OPEN SOURCE

De­signed by South African ar­chi­tects, this Syd­ney home is per­fect for an in­door-out­door life­style

House and Leisure (South Africa) - - Contents - PHOTOGRAPHS ADAM LETCHI

Sit­u­ated on the wa­ter’s edge in Dou­ble Bay, an up­mar­ket sub­urb lo­cated along Syd­ney’s vast nat­u­ral har­bour, this two-storey fam­ily home was de­signed by South African ar­chi­tects SAOTA, and takes max­i­mum ad­van­tage of the scenic views over the pris­tine beach and bay in front of the house. The home­own­ers’ brief to the ar­chi­tects was to en­sure that the house bal­anced the re­quire­ments of fam­ily liv­ing with so­cial­is­ing and en­ter­tain­ing. And with the ar­chi­tec­tural lay­out and decor al­low­ing for small fam­ily gath­er­ings and big func­tions in equal mea­sure, it’s safe to say that the de­sign has cer­tainly met the own­ers’ needs. The ground floor ac­com­mo­dates the kitchen and the main liv­ing and en­ter­tain­ment ar­eas, while the up­per level com­prises five be­d­rooms and an ad­di­tional in­ti­mate lounge for the fam­ily.

On en­ter­ing the abode, a dou­ble-vol­ume lobby im­me­di­ately cap­tures the eye – and the imag­i­na­tion – and re­veals glimpses of the so­phis­ti­cated in­te­rior de­sign within, cre­ated by Cape Town-based stu­dio ARRCC. The ex­pan­sive two-storey wall in the en­trance hall is grounded by a strik­ing Okha Hits and Misses server, with the de­tailed me­tal base ad­ding warmth to the space. Cus­tom-made beaten brass discs, imag­ined by ARRCC and ex­e­cuted by Syd­ney craftsper­son An­drew Earp, are spaced across the full ex­panse of the dou­ble-vol­ume wall above the server. The chang­ing light and shad­ows cast by this in­stal­la­tion mimic the play of the re­flec­tions across the bay.

Shaped wooden slats frame the in­te­rior stair­case, which is vis­i­ble from the street out­side and re­veals it­self fur­ther as you en­ter the abode. The wooden slats soften the ar­chi­tec­tural lines and add in­ter­est while also cre­at­ing a pri­vate ‘core’ of the home that cir­cles up to the first floor’s sleep­ing quar­ters.

In turn, the lobby opens up to an in­ter­nal court­yard – which can also be used as an en­ter­tain­ment space – where a mir­rored sculp­ture by Is­raeli artist and in­dus­trial de­signer Arik Levy serves as a fo­cal point. On the op­po­site side of the court­yard, a large ex­te­rior white wall on the up­per level dou­bles as a screen for out­door movie nights.

On the ground floor, full-height glass doors and win­dows bring in the mag­nif­i­cent views, at the same time al­low­ing the liv­ing and en­ter­tain­ment spa­ces to flow into one an­other. All these spa­ces on the lower level were con­cep­tu­alised and fur­nished via close col­lab­o­ra­tion be­tween the de­sign­ers and the home­own­ers, and the re­sult yielded a very spe­cial

On the ground f loor, full-height glass doors and win­dows bring in the mag­nif­i­cent views, at the same time al­low­ing the liv­ing and en­ter­tain­ment spa­ces to f low into one an­other.

col­lec­tion of in­ter­na­tional brands and South African­designed, cus­tom-made pieces.

Var­i­ous shades of blue – the home­own­ers’ favourite hue – are in­cluded in the house’s pal­ette: se­lected fur­ni­ture pieces and ac­ces­sories, as well as be­spoke handtufted rugs made of wool and bam­boo silk, are used to bring these blue notes into the mostly neu­tral scheme to pro­vide lit­tle bursts of colour that cap­ture and re­flect the tones of the water­front.

Hav­ing an open de­sign on the ground floor means that the vis­tas over the bay are vis­i­ble from most ar­eas, pro­vid­ing a beau­ti­ful back­drop for any so­cial oc­ca­sion. But the in­te­rior ‘views’ are ex­cep­tional, too. To add in­ter­est to the for­mal lounge, a va­ri­ety of fin­ishes were cho­sen: the over­sized art­work above the fire­place, cre­ated by con­tem­po­rary Amer­i­can artist Pae White, fea­tures images of foil wo­ven to­gether in cot­ton and polyester, which adds a tex­tu­ral di­men­sion to the en­ter­tain­ment area as well as repris­ing the over­all colour pal­ette.

Out­side, the fur­nish­ings in the en­ter­tain­ment ar­eas con­tinue the in­door colour theme, ce­ment­ing the con­cept of seam­less in­te­gra­tion. Decor high­lights here in­clude an out­door sofa and rug de­signed by Ital­ian de­sign firm Paola Lenti, as well as a gor­geous rough mar­ble cof­fee ta­ble by Mi­lan-based Ital­ian in­te­rior de­signer Henry Timi. Ce­ramic stools in blue and sil­ver from Ital­ian fur­ni­ture de­signer and man­u­fac­turer Ger­va­soni ac­cen­tu­ate the deep colours of the pool, and are teamed with cus­tom-made wooden stools to cre­ate a lay­ered and tex­tu­ral feel.

In com­plete con­trast with the trans­parency and open­ness of the ground floor, the up­per level is clad in a va­ri­ety of more ‘solid’ fin­ishes, which cre­ate a sense of seclu­sion up­stairs. This is where the fam­ily re­treats to an in­ti­mate lounge that is an in­for­mal gath­er­ing space, and where all the be­d­rooms are sit­u­ated.

Clean lines and large vol­umes us­ing warm tim­ber, white walls and traver­tine floors, in­te­grat­ing with the bay views beyond, com­bine to blur the bound­aries be­tween the in­side and the out­side – at the same time cre­at­ing per­fect bal­ance be­tween en­ter­tain­ment space, pri­vacy and the needs of the fam­ily. saota.com, arrcc.com

Var­i­ous shades of blue are in­cluded in the house’s pal­ette: se­lected fur­ni­ture pieces and ac­ces­sories pro­vide lit­tle bursts of colour that cap­ture and re­flect the tones of the water­front.

T HIS SPR EA D, CLOCK­WISE F ROM LEFTLo­cated on a raised level, the in­for­mal lounge fea­tures pops of sun­shine yel­low in the arm­chairs by Saintluc S.R.L (saintluc.fr), dis­rupt­ing the neu­tral and blue pal­ette seen through­out the ground floor. The own­ers’ ex­ist­ing art­work was in­cor­po­rated into the room, and in­cludes a sculp­ture by Yio­ryios on the left; in the main bed­room, the cus­tom­made bed is dressed in Quagliotti Ital­ian linen, sup­plied by The Hall Col­lec­tion (the­hall­col­lec­tion.co.za). Black Atollo ta­ble lamps by Oluce (oluce.com) add a strik­ing mod­ernist con­trast, while the bur­nished bronze sidetable lends warmth to the cool tones of the space; apart from pro­vid­ing pri­vacy, the me­tal mesh screen on the up­per level of the house cre­ates in­ter­est­ing tex­ture; En­chanted Woods wall­cov­er­ing in Moon Glow by Phillip Jef­fries (phillip­j­ef­fries.com) wraps the guest bath­room walls, pick­ing up on the brass fin­ishes and the an­gu­lar mir­ror im­ported from France.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.