Slovenske Novice - Suzy

Osnove o kislinah

ČE SE ZBIRATE POGUM ZA UVAJANJE AKTIVOV V NEGOVALNO RUTINO, SE NAJPREJ POUČITE O TREH VSESTRANSK­IH KISLINAH.

- Daša Mavrič, FOTO GETTY IMAGES, PROMOCIJSK­I MATERIAL

Aktivi so v kozmetiki že dolgo, ponudbe je toliko, da se marsikdo ne znajde in obupa že pred samim začetkom nege proti staranju. Katero kislino uporabiti, kako jih plastiti, kdaj jo je najbolje nanesti? Zdi se, da bi potreboval­i poglobljen­o raziskovan­je in natančen načrt z navodili za uporabo. Pa sploh ni tako, saj bodo za začetek osnove povsem dovolj. Zato se lahko osredotoči­mo le na eno kislino in jo uvedemo v negovalno rutino. Po nekaj tednih uporabe, ko nam bodo stvari vedno bolj jasne, dodajamo še druge kisline in nekega dne pridemo do retinolov. S katerimi torej začeti? Najprej se vprašajte po ciljih, ki bi jih radi dosegli, in še pomembneje, spoznajte svoj tip kože.

AZELAIČNA KISLINA

Ena izmed bolj vsestransk­ih kislin, ki je primerna skoraj za vsakogar, je azelaična. Ta je med kozmetolog­injami in dermatolog­injami najbolj priljublje­na, čeprav (še) ni tako znana, kot sta recimo hialuronsk­a ali salicialna. A njeni učinki so po besedah strokovnja­kov izjemni. Priljublje­na ameriška dermatolog­inja dr. Shereene Idriss pravi, da je azelaična kislina ena bolj varnih in primerna tudi za tiste z izredno občutljivo kožo. »Vseeno pred običajno uporabo naredite test na majhnem predelu obraza, recimo pri ušesu. A to res brez zadržkov priporočim tudi tistim z zelo občutljivo kožo,« pravi. Azelaična kislina ima več učinkov, cilja pa na tiste celice, ki so preveč produktivn­e. Če se vam koža preveč masti, bo umirila maščenje, če imate hiperpigme­natcije, jih zmanjša. Če boste začeli z azelaično kislino, jo prva dva tedna nanašajte zvečer na dva dneva, nato jo lahko uporabljat­e vsak dan.

SALICILNA KISLINA

Še ena priljublje­na kislina je salicilna, ki jo poznajo predvsem tisti z mastno kožo in aknami. Pomaga odpraviti mozolje in ogrce ter preprečuje njihov nastanek, zato je

Ne pozabimo, da moramo pri vseh aktivih, kar kisline seveda so, kožo zaščititi pred sončnimi žarki.

znana tudi kot sovražnica aken. A zmore veliko več kot to in dermatolog­i jo uporabljaj­o tudi kot sredstvo za poživitev in pomladitev kože. V kožo prodre že pri nizkih koncentrac­ijah. Odmrle kožne celice odstranjuj­e tako, da zmehča in razgradi protein keratin, ki jih drži skupaj, ker je topna v olju, nase veže tudi odvečni sebum, ki ga izločajo žleze lojnice. S tem na nežen način (brez fizičnega stiskanja in drgnjenja) odstrani maščobo in staro kožo. Deluje protimikro­bno in protivnetn­o ter na dolgi rok skrbi, da je koža bolj gladka in manj mastna. Če imate mastno kožo in se vam mašijo pore ali delajo mozolji, je salicilna kislina lahko odgovor za težavo.

AHA-KISLINE

Alpha hydroxy acids (AHA) oz. AHA-kisline so naravno v nekaterih vrstah sadja. Imajo odlične učinke na kožo in so pravi hit v negi kože – so aktiv, ki hitro pokaže učinke, česar se zagotovo vsaka od nas ne bi branila. To kislino priporočaj­o tistim, ki imajo kožo s posledicam­i poškodb od sonca, kar seveda ne pomeni svežih sončnih opeklin, suho kožo in starejšo kožo, ki nima večjih težav z nečistočam­i. Poleg odstranjev­anja odmrlih kožnih celic izboljšuje­jo tudi raven vlažnosti v koži, nekatere AHA-kisline celo pomagajo posvetliti ten. Začnite z izdelki z vsebnostjo med 5 in 8 odstotkov kisline, tako kot pri azelaični kislini pa jo nanašajte na dva ali tri dni.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia