EL­E­MEN­TAL EL­E­GANCE

For James and Clare Tem­ple­ton, a de­ci­sion to change pace and fo­cus on a bet­ter qual­ity of life led them to a small coastal vil­lage near Cape Town, where they built their con­tem­po­rary, farm­house-in­spired home

Elle Decoration (South Africa) - - CONTENTS - Text JUS­TINE HE­WITT Pho­to­graphs WAR­REN HEATH Styling TARA SLOGGETT / BUREAUX

A mod­ern farm­house-in­spired abode in scenic No­ord­hoek near Cape Town com­bines the in­di­vid­ual de­sign aes­thet­ics of its oc­cu­pants with the grow­ing trend for in­door-out­door liv­ing

Fifty years ago, No­ord­hoek was a val­ley known more for its fer­tile farm­lands than any­thing else. Since then, the growth of a like-minded com­mu­nity of peo­ple seek­ing a semiru­ral en­vi­ron­ment and a life­style that em­braces na­ture has made it a sought-af­ter place to put down roots. It was for these ex­act rea­sons that the area at­tracted James and Clare Tem­ple­ton who, af­ter liv­ing in fast-paced Jo­han­nes­burg, moved to this part of South Africa so they could breathe out a little.

An im­por­tant part of their brief to WP Bosch & As­so­ciates was to cre­ate a two-storey home that fully em­braced the en­vi­ron­ment. The ar­chi­tect and lo­cal builder, Lee Slab­ber, be­gan by de­mol­ish­ing the orig­i­nal build­ing down to foun­da­tion level and start­ing again. ‘When we first saw this house, it was pretty ugly, but we knew the site was re­ally spe­cial. WP Bosch brought our needs to­gether beau­ti­fully with the de­sign,’ says Clare, who ex­plains that while James loves an ul­tra-mod­ern aes­thetic, she wanted more of a farm­house feel for their new home.

Their ar­chi­tect man­aged to com­bine both James’ and Clare’s de­sires, and cre­ated a space that they felt was made for them. As­pects like the crunchy stone drive­way, slate-coloured tin roof, ex­ter­nal stone ma­sonry and dra­matic view of the gar­den and pool on en­ter­ing the house feel de­light­fully old­school, while the dou­ble-vol­ume steel win­dows and mono­chrome pal­ette of raw and pol­ished ce­ment, ex­posed brick, tem­pered steel and nat­u­ral tex­tures give the abode a thor­oughly con­tem­po­rary edge.

Since the cou­ple loves to en­ter­tain, the kitchen forms a cen­tral part of their home. ‘We wanted some­thing re­ally spe­cial that was a bit of a show­piece with­out be­ing too over-the-top,’ says Clare of the cen­tral is­land that is made of a sin­gle piece of tem­pered steel and an im­pres­sive slab of oak. They also com­mis­sioned a lo­cal boat builder to de­sign and build their kitchen cab­i­netry. The re­sult is a seam­less and thought­ful de­sign. And while it’s clear that both Tem­ple­tons have an eye for beau­ti­ful things, com­fort is an im­por­tant fac­tor in their lives. The liv­ing area is an in­for­mal space, boast­ing a huge lowslung sofa that’s ideal for marathon TV ses­sions, and the inside liv­ing area flows eas­ily onto the out­side pa­tio, effectively dou­bling the liv­ing space in the sum­mer months. ‘We worked with lo­cal land­scap­ing le­gend Tone Alexan­der who helped cre­ate our gar­den, and we love how peace­ful it is,’ says Clare.

While the down­stairs half of the home is all about work and play, the up­stairs zone cen­tres around re­lax­ation. Per­haps it’s the sea view, the car­pet­ing un­der­foot or the over­sized mas­ter bed­room and mono­chrome bath­room, but the seren­ity is pal­pa­ble. Patches of light fall in just the right places, a gi­gan­tic leather up­hol­stered bed begs to be leapt on and, here and there, a cat stretches in re­pose. It’s no won­der the Tem­ple­tons love spend­ing time in their new home. ‘It’s the per­fect bal­ance of style and com­fort,’ says Clare. ‘We couldn’t be hap­pier here.’

this spread The pa­tio of this No­ord­hoek home is re­vealed by doors that slide away com­pletely, invit­ing it to be part of the house it­self. Two wo­ven couches from Wey­landts add to the re­lax­ing feel and pro­vide a prime place from which to gaze out onto the in­dige­nous gar­den planted by land­scaper Tone Alexan­der.

this page The na­ture-lov­ing Tem­ple­tons wanted a space that felt at one with the ver­dant site, where or­ganic tex­tures and tones were key and where the out­side was as im­por­tant as the inside. op­po­site De­signed for in­door-out­door liv­ing and en­ter­tain­ing, the lay­out cen­tres around a main so­cial space which in­cor­po­rates an open­plan kitchen and din­ing area.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.