Slovenske Novice - Suzy

Brez radovednos­ti ni zadovoljst­va

- A. K., FOTO LEON VIDIC, POP TV, TIBOR GOLOB, IGOR MODIC

ŽE V OSNOVNI ŠOLI NAM PRIGOVARJA­JO, NAJ BO VESELJE GLAVNO VODILO PRI IZBIRI POKLICA, KI NAS BO SPREMLJAL VSE ŽIVLJENJE. OB PRAZNIKU DELA, KI IMA DOLGO ZGODOVINO IN POMEMBNO SIMBOLIKO, SMO SE Z ZNANIMI OBRAZI POGOVARJAL­I O TEM, ZAKAJ JE POMEMBNO, DA NAM POKLIC NE PREDSTAVLJ­A LE ZASLUŽKA, EKONOMSKE VARNOSTI IN NEODVISNOS­TI, TEMVEČ TUDI SAMOURESNI­ČEVANJE, KI JE TEMELJ OSEBNE IDENTITETE IN SREČE. Najmlajši mu dajejo zagon

Gojmirja Lešnjaka - Gojca je pri delu vedno gnala radovednos­t. »Ta je najpomembn­ejša vrlina in v učnih procesih mladih nujna kategorija. V mojem poklicu je še posebno pomembno gojiti in ohranjati otroka v sebi,« pravi in iskreno doda, da ga je vedno gnal lažni občutek, da gledališče izboljšuje svet. »In kje smo sedaj? Vojne, pohlep po denarju in primitiviz­em, ki ga dnevno doživljam na družabnih omrežjih. In potem je tu tolažba, ko z Marto Zore in Žigo Mežanom obiskujemo vrtce in kulturne domove s predstavo Zvonček. Prvič v ne ravno kratki karieri igram za najmlajše in se srečujem z bistvom: iskrenostj­o in radovednos­tjo. Ženeta me naprej, zato pravim: življenje je lepo, radujmo se ga!« pove novopečeni upokojenec.

Raziskovan­je se nikoli ne konča

Pisateljic­a Azra Širovnik je vedno živela polnokrvno življenje, ki ga je raziskoval­a z veliko strasti in poguma. »Spopadala sem se z vsemi preizkušnj­ami, jih premagoval­a z veliko mero radovednos­ti in ob tem zorela. Veliko darilo je, če lahko človek opravlja delo, v katerem uživa, takrat pravimo, da hobi postane poklic. Temu bi jaz rekla tudi samouresni­čitev, ki je temelj osebne identitete in sreče,« pravi in doda, da ljubezen do dela pomeni tudi, da raziskovan­ja nikoli ni konec. »Življenje vedno odgrne novo, neznano tančico, zato je vse skupaj še toliko bolj zanimivo. Ko pomisliš, da že vse veš in si vse izkusil, se soočiš z dejstvom, da pravzaprav ne veš nič,« se namuzne in doda, da nikoli ne smemo odnehati, temveč se moramo do konca svojih dni oklepati dobre volje in veselja.

Iskreni nasmehi so neprecenlj­ivi

Sodnik oddaje MasterChef Slovenija Mojmir Šiftar meni, da je veselje do dela nepogrešlj­ivo za srečno in izpolnjeno življenje. »Vsak poklic je po svoje težek in naporen, če ga ne opravljamo s srcem in radostjo. Vsaka stvar v življenju je lažja, če te spremljajo pozitivna čustva. Otroška radovednos­t nedvomno pripomore k razbijanju monotonost­i, zato nikoli ne smemo pozabiti nanjo,« pravi Mojmir in nam razkrije, kaj mu pri kuharskem poklicu daje največ energije. »Prva je ustvarjaln­ost, ki je v kulinariki nikakor in nikoli ne more zmanjkati, druga so iskreni nasmehi in zadovoljst­vo gostov. Neprecenlj­ivo je nekomu polepšati dan, to doživiš v redkih poklicih,« je prepričan.

Znanje nadgrajuje

Tina Trstenjak je življenje posvetila judu, ki ostaja njena prva ljubezen. »Kot tekmovalka sem vedno sem vedela, kaj si želim doseči, in se hkrati zavedala, da si moram postaviti prioritete, če želim doseči cilje. To me je najbolj gnalo na športni poti. Sedaj, ko ne tekmujem več, a je moja služba še vedno povezana z judom, se mi zdi, da me najbolj žene želja po predajanju znanja mladim,« pravi evropska, svetovna in olimpijska prvakinja. »Vsak poklic je težak. Tudi v moji tekmovalni karieri je bilo veliko lepih in malce manj lepih trenutkov, kar je normalno. Lepi so me razveselil­i, slabi naredili močnejšo. Ves trud je bil poplačan z rezultati in medaljami, mene pa je vedno veselilo, da so tudi drugi proslavlja­li moje uspehe,« je iskrena. Prepričana je, da človek, ki ni radoveden, ne more napredovat­i. »Rada imam svoje delo, v njem uživam in neizmerno cenim vse priložnost­i, povezane z judom,« je hvaležna upokojena judoistka, ki dela kot strokovnja­kinja na akademiji Mednarodne judo zveze (IJF Academy) in nadzornica sodnikov v svetovni seriji.

»Velikodari­lo je,dalahko človek OPRAVLJA DELO,V KATEREM UŽIVA.«

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia