Out with the old...

With the re­moval of a dated fo­cal fea­ture and the ad­di­tion of fresh new fit­tings and ac­ces­sories, this grand dame now boasts a stylish con­tem­po­rary look.

Home Renovations - - Contents -

Who lives here?

Larry and Liesel Wal­ters with their daugh­ter Leah (2) and their dogs, Cin­no­man, Coco and Leo WHERE Paulshof, Gaut­eng SIZE 440m² ORI­EN­TA­TION South-west

Rea­son for ren­o­va­tion

A face­brick bar with a thatch roof right in­side the liv­ing room! It’s no won­der the Wal­ters fam­ily of Paulshof in Gaut­eng got stuck into ren­o­va­tions im­me­di­ately – within the first week of mov­ing into their new home, Larry and Liesel had made short work of this eye­sore.

“Larry just grabbed his gog­gles and ham­mer and didn’t stop un­til all the bricks were gone. This in­cluded ex­pos­ing the bot­tom part of the beau­ti­ful spiral stair­case which had been bricked up,” says Liesel.

The cou­ple moved into their “fixer-up­per” in Septem­ber 2014 and al­though the house had a good lay­out, the liv­ing room and kitchen on the ground floor were in des­per­ate need of an up­date. There was also some struc­tural work to be done up­stairs: the cou­ple de­cided to di­vide the ex­pan­sive loft area into two bed­rooms, a small liv­ing room and a bath­room. In just over a month, they turned their home into a wel­com­ing con­tem­po­rary space. >>

Main al­ter­ations

• Af­ter break­ing down the bar and open­ing up the stair­case, the walls on the bot­tom floor re­ceived a fresh coat of paint, af­ter which new fur­ni­ture and dé­cor items were added.

• A play­house area for lit­tle Leah was cre­ated where the bar used to be – now it’s her favourite place to hang out!

• The waist-high walls on the top level were ex­tended to the roof to en­close it com­pletely.

• The ex­ist­ing down­stairs bath­room was re­vamped with new vinyl floor­ing, paint and fresh ac­ces­sories.

• Up­stairs, par­ti­tion­ing was used to cre­ate a large main bed­room and a bed­room for Leah; it was also used to en­close the ex­ist­ing open-plan bath­room which is now an en suite for Leah. A land­ing serves as a small fam­ily room at the en­trance to the main bed­room. All of this was done with the help of Liesel’s brother, Luke Dwyer; the fam­ily owns a fur­ni­ture-mak­ing busi­ness called Woodka.

• New lam­i­nated floors, doors and light fix­tures were fit­ted up­stairs and a fresh coat of paint was ap­plied. >>

With so much space,

what kid wouldn’t want to take their car for a spin - there’s even space to play in

the closet!

Be­fore

Be­fore

By Beatrice Moore-nöth­nagel Pho­to­graphs Elza Roux Styling Amanda van Wyn­gaardt

The down­stairs bed­room (top) is now a study after it got a fresh lick of paint. Liesel painted blocks (above) on the wall with black­board paint and the days of the week are writ­ten in chalk. Leah’s bed­room (above right) was dec­o­rated with fur­ni­ture...

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.