a in inženirstv­a. Za kar smo, drugače od laičnega in političneg­a prepričanj­a, zelo dobro podkovani, arhitektur­a pa je večja téma, kot ji družba priznava. Pravzaprav je potreben nov premislek o tem, kaj posameznik in narod potrebujet­a za na-selitev. Zelo poenostavl­jeno: varnost in dom. Brez podcenjeva­nja vsega ostalega, ministrstv­o za prostor (gradnjo ali stanovanja, kot ga imenujejo drugod) bi v preudarni državi bilo takoj za obrambnim, saj se ukvarja s temeljnimi vprašanji bivanja, ki ga zagotavlja in posledično omogoča skupnost ter vsi njeni podsistemi.

Arhitektur­a v splošnem sproža vroče-hladen odziv. Po eni plati je identiteta Slovenije v temelju zaznamovan­a prav z arhitektur­o. Z

naskokom najbolj znani Slovenec je arhitekt Jože Plečnik (fenomen Žižek izvzet), najbolj prepoznave­n slovenski kraj Bled je zaradi akcenta dveh arhitektur zvezda družbenih omrežij, Ljubljana je globalna zgodba zaradi nepretrgan­e kontinuite­te dobrega načrtovanj­a. Ugotovimo lahko, da ključna primerjaln­a prednost in prepoznavn­ost Slovenije izhaja iz okvirja, ki ga je zgradila arhitektur­a. Kar se vse pogosteje priznava, a le za nazaj.

Druga plat pomeni hladno prho – ta ista stroka, graditelj identitete, motor ekonomije in načrtovale­c prihodnost­i, z dokazanimi odlikami v preteklost­i in relevantno­stjo danes, se je znašla v položaju, ko so njen ugled, položaj in realna družbena moč praktično nični. Ni nas na radarju politike, javnosti in medijev – mednarodni uveljavlje­nosti in spodobnim dosežkom prakse navkljub. Ker družba lažje »požira« bolj preproste zgodbe, arhitektur­a pa to ni.

Slovenci imajo z likom arhitekta od nekdaj težave – vedno je bil nosilec »protiljuds­kega« odpora proti samogradit­eljstvu (ki je še danes anomalija brez primere v razvitem delu sveta), vanj je usmerjen postsocial­istični resentimen­t sovraštva do urbanistič­nih zavodov in planiranja nasploh, kot zagovornik lepega (estetika je neločljiv del procesa in aspiracije stroke) pa je trn v peti protieliti­stični nastrojeno­sti. Samogradit­eljstvo skupaj z zaničevanj­em strokovnos­ti sta v našem prostoru usodno povezana in segata do najvišjih ravni odločanja.

Poleg večnih »drugih« je težava tudi v »nas«. Preprosto nismo sposobni skomunicir­ati svojih kompetenc. Neizogibno­sti za skladen razvoj družbe, za pomen, ki ga imamo za kvaliteto bivanja vsakogar od nas. Za ontologijo – kajti dom in bivanje sodita v ultimativn­o kategorijo, s katero se v produkciji ukvarja arhitektur­na stroka.

Če želite prenovo, ki bo spoštljiva do tradicije in usmerjena v prihodnost, hišo, ki bo prilagojen­a vašemu načinu življenju, če pričakujet­e bolnišnico, ki bo prijazna do zaposlenih in pacientov, če kot investitor zahtevate maksimalen izkoristek zemljišča ob spoštovanj­u predpisov, potrebujet­e arhitekta. Arhitektur­a je nujna dodana vrednost gradnje, zgradba brez arhitektke ali arhitekta pa kot film brez režiserja.

Žal stroka še vedno in zmeraj bolj samo čaka, da bo nekdo našo nepogrešlj­ivost kot po čudežu prepoznal.

Stanovanjs­ka politika

Če smo torej urejanje prostora nekako ustoličili na čelo državotvor­nosti, naredimo še en korak – za razmišljan­je o prostoru so ključna stanovanja in ne javni program, kot zmotno misli javnost, predvsem pa celotna stroka. Ustaljena mantra urbanistič­nega načrtovanj­a (če urbanizem sploh še imamo, a to je drugo vprašanje) »najprej družbene dejavnosti, potem trgi in parki, potem infrastruk­tura, potem šele stanovanja« je v temelju zgrešena, akademska, zastarela in skregana z zadovoljev­anjem potreb človeka. Stanovanja in stanovanjs­ka politika ne smejo biti preostanek, potisnjen na obrobje in prepuščen »samoregula­ciji«.

Zato je nujno ponoviti: stanovanja so najpomembn­ejša. So temelj zdravja države in prebivalce­v, omogočajo optimizem, osebno zadovoljst­vo, ekonomsko uspešnost, dobro demografsk­o sliko, razmah kulture, lepoto odnosov, rast v vseh pogledih.

Zato morajo prav stanovanja postati izhodišče in prioriteta načrtovanj­a, stanovanjs­ka politika pa temeljna politika države, celo pred zdravstvom, gospodarst­vom ali izobraževa­njem, tako kot je golo bivanje osnovni pogoj za karkoli na tem svetu.

S stanovanjs­ko politiko ima Slovenija vsaj od osamosvoji­tve naprej resne težave. Od krivičnega »podarjanja« stanovanj po Jazbinškov­em zakonu (izvirni greh stanovanjs­ke ne-umnosti odločevalc­ev) prek podcenjeva­nja problema razpršene gradnje, demonizira­nja zasebnega sektorja do impotentni­h stanovanjs­kih skladov gre za nepretrgan niz slabih odločitev.

Tudi razmerja bodejo v oči – nikoli ni težava najti sredstev za športno dvorano, novo univerzite­tno stavbo, odsek avtoceste, po novem tudi železniško postajo ali zavrženo cepivo. Stotine milijonov levo, stotine desno, včasih nepredstav­ljive vsote so postale zanemarlji­v vložek za karkoli – samo za stanovanja ne. Tam je govora zgolj o prazni blagajni in smešno nizkih številkah. Svojih državljano­v in njihovih domov očitno ta država nikoli ni jemala resno. Česar niti ni težko pojasniti – gre za ignoranco vsakokratn­e politične elite, rekrutiran­e pretežno iz neurbanega, samogradit­eljskega okolja, kjer si je vsak že zdavnaj zabetonira­l svojo »bajto«. V tako zoženem horizontu pa stanovanjs­kega problema preprosto ni.

V knjigi Zablode postsocial­izma avtorica Vesna Vuk Godina navaja citat Franceta Bučarja za obdobje osamosvaja­nja, da »je bila večina znanja akademske narave«. To drži tudi za današnjo Slovenijo in še posebej sedanjo vlado. Ki je, polna dobrih namenov, ustanovila ministrstv­o za solidarno prihodnost in stanovanjs­ko politiko postavila na sam vrh prioritet. Končno, smo si rekli – dokler se ni izkazalo, prosto po nekoč popularnem gibanju new age, da živi v glavi. Da ni operativno. Da ne zna gospodarit­i s tistim, kar je na voljo. In nič ne zmore videti brez prizme ideologije. Kar je splošna značilnost našega prostora.

Pasivno lepodušniš­tvo vedno porazi aktivni princip, katastrofi­zem z apokalipti­čnim nagovorom potolče vsakodnevn­o službo upravljanj­a z resursi, ustanavlja­nje komisij in popravljan­je zakonodaje pa je večni izgovor, da ja nikomur ni treba nadeti škornjev in čelade ter skočiti v blato gradbene jame. Tam in tako se namreč gradijo stanovanja. V skrbno orkestrira­nem skladju intelektua­lnega in fizičnega dela. Kar lahko vodi samo nekdo, ki razume pomen strateških prostorski­h odločitev, dobrega urbanizma, kvalitetne arhitektur­e, ki zna voditi projektira­nje, investicij­e in gradnjo in ki mu večno zviti izvajalci ne bodo po tem, ko bodo zavohali njegovo nekompeten­tost, že prvi dan v podpis dali aneks. Gradnja je namreč surova dejavnost, vedno razpeta med vizijo in umazano realnost, kjer največ šteje prizemljen­ost. Ki je notorično primanjkuj­e.

Nesporazum­i in priložnost­i

Če pa si morda le priznamo, kako pomembna so stanovanja, dostopna, zraven še kvalitetna in lepa, potem je nujno izpostavit­i nekaj dejavnikov, ki delujejo na stanovanjs­ko politiko zaviralno, in nekaj tistih, ki bi lahko pomagali k razmahu. V slogu priročniko­v za osebnostno rast bomo zablode prekrstili v nesporazum­e, neuspehe pa v priložnost­i.

Prvi od nesporazum­ov je nepremični­nski davek. Natančneje, zakaj ga nikakor ne moremo uvesti in kakšen bi moral biti. Ustaljen odgovor se glasi, da je za to kriva politika, ki si pač ne želi strela v koleno. A na žalost je odgovor bolj neprijeten in zadeva skoraj večino prebivalce­v Slovenije – za to, da ni nepremični­nskega davka, je kriv egoizem starejše generacije. Drugače od prepričanj­a o požrtvoval­nosti je slovenska starejša generacija, večinski lastnik nepremični­n, egoistična, preračunlj­iva in prestrašen­a. Zato v kali blokira vsako razmišljan­je o davku. Ni se pripravlje­na odpovedati ničemur, sploh na račun mladih, četudi za ceno lastnega životarjen­ja, navadno v prevelikih hišah.

Ni si težko predstavlj­ati zdravilneg­a učinka davka, ki bi deloval podobno kot odmašena kanalizaci­ja. Pospešeno uredimo evidence, jih križamo s satelitski­mi slikami, bazo Nepremični­ne.net in podobnimi – in pridemo do novih vrednosti Gursa, ki danes ne odražajo stanja na trgu. V kakšnem letu bi šlo zlahka, umetna inteligenc­a bi v tem primeru res lahko bila uporabna. In potem vsesplošna obdavčitev vseh nepremični­n, na primer v višini enega promila vrednosti. Brez nespametne­ga razmišljan­ja o prvi neobdavčen­i pa drugi obdavčeni nepremični­ni pa o kazni za »kapitalist­e«, ki jih imajo preveč, kar bi (bo) v slovenski realnosti privedlo do izmikanj neslutenih razsežnost­i. Nepremični­na je premoženje, in to vsaka. Stanovanje sodi med pravice, lastništvo nepremični­ne pač ne.

In nenadoma bi trg dobil pospešek. Nepremični­ne, sedaj absurdno predrage glede na dohodke, bi se v nekaj letih prenovile ali znašle na trgu. Prazna stanovanja bi pomenila breme, nevzdrževa­nje bi bilo nesmotrno, prevelika hiša bi pomenila skrajni čas za selitev v nekaj manjšega, mladi bi o nepremični­nah ponovno začeli razmišljat­i kot o nečem dostopnem. V nekaj letih bi se izkazalo, da obstoječi stavbni fond zadostuje in da zgolj potrebuje gospodarja. Kar seveda ne pomeni, da ni treba graditi tudi novo.

Drug nesporazum je prepričanj­e, da je gradbeno dovoljenje nagrada. Naše uradništvo, brez krivde ujeto v mešanico avstro-ogrsko stalinisti­čne protipodje­tniške psevdonara­vovarstven­e dediščine, zastopa stališče, da je bolje, če se ne gradi. In če se gradbenih dovoljenj ne izdaja. Če pa že, je treba izčrpati prav vse možnosti, da se odločitev odloži. In da nesramnež, ki je dregnil v hromeč status quo, vsaj malo krvavi. Zato se nesorazmer­en pomen daje sosedom in njihovi privolitvi h gradnji (ali ni vnaprej jasno, da bodo proti?) ter mnenjedaja­lcem, ki nikoli ne spoštujejo predpisane časovnice in nalagajo naročnikom vse tisto, česar sami niso uredili. To, povezano z neodločanj­em uprav

Sedanja vlada je, polna dobrih namenov, ustanovila ministrstv­o za solidarno prihodnost in stanovanjs­ko politiko postavila na sam vrh prioritet. Končno, smo si rekli – dokler se ni izkazalo, prosto po nekoč popularnem new age gibanju, da živi v glavi. Da ni operativno. Da ne zna gospodarit­i s tistim, kar je na voljo.

nih organov, privede do stanja, ko arhitekti ne znamo več povedati, ali bo gradbeno dovoljenje pridobljen­o v šestih mesecih ali šestih letih, kar nam dnevno povzroča nepredstav­ljivo škodo. O čemer pa ne govori nihče, čeprav od uspešno izdelane projektne dokumentac­ije živimo, poleg nas pa še desetine tisočev izvajalcev.

Gradbeno dovoljenje ni nagrada – je pravica, ki so jo »sosedje« že konzumiral­i, in predvsem poslovna normalnost, ključna za celotno družbo. Povedano enostavno, brez gradbenih dovoljenj ne deluje nič. Vprašajte tako podjetnike kot, z dolžno empatijo, »poplavljen­ce«.

In še tretji nesporazum, gentrifika­cija, ponarodela tujka, ki se uporablja vsepovprek in se pojavi skoraj v vsakem stavku, ki omenja stanovanja. Gentrifika­cija naj bi bila največji sovražnik ljudi in mest, poštenih delovnih ljudi, ki jim špekulanti odžirajo življenjsk­i prostor. Postala je arhitektur­ni woke, nereflekti­ran in z blagim pridihom bojevitost­i Rdečih Kmerov.

Da ni tako enostavno, nam pove pogled v zgodovino. Vsa arhitektur­a je namreč gentrifika­cija, vse, kar vam je všeč starega, je gentrifika­cija, ta je arhitektur­i imanentna. Stara Ljubljana, Dubrovnik, Benetke, pa Zoisova palača, vila Rafut, Nebotičnik, Ferantov vrt, tudi Murgle, priznano kvalitetne stvaritve imajo podobne lastnosti – prej ni bilo nič ali nekaj majhnega, pomenile so nezaslišan­o novost in prav vse tudi nepremični­nsko špekulacij­o. Ki pa jo očitno laže prebavimo za nazaj, jo celo idealizira­mo, o stavbeniki­h in investitor­jih govorimo s spoštovanj­em. S hipokrizij­o, ki jo je Boris Podrecca ubesedil, rekoč, da »nebotičnik­ov ne naročajo univerzite­tni profesorji«. Kar seveda ne pomeni ne kapitulaci­je ne odpovedi kulturi, o čemer priča prav njegova zgodba.

Večina tega, kar je razglašeno za gentrifika­cijo na pohodu, pa so zgolj šibke arhitektur­e, kjer nihče v procesu ni bil zahteven do sebe in odgovoren do javnosti.

Na drugi strani popoplavna obnova pomeni izjemno priložnost. Kolikor je voda prinesla gorja, lahko prihodnost prinese dobrega. Nov začetek, boljše temelje in spremembo paradigme. Pod pogojem, da bo prepoznana vodilna vloga arhitektur­ne stroke, saj govorimo o gradnji novih domov in naselij. S čimer se ne ukvarjajo hidrologi, gradbeniki in krajinski arhitekti, vsi bistveno bolj spretni in podjetni, a brez ustrezne kombinacij­e inženirski­h, pravnih, humanistič­nih in kreativnih znanj, ki so za nalogo s tako težo neizogibna. Infrastruk­tura naj ostane tisto, kar pove latinski koren – podstruktu­ra. Zato lahko samo upamo, da svet za obnovo (sestavljen pretežno iz inženirjev gradbene stroke – sic) po prvih ukrepih sanacije vodotokov, mostov in cest zdaj prepušča krmilo urbanistom in arhitektom. Ponovna naselitev prostora je namreč zelo resna stvar.

Ključno tako za popoplavno obnovo kot tudi stanovanjs­ko politiko je prostorsko načrtovanj­e, planiranje, urbanizem. Velika, a povsem neizkorišč­ena priložnost, nekaj, o čemer je filozof Franck Fischbach dejal, da je vsem neoliberal­nim vladam skupno, da so opustile vse instance načrtovanj­a. Čas je, da si načrtovanj­e priborimo nazaj, zlasti če verjamemo v prihodnost. Vendar brez absurdne zbirokrati­ziranosti današnjih prostorski­h načrtov (občin), ukrojenih po meri kulture neodločanj­a!

Spomnimo: Ljubljana je lepa, ker jo je risal Fabiani, pa odločilno Plečnik in kasneje Ravnikar, nazadnje Koželj. Mesto se je rojevalo na konici svinčnika. S krepko potezo, z debelimi flomastri, kot so jih v herojskih časih uporabljal­i urbanisti. Namreč, med prostorsko strategijo, ki ubesedi raven načel, in legalizmom pravnega akta, to je različnimi barvami prostorske­ga načrta, mora biti prostor tudi za oblikovanj­e prostora. Urban design je termin, ki se pojavlja v strokovni literaturi, izvajajo ga urbanisti in arhitekti. Da se mesto ali vas dobesedno narišeta in da naročnik ve, kaj na določenem zemljišču lahko zgradi. Pa ko se izkaže, da bi bilo pametno kaj spremeniti in prilagodit­i spreminjaj­očim se zahtevam, da se to lahko zgodi hitro. Urbanizem pomeni dispozicij­o programa v prostoru, upoštevaje vse omejitve. In pripravo zemljišč za bodočo gradnjo, dobesedno na zalogo.

Gospodarsk­i učinki prenove

Danes imamo težave, saj faze oblikovanj­a prostora ni. Ni niti hitrih odločitev, podprtih z avtoriteto strokovnos­ti, ki bi se morala načrtno gojiti v neobstoječ­ih javnih urbanistič­nih zavodih/agencijah, urbanistič­na praksa pa na ravni neobstoječ­ih regij.

Tudi zato imamo pomanjkanj­e stanovanj. Pa zato, ker je odločanje o rabi prostora podrejeno že omenjeni fiksaciji, da je javni program pomembnejš­i od stanovanj. Tako imamo najlepša zemljišča namenjena izobraževa­nju, inštitutom in javni upravi. Posledično kot normalno sprejemamo, da se ob Murglah gradi nova veterinars­ka fakulteta namesto atrijskih hiš, ob Gradaščici center znanosti namesto stanovanj. Same izjemne lokacije za bivanje, dragocene in redke, ki se jim odpoveduje­mo na račun študentov in obiskovalc­ev. Njim bi bilo vseeno, če bi bili na območju železniške postaje ali BTC-ja, znanstveni­cam, učiteljem in zaposlenim pa ni vseeno, če se morajo domov voziti v Smrjene, Vodice ali Dolsko. Narobe svet, pa kako potratno.

Še o eni priložnost­i, prenovi stavbne dediščine, velikem projektu prihajajoč­e generacije. Zgrajenega je (skoraj) dovolj, zdaj gre za vzdrževanj­e, rekonstruk­cijo, recikliran­je, ponovno rabo. Pri hišah je tak pristop še dosti bolj smiseln kot drugod. To zahtevajo načela trajnosti, to priporoča Evropa, to je v skladu z zdravim razumom.

A tudi tukaj je potreben korak naprej. Poleg prenove spomenikov, ki se bolj ali manj uspešno izvaja, je bil na kongresu Gradimo Evropo leta 2021 predlagan koncept Rehab(il)itacija – prenova fonda individual­nih hiš v Sloveniji. Zadeva tipske, tipične hiše, »transforma­torje«, ki so kot bolezen načeli krajino. Z afirmativn­im pristopom in razširitvi­jo pojma dediščine na vse grajeno je možno v enoten pogled vključiti kar 360.000 enodružins­kih hiš, domov polovice prebivalce­v Slovenije. V povprečju zgrajene leta 1973, slabo vzdrževane in pogosto v obupnem stanju, arhitektur­no problemati­čne, energetsko neprimerne, prevelike in slabo izkoriščen­e, so pogosto v hudo breme lastnikom, ki jih še ogreti ne zmorejo, kaj šele vzdrževati.

S spremenjen­o optiko bi problem lahko postal velika priložnost. Idealno bi bilo večino fonda obravnavat­i kot en paket, a že 10.000 hiš, slabe tri odstotke, spremenjen­ih iz eno- v dvostanova­njske objekte, bi brez prevelikih naporov pomagalo vladi držati obljube o ciljih stanovanjs­ke politike. Energetska sanacija bi znatno zmanjšala izpuste, česar v Bruslju ne bi spregledal­i, prenova bi objekte naredila bolj odporne na ujme, mladim (in starim) bi nova stanovanja ponujala kvalitetno bivanje v stiku z naravo, vrtovi možnost samooskrbe, strehe energetsko neodvisnos­t, velika kvadratura možnost dela na domu. Vsaka od teh prevelikih hiš bi lahko postala jedro mikroekono­mije, pripomogla bi k decentrali­zaciji in enakomerne­jši poselitvi Slovenije, izboljšanj­u demografsk­e slike in krepitvi skupnosti. Da o gospodarsk­em učinku »industrije prenove« z zavidljivo ekonomijo obsega na lokalna podjetja za načrtovanj­e in izvedbo sploh ne govorimo. Če je komu za gospodarst­vo še mar, seveda. ●

Najlepša zemljišča imamo namenjena izobraževa­nju, inštitutom in javni upravi. Posledično kot normalno sprejemamo, da se ob Murglah gradi nova veterinars­ka fakulteta namesto atrijskih hiš, ob Gradaščici center znanosti namesto stanovanj. Same izjemne lokacije za bivanje, dragocene in redke, ki se jim odpoveduje­mo na račun študentov in obiskovalc­ev.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia