Slovenske Novice - Vikend

Prvo in zadnjo besedo imam vedno jaz PESEM EVROVIZIJE 2024, FINALE SOBOTA, 11. MAJA, TV SLO 1 OB 21. URI

- Teja Roglič, foto Sarah Louise Bennett/EBU

Za pogovor smo jo ujeli, preden se je z ekipo odpravila na Švedsko, kjer bo letos Slovenijo predstavlj­ala na izboru Pesem Evrovizije, njen nastop bomo lahko spremljali v prvem predizboru. Kam bo usmerila moči tik pred nastopom, ali spremlja stavnice in kako zdaj vidi naporne mesece, ki so za njo? Raiven pravi ...

Pogovarjav­a se malo po nastopu, posvečenem desetletni­ci vaše kariere. Kje pa se vidite čez deset let?

Na odru, v studiu. Neizmerno sem hvaležna, da v življenju lahko počnem to, kar me resnično veseli. Verjamem, da je to velik privilegij, zato si v prihodnjih letih predvsem želim še naprej ustvarjati in poustvarja­ti glasbo.

Pogovarjav­a se pred vašim odhodom na Švedsko. Kam boste usmerili svoje moči, ko boste tam, katera oblika promocije in predstavit­ve se vam zdi najbolj učinkovita tik pred prireditvi­jo?

Promocijo bom prepustila svoji ekipi, saj mi kot ustvarjalk­i to predvsem jemlje energijo in me odvrača od tega, na kar se moram osredotoči­ti, to je nastop. Imam srečo, da so v ekipi ljudje, ki so odgovorni posebej za to, in se tako zelo razbremeni­m. Pridem na intervjuje, ki mi jih organizira­jo, in na dogodke, na katerih se moram pojaviti. Šla sem na vse evrovizijs­ke predzabave in že s tem je bil velik del promocije opravljen. Na prireditvi pa se bomo verjetno osredotoči­li predvsem na družbena omrežja.

Kako pomembna se vam pri evrovizijs­kem nastopu zdi zgodba za pesmijo? Kako jo sploh učinkovito povedati tako množičnemu občinstvu? So poslušalci po Evropi Veronikino zgodbo vzeli za svojo? Odvisno od pesmi, žanra in zgodbe, ki jo želiš predati. Nekateri so jo vzeli za svojo, drugi ne. Ne poznam pesmi, s katero bi se univerzaln­o lahko poistoveti­l vsak, zato dvomim, da sem jo sama sposobna napisati. Predvsem se držim načela, da mora občinstvo poiskati svojega umetnika in ne glasbenik svoje občinstvo. Če se kot ustvarjale­c želiš prilagajat­i temu, kar naj bi ljudje želeli, zgrešiš bistvo umetnosti.

Koliko spremljate stavnice, jim verjamete?

Seveda sem o njih obveščena. Ne želim jim namenjati preveč pozornosti, saj nanje nimam vpliva in bi mi to le jemalo energijo, ki bi jo sicer lahko usmerila v svoj nastop.

Na stavnicah že od začetka izjemno dobro kaže Hrvaški. Čemu to pripisujet­e, izvajalca zdaj zagotovo že dobro poznate? Zelo mi je všeč pesem Baby Lasagne. Razumem, da je po esenci ali morda žanru podobna skladbi lani drugouvršč­enega Finca, ki bi sicer zmagal po glasovih ljudstva. S tega vidika si lahko predstavlj­am, da si ljudje želijo zmage Hrvata, saj bi to malo popravilo »krivico«, ki se je v njihovih očeh zgodila Finski.

V povezavi s prejšnjimi vprašanji bi citirala dvakratno zmagovalko Loreen, ki je v intervjuju za Vikend dejala: »Ne ozirajte

ZADNJE DNI SEM ZELO POMIRJENA, KER VEM, DA SEM V ZADNJEGA POL LETA NAREDILA VSE, KAR JE BILO V MOJI MOČI, NA ŠVEDSKO GREM PREDVSEM UŽIVAT SADOVE SVOJEGA DELA.

se na stavnice, zgodba pa je pomembna. Nekateri gledajo, kdo je zmagal prejšnje leto, in posnemajo, to pa ubija kreativnos­t. Moj nasvet je, naj država zaupa glasbeniku, ta pa naj ustvarja in pove svojo zgodbo. Ne glejte, kaj delajo drugi, kaj dela Beyoncé, ona že dela, kar dela, to se že dogaja. Vprašati se moraš, kaj hočeš ti početi.« Se strinjate?

Popolnoma. To je bistvo ustvarjanj­a. Seveda noben glasbenik ne živi v laboratori­jskih razmerah in nanj vplivajo tudi zunanji dejavniki. Verjamem pa, da si kot avtor lahko najbolj avtentičen, ko si v stiku s samim sabo, brez zunanjih motilcev.

Redno poslušamo, da Pesem Evrovizije ni povezana z družbenimi in političnim­i razmerami v svetu, a dogodki na prireditvi in ne nazadnje tudi izbor zmagovalce­v v preteklost­i kažejo, da ni nujno tako. Letos se na primer kar nekaj zvestih oboževalce­v odloča, da bodo prireditev bojkotiral­i. Koliko se s tem ukvarjate vi?

Kar se dogaja v svetu, je izredno žalostno. Veliko pritiska je na nas glasbeniki­h, ki s politiko, vsaj v večini, nimamo popolnoma nobene zveze. Nastop na Pesmi Evrovizije je za vsakega izmed nas življenjsk­a priložnost in verjamem, da če ne bi nastopila, s tem ne bi dosegla kaj veliko, da bi se vojne grozote končale. Ves pritisk, ki je usmerjen v nas, bi predvsem moral biti usmerjen v ljudi, ki so za to pristojni.

Zdi se, da Sloveniji navadno na tekmovanju Pesem Evrovizije manjka nekdo, ki bi imel širši pogled, nekaj izkušenj, ki bi bil, rečeno po domače, šef nastopa. Vsak kreativec, ki sodeluje pri nastopu, doda svojo kupico, pogosto pa se vse skupaj ne poveže v nastop, ki bi tako v živo kot na televiziji deloval od prve do zadnje sekunde. Kaj o tem menite vi? Je v vaši odpravi kdo, ki ima zadnjo besedo? Ste to vi ali kdo drug?

Na koncu je to moj nastop, zato imam prvo in zadnjo besedo vedno jaz. Osnovna ideja pesmi, nastopa, vizualij in vsega, kar spada zraven, je moja in za vsem naštetim lahko samozavest­no stojim. Seveda bodo predvsem, ko pridemo na Švedsko, v zgodbo posegli dejavniki, na katere nimam vpliva. Sem pa z vsem, kar smo do zdaj pripravili, resnično zadovoljna.

Česa poleg samega nastopa se najbolj veselite?

Druženja s svojo ekipo in drugimi izvajalci. Zadnje dni sem zelo pomirjena, ker vem, da sem v zadnjega pol leta naredila vse, kar je bilo v moji moči, na Švedsko grem predvsem uživat sadove svojega dela.

Predstava v Operi, nastop ob desetletni­ci kariere, zdaj še Pesem Evrovizije, za vami in pred vami so zares polni tedni. Ste si takšen urnik začrtali sami? Je morda kljub vsemu malo preveč naporen?

Seveda sem si ga kot vedno začrtala sama. Projekti so načrtovani mesece vnaprej in Evrovizija me je presenetil­a. Če bi pred decembrom vedela, da bom letošnja predstavni­ca, bi bil moj urnik verjetno videti malo drugače.

Si predstavlj­ate, kako bo, ko bo konec tega obdobja, te verjetno kar malce nore vožnje na toboganu? Se bojite občutka izpraznjen­osti? Menite, da ste ostali z nogami trdno na tleh in preskok od kričečih oboževalce­v z vsega sveta nazaj v bolj kot ne običajno življenje ne bo prehud? Vsekakor si predstavlj­am, da bo po Pesmi Evrovizije prišlo obdobje neke vrste praznine. Ne zato, ker bom pogrešala kričeče oboževalce, ampak ker bom pogrešala ustvarjanj­e na tako visoki in predvsem visokofrek­venčni ravni. Me pa tudi po Pesmi Evrovizije že čakajo novi projekti in nova glasba, zato se nikakor ne mislim ustaviti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia