The project

Home Renovations - - Contents -

In­side, a few doors were bro­ken open and oth­ers bricked in for bet­ter flow. Old win­dows were re­placed with new alu­minium ones, and in some places, fold­ing doors to the out­side were in­stalled. The wood­work was painted white and the in­te­rior walls were painted shades of brown, grey, white and dark blue. Speak­ers for mu­sic were neatly in­stalled in the ceil­ings through­out.

In the old liv­ing room, a con­crete slab was built in with a sink on top. This room is now used for man­i­cures and pedi­cures. Floor tiles were bro­ken out and a pla­nari­sa­tion layer was in­stalled. Cop­per wa­ter pipes have been mounted on the wall to avoid hack­ing into the wall and un­nec­es­sary ce­ment work.

A beau­ti­ful blue-and-white mo­saic was cre­ated on the wait­ing room floor by mo­saic artist Marike Lot­ter. The builder left a hole in the floor for her, and she did the art­work with tile shards and old white porce­lain. It was sealed af­ter­wards. Next to the wait­ing room is the quiet room (left) where clients can re­lax af­ter a treat­ment.

One of the big­gest costs was build­ing a steam room. An ex­ist­ing bath­room was ideal for this pur­pose as the nec­es­sary taps and pipes were al­ready in place.

The sound of wa­ter is an im­por­tant el­e­ment in a spa as it cre­ates a tran­quil at­mos­phere. – Chris­tine

Large parts of the gar­den be­hind the house had al­ready been paved. A large pa­tio was con­structed us­ing old steel beams from a de­mol­ished wall as roof pan­els. They rest on pil­lars spe­cially built for this pur­pose. Here, light lunches are served to spa cus­tomers. The elon­gated wa­ter fea­ture will later be used as a re­flex­ol­ogy pool. None of the ex­ist­ing plants in the gar­den were re­moved. “We de­cided to work around them,” says Chris­tine.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.