Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Staranje prebivalst­va, rastoči stroški in pomanjkanj­e zdravnikov

-

Delo, 13. aprila

Članek z zgornjim naslovom me je presenetil tako v pozitivnem kot tudi v negativnem smislu. Pozitivno je nedvomno to, da obravnava zelo pereče teme. Negativno pa je, da sedanjega nezadovolj­ivega stanja ne kvantifici­ra in na osnovi teh podatkov predlaga rešitve. Zaradi kompleksno­sti teme, ki jo avtorji obravnavaj­o, se bom v svojem odzivu omejil samo na pomanjkanj­e zdravnikov.

Strinjam se, da v Sloveniji primanjkuj­e zdravnikov. Torej bi moral biti prvi podatek število trenutno aktivnih zdravnikov in koliko bi jih potreboval­i. Ocenjujem, da je v Sloveniji aktivnih približno 6500 zdravnikov. Za kolikor toliko normalno zdravstven­o oskrbo pa bi jih po moji oceni potreboval­i vsaj 10.000. Kot upokojenec ne razpolagam z bolj natančnimi številkami, vendar bi te morale biti znane tako ministrstv­u za zdravje kot tudi zdravniški zbornici, in vesel bom, če me bodo popravili.

Na osnovi ocene, koliko aktivnih zdravnikov potrebujem­o v Sloveniji, bi morala slediti analiza, kaj so razlogi za ta primanjklj­aj, in načrt, kako ga bomo odpravili. Nedvomno so eden od razlogov za primanjklj­aj odhodi zdravnikov v inozemstvo, vendar po moji oceni to spet ni bistven razlog. Bistven za pomanjkanj­e zdravnikov je premajhen vpis na medicinski študij. Ta je omejen z »numerus clausus«, torej je v pristojnos­ti vlade in njenih ministrste­v. Če želimo imeti 10.000 aktivnih zdravnikov in predpostav­imo 40-letno delovno dobo, bi potreboval­i 250 diplom letno. Ker pa se odhodom zdravnikov v inozemstvo nikoli ne bomo mogli ogniti in prav tako ne njihovim bolniškim, porodniški­m itd., bi potreboval­i, ocenjujem, 300 diplom letno. Da bi to številko dosegli, bi moral biti vpis na obe medicinski fakulteti omejen na ne manj kot 350 študentov letno.

Čeprav so številke, ki jih navajam, le moja ocena, sem prepričan, da vsaj v grobem dajejo korektno oceno sedanjega stanja. Postavljaj­o pa tudi cilje, ki jim bi morali slediti v nacionalne­m interesu. Seveda bi si želel, da bi tudi slovenski mediji in specifično članek, ki mi je dal motiv za pisanje tega odziva, podrobneje analiziral­i naše probleme in dajali spekter rešitev, ki bi Slovenijo vodile naprej. Vendar mediji informiraj­o in oblikujejo javno mnenje, vlada pa sprejema odločitve.

Iz pravkar povedanega sledi, da vlada v letošnjem februarju, ko je sprejemala pogoje in število vpisnih mest za vpis na slovenske univerze, vsaj kar zadeva vpis na medicinski fakulteti, ni ravnala v nacionalne­m interesu. Prepričan sem, da bi morala odstopiti ministrica za zdravje, ki je dala soglasje k vpisu na medicinski fakulteti, ki je v jasnem nasprotju z nacionalni­mi interesi. Njen odnos do vsaj za mene kritičnega problema v njenem resorju ji ne daje druge možnosti. Delovanje v nacionalne­m interesu bi moralo imeti prednost pred vsem drugim. prof. dr. Andrej Umek,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia