Sense & Sen­si­bil­ity

Op­po­sites at­tract in this fam­ily apart­ment in Mi­lan, Italy, whose in­no­va­tive ren­o­va­tion was in­formed by the un­ex­pected choices of its cre­ative owner

Elle Decoration (South Africa) - - MILAN - Text and pro­duc­tion CHIARA DAL CANTO

When look­ing for a fam­ily home, Clara Cec­cherini promised her­self that she would never live in a house with a brick-clad façade. But the founder of Ba­boon com­mu­ni­ca­tion stu­dio hap­pily changed her mind when she came across a light and airy apart­ment on the top floor of a build­ing from the 1960s that over­looks a tree-lined av­enue. Cec­cherini and her hus­band in­stantly fell in love with the space thanks, in large part, to the nat­u­rally bright interiors and the home’s beau­ti­ful ter­race.

The own­ers called on Eligo Stu­dio to ren­o­vate the apart­ment. The ate­lier – which is renowned for its unique ap­proach, orig­i­nal de­sign lan­guage and abil­ity to in­cor­po­rate tra­di­tional Ital­ian el­e­ments in a con­tem­po­rary set­ting – agreed to take on the en­tire project, de­sign­ing not only the spa­ces, but also many of the fur­nish­ings, right down to the de­tails on the light switches. The in­te­rior lay­out has only been par­tially mod­i­fied, but the changes have helped create a har­mo­nious flow from one part of the home to the next. This is not an open apart­ment, and each room re­tains its own per­son­al­ity and pri­vacy, but the im­proved spa­tial dis­tri­bu­tion en­cour­ages a shared life­style and, most im­por­tantly, al­lows light to spread through the en­tire home.

In the en­trance, 180 de­gree ro­tat­ing pan­els up­hol­stered in bordeaux-hued fab­ric act as a screen that can be used to shield the din­ing area. Play­ing with the theme of open­ing and clos­ing, re­veal­ing and con­ceal­ing, the fea­ture has the added ben­e­fit of be­ing able to ac­com­mo­date works of art. An­other in­no­va­tive ad­di­tion is the re-configurat­ion of the apart­ment’s orig­i­nal cor­ri­dor into a wing that di­vides the in­te­rior: on one side, it houses wardrobes fac­ing the bed­rooms; on the other, it be­comes a strong sceno­graphic de­tail in the liv­ing area on which rests a book­case cus­tom-de­signed by Gi­a­como Moor that com­prises iron up­rights, old glass sheets and brass frames. On both sides of the wing, an art­work painted on yel­low silk by artist Elena Carozzi adds a dec­o­ra­tive el­e­ment of con­sid­er­able im­pact.

The im­pres­sive art­work, which was cre­ated in Carozzi’s stu­dio and then as­sem­bled on-site, also re­lates to the apart­ment’s ar­chi­tec­ture, mak­ing the lay­out feel si­mul­ta­ne­ously free and struc­tured. From the en­trance, the gaze can go from the liv­ing area to the din­ing area, to the TV room and the kitchen, with­out meet­ing any ob­sta­cles. And, thanks to the glass doors present in the home, it main­tains trans­parency while at the same time iso­lat­ing the var­i­ous spa­ces – an ef­fect that was also achieved with Valentina Gio­vando’s spe­cially-made two-sided Musi­bah server, which has been used to sep­a­rate the din­ing and liv­ing ar­eas.

This divi­sion of space is just one of many de­lib­er­ate de­ci­sions that were made when de­sign­ing the apart­ment, with Cec­cherini’s ex­pres­sive colour pal­ette be­ing an­other care­ful con­sid­er­a­tion. From the sky blue of the walls and the match­ing deep shade of the en­trance pan­els and sofa in the liv­ing area to the brass ac­cents in the fur­ni­ture and the mus­tard yel­low of the wing adorned in painted silk, ev­ery­thing is sub­tly bal­anced and com­ple­mented by the clean white resin floor that runs through­out.

Sense and sen­si­bil­ity, min­i­mal­ism and dec­o­ra­tion, flu­id­ity and struc­ture – these are the po­lar­i­ties upon which this ren­o­va­tion was de­vel­oped with the help of pro­fes­sion­als in stylis­tic har­mony with the home­own­ers. It is this merg­ing of cre­atives, ex­per­tise and ideas that re­sulted in a unique space im­printed with the sig­na­ture of those who worked on it.

Pho­to­graphs HELENIO BARBETTA/LIV­ING IN­SIDE

this page A two-sided ver­sion of Valentina Gio­vando’s Musi­bah server was cre­ated for this home. op­po­site (clock­wise from top left) Elena Carozzi’s work acts as a back­drop to a book­case by Gi­a­como Moor; Eligo Stu­dio’s Al­berto Ne­spoli; the TV lounge fea­tures a cash­mere cush­ion and throw by Avant-Toi Home, while a ro­tat­ing panel holds the TV; glass­ware by Margherita Mar­zot.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.